Najciekawsze/najlepsze sceny w BSG
Napisano 20.03.2010 - |14:54|
Jakoś najbardziej mi utkwiła w pamięci scena, gdy Adama "odbija" Galactice z rąk Geaty i Zarek'a. Piękne to jest, jak on idzie tym korytarzem ze swoimi ludźmi, jeszcze inni się dołączają. W ogóle postać admirała Adamy jest świetna.To chyba był odcinek 4x14. Już nie wiem bo wywaliłem z dysku.
Napisano 20.03.2010 - |22:31|
Napisano 20.03.2010 - |22:59|
To w ogóle nie powinieneś jej określać Boomer bo to inna osoba.
Użytkownik biku1 edytował ten post 20.03.2010 - |23:03|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 20.03.2010 - |23:44|
Czyli precyzyjniej, chodzi mi o to, że bardzo mi się podobał i utkwił w pamięci pomysł na MODEL Boomer.
Użytkownik xetnoinu edytował ten post 20.03.2010 - |23:46|
Napisano 21.03.2010 - |00:14|
Choć gdybym chciał to bym powiedział, że nie ma modelu Boomer jest model numer Osiem.
Boomer czy Atena to tylko jedna z wielu kopi tego modelu.
Zresztą zauważ, że Boomer była chwiejna emocjonalnie co ostatecznie zakończyło się jej nienawiścią do ludzi u boku Cavila.
Natomiast Atena była konsekwentna w raz obranej drodze mimo tego co jej ludzie cały czas robili np. początkowa nieufność i traktowanie jak przedmiot, prawie gwałt na Pegasusie, zabranie dziecka i wmówienie, że Hera nie żyje. Chyba tylko raz "sprzeciwiła się" ludziom jak ją Helo zabił by się załadowała na BS gdzie chciała odzyskać Herę.
Ale to temat na inną rozmowę bo się robi mały offtop.
Użytkownik biku1 edytował ten post 21.03.2010 - |00:15|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 21.03.2010 - |02:29|
Sharon nauczy córkę łowiectwa, Baltar zajmie się uprawą roli, a Adama budowaniem domu na skale.
Ale to córka Sharon jest tu arche(o)typem "mitochondrialnej Ewy". I tak oto model numer 8, który w zamierzchłym odcinku w rozmowie z Adamą, poddał w wątpliwość czy ludzkość zasługuje na to by przetrwać, sam owo przetrwanie symbolicznie pieczętuje. Doskonała klamerka (jedna z wielu).
I warto zauważyć, że w finałowym odcinku retrospekcja dla Sharon to scena z życia, będąc precyzyjnym Boomer (i jest to znaczący wyjątek, bo cała reszta cylonów ma "swoje" retrospekcje).
Adama: Masz wylądować bez robienia dziur w moim pokładzie. Co na to powiesz?
Co powiesz na bycie pilotem? Oficerem, wartym munduru. Rób, co do ciebie należy. Nie pozwól, by twoje życie prywatne ci w tym przeszkadzało.
Czytałem twoje akta. Wiem, że twoja rodzina nie żyje i nie masz domu. Wszystko co masz, to ta służba. I ona ci się wymyka. Wszystko przez poczucie winy. Próbujesz znaleźć sposób, by się jej pozbyć.
Dr Cottle: Doktor przemówił. Sprawdź swoje nerwice.
Adama: Wielu ludzi zginęło na tym okręcie. Wiele tu duchów. Nie chcesz ich zabierać ze sobą do kokpitu, bo nie wrócisz żywa.
Rozumiesz to?
Boomer: Tak jest, sir.
Adama: Nie sądzę, ale może kiedyś zrozumiesz. Póki co... Złap jutro pułapkę, nowa.
Odejść!
Boomer: Dziękuję, sir. Jestem panu dłużna.
Adama: Ty i wielu innych ludzi, ale prawda jest taka, że tylko nieliczni się odpłacili. Zwłaszcza ci, którzy zawdzięczają swe życie.
Boomer: Ja się odpłacę. Wtedy, gdy będzie to miało znaczenie.
I jak pamiętamy to zobowiązanie Boomer tkwiło w Sharon i Sharon dotrzymała w finale słowa.
Moim zdaniem to jedna z bardziej niedocenianych postaci w BSG.
Użytkownik xetnoinu edytował ten post 21.03.2010 - |03:20|
Napisano 09.07.2010 - |12:40|
Mnóstwo rewelacyjnych scen, zarówno epickich, jak i kameralnych. Te końcówki sezonów ... Z tych kameralnych scen trudno mi wybrać najciekawszą, najbardziej emocjonującą. Z tych epickich najbardziej utkwiły mi w pamięci dwie z odcinka S03E04 - "Exodus (Part 2)":
- Galactica wyskakuje w atmosferze Nowej Caprici, desantuje Vipery i skacze z powrotem na orbitę,
- na orbicie Galactica walczy z kilkoma Baseshipami, obraz oddala się pokazując okrążonego Battlestara niemiłosiernie obrywającego od wroga i nagle pojawiają się rakiety mknące w kierunku najbliższego Baseshipa, a za nimi walący z wszystkich dziobowych dział Pegasus...
Napisano 07.02.2011 - |14:48|
Napisano 08.02.2011 - |14:47|
01x07
zachowanie Baltara podczas rozmowy z Komandorem i Pułkownikiem w sprawie oskarżenia o zdradę - facet na początku jest przekonany że stojąca obok "szóstka" to ta z jego bańki
01x09
awanturka w laboratorium Baltara w sprawie wznawiania i odwoływania testów na "wykrywaczu" - kiedy wszyscy się na siebie wzajemnie wydzierają
01x13
2 strzały Boomer - to uczucie kiedy ogląda się po raz pierwszy
02x08
wywiad D'Anny z Pułkownikiem w kontekście jej wizji w Świątyni na planecie alg: "TO TY! Przepraszam, nie miałam pojęcia."
02x10
Pani Prezydent dowiaduje się że z racji starszeństwa sopniem dowództwo floty przejmuje Cain
03x08
odcinek o powrocie Bulldoga i to poczucie winy oraz rezygnacja Adamy
03x10
powrót Pułkownika do CIC po zapijaniu żalu po Elen
03x20
kiedy final four zaczyna kapować czym są
04x02
wypowiedzenie posłuszeństwa przez Centuriony i mina Cavila
04x10
oczywiście ujawnienie final four
04x17
Kara ma wizję z ojcem przy pianinie - TA MUZA!
Użytkownik Mdeem edytował ten post 08.02.2011 - |14:48|
Napisano 06.05.2011 - |16:13|
Te atomowki, szczególnie z OP, kiedy jedna wali w planete, a druga w burte statku,
Albo jak D'anna se jaja robi ze prezydent'ka to Cylon.
No i oczywiscie ludzkie ruchy Centurionów po odblokowaniu, fajnie tez Baltar do nich gadał :PP
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych