Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 198 - S10E04 - Insiders

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (168 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (7 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

2. 9,5 (4 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

3. 9 (13 głosów [9.56%])

Procent z głosów: 9.56%

4. 8,5 (15 głosów [11.03%])

Procent z głosów: 11.03%

5. 8 (24 głosów [17.65%])

Procent z głosów: 17.65%

6. 7,5 (16 głosów [11.76%])

Procent z głosów: 11.76%

7. 7 (20 głosów [14.71%])

Procent z głosów: 14.71%

8. 6,5 (8 głosów [5.88%])

Procent z głosów: 5.88%

9. 6 (10 głosów [7.35%])

Procent z głosów: 7.35%

10. 5,5 (2 głosów [1.47%])

Procent z głosów: 1.47%

11. 5 (6 głosów [4.41%])

Procent z głosów: 4.41%

12. 4,5 (1 głosów [0.74%])

Procent z głosów: 0.74%

13. 4 (5 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (1 głosów [0.74%])

17. 2 (1 głosów [0.74%])

18. 1,5 (1 głosów [0.74%])

19. 1 (2 głosów [1.47%])

Procent z głosów: 1.47%

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 06.08.2006 - |21:55|

Hmm nie trzeba chyba znać aż tak dobrze planów bazy :P Tam na ziemi są wymalowane linie i one są chyba nawet podpisane.. Wystarczy jak po sznurku.. iść przed siebie ;) Przynajmniej takie odnosze wrażenie:)

Jak chcesz uciekac to pewnie tak. Nie sadze by zostaly wymalowane tam znaki jak dotrzec do kazdego pomieszczenia... ;\
  • www.gwrota.com

#42 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 06.08.2006 - |22:13|

Znaki/linie na podłodze/ścianach opisują zapewne tak jak w szpitalach jak trafić na poszczególny dział [typu w szpitalu OIOM,sale zabiegowe,drogi ewakuacyjne] bazy.
Wieć pewnie oznaczały drogi do pomieszczenia wrót,wartowni,stołówki, kontroli wrót, zbrojowni, wind,ewakuacyjne.
Napewno nie opisywały drogi bardziej szczegółowo bo zabrakłoby im kolorów ;) na każdą linię.

:ori:

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.08.2006 - |22:14|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#43 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 06.08.2006 - |22:15|

Hahaha odcinek średni, ale przypomniał mi się świetny tekst koło windy...

"So how many BAALLS have you got ?" czy coś w tym stylu...

Wybuchłem ze śmiechu.

PS.
Jakby ktoś nie wiedział, to "ball" to w potocznym angielskim określenie JĄDRA (i to nie atomowego :D).

Użytkownik DJ_Sooflet edytował ten post 06.08.2006 - |22:17|

• 0

#44 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 06.08.2006 - |22:37|

a tak w ogóle to czy jest gdzieś w necie jakiś plan pomieszczeń?? bo mi się wydaje, że wcale takie duze nie sa te pomieszczenia i czesto kilkukondygnacyjne, wiec trafic gdzie trzeba mozna łatwo. Poza tym ich tam prowadzali po tych korytarzach jak ich prowadzili od Wrót do izolatek.. Tak w ogóle to niezła ta baza.. 19 izolatek :D

Użytkownik DonBolano edytował ten post 06.08.2006 - |22:48|

• 0

#45 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.08.2006 - |22:56|

Napewno nie opisywały drogi bardziej szczegółowo bo zabrakłoby im kolorów na każdą linię.

Dla facetow ... tak
Dla kobiet ... one by zaznaczyly kazda droge 2krotnie (rozniymi kolorami) na wszelki wypadek i i tak by im z kilkaset kolorow zostalo ;D
  • 0

#46 redo

redo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoToruń

Napisano 06.08.2006 - |23:31|

Odcinek taki sobie dałem 8.

+ Akcja, troche strzelaniny, fajny humor, każda postać próbuje się kreować na swój sposób (patrz propozycja Vali)

- Carter zachowała się poniżej krytyki ponieważ jej kumpel ten agent z NID miał pranie móżgu i od poczatku można było tego zauważyć.
- Dlaczego Daniel się nie pojawił? Mogli mu przywieżć te książki?! Chyba....
- Troszkę za szybko Baal sie uwolnił tak samo resztę.[u]

Uwagi neutralne
:

*Carter mogła zakodować te adresy!!!
*Mogli wypuścić ten gaz trochę wcześniej

Czekam na lepszy odcinek (jak S10E03)
  • 0

#47 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 06.08.2006 - |23:45|

No tak, ale co ma logiczne myślenie do tego, że się słyszy strzały. Na logikę to się zagadki i zadania rozwiązuje. Zołnierz po prostu wie, że jak strzelają, to on albo ma się wycofać na z góry upatrzone pozycje (:)) albo sam odpowiada ogniem i to są wyuczone odruchy, a nie logiczne myślenie.

Ej! No bez przesady ^_^ Do podjęcia jakiejś decyzji wymagane jest logiczne myślenie. Analiza sytuacji i zastosowanie się do odpowiednich procedur wymaga logicznego myślenia. Logika to nie jest coś, co umieją tylko wielcy stratedzy :P Taki szeregowy też powinien umieć ocenić sytuację (jak ktoś zaczyna strzelać, to ja nie stoję nadal w miejscu, czekając na rozkazy) i jak już napisałeś, chociażby wycofać się na z góry upatrzone pozycje... Podjęcie takiej decyzji wymaga umiejętności logicznego myślenia. Teraz rozumiesz, o co mi chodziło z logicznym myśleniem? :hyhy: Bo tego wyraźnie zabrakło...

Poza tym, jak żołnierz za duzo myśli, to chyba za dobrze nie jest. No a poza tym, nie odnosiłęm się do danej sytuacji, tylko do tego, co napisałeś, czyli: "Żołnierze zachowują się, jakby im ktoś nagle wyłączył w mózgu ośrodki odpowiedzialne za logiczne myślenie." O:) Może teraz wypowiedziałem się w sposób bardziej zrozumiały :) Aha i normalny żołnierz to dla mnie, coś typu szeregowy, sierżant ite pe, który doświadczenie ma małe, a i za dużo do gadania też nie ma. W wojsku wykazują się logicznym myśleniem stratedzy lub najwyżsi rangą. Reszta może nie zostać wysłuchana.

No i tu ostrożnie pozwolę się też nie zgodzić. Mimo wszystko mamy tu do czynienia z ośrodkiem podatnym na oddziaływanie cywilizacji pozaziemskich, co wiąże się moim zdaniem również z koniecznością pewnej samodzielności u zwykłych szeregowych. Bo tu mimo wszystko możliwe są sytuacje, które nie zdarzają się na zwykłym polu walki. Choćby jakieś tam przejęcie kontroli przez obcego nad jakimś oficerem. Można by tu wymieniać i wymyślać dalej różne skomplikowane scenariusze zagrożeń.
Wiem co ma na celu wyszkolenie żołnierza i nauczenie go słuchać rozkazów. Tym niemniej w tym konkretnym przypadku chyba naprawdę trzeba elity słuchającej rozkazów, ale w różnych nietypowych sytuacjach gotowej samodzielnie improwizować.

Wiem ze inwigilowalo, lecz skad Ballowie mogli wiedziec gdzie ich zamkna? Nie sadze by kazdy z nich zapamietal plany bazy na pamiec i wiedzial ktory korytarz jest ktory. Rownie dobrze mogli ich zamknac wszystkich razem w wielkiej sali przykutych do lozek lub krzesel...Mniejsza oto, Ballowie zachowywali sie jak by na codzien w tej bazie siedzieli lecz obsluga SGC jak by conajmniej wprowadzial sie wczoraj...
Specjalne systemy wentylacyjne, a oni nie moga wpuscic gazu do korytarzy.... Przeciez kazde pomieszczenie musi miec dostep do swierzego powietrza, wiec mozliwe jest umieszczenie gazu w kazdym miejscu bazy.
Jak dla mnie to scenarzysci robili wszystko by utrudnic ziemianom obrone :) ;]

Do tego był jeszcze jeden słaby punkt w planie Bhaala. Żeby mu się udało, to po wydostaniu się z celu, musiał trafić na wyższego rangą oficera. Bo, mam nadzieję, tylko takowy miał dostęp do pełnej bazy danych planet. Carter znalazła się całkiem przypadkiem tam, gdzie się znalazła. :rolleyes:
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#48 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.08.2006 - |08:30|

Dla kobiet ... one by zaznaczyly kazda droge 2krotnie

W tą i tamtą stronę ? ;)

A ja mam nadzieję,że ten caly dysk co Carter nagrała to się jednak okaże mimo wszystko zapełniony jakimiś badziewnymi lub zakodowanymi informacjami.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#49 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 07.08.2006 - |10:27|

A ja mam nadzieję,że ten caly dysk co Carter nagrała to się jednak okaże mimo wszystko zapełniony jakimiś badziewnymi lub zakodowanymi informacjami.

Jakby tak bylo to Carter by sie pochwalila :P
  • 0

#50 redo

redo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoToruń

Napisano 07.08.2006 - |10:49|

Jakby tak bylo to Carter by sie pochwalila :P

Ciekawa sprawa skąd wzieli twardy dysk? Może Baal miał przy sobie?????!!!

Dostał razem z mundurkiem i numerem 1.
  • 0

#51 black hose

black hose

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 07.08.2006 - |21:16|

Odcinek całkiem, całkiem...
Powracają stare klimaty... Baal, Jaffa, ale nie FREE Jaffa, tylko normalne przyd... (no podnóżki) Goauldów w dawnym stylu, agencja NID, nawet Jacka dali we wspominkach...
Dalej: widać, że drużyna ma praktykę: kilkunastu goauldów (mimo że klony) w kilka dni (godzin?) no... no...

Hmm... od dziewiątego sezonu wrota z czołówki zrobiły się jakieś takie plastikowe, dziś zauważyłem że pierścienie też nie takie jak kiedyś (zgubili stare rekwizyty, czy co?)

Użytkownik black hose edytował ten post 07.08.2006 - |21:26|

• 0

#52 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.08.2006 - |21:19|

Odcinek całkiem wporządku, chociaż raz SG1 nie miało szczęścia. Co do twardego dysku: zauważcie, że Baal spędził sporo czasu na Ziemi i doskonale wiedział co mu będzie potrzebne do skopiowania danych. A taki twardy dysk chyba łatwiej jest podłączyć do Goa'uldowego komputera niż płyte CD. Wracając do odcinka, SgA znowu przewyższyło SG1, ale mimo wszystko na takie 7.5 odcinek zasługuje.
  • 0

#53 Glock

Glock

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 08.08.2006 - |00:25|

Odcinek oceniam na 6.
Wracając do głupoty Sam, nie pierwszy raz się jej to zdażało(przecież człowiek z niej) ale zawsze udawało jej się to naprawić(broń na dakarze).
W sumie od początku spodziewałem się,że Baal'e nie zginął bo coś za szybko by się temat wyczerpał scenarzystom.

A tak w ogóle to:
:ori:
  • 0
Dołączona grafika

#54 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 08.08.2006 - |06:44|

oceniłem odcinek na 9, bo jest to jeden z nielicznych odcinków, gdzie SG1 nie wygrało ;) wreszcie wkracza rzeczywistość, że ktoś może wyrolować SG1 :D
swoją drogą Baal wrócił w wielkim stylu i wnoszę, że scenarzyści mają dla niego jeszcze coś w zanadrzu :)
  • 0

#55 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.08.2006 - |09:58|

oceniłem odcinek na 9, bo jest to jeden z nielicznych odcinków, gdzie SG1 nie wygrało ;) wreszcie wkracza rzeczywistość, że ktoś może wyrolować SG1 :D
swoją drogą Baal wrócił w wielkim stylu i wnoszę, że scenarzyści mają dla niego jeszcze coś w zanadrzu :)

Fakt Baal wrócił w wielkim stylu a SG dało wielką plamę. Jeśli wykryli lokalizatory to czemu ich nie zagłuszali. Mieli pasmo.

Sam się nie popisała oj nie. Niestety widać jak bardzo Goauldowie inwigilowali NID i być może inne ważne strategicznie organizacje.

O ile dobrze zauważyłem mają Kilku Baalów ( powalili ich gazem i strzalem z Zat-a) Może wyciągną jakieś info.

Na marginesie
Przydałby się jakiś system identyfikacji obiektów na orbicie (nawet tych zamaskowanych) przecież wiedzą jak to działa.

Bo tak to każdy może sobie przylecieć na orbitę i zrobić densant (a'la Baal)
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#56 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 08.08.2006 - |10:16|

Dalej: widać, że drużyna ma praktykę: kilkunastu goauldów (mimo że klony) w kilka dni (godzin?) no... no...

Hehe, wiesz nie wiem, cyz zauważyłeś, ale to Bhaal(owie) dali się złapać, a nie drużyny (bo nie tylko SG-1 się tym zajmowało) zdołały ich pojmać. Bądźmy poważni, jak kotkolwiek z 10-letnią praktyką, może podskoczyć do Goa'Ulda, który ma jej kilka tysięcy lat ? :huh:
  • 0

#57 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 08.08.2006 - |10:49|

dokładnie tak :( Baal'e chciały być złapane po to, żeby zdobyć adresiki :) :censored:

a odpowiadając Enzowi, to SGC zakłócało lokalizatory, ale nie przewidzieli, że kilkanaście lokalizatorów w jednym miejscu będzie miało tak mocny sygnał, że się przebije przez zakłócanie (świadczy to o tym jak dużo oni wiedzą o bazie Cheyene :( )
  • 0

#58 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.08.2006 - |11:20|

dokładnie tak :( Baal'e chciały być złapane po to, żeby zdobyć adresiki :) :censored:

a odpowiadając Enzowi, to SGC zakłócało lokalizatory, ale nie przewidzieli, że kilkanaście lokalizatorów w jednym miejscu będzie miało tak mocny sygnał, że się przebije przez zakłócanie (świadczy to o tym jak dużo oni wiedzą o bazie Cheyene :( )

Mogę tylko powiedzieć Jedno:

DZIęKI CI TRUST I NID :sam5:
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#59 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.08.2006 - |11:36|

Tylko jest jeden problem. Takie sygnały musiałyby być zgodne w fazie, żeby nie zakłócały samych siebie nawzajem :P
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#60 grach

grach

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 08.08.2006 - |11:37|

Odcinek oceniłem na 7 wiec nie był taki najgorszy. Widzę że wszyscy nie ostrzegają najważniejszego nie można pokonać wszystkich wrogów w już w 4 odcinku bo o czym scenarzyści mieli by pisać dalej. Nie ma już Jack O'Neill, który był najlepszy w walce z Baalem i potrafił go nieźle wkurzyć. Jeśli chodzi o Sam to ona zawsze była taka naiwna nie pamiętam w którym to odcinku było jakiemuś Gouldowi przekazali zużyty ZPM Sam przerażona swoimi obliczeniami że może on wysadzić cały układ słoneczny, a na to O’Neill ze dał mu atrapę. :)

Widzę jeszcze że chyba nikt nie widzi najważniejszego po co był odcinek 10x03 gdzie pradawna podała dwa adresy planet gdzie na jednej z nich jest ta magiczna broń wiec i tak SG-1 ma niej do szukania niż Baal teraz z całą bazą adresów :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych