Ja kompletnie nie wiem po co ta cała szopka z tym wpisywaniem kodu, jeżeli to takie ważne, że musi się go wpisać to czemu nie jest odpowiednio zaprogramowany komputer do automatycznej genercji tego kodu w jakimś określonym czasie... Jest to dla mnie bardzo nie logiczne bo ten kod nie służy chyba do tego aby sprawdzać czy ktoś aktualnie jest w bunkrze, bo można byłoby to w inny sposób robić... poza tym co mnie jeszcze zastanawia, japończyk w tej instrukcji nakazuje robić tylko to i to 2 osobom, czy to nie wydaje wam sie dziwne, aż 2 osoby do wcisaknia przycisku, w bliżej nie określonym celu?? Myślę że ten właśnie nakaz powstał w czasie ewakuacji ekipy badawczej z wyspy przez to że stał się wypadek, jaki to nie wiemy... choć to też dość nie logiczne bo po co kogokolwiek mieliby zostawiać na wyspie... Dodatkowo uważam, że ten film jest jeszcze bardzo nie kompletny, w zasadzie poprawiając to co wcześniej napisałem, pewnie naukowcy go okroili podczas ewakacji a w wersji całej zwierał jeszcze inne instrukcje.... Chociaż z koleji po co zostaiwć naukowcą instrukcje?? Co jest jeszcze bardzo dziwne?? W 14 odcinku Lock nie wyrobił się z wpisaniem kodu i w zasadzie nic się nie stało, jak wpisał go po czasie to liczik znowu ustawił się na 108 minut, trochę to podejrzane że w ten sposób zatrzymał już inicjację maszyny (w przekonaniu Dasmonda) zagłady, bo jak wiemy tłumaczył on na początku, że jest tu po to by ocalić świat... Muszę przyznać ten film jest genialny, tyle pytań wątpliwości, no i to forum, gdzie można podzielić sie z innymi maniakmi na temat swoich spostrzeżeń (szkoda, że się tak późno o nim dowiedziałem), aż żal się robi, że się zagubieni kiedyś odnajdą...
Jeśłi to takie ważne, to dwie osoby są konieczne, by wyeliminować ryzyko niewykonania zadania (śmierć, choroba, zaspanie itp). Pozostaje ciągle pytanie dla czego. Ja także w tej czy innej dyskusji zwracałem uwagę, że system w którym centralnym ogniwem jest człowiek, jest mało bezpieczny. To przekonuje mnie, że cały eksperyment dotyczy nie kodu, lecz operatora. Bada się na ile człowieka można zmusić, zastraszyć, przekonać, cokolwiek, by robił cos tak absurdalnego przez tak długi czas.
I know what I like, and I like what I know.
Genesis