Odcinek 40 - S02E20 - Allies
Napisano 01.02.2006 - |19:20|
A co do ludzi o jonasa to zgadzam sie ze nastapil tam jakis postep tylko czy byl on za tak iwielki zeby mogli walczyc w kosmosie. A moze juz kaplan im zrobil im male pranie mozgu:D
z tego co pamietam jak ostatnio mielismy o nich jakies wiesci to mieli znaczne klopoty z naquadria(chyba tak sie to psize) co prawda wtedy te problemy zostaly zarzednane, nie wiemy jedynie czy ostatecznie tak ze oni moga juz nie istniec wogule
Napisano 01.02.2006 - |19:20|
Napisano 01.02.2006 - |19:34|
Nie czytałem spoilerów do tego odcinka więc liczyłem po cichu że sojusz utrzyma się ... chwile dłużej (wiedziałem że szanse jak 1 do 100 ale cóż....). W SG1 mieliśmy Tok`Ra to tu moglibyśmy mieć wraith którym pomagamy zapewnić pożywienie:)
Co prawda straciliśmy bazę danych ale co nasi zapamiętali to zostało:P
(to własne wymysły nie podparte żadnymi spoilerami do 3 sezonu bo takich nie czytałem)
Jeśli chodzi oto że wraith którzy lecą na ziemię nie mają szans – ktoś tam pisał o flocie asgardu, jaffa – ja liczę na to że scenarzyści podkreślą przepaść technologiczną miedzy nami a pradawnymi i nami a wraith. Mianowicie wraith przylatują rozwalają w drzazgi flotę asgardu lecą dalej na ziemie i naszym nowym nabytkiem (ten statek pradawnych klasy aurora) ich rozwalamy. Gdyby 2 statki wraith rozwaliły bez problemu całą flotę asgardu a statek pradawnych bez problemu rozwalił 2 statki wraith to by wreście pokazało przepaść technologiczną która jest ale póki co jej nie widać:) Według mnie scenarzyści mogli by poświęcić flote asgardu bo to a) Pokazało by siłę wraith b) nie moglibyśmy już liczyć na pomoc asgardu (zakładając że teraz możemy) w walce z ori.
Użytkownik michal_zxc edytował ten post 01.02.2006 - |19:56|
"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam
Napisano 01.02.2006 - |19:59|
Wystarczy popatrzec na casus replikatorow: w sytuacji ogolnego zagrozenia nawet najwieksi antagonisci potrafili polaczyc wspolnie sily aby przegonic/pobic intruza.Noxowie ja potezna rasa tu masz racje tylko czy oni beda aktywnie cos robic pewnie tak tylo jest pytanie czy jak zaczna cos robic nie bedzie za pozno juz?
Skoro w wypadku replikatorow ten scenariusz zadzialal, nie widze powodu aby w wypadku Wraith mialo byc inaczej...
...Chociaz z Ori bedzie to juz ciezko i do walki bedzie trzeba zaciagnac ghost busters - czyli pradawnych - innej opcji nie widze bo co, strzelac z pistoletu do ...duchow? :hyhy:
Napisano 01.02.2006 - |20:18|
...Chociaz z Ori bedzie to juz ciezko i do walki bedzie trzeba zaciagnac ghost busters - czyli pradawnych - innej opcji nie widze bo co, strzelac z pistoletu do ...duchow?
moze pradawni zostawili jakies mozliwosci w jakijejs bibliotece walka z ori bez pomocy pradawnych jest mozliwa tylko w jeden sposob zniszczyc zrudlo ich energi czyli nas, a wlasciwie ich wyznawcow i tu mogli by nam pomoc Wraith oni sie pozywia a nam nic sie nie stanie:D
Wystarczy popatrzec na casus replikatorow: w sytuacji ogolnego zagrozenia nawet najwieksi antagonisci potrafili polaczyc wspolnie sily aby przegonic/pobic intruza.
Skoro w wypadku replikatorow ten scenariusz zadzialal, nie widze powodu aby w wypadku Wraith mialo byc inaczej...
tak tylko ze w tehj sytulacji jest trochew inaczej bo polonczone sily nic nam nie pomoga bo jak sam zauwazyles obecnie nasze mozliwosci nie pozwalaja za bardzo prezeszkadzac Ori.
Napisano 01.02.2006 - |20:19|
zabić to ich nie zabije, ale ponoć spowalnia (przynajmiej tak jest we wszystkich scenariuszach pisanych za oceanembo co, strzelac z pistoletu do ...duchow?
poza tym sól i ogień powinno pomóc ;D
BTW jeśli z ORI będzie tak jak w B5 z Cieniami, to krótką mówiąc Ziemianie mają prze....ne
Do walki z Ori z Wreith nie dojdzie, bo to nie logiczne, Ori u nas jeszcze nie ma, ale zgadzam sie że Wreith nie mają szans z walce z hatakami, po prostu Hataków jest za dużo, chyba że poznamy ich możliwości z zaplecza i zdolność do odbudowy floty, bo na razie 60 Hive Shipów, przeciw Tysiącą Hataków, nie mają szans...
Napisano 01.02.2006 - |20:22|
ale zgadzam sie że Wreith nie mają szans z walce z hatakami, po prostu Hataków jest za dużo, chyba że poznamy ich możliwości z zaplecza i zdolność do odbudowy floty, bo na razie 60 Hive Shipów, przeciw Tysiącą Hataków, nie mają szans...
No chyba ze okaze sie ze HSipy zbudowane sa z superwytrzymalego materialu ktorego Hataki nie potrafia tak latwo przebic (cos ala zelazo w porownianiu z tytanem).
Użytkownik Modes edytował ten post 01.02.2006 - |20:24|
Napisano 01.02.2006 - |20:32|
5 na start
+1 za intrygę
+0,5 za rozmówki z Naukowcem Wraith
+0,5 za ładne zdjecia walki w kosmosie
+0,5 za rozmowę Mc`kaya z Hermionem - bomba
Razem 8,5
Chęć uwieżenia w ten sojusz , u niektórych byłą tak wielka że zaślepiłą całkowicie rozum .
Rozmumiem , że na poczatku można było niesłuchać Teyli , ale pierwsze podejżenia powinny się pojawić zaraz po tym jak Wraith udostępnili bazę danych o statku i technologi - za łatwo to zrobili , nie bronili się przed tym .
Przecież mogli podejżewać że na końcu i ich zniszczą . Dużym błędem , Zelenki , było podpięcie komputerów z danymi Wraith do systemu Atlantis . Jeżeli chcieli je przeglądać na kilku kompach , zawsze mogli stwożyć z nich odzielną sieć - tak w ramach zabezpieczeń .
A tak przy okazji , jak pamiętam , to w raportach z misji na Auroże nie było informacji o tym jak przerobić hipernapęd - byłą jedynie informacja o takiej możliwości . To dlatego zatrzymali Mc`Kaya na Hiveshipie .
Użytkownik Obi edytował ten post 01.02.2006 - |20:34|
Napisano 01.02.2006 - |20:51|
Napisano 01.02.2006 - |20:58|
Napisano 01.02.2006 - |21:00|
No . pożądny odcinek .
5 na start
+1 za intrygę
+0,5 za rozmówki z Naukowcem Wraith
+0,5 za ładne zdjecia walki w kosmosie
+0,5 za rozmowę Mc`kaya z Hermionem - bomba
Razem 8,5
Liczylem od gory do dolu, od dolu do gory, z lewej, z prawej, po przekatnej, z potegami, pierwiastkami i nijak mi nie wychodzi 8,5 z tego rownania ;P
Kultin: Do kitu z twoimi postami Jak nie masz nic nowego do powiedzenia to nie pisz drugiego postu
Użytkownik Modes edytował ten post 01.02.2006 - |21:02|
Napisano 01.02.2006 - |21:34|
Gdyby 2 statki wraith rozwaliły bez problemu całą flotę Asgardu a statek pradawnych bez problemu rozwalił 2 statki wraith to by wreście pokazało przepaść technologiczną która jest ale póki co jej nie widać Według mnie scenarzyści mogli by poświęcić flote asgardu bo to a) Pokazało by siłę wraith nie moglibyśmy już liczyć na pomoc asgardu (zakładając że teraz możemy) w walce z ori.
Bardzo mało prawdopodobna sytuacja. Trzeba tez wspomniec ze taki sobie ziemski Dedal opiera sie im atakom nie mając broni ofensywnej. Trzeba tez wziaść pod uwage ze osłony i naped jest robiony wlasnie pod Dedala lub Prometheusa. A statki Asgardu nawet wizualnie sa 5, 6 razwy większe od ziemskich statkow, widac to w 6 sezonie w odcinku Prometheus jak nasz F-303 zajmowal moze z polowe Asgardzkiego "skrzydła". Tak więc przypuszczam ze Oneille maja mocniejsze oslony, bo nawet wieksze generatory mogą tam umiescic, oraz maja poprawioną broń ofensywną.
Zreszta liczy się element zaskoczenia, wątpie że Wraith są przygotowani na większy opór jaki by zastali na Atlantydzie.
Uważam, że nawet nie dolecą, a szkoda i jesli tak bedzie to taki odcinek rownie dobrze mogliby umieścic w połowie sezonu 2. Coś mi się wydaje ze tego Oriona uruchomią, bo chyba nie bez powodu dali jego ujęcie w odcinku.
Tu widać również, że Wraith nie są aż tak bardzo głupi. Mają nawet organiczne poszycia jak w Seaquest
Jedno mnie zastanawia? Michael mowi ze od dwoch lat Wraith nie śpia. Tylko ile trwa rok w Pegazie, a Wraith raczej nie mają ziemskiego odniesienia czasu. Na samej Atlantydzie czas doby moze sie róznic od ziemskiej.
Użytkownik Zar-an edytował ten post 01.02.2006 - |21:36|
Napisano 01.02.2006 - |22:09|
Jedno mnie zastanawia? Michael mowi ze od dwoch lat Wraith nie śpia. Tylko ile trwa rok w Pegazie, a Wraith raczej nie mają ziemskiego odniesienia czasu. Na samej Atlantydzie czas doby moze sie róznic od ziemskiej.
Kolejne uproszczenie do kolekcji
Napisano 01.02.2006 - |22:25|
Znowu dalismy sie wyruchac
Nawet takie ćwiercinteligenty jak Wraith nas oszukały ech
A niech na ziemie sobie leca,poradzimy sobie :]
Asgard i Jaffa przysla statki i ich rozjedziemy
Dobra poza tym wiemy ze Wraith maja wolniejszy hipernaped wiec wiecej niz tydzien im zajmie dojazd do nas,przy okazji gdzies sie musza zatrzymac i trafic na Jaffa i Asgard :] .Atlantis poinforumuje Ziemie ocb i poradzimy sobie
2 edit :
nie no co zrobia Wraith ??zmodyfikuja naped ?? jak ? maja zupelnie inne silniki i jak by chcieli to zrobic???załozmy juz ze nawet maja takie silniki ,w ile doleca do ziemi ?? no dajmy ze 3 dni i myslicie ze Tauri nie zmontuje ekipy powitalnej ?? haha strasznie frajerska koncówka, pewnie Sheperd z Mckayem rozwala po drodze Wraith i w 3 sezonie znowu zabawa od poczatku :/
Użytkownik Michał edytował ten post 01.02.2006 - |22:41|
NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 01.02.2006 - |22:58|
Po drugie - zdumiewa mnie głupota ludzi na Atlantis i niekompetencja dowództwa. Braki w zabezpieczeniach już zostały opisane wcześniej. Ale zgoda na wysłaniue głównego naszego naukowca na statatek Wraith był już poniżej wszelkiej krytyki ... To tak jakby w czsie II wojny światowej, wysłac wszystkich naukowców amerykańskich pracujących nad stworzeniem bomby atomowej na zwiedzanie Oświęcimia. Ludzie - to się kupy nie trzyma.
Po trzecie - zdumiewa mnie główna idea odcinka. Rozmawiamy z Wraith !? A dlaczego nie rozmawiamy z krowami, świniami lub kurczakami? Przecież to dokładnie taka sama relacja jak między ludźmi i Wraith !
Nawet poziom cywilizacyjny jest mniej więcej ten sam (o inteligencji już nie wspomnę)
PS
Wraith nie muszą zamieniać innych Wraith w ludzi aby móc się na nich pożywić. Z równie dobrym skutkiem pożywiają się na sobie samych. Przypomnijcie sobie odcinek z pierwszego sezonu - gdy samotny Wraith przetrwał 10000 lat właśnie dlatego, że żywił się członkami własnej załogi.
PS.2
Prorokuje... Shepard dostaje się na statek rój, ma przy sobie kanister z retrowirusem, dostaje się do pomieszczeńa oczyszczającego CO2 i rozpyla wirusa. Potem ratuje Ronona i MacKaya... i żyja długo i szcęśliwie. :hyhy:
Użytkownik psjodko edytował ten post 01.02.2006 - |23:06|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 01.02.2006 - |23:00|
Czyzbys juz ogladal hit stycznia pod wiele mowiacym tytulem "Underworld - Evolution" ? :hyhy:zabić to ich nie zabije, ale ponoć spowalnia
MegaROTFL ! ;-) To jest najlepsza recenzja tego odcinka jaka czytalem! :-PPo trzecie - zdumiewa mnie główna idea odcinka. Rozmawiamy z Wraith !? A dlaczego nie rozmawiamy z krowami, świniami lub kurczakami?
Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 01.02.2006 - |23:05|
Napisano 01.02.2006 - |23:04|
Rodney powiedział ze zhakował ich i jak wcisnie guzika to sie przetransportuje, wiec miało byc bez ryzykaAle zgoda na wysłaniue głównego naszego naukowca na statatek Wraith był już poniżej wszelkiej krytyki
NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 01.02.2006 - |23:09|
Rodney powiedział ze zhakował ich i jak wcisnie guzika to sie przetransportuje, wiec miało byc bez ryzyka
A co to ma do rzeczy?
Głównodowodzący od tego jest głównodowodzącym, żeby nie pozwalał na takiego wybryki.
A jeżeli cywil nie wie to najbliższy oficer powinien najgłośniej jak to możliwe zaprotestować.
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 01.02.2006 - |23:14|
Napisano 01.02.2006 - |23:19|
Było ciekawie, niby cała akcja ciekawie się toczyła i w ogóle....
TYLKO DLACZEGO EKIPA ATLANTIS jest taka naiwna !!! "powiadomimy wszystkich Wraith w galaktyce" i co z tego, pewnie już wiedzą tylko są zajęci walką między sobą.
McKay to też niezły napaleniec, po co on się pchał na ten statek WROGA!!!!
Osobiście podobali mi się: Carson i Radek, byli boscy: "macie imiona?"
Dobra poza tym wiemy ze Wraith maja wolniejszy hipernaped wiec wiecej niz tydzien im zajmie dojazd do nas,przy okazji gdzies sie musza zatrzymac i trafic na Jaffa i Asgard :] .Atlantis poinforumuje Ziemie ocb i poradzimy sobie
2 edit :
nie no co zrobia Wraith ??zmodyfikuja naped ?? jak ? maja zupelnie inne silniki i jak by chcieli to zrobic???załozmy juz ze nawet maja takie silniki ,w ile doleca do ziemi ?? no dajmy ze 3 dni i myslicie ze Tauri nie zmontuje ekipy powitalnej ?? haha strasznie frajerska koncówka, pewnie Sheperd z Mckayem rozwala po drodze Wraith i w 3 sezonie znowu zabawa od poczatku :/
Nie wiem czy też to zauważyliście, co wymienili jako dane zabrane przez Wraith:
- położenie Ziemi
- dzienniki Aurory - może tu jest odpowiedź na lepszy hipernapęd dla Wraith, wiedzieli doskonale czego chcą i tylko to zabrali: żródło i sposób na szybkie do niego dotarcie.
Użytkownik Casper edytował ten post 01.02.2006 - |23:27|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych