Wyśmienity odcinek, napewno jeden z lepszych z tego sezonu.
Ocena: 9PLUSY:
+ bardzo dobrze, ze wrócili do wątku Genii, bo temat zawsze się jakiś znajdzie na odcinek z nimi, cywilizacja ciekawa, mamy z nią różne zatargi co umiejętnie pokazano w tym odcinku. Trzeba przyznać, że bardzo sprytnie to rozegrali Genii, z ogromną ciekawością oglądałem odcinek czekajac jak sie dalej sytuacja potoczy. Co chwila jakies nispodziewane zachowania i zaskakujące momenty a najlepsza była oczywiści końcówka

+ fajna misja Ronana i Teyli. Pare odcinków wcześniej również mieli jakąś misję wspólnie, ale wtedy nie podobała mi się ta parka. Tym razem ładnie to wyszło, użyli trochę dyplomacji, trochę siły i dostali do rąk listy gończe, za co roneiż należy się plus.
+ ciekawie przedstawia się sytuacja u Genii i nasze (Atlantis) z nimi stosunki. Nowy lider czy okaże się dobrym przywódcą i odejdzie od drogi szybkiej militaryzacji? Czy nawiążemy bliższe stosunki z jego ludem? Mam nadzieję, ze otrzymamy odpowiedzi na te pytania w przyszłych kilkunastu odcinkach bo temat na pewno wart jest kontynuowania
+ brawo dr Carson Beckett po raz kolejny pokazał, że jest nieoceniony dla Atlantis i jego wpływ może mieć nie tylko wymiar medyczny
+ fajnie, ze pokazali działające wrota
MINUSY:
- niezbyt fajie wyglądała scena, gdy Sheppard przechodził przez wrota wolnym kroczkiem i spokojnie mówi o włączeniu zasłony. Brakowało mi wiekszego ukazania emocji to raz. A dwa to po co kazał technikowi włączyć zaslone, skoro lepiej chyba pzerwać połaczenie - mniejsze ryzyko.