Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 194 - S09E20 - Camelot

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (280 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (107 głosów [43.50%])

Procent z głosów: 43.50%

2. 9.5 (58 głosów [23.58%])

Procent z głosów: 23.58%

3. 9 (41 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

4. 8.5 (9 głosów [3.66%])

Procent z głosów: 3.66%

5. 8 (8 głosów [3.25%])

Procent z głosów: 3.25%

6. 7.5 (3 głosów [1.22%])

Procent z głosów: 1.22%

7. 7 (11 głosów [4.47%])

Procent z głosów: 4.47%

8. 6.5 (1 głosów [0.41%])

Procent z głosów: 0.41%

9. 6 (1 głosów [0.41%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (3 głosów [1.22%])

Procent z głosów: 1.22%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (1 głosów [0.41%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (1 głosów [0.41%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.41%])

21. 0 (1 głosów [0.41%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 11.03.2006 - |22:27|

Ale ze mnie gapa. Przeciez kazdy z wyjatkiem serii 8 i 9 mial 22 odcinki. Stad moje drugie pytanie. Dlaczego obecnie serie sa krotsze?Jakies teorie?

Sezon 1 miał 21 odcików, z tym że 1x01 jest brany jako podwójny odcinek.
Sezony 2,3,4,5,6 i 7 mają po 22 odcinki. Sezon 8 i 9 mają dla tego po 20 ep. "To jak zostało powiedziane cięcia budżetowe"
  • 0

#42 PorteX

PorteX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 11.03.2006 - |22:34|

Wszystko się zgadza tylko nie wyobrażam sobie tego "wsparcia" :hyhy: i czy będzie ono tak skuteczne jak komitet powitalny :(

Wsparcie moze przylecieć i też dostanie lanie ale dzięki niemu główni bohaterowie zdążą się wycofać. Może też i sami pradawni zainterweniują ale w to wątpie (chociaż wg. mnie to bardziej prawdopodobne niż kolejna podróż w czasie). Najlepszym w sumie rozwiązaniem było by sprowadzenie niedoszłego Enterprise czytaj Oriona. Wydaje mi się że to jedyny statek który miałby jakieś szanse w walce (ale ta wersja również jest mało prawdopodobna). Stawiam więc że Ruski statek zabierze Sam i i zwieje z głownymi bohaterami aby się przegrupować i obmyśleć jakąś nową strategię.
  • 0

#43 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 11.03.2006 - |22:38|

Wiemy że napewo zostało zniszczony jeden BC 304 więc ktos z sg-1 nie zyje. Domyslam sie że znajda jakieś użądzenia do podrózownaia w czasie bo śmierć np. Mitchela to jakos przezyje ale śmierć Daniela(po raz kolejny) już nie.

Wszystkie ziemskie statki zostały zniszczone... patrzeć się trzeba... Michael i Daniel pewnie się uratowali bo było pokazane jak biegną po F302. Carter to wiadomo. A Tealc możliwe że zginął, ale napewo tak nie będzie. Odcinek trzymający w napięciu. Ciekawy, bitwa to nic szczególnego...źle im wyszła nawet bardzo... Mogliby połączyć SGA Z SG1,,, Wraith spotykają się z Ori i się wybijają... a co do SGA to mogliby tam w Pegazie zrobić coś z replikatorami, ciekawie by było. Bo przecież replikatory tylko w naszej galaktyce zostały zniszczone... odcienek oceniam na 8/10
  • 0

#44 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 11.03.2006 - |22:39|

Ja mysle ze Asgardzki statek zabierze Sam.
Mitchel jakos dostanie sie na okret ORI.
Tealc ucieknie na hataku (albo dostanie sie na okret asgardu)
A daniel powruci rosyjskim statkiem na planete szukac broni na ORI.
  • 0

#45 Widar

Widar

Kapral

• Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 11.03.2006 - |22:42|

Troche sie dzis dzialo :) dostalismy az milo bylo popatrzec, co do prognozy jak skonczy sie odcinak 10x01 to wydaje mi sie ze SG1 ucieknie na statku asgardu badz statku ruskich i znajda jakis sposob na zniszczenie wrot niestety oddzialy Ori beda juz w naszej galaktyce i powoli beda zajmowac planete po planeci :D, z 4 statkami za szybko nie zajma calej galaktyki, powiedzmy zajmie im to caly sezon :P i mamy dobry motyw na odcinki 10x20 11x01 :D kiedy to flota ori pojawi sie nad Ziemia. Jest to tez dobry motyw na przerwe sezonowa
  • 0

#46 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 11.03.2006 - |22:45|

Wszystkie ziemskie statki zostały zniszczone... patrzeć się trzeba...

Pokazane zostalo zniszczenie tylko jednego ziemskiego statku.

Michael i Daniel pewnie się uratowali bo było pokazane jak biegną po F302

Pokazane zostalo jak Mitchel biegnie do F-302, Daniel byl na mostku rosyjskiego okretu.

Sam powinienes: "patrzec sie trzeba" ... cokolwiek to wedlog ciebie ma znaczyc :P
  • 0

#47 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 11.03.2006 - |22:53|

Pokazane zostalo zniszczenie tylko jednego ziemskiego statku.
Pokazane zostalo jak Mitchel biegnie do F-302, Daniel byl na mostku rosyjskiego okretu.

Sam powinienes: "patrzec sie trzeba" ... cokolwiek to wedlog ciebie ma znaczyc :P

No jak jeden jak dwa. najpier wybuchają ruscy a zaraz po tym amerykanie... przynajmniej na mojej wersji filmu tak było... a na koniec żaden statel nie ocalał oprócz Ori. Asgard , hataki wszystko zniszczone było..... mógłbym Ci pokazać screany ale nie wiem jak się robi screany filmów
  • 0

#48 PorteX

PorteX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 11.03.2006 - |22:54|

Wszystkie ziemskie statki zostały zniszczone... patrzeć się trzeba... Michael i Daniel pewnie się uratowali bo było pokazane jak biegną po F302. Carter to wiadomo. A Tealc możliwe że zginął, ale napewo tak nie będzie. Odcinek trzymający w napięciu. Ciekawy, bitwa to nic szczególnego...źle im wyszła nawet bardzo... Mogliby połączyć SGA Z SG1,,, Wraith spotykają się z Ori i się wybijają... a co do SGA to mogliby tam w Pegazie zrobić coś z replikatorami, ciekawie by było. Bo przecież replikatory tylko w naszej galaktyce zostały zniszczone... odcienek oceniam na 8/10

Specjalnie oglądnełem jeszcze raz finałową bitwę i jestem pewien że zniszczony został tylko jeden statek ziemian.

Sam powinienes: "patrzec sie trzeba" ... cokolwiek to wedlog ciebie ma znaczyc

Yop zgadzam się Daniel był na mostku a po drugie nie mogą przecież rozwalić tak szybko pierwszy Ruski statek kosmiczny wkońcu mają go dopiero jeden odcinek :>

EDIT

No jak jeden jak dwa. najpier wybuchają ruscy a zaraz po tym amerykanie... przynajmniej na mojej wersji filmu tak było... a na koniec żaden statel nie ocalał oprócz Ori. Asgard , hataki wszystko zniszczone było..... mógłbym Ci pokazać screany ale nie wiem jak się robi screany filmów

Ja mam pokazany wybuch tylko jednego statku klasy Dedal i w żaden sposób nie mozna stwierdzić czy jest to statek USA czy Rosjan a już napewno że najpierw wybucha statek Rosyjski a potem Amerykański. Zaraz po jego zniszczeniu jest pokazana Sam a potem zniszczenie Hataka.

W końcowce rzeczywiście nie widać już żadnych walk więc można założyć że reszta musiała się wycofać, została obezwładniona albo że walki toczo się poza widoznością widza. Wkońcu nie widać aby Mitchel uciekał w X302 a myślę że sceny zabicia głównych bohaterów pokazaliby dosyć dokładnie.

Użytkownik PorteX edytował ten post 11.03.2006 - |23:35|

• 0

#49 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 11.03.2006 - |22:57|

odcinek genialny 10. kurcze koncowka jest zachecajaca do oczekiwania na pierwszy odcine 10 sezonu. walka bardzo fajna szczego;nie te ujecia na koncu po prostu mistrzostwo i ta mina Vali patrzacej na to co sie dzieje.
nie moge sie doczekac na kontynulacje. :)
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#50 Thor`s Hammer

Thor`s Hammer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 11.03.2006 - |23:12|

Podstawowe prawo seriali. Tylko w telenowelach gina glowni bohaterowie gdy juz sie opatrza a jeszcze SG1 tak nisko nie upadlo zeby byc postawione w jednym szeregu z Klonem czy M jak mdlosc. Jakos sie uratuja.Jak nie tak to inaczej. Wielka niewiadomo pozostaje czy 10 sezon bedzie ostatnim. Jesli tak to praktycznie w calosci bedzie o walce z Ori a to moze razic. Wczesniej walka z wezykami choc bedaca glownym watkiem nie byla jedynym a wezyki byly rozne i bylo ciekawie a ori sa tacy monotematyczni i jednolici ze troche nudni juz sie robia. Fajnie by bylo gdyby ostatnie trzy ostatnie odcinki tworzyly jedna calosc i wlasnie przedstawialy ostateczna walke z ORI nad ziemia. Oczywiscie wygrywamy. No i opinia publiczna na calym swiecie dowiaduje sie o istnieniu wrot i calego inwentarza z tym zwiazanego. koniec i kropka. i nie robic 11 sezonu bo to juz przegiecie
  • 0

#51 Klapaucjusz

Klapaucjusz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 11.03.2006 - |23:52|

Odcinek oceniam na mocne 8. Na plus mamy bitwe , otwarcie super wrót, i "żadnej magii" Daniela :] . Natomiast to co mnie dobiło, to Carter (ta kobieta naprawde zaczyna mnie irytować) która na złą minę naczelnika Camelot już chce wychodzić - koniec wycieczki, a tak fajnie było. W końcu fakt że galaktyka lada dzień spłonie to jeszcze nie powód żeby razić uczucia wieśniaków... :mellow:
Powrót Asgardu - nareszcie. Szkoda że producenci nie chcą bardziej położyć nacisku na naszych szaraków. Niewiem czy ktoś zwrócił na to uwage, ale w Atlantis miesci się cała wiedza Pradawnych. Zamiast bawić się w odgadywanie "do czego to służy ten przycisk" logiczne jest wysłanie tego Asgardczykom. Albo po co Asgardczyk na Dedalu, czy nie bardziej przydałby się w Atlantis? Asgard mysle mógłby rozwiązać problem Ori. W najgorszym wypadku poprostu podesłaliby im kilka replikatorów :] .
No i najprostrze rozwiązanie - zamiast wystrzeliwywać porażkowate rakiety, czemu nie prześlą na pokład transportowców Ori kilka Nuke.. Nie posiadają oni technologii teleportacji, więc bitwa powinna zając kilka minut w rzeczywistości. Kilka Hataków Jaffa, to też porażka.. Ale może spora część z nich już ugieła kolano przed Orii?
Mam nadzieje że to nie Korolev, ruscy zasłużyli na ten stateczek, mam nadzieje że jeszcze pociągną wątek rywalizacji (i współpracy) Rosjan, którzy mogliby na przykład opracowywać technologie znalezione podczas ich własnych wypraw, albo odkupione na czarnym rynku z tego co zostało po siatce agentów Mayborna.
Inna sprawa - znowu feministyczny manifest - "tylko mężczyźni mogą próbować go wyciągnąć" - po tych słowach niesamowita zagadką pozostawało kto wyciągnie ów mieczyk.. :/
I uwaga - wielki, wielki "+" - "Ja nie mogłam niczego z tego zrozumieć"-"Naprawdę?" - "Po prostu powiedz mi, czego się dowiedzieliście." :D Jak miło choć raz na 9 sezonów widzieć zgaszoną Carter.. Założe się że McCain by sie mimo wszystko połapał ;) .
Sam fakt że dostaniemy w tyłek, aczkolwiek miły, był do przewidzenia. W końcu nie poto, od 5 czy 6 odcinków nam tłuką że "dzień sądu nadchodzi" aby teraz zmieść wszystko w 'bramie'.
Szkoda że schemat rozwiązywania tego typu problemów jest już znany.. Czyli przez 10 sezon Orii opanuja jakieś planety-gówienka naszej galaktyki a przez ten czas Daniel znajdzie sangral, Sam się połapie jak tego użyć, a Mitchel naciśnie na końcu na button z jakimś tekstem w stylu "Hallowed be the Dogersi" po czym ogień wypełni ekran.. :P Ale i tak w porównaniu z SGA , cud miód i orzeszki. W porównianiu z BSG - obejrzeć, uśmiechnąć się, włączyć kolejny odcinek The Simpsons, zapomnieć :afro:
  • 0

#52 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 12.03.2006 - |00:22|

W porównianiu z BSG - obejrzeć, uśmiechnąć się, włączyć kolejny odcinek The Simpsons, zapomnieć :afro:

Twoja krytyka do mnie trafia. Poza w/w pointa. Nie rozumiem, jak sie moze podobac BSG - serial, w ktorym wsztstko jest wiadome bo to juz drugie podejscie do tematu? :angry:
  • 0
Dołączona grafika

#53 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.03.2006 - |00:27|

w Atlantis miesci się cała wiedza Pradawnych. Zamiast bawić się w odgadywanie "do czego to służy ten przycisk" logiczne jest wysłanie tego Asgardczykom. Albo po co Asgardczyk na Dedalu, czy nie bardziej przydałby się w Atlantis? Asgard mysle mógłby rozwiązać problem Ori (...)

Jak miło choć raz na 9 sezonów widzieć zgaszoną Carter..

Założe się że McCain by sie mimo wszystko połapał.

co do pierwszej czesci cytatu to popieram twoja opinie w 100% - Asgard szybciej to rozpracuje niz ludzie z SGA. zreszta sami (Asgard) juz wiele odkryli a to zaledwie "czubek gory lodowej". i tak nie maja z kim walczyc wiec lepiej niech pobawia sie danymi z Atlantis :)

druga czesc - tez bylem bardzo zadowolony ze chociaz raz nie byla super Carter i nie wiedziala tego i owego. przynajmniej teraz widac ze nie jest idealna i tez czasami brak jej pomyslu :)

trzecia czesc - nie chce sie czepiac ale pisze sie McKay :P

dalem 9 bo faktycznie jest kilka niedociagniec ale wszystko bylo juz powiedziane :)
otwarcie superwrot - brak mi slow na swietna prace ludzi od efektow specjalnych, krotko mowiac - rewelacja :) statki Ori tez sa super - jeden strzal i hataka nie ma (mowie o statku a nie o stronie z napisami :P ). wg mnie to odyseja sie rozleciala - ruscy statek utrzymaja, poza tym tam byli Daniel i Mitchell. przykro jednak bylo patrzec jak technologia Ori niszczy kolejny statek Ziemian. bitwa mnie rozczarowala i to bardzo. walka z replikatorami pokazala ze Jaffa maja wiecej hatakow jednak to co przylecialo to zapewne te ktore byly w poblizu a reszcie sie nie chcialo bo za daleko. zgadzam sie ze Glidery i x-302 powinny smigac w kosmosie i draznic statki Ori ale widac ze nikt z dowodcow o tym nie pomyslal - Glidery i x-302 powinny byc gotowe do lotu i tylko czekac na rozkaz ale to nie moja bitwa wiec nie moj problem :P
mam nadzieje ze 10x01 bedzie troszke lepszy i bedzie pokazany w nim sposob jak zniszczyc statek Ori. Vala niestety nie pomoze bo bedzie raczej zajeta rodzeniem (tak mi sie wydaje) :)
zaraz biore sie za BSG 2x20 i mam nadzieje ze po tym jak zachwalaliscie ten odcinek to sie nie rozczaruje :)

PS troche glupia sprawa ze za tydzien nie bedzie kolejnego odcinka tylko trzeba czekac do wakacji :buu:
  • 0

#54 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.03.2006 - |01:33|

No i najprostrze rozwiązanie - zamiast wystrzeliwywać porażkowate rakiety, czemu nie prześlą na pokład transportowców Ori kilka Nuke..

Nie wiem czy system oslon Ori by na to pozwolil. ale przyznac trzeba ze te rakiety to chyba sa z wody, bo jeszcze nie widzialem zeby cos nimi zniszczyli.

co do pierwszej czesci cytatu to popieram twoja opinie w 100% - Asgard szybciej to rozpracuje niz ludzie z SGA. zreszta sami (Asgard) juz wiele odkryli a to zaledwie "czubek gory lodowej". i tak nie maja z kim walczyc wiec lepiej niech pobawia sie danymi z Atlantis :)

taa, a potem by powiedzieli ze swoja technologia sie nie dziela i mielibysmy niezla awarie :)
  • 0

#55 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.03.2006 - |01:39|

(...) taa, a potem by powiedzieli ze swoja technologia sie nie dziela i mielibysmy niezla awarie :)

jesli rozpracuja ta technologie to moga sie nia nie dzielic byleby tylko pokonali Ori, zainstalowali w naszych (jak to brzmi :P ) nowych statkach ta technologie oraz zrobili na kazdym x-304 to co na dedalu - zainstalowali tam asgardczyka ktory by to wszystko monitorowal :)
  • 0

#56 SG1 Khan

SG1 Khan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 12.03.2006 - |01:43|

Ocena 10

standart +5
+6 - za efekty: superwrota, 4 wielkie statki ORI i oczywiście piękny dźwięk (otwierania superwroty w przestrzeni i itp...)
+4 - za całą bitwę, szkoda, że straciliśmy jednego statku ziemian (oprócz Ruskich)
+1 - główni bohaterowie SG1 jeszcze przeżyją :D
+1 - za przezycie szok: Sam i Vala
+2 - za pomoc z Asgardem, szkoda, że Sam Carter nie miała szansy :/
-2 - ten sam Merlin i Czarny Rycerz jak w Avalonie, szkoda zniszczyć urządzenie (urządzenie podobne jak w Dakarze - broń na replikatory) i jeszcze nie znaleźli broń anti-ORI :/
-2 - za zniszczenie kilku hataków (jak siatka na muchy) - porażka heh

i na koniec
-5 - za czekanie -10 sezon SG1 na wakacjach :(

Pozdro.

Użytkownik SG1 Khan edytował ten post 12.03.2006 - |01:45|

• 0

#57 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.03.2006 - |01:49|

no urzadzenia szkoda, ale gdyby tego nie zrobili, to watpie aby mitchell przezyl i czy dowiedzieliby sie ze ten wisior to Sangraal :)
przynajmniej wiesniacy beda zyc w spokoju bo nie ma klatwy ani rycerza :)
  • 0

#58 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.03.2006 - |02:06|

jesli rozpracuja ta technologie to moga sie nia nie dzielic byleby tylko pokonali Ori, zainstalowali w naszych (jak to brzmi :P ) nowych statkach ta technologie oraz zrobili na kazdym x-304 to co na dedalu - zainstalowali tam asgardczyka ktory by to wszystko monitorowal :)

ta u mnie w domu tez by sie przydalo zainstalowac asgardczyka, szczegolnie przy zlewie do zmywania naczyn :) a tak powaznie to z nimi nigdy nic nie wiadomo, nagle zaczynaja zartowac i strasznie "cfaniakują" na naszych statkach, kto wie jaka cholera z nich wyjdzie w 10 sezonie.

przynajmniej wiesniacy beda zyc w spokoju bo nie ma klatwy ani rycerza :)

i tak mieli spokoj bo nikt do tej biblioteki nie wchodzil= rycerz sie nie pojawial.

Użytkownik Bunio edytował ten post 12.03.2006 - |02:07|

• 0

#59 darius456

darius456

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 12.03.2006 - |02:31|

Starsznie mi sie podoba pomył z ORI, ale jedno jest faktem, DOSTAJEMY OD NICH W DUPE!
Jest jeden minus w całej serii SG, a mianowice ze oni zaczynaja jakis wontek i zadko go konczą. Przkłady... prosze bardzo: Furlingowie jest o nich krotka zmianka w 1x10 2x15 6x15. Urzadzenie Pradawnych znalezione w Dakarze, zostało uzyte tylko przeciwko replikatorom, czemu nie uzyja go przeciw ORI? No my mamy mnystwo sojusznikow ale jakos nie prosimy ich o pomoc a jak juz to zadko. Wesmy pod ówage Noxow i Tollan. Tollanie dostali w dupe jesli sie nie myle przez Anubisa ale przeciez nie wymarli... a Nox mogli by tez pomóc a nie siedza w krzakach (DOSŁOWNIE). PIER....... :censored: takich sojuszników. Jedynie wyzwoleni Jaffa i Askardnam pomga. Małe szaraki THE BEST :D Znaleźlismy statek, nie pamietam nazwy ale znaleźlismy go w jakims odcinku SG-Atlantis S2Exx, chodzi mi o statek pradawnych, calkiem sprawny i co nie moze nam pomoc w walce z Ori?? Czasami ten sersial mnie zaskakuje tym ze ma jakas fajną fabułe ale za powiazanie odcinkow ze soba i za kontynuacje rozpoczetych wontków daje mu 5/10ptk. Lecz w całosci dostje 9.9/10, nie znalazłem lepszego serialu. Jeli ktos zna to prosze pisac z checią obejrze :)
Nie moge doczekac sie SG-1 Sezon 10 oraz SG-A sezon 3, to bedzie prawdziwa gratka, ja sie tylko zastanawiam czy zrobią mi tą przyjemność i nakreca dalsze sezony??Bo ja uwazam ze jest to serial ktory mogłby trwac bez konca.

PS. Zaliczyłem: SG-1, SG-A, BSG, Star Trek-TNG(w trakcie), Star Trek-DS9 (w trakcie)

Użytkownik darius456 edytował ten post 12.03.2006 - |02:32|

• 0

#60 Peru

Peru

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 12.03.2006 - |02:31|

szkoda zniszczyć urządzenie (urządzenie podobne jak w Dakarze - broń na replikatory)

NIE. To co znaleźli to jedynie panel kontrolny, to nie była żadna broń.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych