Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 193 - S09E19 - Crusade

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
107 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (140 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (16 głosów [13.22%])

Procent z głosów: 13.22%

2. 9.5 (8 głosów [6.61%])

Procent z głosów: 6.61%

3. 9 (33 głosów [27.27%])

Procent z głosów: 27.27%

4. 8.5 (15 głosów [12.40%])

Procent z głosów: 12.40%

5. 8 (21 głosów [17.36%])

Procent z głosów: 17.36%

6. 7.5 (6 głosów [4.96%])

Procent z głosów: 4.96%

7. 7 (10 głosów [8.26%])

Procent z głosów: 8.26%

8. 6.5 (4 głosów [3.31%])

Procent z głosów: 3.31%

9. 6 (3 głosów [2.48%])

Procent z głosów: 2.48%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.83%])

Procent z głosów: 0.83%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.83%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.83%])

20. 0.5 (1 głosów [0.83%])

21. 0 (1 głosów [0.83%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 SG1 Khan

SG1 Khan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 05.03.2006 - |22:12|

lol widze, ze mylisz sie !
nie w 9 sezonie ,a nie w 10 sezonie, lecz w 7-8 sezonie, a o tym mowa co powiedział Ori o Ashenie, to chyba nie oglądałeś od początku sezonu 9.

a to Abra-kadabra-bum-cyk-cyk i wysmiewanie mnie to jestes żalosny dzidzuś !

Użytkownik SG1 Khan edytował ten post 05.03.2006 - |22:14|

• 0

#42 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.03.2006 - |22:22|

Ogldalem caly 9ty sezon i nie pamietam aby byla w nim jakakolwiek wzmianka o Ashenach, mozesz wskazac gdzie dokladnie zebym mogl sie przyznac do bledu? ;)

a to Abra-kadabra-bum-cyk-cyk i wysmiewanie mnie to jestes żalosny dzidzuś !

oni chcieli rzucic magiczna kule

Ta "magiczna" kula to byl wirus.

zeby kobiety nie mialy plodnosci

"kobiety nie mialy plodnosci", to mozna miec i niemiec plodnosc? a to jakas rzecz zeby jej niemiec? jak nie beda mialy plodnosci do pojda do sklepu "poprosze jedna plodnosc" :P

twoje zdanie powinno poprawnie brzmiec:
oni chcieli wyslac wirusa przez wrota ktorego celem bylo spowodowowanie bezplodnosci u ludzi.

Pozatym fakt iz nie zrozumiales poprawnie mojej intencji swiadczy ze sam jestes "dzidzius" (nie odnosilem sie do ciebie, ale smiesznej formy zdania ktore napisales, czy jak ktos powie ze popelniles glupi blad tzn. ze nazwal cie glupkiem? NIE. trzeba umiec smiac sie z wlasnych pomylek - szczegolnie gdy sa one smieszne).
  • 0

#43 toratow

toratow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2006 - |22:25|

Ocena odcinka na 10 - z wielu powodów, które inni zacytowali (te pochlebne, bo o negatywnych to nie warto pisać, no może jedna uwaga - na strzelanki, bitwy itp to może tak ktoś grę komputerową sobie włączył, albo cosik innego), ze swojej strony SG-1 zbliża się nieubłaganie do tematyki religi chrześcijańskiej, coraz więcej aluzji i wątków, obecnie mamy niepokalane poczęcie, a z przecieków informacji z 10 sezonu Bóg w ludzkim ciele. Powodzenia dla dalszych losów - życzę bohaterom a nam chyba cirpliwości do lata tego roku kiedy będziemy mogli zerkać na kontynuację wielu wątków w SG-1 i Atlantis. Pozdrawiam wszystkich
  • 0

#44 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 05.03.2006 - |22:40|

hmm ciezko cos powiedziec o tym odcinku, wlasciwie zero akcji, ale taka byla rola tego odcinka. Powrot samej Vali nie jest dla mnie jakims wielkim plusem, postac ta wg mnie jest dosyc srednia. No i ta sprawa z dzieckiem Ori tez mi sie zbytnio nie podoba.
  • 0

#45 SG1 Khan

SG1 Khan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 05.03.2006 - |22:42|

Ta "magiczna" kula to byl wirus.
"kobiety nie mialy plodnosci", to mozna miec i niemiec plodnosc? a to jakas rzecz zeby jej niemiec? jak nie beda mialy plodnosci do pojda do sklepu "poprosze jedna plodnosc" :P

twoje zdanie powinno poprawnie brzmiec:
oni chcieli wyslac wirusa przez wrota ktorego celem bylo spowodowowanie bezplodnosci u ludzi.
{...}

oj to mogles napisac o poprawieniu, a nie wysmiewanie. :angry:

juz poprawilem.

Sprawdzilem od początku sezonu 9, to raczej Ori powiedział o Alterianie, a nie Ashenowie... (podobne slowa) sorry za pomylke.

O Ashenie z sezonu 4-5 http://www.gwrota.com/page.php?id=252

Użytkownik SG1 Khan edytował ten post 06.03.2006 - |00:07|

• 0

#46 Alojz

Alojz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoSaarland

Napisano 05.03.2006 - |23:55|

Dalem 8,z przyzwoitosci tak ale...Oprocz tego,ze Ori sie szykuja,niewiele nowego bylo.Wiemy tez,ze Ori bardzo,bardzo goauldow przypominaja,jesli chodzi o wykorzystywanie zasobow ludzkich(slepe posluszenstwo do sluzenia "swojemu bogu"zbroje,staffy..Wlasciwie bardziej jak tresc odcinka,zainteresowala mnie dyskusja o nim.Jakie rasy moga pomoc?Ziemia sama moze sobie tez troche pomoc.Juz Aphophis w 4 sezonie umial zamaskowac Hataka,wiec po co do tego Noxow mieszac?Ta technologia powinna byc juz dawno w naszych rekach przeciez.Ciagle tez nie rozumiem,dlaczego tylko Atlantis uzywa skoczkow np.?Czyzby zapomnieli im o nich powiedziec?

Ps.Ciekawe,po co ruskim statek?Moze do Aeroflotu go wezma zamiast tych starych samolotow,ktore ciagle sie rozbijaja? :D
  • 0

#47 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.03.2006 - |00:35|

ale skad ma Ziemia wziąć skoczki? przez wrota z Atlantis owszem, ale na Atlantydzie skoczki są potrzebne. nie zapominajmy że w Pegazie część wrót jest na orbicie więc skoczek jest jedynym środkiem transportu.
taki oftop mi sie nasunął: swoją drogą to pecha mogą mieć tacy podróżnicy amatorzy z Pegaza. wchodzą we wrota na planecie uciekajac przed dajmy na to Wraith i po 0,3 sek zamiast w bezpiecznym miejscu z dala od wroga wylatują w przestrzeni i natychmiast giną... ;/ mogli se IMO odpuscic te wrota orbitalne....
  • 0

#48 Alojz

Alojz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoSaarland

Napisano 06.03.2006 - |01:16|

ale skad ma Ziemia wziąć skoczki?

Dedal lata regularnie na Ziemie,ladownie tez musi miec.O wrotach sam wspomniales.Zastosowan na Ziemi widze cale mnostwo,a po odkryciu kopii Atlantis w 02-15 skoczkow maja cale mnostwo.
  • 0

#49 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 06.03.2006 - |06:18|

Moim zdaniem odcinek był znakomity i oglądałem go z wielką, czystą przyjemnością. W ogromnej mierze to zasługa tego, że wreszcie wróciła Vala i znów zgasiła swoją osobą całą obsadę. No ta babka ma wykop i już. Same jej miny jak szła przez szatnię męską warte były wiele.

Co do fabuły to odcinek wg mnie był taki jaki musiał być. Tak w punktach co mi się podobało.

1. No musieli scenarzyści wrócić pełną parą do tematu Ori i to w włąśnie w związku z Valą. Trudno, żeby ona tam będąc w niepokalanej ciąży rozwinęła jakąś większą rozpie*duchę. I tak nieźle narozrabiała i to zdrowo, więc OK. Klimat wojny + Vala powróciły i o to chodziło
2. Wątek z kupczącymi Rosjanami był wiarygodny i sensowny. Może ciut nieefektownie pokazany, ale to był wątek całkiem uboczny. Niemniej dobrze, że scenarzyści chcą pokazać coś więcej niż główny wątek chyba, że sprawa tego 304 ma jakoś w przyszłości wrócić. Ok i nawet ta Chinka jakoś logicznie nawiązywała do poprzednich odcinków, gdzie zapowiadała kłopoty dla USA.
3. Vala rewelacyjna i naprawdę w dobrej formie. Można ją uwielbiać lub nienawidzić, ale fakt że przykuwa uwagę i przygasza inne postaci na planie. Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale Claudia Black była i chyba nadal jest nadal w ciąży, co skrzętnie i sensownie w serialu wykorzystano. DLa niej samej dałbym 10kę, bo przepadam za nią i już. Z tego co czytałem to pod wpływem fanów przywrócono ją do serialu i bardzo dobrze bo stara kadra SG-1 naprawdę się wypaliła i raczej nudzi, podtapia serial niż go ciągnie do góry.
4. Interesujące było wg mnie pokazanie jak dalece fanatyczne wojsko wysyłają do nas Ori i to między innymi ten odcinek pokazał. No jakby nie patrzeć to tytuł krucjata nieźle oddaje nastawienie ludzi z galaktyki Oriona. No nieciekawi przeciwnicy się do nas wybierają, ale robi się dzięki temu też naprawdę ciekawiej.
5. Sama historia Vali była zgrabna, ciekawa i epicko naprawdę bez zarzutu. Kilka fajnych zwrotów akcji. No kto się spodziewał, że szef wieśniaków był dobrym facetem? Jak na realia SG-1 to odcinek był w porządku nakręcony i opowiedziany. Tylko kapłan był jakoś wyjątkowo mało przystojny i jak ktoś pwoiedział miał ciekawe oczka.
6. SPoro fajnego humoru na czele z Vaderem męską sztanią etc....

Po raz piewrszy od b. dawna mogę powiedzieć, że minimalnie SG-1 było w tym tygodniu lepsze niż BSG. ALe to raczej BSG jakoś dostało zadyszki niż SG-1 siegnęło wyżyn.
Mi się bardzo podobał i już. ALe czytając niektórych komentarze to widzę, że paru ludzi powinno przestać się zamęczać tym serialem i znaleźć sobie coś bardziej relaksującego, bo chyba przesadzacie z krytyką, a to objaw po prostu tego, że czas na zmianę serialu.

Pozdrawiam.

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |15:53|

• 0

#50 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 06.03.2006 - |06:56|

Orion to też nazwa ramienia Drogi Mlecznej w którym znajduje się Ziemia ;]

Staram sie po prostu rozumowac logicznie - ten serial ciagle sie odwoluje i do historii i do nauki (naszej, ziemskiej). Oczywiscie, biada tym ktorzy beda sie uczuc fizyki i historii traktujac SG1/SGA jako podrecznik. Jednakze scenarzysci posluguja sie kodem, ktory lezy na widoku np w googlach. Ze o czyms takim jak etymologia juz nie wspomne...
Skoro Ziemianie sa z Ziemi, Marsjanie sa z Marsa, to Ori sa skad? Z Wachocka? ;-)

Według biblii Maryja była dziewicą a też urodziła syna :)

Urban legend! ;-) Tak sie nie da! - z calym szacunkiem do Maryji i do Biblii.

Tak naprawde oprudz Jaffa i Asgardu oraz malej pomocy Tokra nie mamy na kogo liczyc w tej walce

...ten serial jest oparty na 'mekgajweryzmach': nie sila decyduje o zwyciestwie a spryt (pod warunkiem ze nasz).
Dlatego tez nie liczylbym na jakies frontalne starcia flot a'la Ogame ;-) Znowu Daniel odkryje jakas bron i Tauri zniszcza bad guys. Tak przeciez jest ciagle w tym maratonie stargejtowym...

ps. co sie stalo temu slepemu Prior'owi? Jako dziecko kubel wrzatku sobie na glowe wylal? Biedaczek B)
  • 0
Dołączona grafika

#51 lkj1987

lkj1987

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 06.03.2006 - |11:05|

Kolejny kiepski odcinek chociaż fabuła mi sie podobała ze względu że problem z ORI znowu ruszył chociaż drętwie ale jednak. Jestem ciekaw jak SG-1 załatwi sobie nwe wrota a może rosjanie oddadzą wrota??? mam pytanie usłyszałem na forum że rosjanie mają stastek typu dedal to prawda jak dostali??
Jestem ciekaw jak rozwinie sie wątek z ciążą Vali.
  • 0

#52 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.03.2006 - |12:13|

lkj1987: Ty w ogole ogladales odcinek 919? Z twojej wypowiedzi wyglada na to ze nie (albo usneles na nim ;P)

Jestem ciekaw jak SG-1 załatwi sobie nwe wrota a może rosjanie oddadzą wrota??? mam pytanie usłyszałem na forum że rosjanie mają stastek typu dedal to prawda jak dostali??

Zabranie przez rosjan wrot to byl szantaz z ich strony. W zamian za zostawienie wrot u Amerykanow ruscy dostali x-304 Odyseja.
  • 0

#53 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 06.03.2006 - |14:52|

Modes a przypadkiem rosjanie nie dowiedzielli sie jakos ze koncza budowe kolejnego statku typu BC 304? bo to chyba nie o odyseje chodzilo :)
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#54 Depth Finder

Depth Finder

Szeregowy

• Email
  • 28 postów

Napisano 06.03.2006 - |16:08|

Odcinek jeden z najgorszych w tym sezonie. Dałem 4.
Nic ten odcinek nie wnosi, wszystko przegadane na pusto, powrot Vali ktora miala przekazac wazna informacje a mowi o tym ze jest w ciazy i ze wziela slub - te gadanie mialo byc smieszne? To jak umoczyla nosek w czekoladzie tez? Ja chce dawne stare dobre SG-1 a poki co z nieduzymi przeblyskami serial upada, coraz gorsze scenariusze. Mam nadzieje ze szukali oszczednosci aby pokazac cos pieknego w finalowych odcinkach. Oby.
  • 0

#55 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.03.2006 - |18:43|

sot: Wydaje mi sie ze nie ;) Odyseje budowali 18 odcinkow, nie sadze zeby 2 odcinki pozniej kolejny x-304 byl gotowy ;).
  • 0

#56 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 06.03.2006 - |20:33|

Modes : kurcze mi sie nadal wydaje ze chodzi o inny statek niz odyseja wloncz sobie jescze raz koncowke ostatniego odcinka tam gen mowi ze okret jest na ukonczeni i ze rosjanie o nim wiedza a daniel jest zdziwiony ze zbudowali ko9elny mimo ze nie mieli budowac przez rok kolejnych statkow klasy dedal, a przeciez o odyseji wiedzial(przeciez na niej juz byl zreszta odyseja ma juz swoja zaloge i nie sadze zeby amerykanie oddali jedyny statek ktory jest wykozystyeany w naszej galaktyce lub/i odcieli atlandyde od zaopatrzenie) :D
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#57 Thor`s Hammer

Thor`s Hammer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 06.03.2006 - |20:38|

sot: Wydaje mi sie ze nie ;) Odyseje budowali 18 odcinkow, nie sadze zeby 2 odcinki pozniej kolejny x-304 byl gotowy ;).

A gdzie jest powiedziane ze zaczynaja budowac nastepny okret dopiero wtedy kiedy wbija przyslowiowy ostatni nit w poszycie poprzedniego. W realnym swiecie amerykanskiej armii normalne jest ze tak czasochlonne i pracochlonne przedsiewziecie jak budowa lotniskowca nie ogranicza sie do budowy jednego w jednym czasie. Pozwala to na uniknieciu wielu problemow logistycznych a takze lepszego wykorzystania personelu zaangazowanego w ich budowe, wiec to ze Odyseja zostala niedawno ukonczona nie swiadzy iz tyle samo czasu trzeba bedzie czekac na kolejny stateczek.
  • 0

#58 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.03.2006 - |22:00|

ludzie albo mi sie wydaje albo mam racje ale ja widze to tak :
koniec sezonu 8 - buduja Daedalusa, srodek sezonu 9 - pojawia sie Odyssey a teraz statek dla ruskow o technicznej nazwie BC 304. jak pamietamy Prometheus byl to X-303 a skoro powstal nastepny rodzaj statkow to jaka jest nastepna cyfra po 303 ? :>
wiec wg mnie typ statku jakim jest Daedalus = typ statku Odyssey = typ statku dla ruskow :)
zreszta przyjrzyjcie sie Odyssey - jest blizniaczo podobna do Daedalusa :)
przynajmniej dla mnie ale jestem juz od 6h glodny wiec moze z glodu bredze :P
  • 0

#59 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 07.03.2006 - |08:01|

ludzie albo mi sie wydaje albo mam racje ale ja widze to tak :
koniec sezonu 8 - buduja Daedalusa, srodek sezonu 9 - pojawia sie Odyssey a teraz statek dla ruskow o technicznej nazwie BC 304. jak pamietamy Prometheus byl to X-303 a skoro powstal nastepny rodzaj statkow to jaka jest nastepna cyfra po 303 ? :>
wiec wg mnie typ statku jakim jest Daedalus = typ statku Odyssey = typ statku dla ruskow :)
zreszta przyjrzyjcie sie Odyssey - jest blizniaczo podobna do Daedalusa :)
przynajmniej dla mnie ale jestem juz od 6h glodny wiec moze z glodu bredze :P

Kurcze, a w SGA 1x20 na wiesc ze leci do nich Dedal, Mckay mówi: "Siostrzany statek prometeusza, nawet nie wiedzialem ze został ukonczony". Jak widac nie jest on taki już "siostrzany".
Carter w Moebiusie też mowi, że Dedal jest taki jak Prometeusz, nawet widac na komputerze jak przedstawia go Tealcowi i chyba Danielowi, tylko zastrzegła ze w nim w przeciwienstwie do Prometeusza od początku zaimpletowaną obcą technologie.
Ale kolejne odcinki pokazały ze gołym okiem róznia sie zewnętrznie, bo gabarytowo jest chyba podobnej wielkości.

Użytkownik Zar-an edytował ten post 07.03.2006 - |08:02|

• 0

#60 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.03.2006 - |08:16|

wg mnie Dedal jest wiekszy od Prometeusza:)
roznica polega raczej na tym ze Dedal jest szerszy a Prometeusz byl wyzszy dzieki tej wiezyczce czy czyms tam :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych