Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sezon 10

• Zamknięty Temat jest zamknięty
91 odpowiedzi w tym temacie

#41 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.01.2006 - |17:10|

Jak dla mnie serial nie stracił na jakości. Narazie żaden odcinek mnie nie znudził i jestem za 10 sezonem a nawet 11.

WayDac, 8 sezon był świetny!! Tyle dramatyzmu: replikatory u bram Drogi Mlecznej, Anubis chce zniszczyć życie w całej galaktyce, wojny pomiędzy Goa'uldami i wyzwolenie Jaffa. Chyba w żadnym sezonie się tyle nie działo.

Co do B5 to się nie będę wypowiadać bo przez 1 sezon nie mogłam i nie miałam ochoty przebrnąć.
  • 0

#42 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 26.01.2006 - |17:38|

NO trochę nie masz racji. Faktem jest, że pierwszy sezon B5 jest "trochę" nużący, ale dzięki niemu można zrozumieć całość, szczególnie kilka postaci, jak Londo, G'Kar i całą atmosferę. No ale to rozmowa na innej części forum.
A wracając do SG. No cóż jeśli mam oceniać SG1 to kilka sezonów było całkiem całkiem. Może to dziwne, ale wydaje mi się, że od sezonu 8 SG1 nabiera pewnego charakteru logiczności. Wątek Ori jest jakoś lepiej pokazany niż przez 7 sezonów wątek Wężyków. Gdyby tak te 7 sezonów złożyć do 5, to wtedy byłby niezły wypas. Ale to tylko gdybanie.
Jestem jak najbardziej za 10 sezone, a z tego co znajduje się w wieściach pewnie będzie niezły wypas. Więc ten sezon może naprawdęwiele pokazać :D
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#43 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 26.01.2006 - |18:23|

[...] 13-latek będzie zachwycony efektami, walkami i wszystkim, natomiast 25-latek będzie rozczarowany, brakiem fabuły, klimatu, napięcia, itd.

To samo się dzieje w świecie Stargate (i nie tylko!) Jeśli producenci dalej mają zamiar nas oszukiwać kiepskimi odcinkami, przeciąganiem na siłę serialu, to ja mówię stanowczo NIE DLA 10 SEZONU!

Opowiadasz banialuki :)
Ja - Bogu dzięki - mam już niemal 45 lat. :ph34r:
Serial oglądam od początku.
Nie jestem rozczarowany wątkiem, fabułą ani pomysłami.
Równie podoba mi się sezon 1,2,3... jak i 7,8,9.
Zgadza się, że w każdym sezonie są odcinki słabsze i gorsze.
Ale tak jest w każdym serialu również w B5 (może nawet więcej niż mniej...)

Z niecierpliwością czekam na kolejny sezon SG i kolejny... i kolejny... i...

Zadziwia mnie natomiast Twoje podejscie typowego 13-latka. Skoro jeden odcinek jest nie najwyższych lotów to po co następne. Skończyć z tym już natychmiast... To są rzeczy, których nabyliście wraz z grami komputerowym.i Szybko coraz szybciej i musi coś migać i musi się zmieniać.
Inaczej argumentujecie, że odcinek jest przegadany, lub że są dłużyzny, lub brak efektów specjalnych itp itd.

To jest jak w dowcipie:
"Idący drogą stary byk ojciec i młody byczek syn zauważają, że na łace pasie się stado krów.
Młody byczek podniecony podskakuje wokół ojca i mówi: Tato, tato ! Pędźmy do nich i zanim się zorientują "załatwimy" po jednej!
Na to stary byk mówi:
"Nie synu ! Pójdziemy do nich powoli i "przelecimy" wszystkie !"

PS.
Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem... :D

Użytkownik psjodko edytował ten post 26.01.2006 - |18:32|

::. GRUPA TARDIS .::

#44 WayDac

WayDac

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • Miastopodbeskidzie :)

Napisano 26.01.2006 - |23:00|

Nie jestem rozczarowany wątkiem, fabułą ani pomysłami.
Równie podoba mi się sezon 1,2,3... jak i 7,8,9.
Zgadza się, że w każdym sezonie są odcinki słabsze i gorsze.
Ale tak jest w każdym serialu również w B5 (może nawet więcej niż mniej...)

Zgadzam się, że są odcinki lepsze i gorsze, Każdy serial tak ma. Chodzi mi o to, że od 7 sezonu serial trochę traci na jakości, a tym samym odejście Richard Dean Anderson'a jeszcze bardziej podziałało na niekorzyść dla serialu.

Wcale nie jestem przeciwny serii Stargate. Tylko lepiej się skupić i zrobić jeden serial "porządnie" niż kilka "tak sobie" - tak uważam.

Po prostu mogli by serial skończyć po 7 lub 8 sezonie unicestwieniem Goa'uldów (i odejściem Anderson'a)
i zacząć nowy serial np. Stargate NestGen :D ;)
Kontynuować wątek "wrót" z nowymi aktorami i nowym wrogiem Ori.
Wtedy może by doszli do kolejnych 7 dobrych sezonów. Seria istniała by nadal, ale była by podzielona na epizody. Jeden serial o Goa'uldach inny o Ori.

Nie da się zrobić jednego serialu o wszystkim! Po porostu się nie da!
Czym więcej producenci wprowadzą nowych wątków, tym bardziej się w tym pogubią, a na tym wszystkim ucierpi sam serial. :o

Przypuśćmy, że mam 14 sezon SG-1 i oto główne wątki: Goa'uldowie, Jaffa, Ori, Asgard, może jakieś Replikatory w innej galaktyce, The Trust, Pradawni, ze 3 nowych wrogów i Bóg wie co jeszcze.
A sezon będzie wyglądał tak: każdy 1 z 20 odcinków będzie o czymś inny, kontynuacja wątku z każdego odcinka... już za rok w sezonie 15 :/
W ten sposób nabija z 50 sezonów. Mam nadzieje, że do tego nie dojdzie.

Sam pomysł "gwiezdnych wrót" jest tak głęboki, że można zrobić z niego ze 100 różnych seriali, ale nie da się zrobić jednego super mega serialu.

Ja już wyżej napisałem: lepiej się skupić i zrobić jeden serial "porządnie" niż kilka "tak sobie" - tak uważam.

Zadziwia mnie natomiast Twoje podejscie typowego 13-latka. Skoro jeden odcinek jest nie najwyższych lotów to po co następne. Skończyć z tym już natychmiast... To są rzeczy, których nabyliście wraz z grami komputerowym.i Szybko coraz szybciej i musi coś migać i musi się zmieniać.
Inaczej argumentujecie, że odcinek jest przegadany, lub że są dłużyzny, lub brak efektów specjalnych itp itd.

.. hmm.. nie do końca zajarzyłem co miałeś na myśli. Mógłbyś to bardziej rozwinąć?

Ja najbardziej lubię przegadane odcinki, które wprowadzają wiele do głównego wątku serialu.
Przegadane odcinki to jest właśnie to co napędza akcje w serialu a nie efekty (które też są potrzebne).

To co powyżej napisałem jest to tylko i wyłącznie moje zdanie.
Nie maiłem zamiaru nikogo obrazić, po prostu mam inne zdanie na ten temat, niż wszyscy.
  • 0

«Każda dostatecznie zaawansowana technologia
Jest nieodróżnialna od Magii»

Arthur C. Clarke

#45 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 26.01.2006 - |23:48|

Kontynuować wątek "wrót" z nowymi aktorami i nowym wrogiem Ori.

Praktycznie tak sie stalo, wprowadzili nowe postacie w 10 serii kolejna na stale (Vala), a watku Jaffa nie da sie wyciac z serialu jako ze oni teraz kontroluja jakies 75% naszej galaktyki ;). To ze nie zmienili tytulu z SG-1 na SG-7 to dla mnie nie ma znaczenia, ale jak widze dla ciebie to ogromna roznica ;).

Przypuśćmy, że mam 14 sezon SG-1 i oto główne wątki: Goa'uldowie, Jaffa, Ori, Asgard, może jakieś Replikatory w innej galaktyce, The Trust, Pradawni, ze 3 nowych wrogów i Bóg wie co jeszcze.

Goauldowie - jesli sie pojawia to raczej w odcinkach z tytolu "zapchajdziura"
Jaffa - knotroluje wieksza czesc naszej galaktyki, raczej nie da sie ich wyrzucic z serialu (juz widze twoje narzekania "Jak moze nie byc Jaffa jak przejeli oni terytorium Goauldow ktore zawieralo w sobie praiwe cala galaktyke" ;) ).
ORi - glowny watek w serialu.
Asgard - beda sie pojawiac i znikac, tak jak do tej pory.
Replikatorzy - watpie zebysmy kiedykolwiek o nich uslyszeli.
The Trust - jzu to widze ;) przeciez zagrozenie ze strony goauldow zostalo zlikwidowane watpie zebysmy o nich uslyszeli
Pradawni - licze ze bedzie o nich wiecej.

To ze w SG-1 jest tak duzo watkow czyni z niego duzo lepszy serial niz SGA, zawsze jest o czym napisac scenariusz.

Ja już wyżej napisałem: lepiej się skupić i zrobić jeden serial "porządnie" niż kilka "tak sobie" - tak uważam

Chcialbym tu napisac ze za SG1 i SGA sa jest odpowiedzialny inny zespol scenarzystow, co prawda maja ze soba kontakt, ale to ze SGA jest slabe nie ma nic wspolnego z tym ze studio pracuje rownoczesnie nad SG1.
  • 0

#46 WayDac

WayDac

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • Miastopodbeskidzie :)

Napisano 27.01.2006 - |12:47|

To ze nie zmienili tytulu z SG-1 na SG-7 to dla mnie nie ma znaczenia, ale jak widze dla ciebie to ogromna roznica ;).

Buuu… nie zrozumiałeś o co mi chodzi, więc „odwracasz kota ogonem”. No cóż można i tak.

Goauldowie - jesli sie pojawia to raczej w odcinkach z tytolu "zapchajdziura"
Jaffa - knotroluje wieksza czesc naszej galaktyki, raczej nie da sie ich wyrzucic z serialu (juz widze twoje narzekania "Jak moze nie byc Jaffa jak przejeli oni terytorium Goauldow ktore zawieralo w sobie praiwe cala galaktyke" ;) ).
ORi - glowny watek w serialu.
Asgard - beda sie pojawiac i znikac, tak jak do tej pory.
Replikatorzy - watpie zebysmy kiedykolwiek o nich uslyszeli.
The Trust - jzu to widze ;) przeciez zagrozenie ze strony goauldow zostalo zlikwidowane watpie zebysmy o nich uslyszeli
Pradawni - licze ze bedzie o nich wiecej.

Najwyżej nie będę miał racji i tyle – to są tylko moje prywatne spekulacje. Nikomu ich nie narzucam.

Może serial złapie jeszcze szczytowa formę i 10 sezon będzie super… pożyjemy, zobaczymy.
  • 0

«Każda dostatecznie zaawansowana technologia
Jest nieodróżnialna od Magii»

Arthur C. Clarke

#47 I. Thorne

I. Thorne

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 08.03.2006 - |15:21|

Ja też chciałbym, żeby SG1 skończyło się na pokonaniu wężyków. O Ori mogliby robić nowy serial.

Ale nie o tym chciałem napisać. Najlepszy motyw na 10 sezon byłby taki, gdyby okazało się, że Ori są dobrzy, a Pradawni źli. To całkowicie wywróciłoby sposób myślenia ludzi. Walczyli z tymi co chcieli im pomóc. To dopiero byłyby jaja.

Szkoda, że niestety jest to niemożliwe. W Stargate wróg zawsze był jasno określony i zawsze brakowało mi "szarych" postaci - trochę dobrych, trochę złych.
  • 0

#48 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.03.2006 - |17:17|

powiem krotko - jestem ZA sezonem nr 10 :)
dla mnie SG1 to juz praktycznie cos co istnieje od 9 sezonow razem ze mna :)
to jest czesc mojego zycia, cos jak jedzenie, picie, sluchanie muzyki :)
nie mozna tego zakonczyc bo czlowiek zwariuje :)
fakt faktem ze niektore odcinki sa nudne i dlatego powinni zatrudnic producenci kogos nowego, kogos z nowymi pomyslami na fabule, wrogow itp itd
to dodaloby serialowi wiele swiezosci a nam wiecej przyjemnosci w ogladaniu serialu :)
mitchell musi sie rozwinac (moze znalezc mu kobiete jakas :P ), przydaloby sie stale polaczenie wrot z Atlantis, oraz przydalby sie nowy wrog pokroju Anubisa, ktory ma przewage nad innymi i zna sie na tym i owym oraz jakis nowy i normalny sojusznik :)
mozliwe ze jakas nowa technologia tez moglaby byc wprowadzona :)
zobaczymy :)
narazie czekam na 9x20 - Camelot :)
  • 0

#49 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.03.2006 - |18:03|

przydalby sie nowy wrog pokroju Anubisa, ktory ma przewage nad innymi i zna sie na tym i owym

wrog potezniejszy niz ORI? :o Dobrze sie czujesz? :P
  • 0

#50 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.03.2006 - |20:24|

Jako zagorzały i fanatyczny wielbiciel SG muszę się zgodzić tylko z jednym - pomysł Wrót i możliwości przez nie stwarzany starczyłyby na 100 seriali. Ale nie zgodze się, że nie może być to jeden mega serial.

Jak dla mnie może być i 100 sezonów SG-1 i SGA (będe miał co oglądac do emerytury :D ) - jeśli będzie tak ciekawy jak dotąd (nie mówmy o chwilowych zapaściach seroalu - to się zdarza KAŻDEMU serialowi).

Tak na marginesie muszę dodać, że na początku SGA mnie rozczarował - pamiętam jak obejrzałem Rising, pomyślałem sobie "o rany jakie popułczyny po SG-1 - kaszana". Ale z czasem stwierdziłem, że SGA jest równie interesujący jak SG-1, jeśli nie lepszy w niekróych momentach.

Pomysł Wrót jako takich jest przełomowy ale możliwości serialu SGA przy posiadaniu miasta Pradawnych, technologii, wątków wojny Wraith i Pradawnych - to można rozwinąc spokojnie na 100 sezonów.

A ja obejrzę wszytskie co do jednego - ostatnią rzeczą jaką chcę zobaczyć zanim "zasnę na wieki" jest jakiś dobry odcinek SG... :D

Użytkownik Lukassuss edytował ten post 10.03.2006 - |19:02|

• 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#51 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.03.2006 - |23:19|

zgadzam sie z tym ze Atlantis ma wiecej mozliwosci i podejrzewam ze bedzie dluzszy niz 10 sezonow:)
oni przeciez nie wiedza wszystkiego o technologii pradawnych, wiedza na temat pradawnych jest po prostu ogromna (tak przynajmniej powiedzialo Asgard) wiec jesli producenci to dobrze rozegraja to Atlantis z sezonu na sezon moze byc coraz ciekawszy :)
  • 0

#52 Dragonspirit

Dragonspirit

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 13.03.2006 - |12:28|

Atlantis może i ma więcej możliwości, ale muszą zdecydowanie podnieść jakość scenariuszy... Nadgonilem te odcinki co je emitowali ostatnio w USA i się trochę zawiodłem... Dopiero clifchanger dał trochę emocji do całości... A tak to w Epiphanny wieśniacy, potem wieśniacy itd. Nudą wieje... Criticall Mass dobry odcinek, ale zdecydowanie oczekuję na więcej...
  • 0

#53 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.04.2006 - |18:07|

wydaje mi sie, ze Stargate ma jeszcze duzy potencjal - duzo watkow, ktore mozna rozwinac, i kontynuowac serial w ciekawy sposob jeszcze przez kilka sezonow. Powrot Jacka bylby jak najbardziej wskazany :) Moze Orii beda jeszcze siac zamet, w koncu nie moga sie dac pokonac ot, tak, w jeden sezon, skoro na walke z goauldami - przeciez o wiele slabszymi - potrzebowalismy osmiu lat... :) I mam nadzieje, ze goauldowie nie znikana calkowicie z galaktycznej mapy, bo ich szczerze polubilam :)
Co do Atlantis, to zupelnie inna historia (i inny watek:) ) wiec tu sie nie bede wypowiadac
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#54 Ethel

Ethel

Szeregowy

• Email
  • 41 postów
  • MiastoJaworzno

Napisano 04.05.2006 - |15:17|

moim zdaniem serial odżyje kiedy wróci Jack i zacznie się walka z Ori w naszej galaktyce, a najlepiej połączyć te dwa wątki i będzie super serial przez następne sezony
  • 0

#55 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 04.05.2006 - |17:24|

Powrót RDA do serialu nawet na kilka epizodów może bardziej uatrakcyjnić serial (sg-1), jednak moim zdaniem powini byli zakończyć SG-1 na 8 sezonie i stwożyć nowy serial z nowymi aktorami i kilkoma starymi tak jak to ma miejsce w sezonie 9 tylko żeby nie ograniczał się on tak jak to miało miejsce w SG-1 do drużyny i kilku osób z bazy tylko aby obją większe grono ludz, no ale co zrobić producentom zachciało się bić wszystkie rekordy :). A co do SGA to myśle że 3 sezon bedzie przełomowy i moze zdobyś sporo nowych fanów jeśli nasi scenarzyści wprowadzą troche urozmajcenia do serialu tak ja to zapowiadają (silniejsza więź między członkami drużyny, nowa zawansowana rasa i jeszcze coś czego już nie pamiętam :D). Jak to będzie? zobaczymy w lipcu :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#56 Ground

Ground

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów
  • MiastoPrzemyśl

Napisano 08.05.2006 - |19:08|

krotki filmilczek przedstawiajacy co sie dzialo podczas rozpoczynania pracy nad 200 odcinkiem. Krotkie wywiady z gwiazdami itp.
http://www.cascadeco...acecast2006.wmv

znalazlem jeszcze jeden http://www.cascadeco.../etalkfinal.wmv

Użytkownik Ground edytował ten post 08.05.2006 - |19:45|

• 0

#57 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.05.2006 - |20:37|

Jeśli kogoś interesuje bo u nas na Orionie-Tokra widzę ,że jest mniej to tu http://wiki.stargate....php/Season_Ten jest opisana juz treśc 10 odcinków s10 i w miarę na bieżąco uzupełniana treśc następnych. mamy min opis, info kto występuje itp ciekawostki,na podobnym etapie jest też Gateworld.
A zapomniałbym potrzebny jest do tego język angielski. :hyhy:
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#58 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.05.2006 - |21:12|

A zapomniałbym potrzebny jest do tego język angielski.

A to niespodziewany haczyk :D
Log65: Happy camper

#59 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 17.05.2006 - |12:34|

Jak dla mnie Stargate może trwać, czytalem pogloski o 3 serii, jednak potencjal SG-1 i Atlantis jest wystarczający. Wydaje mi się że nadszedl czas na wykorzystanie kola zapasowego jakim bez wątpienia są Furlingowie. W zasadzie nic o nich wiadomo poza tym że należeli do przymierza czterech ras. Po tym jak Ori zaczną dawać się we znać mieszkańcom Drogi Mlecznej mogliby pojawić się jako nieoczkiwany sojusznik.

No i ktoś mógłby się w końcu poświęcić i wyjaśnić przeznaczenie 9 chevronu na wrotach bo chyba nie umieszczono go tam dla ozdoby.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 06.06.2006 - |10:40|

• 0
don't try

#60 ~~ Sg-1 ~~

~~ Sg-1 ~~

Szeregowy

• Email
  • 36 postów

Napisano 23.06.2006 - |17:38|

1. Rozmowa z Michael Shanks i kilka zdjęć z planów zdjęciowych:

2. Rozmowa z Sam i Generałem. Kilka wzmianek o Baalu:

3. Spoty reklamowe Sezony 10 (Sam, Teal'c):
http://youtube.com/watch?v=Rh4DUVuJPgs
http://youtube.com/watch?v=QiKEekg0lZo

4. Najnowszy trailer 10 Sezonu:
http://youtube.com/watch?v=u7QfytnGBK4

5. Ciekawe, warte zobaczenia rozmowy z aktorami serialu i kilka ujęć z scenek sezonu 10:
http://youtube.com/watch?v=kATIrOaQ7UY
http://youtube.com/watch?v=f_L35Wg7cms

Jeśli ktoś znalazł jakieś nowe niech zamieszcza.

Użytkownik ~~ Sg-1 ~~ edytował ten post 24.06.2006 - |09:08|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych