Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 191 - S09E17 - The Scourge

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (138 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (4 głosów [3.31%])

Procent z głosów: 3.31%

2. 9.5 (3 głosów [2.48%])

Procent z głosów: 2.48%

3. 9 (11 głosów [9.09%])

Procent z głosów: 9.09%

4. 8.5 (15 głosów [12.40%])

Procent z głosów: 12.40%

5. 8 (22 głosów [18.18%])

Procent z głosów: 18.18%

6. 7.5 (14 głosów [11.57%])

Procent z głosów: 11.57%

7. 7 (18 głosów [14.88%])

Procent z głosów: 14.88%

8. 6.5 (4 głosów [3.31%])

9. 6 (11 głosów [9.09%])

Procent z głosów: 9.09%

10. 5.5 (3 głosów [2.48%])

Procent z głosów: 2.48%

11. 5 (4 głosów [3.31%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (2 głosów [1.65%])

Procent z głosów: 1.65%

14. 3.5 (1 głosów [0.83%])

Procent z głosów: 0.83%

15. 3 (4 głosów [3.31%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (4 głosów [3.31%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [0.83%])

Procent z głosów: 0.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 21.02.2006 - |19:53|

3/10 bardzo słaby odcinek, temat oklepany, bywa... ale pokazanie kiepskie: zero emocji, czy dramatyzmu. po raz n-ty idealny timing...
  • 0

#42 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 21.02.2006 - |21:27|

Słabe 4

ostatni robal gryzie kogoś i skłąda w nim jajka

Zaraz, zaraz !
Skąd te jajka (wiem, że tak jest w odcinku) ale przecież te robale rozmnażają się bezpłciowo.
Więc skąd te jajka w doktorku ?

A pozatym dlaczego dopiero pieczyste spowodowało rozrost owadów, przeciez te owady same
w sobie są mięskiem. Więc skoro się zjadały (jak powiedział ten doktorek) to już dawno powinni zaobserwować taki efekt a nie dopiero po podaniu pieczeni ?

Coś mi tu nie gra z logiką...

::. GRUPA TARDIS .::

#43 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 21.02.2006 - |21:53|

Najwidoczniej scenarzyści znowu popełnili jakąś małą gafe ... jak zwykle nie czepiamy się bo jesteśmy już troche przyzwyczajeni :D Ciekawe co Chińczycy planują... Wątpie żeby mieli zamiar zainicjować międzyświatowy konflikt tylko dlatego bo Amerykanie nie dotrzymali umowy. Najprawdopodobniej mają jakimś cudem własne wrota, albo mają zamiar ujawnić wszystko opini publicznej żeby oddać SGC pod komende jakiejś międzynarodowej komisji.
  • 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#44 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 22.02.2006 - |05:25|

Dałem 8 bo mi się odcinek w miarę podobał, ciekawie pokazano jak cywilni ważniacy szybko w realiach obcego świata przeradzają się w grupkę straceńców..Same robale i pomysł na nie już mniej mi się podobały, choć jak rozumiem to jako kolejne wcielenie plagi i forma ataku Ori, muszą być skonstruowane wyjątkowo wrednie i jako takie godnie się zaprezentowały.
To, że obecne odcinki są niskobudżetowe to jest wg mnie proste - zwyczajnie kasa i efekty zawsze idą na pierwsze i ostatnie odcinki sezonu - tak zawsze było i będzie, poza sporadycznymi wyjątkami.
BSG to to nie jest, ale i od żenady z SGA obecne SG-1 trzyma spory i godny dystans.
Ciekawe co dalej nam koledzy producenci zaserwują.

Użytkownik Gaj edytował ten post 22.02.2006 - |05:27|

• 0

#45 almondish

almondish

Szeregowy

• VIP
  • 61 postów

Napisano 22.02.2006 - |08:08|

Zaraz, zaraz !
Skąd te jajka (wiem, że tak jest w odcinku) ale przecież te robale rozmnażają się bezpłciowo.
Więc skąd te jajka w doktorku ?

Bezpłciowość nie wyklucza składania jaj --> partenogeneza pszczół robotnic.
Może chodziło o 'bezpłciowość' ograniczająca się do niepotrzebowania partnera do rozmnażania?
Na takiej zasadzie rozmnażają się np. tasiemce. Jeden osobnik ma układ męski i żeński.

A pozatym dlaczego dopiero pieczyste spowodowało rozrost owadów,

Z tym mięskiem, to podejrzewam, że to trik Ori.
Jaki byłby sens mieć plagę, która sama się eliminuje (a dokładniej zżera)?
A tak, mamy gatunek, który się przystosowuje, jak nie zboża, to inne źródło pożywienia, grunt to zniszczyć populacje niewiernych... liczy się efekt ;>

Ciekawa sprawa jest z wielkością tej pieczeni a przyrostem ilościowym robali.
Biorąc pod uwagę, że głodując żyją dłużej --> nie wiemy jak długo mogą komfortowo żyć bez jedzenia (co poniektóre węże jedzą co pół roku...)
Może mają jakieś substancje zapasowe, które są aktywowane dopiero po znalezieniu nowego źródła/typu żarełka? Zapewniają one energię do rozmnażania, które jak wiadomo jest podstwwowym elementem i ewolucji, i dominacji?

Ot moje 3 grosze domysłów ;)

Użytkownik almondish edytował ten post 22.02.2006 - |08:19|

• 0
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." - Albert Einstein

#46 estel333

estel333

Starszy szeregowy

• Email
  • 87 postów

Napisano 22.02.2006 - |08:55|

Odcinek poprawny, daję 8. Podobało mi się w nim kilka kilka fajnych dialogów., baza gamma (szkoda że już zniszczona), nawet fabuła (choć naciągana(ale to SF)). Moim zdaniem Carter powinna dać w m**** temu urzędnikowi, ale to tylko moje zdanie. Czekam na FINAŁ sezonu!
  • 0
-------------------
ORA ET LABORA
-------------------

#47 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.02.2006 - |09:36|

Dam 6 a i to z powodu kilku rzeczy, po pierwsze początkowy dialog po chińsku, po drugie po tkiej akcji poprostu robią wieczór filmowy i po trzecie za tytuł filmu który będą oglądać: "Starship Troopers"
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#48 Jaffa

Jaffa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów
  • MiastoLądek

Napisano 22.02.2006 - |19:16|

ja daje 8. odcinek utrzymany w starym stylu (sprzed ósmego sezonu). ogulnie caly 9 sezon do tej pory jest bardzo dobry. lepszy o 100% od S8. no i wlasnie dlatego mi sie podobal równiez ten odcinek, taka świeżosć w nim jest. nowa plaga, nowe info o ORI. pozdro
  • 0

#49 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.02.2006 - |19:43|

Na poczatek +5

+ nowy rodzaj plagi sfundamentowany przez Ori
+ gatka z ładną przedstawicielką Chin i żart o Mitchelu :)

Ogólnie odcinek niezbyt ciekawy, kosmiczne robaki i ukrywanie się po jaskiniach.
Ach czego to scenarzyści nie wymyślą :/ jak np: kosmiczna kukurydza :)
Oby następny odcinek był lepszy.

Ocena 7.
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#50 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.02.2006 - |09:08|

A mi sie podoba i to bardzo... robaczki przypominają skarabeusze:)
W końcu zauwazyłam spora dawkę RDA'owskiego humoru.
Choć jego nic nie zastąpi.
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#51 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 23.02.2006 - |13:03|

dałem 7 za to że to sg1

ale ogólnie odcinek nudnawy ratowały go rozmowy chinki z danielem

wogule cały motyw konfliktu na linii chiny usa chyba zacyna się rozkręcać

motyw z robalami jest ciekawy

a jeśli chodzi o to jak robale uaktywniły się po zjedzeniu takiego małego kawałka miensa to zaewne jakieś enzymy lub związki zawarte tylko w tkankach zwierzęcych uruchomiły cały proces
  • 0

#52 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 23.02.2006 - |13:40|

No, z bólem dałam 5,5 ,bo pomimo wszystko mam sentyment do Picardo, i jako nieliczny obiekt wykazuje ikrę (albo kawior :)) reszta to już odgrzewane kawałki,te przesyłanki zawsze w odpowiednim momencie... dla mnie nawet te "skarabki" były dreszczotwórcze,ale coś mi się spać zachciewa,jak oglądam SG-1. Źle, oj źle...
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#53 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.02.2006 - |21:26|

Niańczenie komisji międzynarodowej przez SG-1 na jednej z planet na której powstała ziemska baza staje się z nudnej wycieczki emocjonującą ucieczką przed nową bronią Ori. Nie zmienia to jednak faktu że w moim odczuciu cały odcinek jest po prostu nudnawy!

Po prostu zawiało nudą
Odcinek ten solidnie zrobiony, o czym powiem później, jednak ogólnie odczułem rozczarowanie i z irytowanie tym że SG-1 musieli niańczyć komisję, co jak sami zauważali nie jest tak ważne. Na dodatek jest także nudne i szablonowe jak to na wizytacjach jest. Nowa broń Ori też nie jest tak bardzo efektywna. Owszem polega mniej więcej na tej samej zasadzie co plagi kapłanów jednak tutaj brakuje samych kapłanów, których widok zawsze dodaje smaczku poczucia zagrożenia. Odcinek po prostu nie miał w sobie polotu

Front walki z Ori
Na ironię zalet odcinka można sporo wymieniać. Poruszana on kluczowe wątki w tym przede wszystkim wątek Ori. Ze słów Mitcheal’a dowiadujemy się że Ziemia rozpowszechnia na szerszą skalę szczepionkę na plagę kapłana. Teraz jednak nasz wróg znalazł nowy sposób na sianie spustoszenia wśród ludzi za pomocą robali, które jedzą wszystko. Miło też było usłyszeć teorię że miały one zniszczyć kassę, czyli „kosmiczną kukurydze” z ostatniego odcinka. Byle więcej takich powiązań!

Wątek międzynarodowy
Drugi wątek przewijający się od wielu lat który po odkryciu bazy Atlantis tak jakby zakończył się happy end’em powraca. Chiny planują jakiś przewrót, co Chinka nieśmiało w paru momentach odcinka mówiła. Ten odcinek ponownie rozkręca sprawę uczestnictwa innych krajów w projekcie. Jednocześnie przedstawiając członków IOA pokazano że biurakraci odpowiedzialni za politykę międzynarodową nie znają nie na rzeczywistości zupełnie. Bo kogóż nie wkurzał narzekający Francuz, marudzący Amerykanin który oczywiście w trakcie odcinka przeobraził się z osoby która nachalnie nakazuje SG-1 chronić ich, a nie walczyć w osobę która zrozumiała sytuację i otworzył się jemu oczy.

SG-1 zawodowcy
W odcinku też jest pełno SG-1, co nie zawsze w historii odcinków serialu się zdarzało. Ładnie marudzą że dostali taką misję, a gdy pojawiły się problemy każdy z załogi miał swoje zadanie. Oczywiście ostatecznie wszystko sprowadza się do tego że Mitcheal z Teal’ciem zwiady, Daniel gadanie, Carter myślenie. Głęboko wymiana zdań pomiędzy Cameronem, a Teal’ciem na tematy prywatne i ładne wspólne wyjście na końcu SG-1 na film.

Podsumowanie
Muszę powiedzieć że ostatnio coraz trudniej po tym jak obejrzę odcinek, a po prostu w moim odczuciu mi się nie podobał trudniej jest znaleźć taki poza powoływaniem się na własny gust argument że coś jest biednie zrobione. Tym lepiej dla ogólnej oceny sezonu i ogólnej oceny serialu. W tym odcinku przewija się główny wątek Ori i wątek międzynarodowy rozgrzewa się na nowo, pełno jest SG-1 i jest napięcie i poczucie zagrożenia. Przedstawia problem wyprowadzenia dyplomatów w nieoczekiwaną misję, gdzie się okazuje że w ogóle się oni nie nadają do bycia w zagrożeniu, a tym bardziej o decydowaniu co robić! Ale, ogólnie sennie, nie ma wielgachnych efektów, a motyw z ratunkiem Odyseji i jej „poczuciem czasu” zbyt częsty. 6,5/10

jestem ciekaw ile baz posiada Ziemia poza naszą planętą

Można przypuszczać że na razie trzy. Alfa, Beta dosyć ładnie rozwinięta też z F-302 którą wizytował ten biznesmen i Gamma która został teraz zniszczona. Więc mamy odbudowaną Alfe i funkcjonująca Bete.

Odcinek kończy się oczywiście idealnym wyczuciem czasu.

To perfidne podkreślenia tego „good timing” w dwóch odcinkach pod rząd w ten sposób jednak trochę razi!

humor byl sredni

Humoru ogólnie w tym odcinku nie było za dużo,

roche zaczynają za dużo wątków mieszać!!

Jak za duzo wątków mieszać? Robale są produkcji Ori! Wątek przewodni niemal jakby nie patrzeć!

Podobny motyw juz widzielismy w 1 lub 2 sezonie sg-1 tylko ze tam były owady latajace co tez po ukąszeniu sie rozmnazały w nosicielu.

Tak, tak, 2x10 Bane ;)

Robaki ...
Robaki ....
Robaki .....

Brzmiało jak przykazania... święta, święta racja ;)

SG-1 na misje lataloby z Odyseja i w razie klopotow teleport i po problemie.

I tak w normalnym życiu powinno być. Jednak później się to urozmaici i będzie coś fantastycznego byle było dla widza emocjonująco i nie przewidywalnie, i co z tego że nie zgodnie z realiami rzeczywistości.
Większy kłopot to ich „poczucie czasu”...

jestem w trakcie tłumaczenia wywiadu (dla sajfaj) z Neilem Denis, odwórcą roli Rya'ca, okazuje się, że Chris Judge jest najbardziej rozrywkową osobą na planie (powiem że lekki szok, patrząc na jego postać) i ponoć jesli w jakiś dzień nie wytnie komuś z ekipy jakiegoś numery, to uważa ten dzień za stracony...

Oglądałeś dodatki do Stargate? To szybko można wywnioskowac :>

strzelanie do robactwa

Cożeście się tak czepili tego strzelania, Modes to tłumaczył. Sam fakt że nie podoba się że słońce nie świecie bo chmury zasłaniają nie oznacza że to jest nieprawidłowość.
Log65: Happy camper

#54 hans_69

hans_69

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 25.02.2006 - |20:21|

Odcinek ciekawszy od poprzednich ale prawda jest taka, że gdybym był taką komisją do oceny SGC to po zobaczeniu tej niekompetencji personelu w bazie pozaziemskiej, odznaczyłbym SG1 za uratowanie życia a bazy pozamykał na głucho. Reszty nie komentuje bo nie ma czego. Starship Troopers = Jaffa.
  • 0

#55 Abyss

Abyss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 27.02.2006 - |11:02|

Coś tak jakby ogarnęła ich rutyna ;)

Ojj!! Bardzo przeciętny odcinek :(

Pozdrawiam
  • 0

... AND THEY HAVE A PLAN ...

#56 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 27.02.2006 - |15:24|

Jak już wspominałem wcześniej, jest to taki sobie odcineczek. Ale powołując się na reckę naszego morrrrrrderatora SGTokara, odcinek nawiązuje do dawnych dobrych czasów. Dużo wątków, które raptem połączone w jedno mają dać kopa. Z tym kopniakiem to nie wyszło, ale z resztą, hm... może coś wyjść.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#57 Cthulhu

Cthulhu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoKórnik

Napisano 14.03.2006 - |11:37|

8.5 za to, że Mitchell się nie odzywał :)
+ gadki po chińsku
+ Mitchell był "normalny" (a może własnie nie?) >:>

- "szczelna" kapsuła, która się otwiera pod wpływem... "ciśnienia" owadów (!)
- jajogłowy, który nakarmił owady mięsem WIDZIAŁ jak zaczyna rosnąć "kula" owadów wokół obiadu
- wyczucie czasu w finałowej scenie - można już tylko ziewać i tak wiadomo, że przeżyją
- niezniszczalność SG-1 kosztem innych - zupełnie jak w "Wielkiej czerwonej jedynce"
  • 0

#58 Jarzi

Jarzi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.04.2006 - |08:58|

Ja dałem za ten odcineczek 7. Co ciekawego w tym odcinku???
- rozmowy Daniela po chińsku (może coś w końcu wyniknie z konfliktu USA-Chiny)
- Fajne poletka robali :P
I to by było tyle chyba....

Co nudnego, nieciekawego ?
- Te magazynki w P-90 to chyba mają z 300 naboji (jak wiadomo mają tylko 52), strzelają i strzelają...zero zmiany magazynka...ops, przepraszam, aż raz zmienili magazynki przed teleportowaniem
- oczywiście idealne wyczucie czasu z teleportem....przecież jakby miało być inaczej...
- Oczywiście reszta ludzi którzy zginęli w bazie jest nieważna, żadnego wpomnienia o nich na końcu. Najważniejsze aby SG-1 było całe i się Mitchell najadł w kafererii B)
  • 0

#59 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 17.06.2006 - |12:53|

Najgorszy odcinek sezonu, niby wszystko dobrze bo mamy nową broń Ori, nawiązanie do poprzedniego odcinka o "kukurydzy" i powrót do konfliktu z Chinami ale fakt faktem odcinek był nudny :(

Ocena: 7

PLUSY:

+ fajna początkowa gadka po chińsku to chyba jedyny śmieszny moment w odcinku
+ wreszcie jakaś polityczna intryga, ja to zawsze lubiłem w SG1 w przeciwieństwie do większośći z was z tego co czytałem. Rysuje nam się konflikt na linii Chiny-USA ale wygląda na to, że nie będzie to konflikt medialny, ale działania bedą prowadzone potajemnie. Działania, czyli uzyskanie jakiegoś znaczącego wpływu na program StarGate, bo jeśli nie to...no własnie tego jestm ciekaw
+ dobrze, że nawiazali do ori i pokazali nam nową tym razem ruchomą broń przeciwko niewierzacym
+ chyba pierwsza osobista rozmowa Tealc'a z Mitchellem :)
+ fajnie było zobaczyć kolejną baze Ziemską. Szkoda tylko, że wszystkie są takie małe i tak źle zorganizowane i zarządzane i zawsze na jakijś z nich musi wystąpić jakiś wypadek

MINUSY:

Co nudnego, nieciekawego ?
- Te magazynki w P-90 to chyba mają z 300 naboji (jak wiadomo mają tylko 52), strzelają i strzelają...zero zmiany magazynka...ops, przepraszam, aż raz zmienili magazynki przed teleportowaniem
- oczywiście idealne wyczucie czasu z teleportem....przecież jakby miało być inaczej... :/
- Oczywiście reszta ludzi którzy zginęli w bazie jest nieważna, żadnego wpomnienia o nich na końcu. Najważniejsze aby SG-1 było całe i się Mitchell najadł w kafererii B)

Zgadzam się z przedmowcą w sparwie tych niedoróbek, a dodatkowo to dałbym jeszcze na minus:
- strasznie wkurzajacy ci członkowie Komisji, wszycy jacyś mało profesjonalni, marudni, nierozumiejacy sytuacji wyglądją na takich, jaby byli wzięci z ulicy do tej Komisji
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#60 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 22.08.2006 - |20:13|

Sredni odcinek.Fabula zerznieta z mumii z tymi robalami, z tym wyjatkiem ze tam byly skarabeusze.Francuzik ogulnie mnie wkurzyl za to Panna Shen calkiem fajna niunia.Daje 8
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych