Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 027 - S02E03 - Orientation

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#41 Shado

Shado

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoWieliczka

Napisano 08.10.2005 - |17:05|

ej no bez jaj,napewno wsiadła,nawet jeśli nie i poleciała innym samolotem to jest prawie niemozliwe zeby sie rozbili obok lotu 815  ,musieli by też zboczyc z kursu o te 800 mil

Wyświetl post

dlaczego bez jaj?
mozliwe, że ktoś świadomie ściągnął ich na tą wyspę. Dlatego Desmond "przypadkowo" spotkał Jack'a podczas biegania, a ona później "przypadkowo" spotkała go na lotnisku.
Może ktoś sprawdzić czy rzeczywiście była w samolocie? Bo myślę, że byłaby tam pokazana, gdyby leciała.
  • 0

#42 Ireczek

Ireczek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów
  • Miastowoj. łódzkie

Napisano 08.10.2005 - |18:23|

Witam wszystkich

Cztery kwestie jeszcze nie poruszane (lub tylko zasygnalizowane):

1. Też zauważyłem, że z filmu "Orientation" zostało coś wycięte, kwestia wypowiadana przez narratora ucina się w pół zdania - "Nie próbujcie używać komputera do żadnych--" (wg tłumaczenia SliderOh). Bardzo ciekawe co było w tym wyciętym fragmencie, być może w przyszłości odnajdzie się i znów kilka kwestii się wyjaśni :)

2. Odcinek faktycznie był pozbawiony tego napięcia poprzednich - jakoś miałem przeczucie graniczące z pewnością :hyhy: , że Sayid spokojnie da sobie radę z naprawą, a potem jeszcze tani chwyt z wciśnięciem przycisku w (prawie) ostatniej sekundzie - litości... :wacko:

3. Ciekawi mnie też jak wygląda to drugie wejście do bunkra - widzimy je tylko od strony wnętrza bazy - a jak to wygląda na zewnątrz ?

4. Jestem prawie pewien, że komputer w bunkrze to Apple II Plus - bardzo podobny system można zobaczyć tu: Apple II History Museum
Ciekawostką jest, że klawisz EXECUTE został spreparowany przez scenografów z klawisza SHIFT :lol: Klawiatura
i jeszcze, ten typ komputera włącza się klawiszem na lewo od spacji - to co pokazywane jest w filmie, to włącznik monitora ;]

Szperam dalej - zainteresował mnie gramofon z odcinka 2x01 - ładne cacuszko - pełen automat a nie taki jak mój, tylko automatyczny powrót ramienia :hyhy:

--
Pozdrawiam serdecznie
Szeregowiec Ireczek

Użytkownik Ireczek edytował ten post 08.10.2005 - |19:20|

• 0

#43 Hubi

Hubi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 08.10.2005 - |19:59|

A czy ktoś czytał tą książkę (The Third Policeman by Flann O'Brien) ??
Jeśli tak to czy ma jakieś powiązania z Lostem?

pzdr.

ps. Czy wyjaśniła się sprawa tej francuskiej książki, o której była niedawno mowa? - podobno nie istnieje w ogóle? czy coś już wiadomo?
  • 0
www.mytorrent.pl - zapraszam ;)

Nie regulaminowa grafika.

#44 Galllon

Galllon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 09.10.2005 - |10:14|

Wyłapane przez mojego kolesia ?? Screen pochodzi z 3 odcinka 1 sezonu pt."Tabula Rasa". Czy coś wam to przypomina (po prawej stronie, na rozbitym samolocie) ???? Czyżby znaczek DHARMY ????

"TABULA RASA"
  • 0

#45 Hubi

Hubi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 09.10.2005 - |10:36|

Wyłapane przez mojego kolesia ?? Screen pochodzi z 3 odcinka 1 sezonu pt."Tabula Rasa". Czy coś wam to przypomina (po prawej stronie, na rozbitym samolocie) ???? Czyżby znaczek DHARMY ????

"TABULA RASA"

nio faktycznie podobne :)
może ten samolot był specjalnie naznaczony jako część tego projektu?:>
  • 0
www.mytorrent.pl - zapraszam ;)

Nie regulaminowa grafika.

#46 Warson

Warson

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 09.10.2005 - |11:59|

Jak dla mnie Ten Odicnek Zmiażdżył mi Mózg... Nie wiem juz co mam myślec.. Czy to tylko jaja zeby wkrecac ludzi z tym odliczaniem od 108 i wciskanie przyciusku.. Czyzby Walt Faktycznie Mowil o przycisku do Shannon?? Podejzewam ze Inni to ci co Zabrali Walta a nie ci co Złapali Sawyera i Innych z Lotu 815!! Zobaczymy co bedzie Dalej!!!

DZIEKÓWKA LUDZIOM NA TYM FORUM, KTORZY WRZUCAJA ODCINKI NA HTTP I MOZNA ŁATWO ŚCIAGAĆ

Coś nie mgoe edytować postów wiec pisze inaczej :-(

Uwaga Może Być Troche Spolerów:

czyżby Jin to taka cicha woda ,widzieliście w zapowiedzi 4 odcinka jak zaczął rozmawiać po angielsku ,jest z Korei więc może mieć coś wspólnego z tą całą organizacją ?

DHARMA
- główny sponsor Dharmy http://img32.imagesh...2/7333/x1tb.jpg

- logo Dharmy rzekomo inne od loga na rekinie (?) http://img106.images...6/9044/x1wb.jpg ,to może być trochę mylne skoro stację Desmonda oznacza łabędź ,zatem znaki mogą się różnić

-na taśmie pokazany jakiś budynek ,podobno uniwersytet w Narvik (Norwegia) - http://img182.images...2/8991/x5lk.jpg ciekawe

INNI
- członkowie organizacji DHARMA ,o ile dobrze pamiętam to było 6 stacji (włazów na wyspie) ,w każdej pewnie 2 osoby czyli 12 jak coś to poprawcie

porównania ludzi z łodzi i z filmu :
http://img117.images...7/2928/x7xj.jpg
http://img182.images...2/9973/x4kl.jpg

coś tu się jednak nie zgadza - jeśli ci ludzie z wyspy są pasażerami samolotu to czemu wśród nich znalazła się osoba z łodzi - http://img313.images...3/9281/x8rf.jpg (to już zdjęcie z następnego odcinka)

- http://img313.images...3/9407/x0bx.jpg - ktoś stoi za Desmondem w dżungli - wpadka?

"Press the button. No button's bad" mówił Walt... ,a Jack musiał wcisnąć bo serial musi trwać :-)

Użytkownik wojtek edytował ten post 09.10.2005 - |18:53|

• 0

#47 Shado

Shado

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoWieliczka

Napisano 09.10.2005 - |16:03|

coś tu się jednak nie zgadza - jeśli ci ludzie z wyspy są pasażerami samolotu to czemu wśród nich znalazła się osoba z łodzi - http://img313.images...3/9281/x8rf.jpg (to już zdjęcie z następnego odcinka)

- [

Która osobę masz na myśli?
Tego murzyna przecież nie było na tej łodzi, a tej laski chyba też nie?
  • 0

#48 john constantine

john constantine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 09.10.2005 - |16:47|

Bardzo dory odcinek.......który wyjaśnia na kilka pytań i zadaje masę nowych......
Moim zdaniem Desmond coś kręci....Ktoś zaciągnął go do bunkra,a ten zamiast próować wydostać sie z wyspy postanowił zostać w tym bunkrze i zostać Naciskaczem Guzika.Mam nadzieję ze motywy którymi kierował się Desmond zostaną wkrotce wyjaśnione,a pozatym skad niby Des miał wiedziedz o Chorobie?Sokoro co 108 minut musi wpisywać kod i wciskać guzik to nie daje mu zyt duzo czasu na eksprolację wyspy nieprawdaż?
Nie wieżę również w to ze Anna Lucia i reszta "buszmenów" to inni.Wydaje mi się że są oni rozitkami z drugiej połowy samolotu którzy poprostu urzadzili się na wyspie....a po ich zachowaniu widać ze maja za soą jakies przezycia gdyż sa nieufni w stosunku do "tratwiarzy".
  • 0

#49 Warson

Warson

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 09.10.2005 - |17:03|

a tej laski chyba też nie?

Chodzi mi o tą blądynke!! Zdaje mi sie, że ta Laska Była na Łodzi "Innych" gdy Zabierali Walta!!
  • 0

#50 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 09.10.2005 - |17:06|

Odcinek bardzo dobry. Niby się dużo dowiadujemy (m.in. z tego filmu zapuszczonego w bunkrze) ale z drugiej strony cały czas mamy tylko szczątkowo informacje na temat tej wyspy (ale to dobrze, nic od razu ;) ).
Ciekawe też flashbacki z Lockiem, w przeciwieństwie do tych z poprzedniego odcinka.
No i ciekawa ta zapowiedź następnego odcinka, czyżby Jin znał angielski?
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#51 KerimBlack

KerimBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów
  • MiastoBielsko Biała

Napisano 09.10.2005 - |19:05|

Warson dał linka do zdjęcia : http://img182.images...2/9973/x4kl.jpg i zastanawiam sie czy ta babeczka nie jest tą samą osobą, która jest na zdjęciu obok Desmonda (zdjęcie w bunkrze) Może to jakaś jego dziewczyna, która ma jakieś inne zadanie na wyspie?
  • 0

#52 Warson

Warson

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 09.10.2005 - |21:02|

Hah zdziwilo mnie to, gdy ten naukowiec powiedział czekajcie aż przyjdzie wasz Następca!!

Chyba powoli sie wkurzam bo Jeśli sie okaże że to wszystko wymyśliły jakieś Doktorki Japońskie to nie chce takiego zakonczenia...

Zastanawiam sie po co Desmond Uciekając Wziął te Leki co Sobie Wrzuca :-D
  • 0

#53 kasiasam

kasiasam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 10.10.2005 - |14:10|

Dla mnie retrospekcja o Locku niewiele wniosła, a Helen z odcinka 4x01 to raczej nie jest ta sama osoba. Moja teoria: Lock zakochał się w Helen, a ona go zostawila (pewnie po raz koejny złamał obietnicę) czuje się samotny więc dzwoni do call girl a takie panie przecież można nazywać jak sie chce :)

Poza tym przyszła mi do głowy przewrotna myśl, że może ten facet w ogóle nie jest ojcem Locka? Po prostu udawał go, żeby Lock oddał mu swoją nerkę. Dowiedział się, że on nigdy nie poznał nawet nazwiska swojego ojca, więc można mu to było łatwo wmówic. Dodatkowo wydaje mi się, ze to jest wręcz nieprawdopodobne, żeby tak potraktować własnego syna, zwłaszcza jak ma sie już tyle lat.

Poza tym, wydaje mi się, że to ta wyspa i ten eksperyment wyleczył Locka, nie wiem, może ten elektromagnez, a może coś innego, ale najwyraźniej jest to połączone.
  • 0

#54 Hyuga

Hyuga

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 10.10.2005 - |14:48|

Na wyspie wystepuja zjawiska paranormalne...Wystarczy tylko w nie uwierzyc.....Lock wierzyl ze da rade odbyc podroz i miał racej...W efekcje odzyskał sprawnosc w nogach....Z Charlim było podobnie...ale troszke pomogl mu w tym Lock...Lock wiedział ze jesli sie w cos wierzy to sie to spełni.....POwiedział Charliemu ze jak rzuci dragi to dostanie gitare.....Przeciez niemozliwoscia jest zeby gitara była cała po takiej katastrofie...
  • 0

#55 czarownica

czarownica

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.10.2005 - |18:20|

Mi ten odcinek podobał się najbardziej z dotychczasowych. Retrospekcje Locka ciekawe i jeszcze bardziej zwiększyły moją sympatię do tej postaci.
A teraz kilka moich spostrzeżeń:
1. na filmie instruktażowym pokazana jest tajemnicza postać sponsora Dharmy. Musi być to człowiek bogaty. I tu mam dwie teorie. Może to jest ojciec Locka? W pierwszym sezonie widzimy w jego dużym domu pamiątki z wojaży, miedzy innymi zdjęcia podwodne podczas nurkowania. Na pewno jest człowiekiem aktywnym, który lubi angażować się w różne projekty... i pewnie też ryzykowne, a już na pewno wątpliwe moralnie. Pomysłodawcy projektu Dharma także mogą być niedokońca uczciwi wobec jego uczestników... Teoria o związku ojca Locka z Dharmą tym bardziej wydaje się być ciekawą ze wzgledu na matkę Locka. Jest ona dziwną osobą, ma za sobą epizod w psychiatryku (może spotkała się tam z Hugo i tym gościem od cyferek...?). Ta jej schizofrenia niekoniecznie jest endogenna, tylko mogła się wziąć z przyczyn zewnętrznych. Pamiętacie jak mówi Lockowi, ze jest "specjalny". Mogła się poddać jakimś eksperymentom organizowanym przez ojca Locka (jeśli prawdą jest że miał z tym coś wspólnego) i to wpłyneło na jej psychikę. Zresztą o samym ojcu nie wiemy za dużo, co robił, skąd ma taki majątek? Może był w młodości naukowcem, a matka Locka jego studentką , bo wydaje się być od niego młodsza. Miała z nim romans, zaszła w ciążę, a stary eksperymentował na płodzie, czyli Locku? Stąd ta jego "wyjatkowość"...
Jeszcze inna osoba przychodzi mi na myś, w związku z tajemniczym sponsorem: ojciec Sun, jest azjatom, bogatym i prowadzi dziwne interesy....
2. Związek cyfry 108 z cyklem dobowym człowieka i ogólnie z pewnymi ważnymi cyklami na świecie i w kosmosie (patrzcie poprzedni mój post przy temacie "tajemnicze liczby") W głębi stacji "łabądź" znajduje się potężny, sztuczny elektomagnes, nie jest to pole magnetyczne stworzone przez naturę, tylo przez człowieka w celu jej kontrolowania (na to wskazuje cała maszyneria). Takie pole jest niebezpieczne dla ludzi, powoduje poważne zaburzenia w organzmie (choroby! ;)) i psychice (np. maniakalne zachowania, agresję, halucynacje słuchowe, wzrokwe), wpływa na zwierzęta, rośliny, klimat (ciągłe zmiany pogody na wyspie!). Ma także związek ze snem-- przecież Desmond musiał mieć tak przystosowany cykl snu i czuwania, aby wyrabiać się z wklepywaniem tych cyferek! I na marginesie, po takiej deprawacji snu, to ja się nie dziwię, że miał lekki obłęd w oczach... Zmiany w polu elektromagnetycznym, zgodnie z zasadą liczby 108 mogą zachodzić własnie co 108 minut. Dlatego w takich odstępach czasu należy wklepywać kod który steruje tym ogromnym elektromagnesem, aby się nie rozregulował i nie narobił jeszcze większego ambarasu. Bo, że on działa, to jest oczywiste, ze wzgledu rzeczy które się wokół dzieją. Ludziom z Dharmy zależało aby działał, a Desmond i poprzednicy byli po to aby trzymać magnesik w "ryzach". Pozostaje pytanie, czy da się go wyłączyć i jak? Podejrzewam, że Desmond nie mówił całej prawdy dotyczącej tajemnic bunkra naszym rozbitkom...

Użytkownik czarownica edytował ten post 10.10.2005 - |18:50|

• 0

#56 Hyuga

Hyuga

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 10.10.2005 - |19:05|

A gdzie mała własna elektrowania na tej wyspie??Z czegos bierze sie prad..Czasem wystarczy wyciagnac wtyczke z gniazdka :P Tylko gdzie ta wtyczka??:> Ojciec Sun (moze) ale po co??
  • 0

#57 krzyh

krzyh

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 11.10.2005 - |01:42|

A czym/jak wyłączysz pozostałe 6 elektro-magnesów ?
  • 0

#58 Hyuga

Hyuga

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 11.10.2005 - |06:20|

ktoś musiał jakoś je wlaczyc na raz...to i wylacz sie da....ale tak odnosnie Losta to napewno nie o to chodzi...za szybko by to sie wszsytko skonczylo....a serial ma trwac przeciez.......bedzie 3 sezon...czwarty...pewnie piaty......no i moze cos sie wyjasni.......tylko o tyle jest beznazdiejne w tym wszystkim ze wiemy ze oni caly czas beda na tej wyspie......chyba ze przeniosa akcje gdzies indziej...w co watpie.....

Naszym rozbiotkom przydałby się Wincenty z Wyprawy Robinson...:Dmieli by tam wszystko...chociaz Lock by mogl być własnie takim Wincentym....Ładna kołyske zrobil.............

Użytkownik Hyuga edytował ten post 11.10.2005 - |06:25|

• 0

#59 yo11

yo11

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 11.10.2005 - |08:40|

Dla mnie to jest tak:
1. Prąd idzie z morza ( to było widać )
2. Jest sześć baz ( sześć wysp ), coś na zasadzie trójkąta bermudzkiego, które są połączone ze sobą.
3. Kilka razy ktoś przeoczył kliknięcie na czas i dlatego zadziałał elektromagnes ( czy coś tam ) i dlatego mamy na wyspie dwa samoloty i statek.

Ale cały czas ktoś to kontroluje - widać to po jedzeniu i książce!!!

Co Wy na to?????

Użytkownik yo11 edytował ten post 11.10.2005 - |10:24|

• 0

#60 szczesliwka

szczesliwka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 11.10.2005 - |10:28|

1. Nie "kupuję" tego filmu instruktażowego.

2. Pasażerowie 815 są durni, że nie wysłali kogoś za Desmondem. Co, palce odcięło Lockowi lub Saidowi, że nie moga sami nacisnąc Execute? Duh...

Ech, ale im wybaczam... :) W końcu są KONSEKWENTNIE durni, tak samo jak było w pierwszym odcinku, gdy czekali zdaje się 3 czy 4 dni, żeby zebrać ciała. Ja bym to zrobiła w pierwszej kolejności. Daruję sobie opis dlaczego. ;-)

Acha, również uważam że odcinek 100x lepszy od poprzedniego, ale do poprzeniego sezonu mu daleko... :(

Użytkownik szczesliwka edytował ten post 11.10.2005 - |11:02|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych