Odcinek 023 - S02E10 - Pegasus
Napisano 02.10.2005 - |20:37|
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 24.10.2005 - |09:50|
Jeśli chodzi o admirał Cain to mam dziwne przeczucie, że zostanie ona zabita przez swojego EXO - podczas rozkazu ataku na Galacticę patrzył na nią wrednym wzrokiem
http://chorynawyobraznie.blogspot.com/
Napisano 24.10.2005 - |10:48|
Odcinek bardzo dobry, szkoda ze do stycznia trzeba czekac na kontynuacje.... oby pani Admiral szybko znikla :>
3 dni temu zaczelem ogladac pilota, ktory srednio mi sie podobal.... po obejrzeniu pozostalych odcinkow jakie do tej pory byly emitowane, powiem ze film mnie wciagnal i pewnie kazdego kto przeszedl przez ten twor SCI-FI. Jestem pod wrazeniem realizacji, to co mnie draznilo w pilocie teraz nabiera innego smaku i wydaje sie idealne, muzyka ktora zle mi sie kojarzyla teraz ma te cos w sobie co sprawia dodatkowo, ze serial jest czyms wyjatkowym. Ciaglosc odcinkow jest wielkim plusem. Tylko niepodoba mi sie pomysl zbuntowanych maszyn, mogliby w miejsce tego cos innego wymyslic... :>
Użytkownik Depth Finder edytował ten post 24.10.2005 - |11:00|
Napisano 30.12.2005 - |21:29|
Użytkownik didaskalius edytował ten post 30.12.2005 - |21:30|
Napisano 08.01.2006 - |23:14|
Użytkownik Siledhel edytował ten post 11.01.2006 - |19:56|
Napisano 07.02.2006 - |01:10|
10
Napisano 17.02.2006 - |10:16|
Odcinak dla mnie pelniutka dyszka. Dawno zaden odcinek jakiegokolwiek serialu nie zrobil na mnie takiego wrazenia. Najpiekniejszy moment: Adama dowiaduje sie o egzekucji, dwie sekundy wachania i chlodne: "przygotujecie grupe uderzeniowa marines i mysliwce". W prywatnym rankingu kapitanow wlasnie przebil Pickarda.
No i XO wyciagajacy po pjaku informacje od swojego odpowiednika na Pegasusie. Coraz bardziej lubie tego starego drania
2x11 i 2x12 czekaja w domu jeszcze tylko zimne piwko i to bedzie idealny wieczor
Napisano 26.02.2006 - |23:58|
Napisano 27.02.2006 - |00:36|
EDIT: Przychodzi ma na myśl Helena... na przyszłość mógłbyś pisać pełne wersje imion/nazwisk. Zaoszczędziłoby to zastanawiania się nad znaczeniem skrótów
Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 27.02.2006 - |00:38|
->1019<-
Napisano 12.03.2006 - |00:10|
Ocena 10/10 bo wyżej się nie da
Od pierwszej do ostatniej minuty odcinek jest porywający.
-na początku nieco podniosła atmosfera związana z pojawieniem się nowego battlestara i pani admirał :censored:
-rozmowa pomiędzy EXO Galactici i Pegasusa niesamowita (ach te żarciki, najlepsza jest mina "naszego" pułkownika )
-motyw z malowaniem liczby zestrzelonych przeciwnikówna myśliwcach mi sie podba, tak robili piloci w czasie drugiej wojny (nasi asi lotnictwa jak Horbaczewski czy Skalski mieli po kilkadziesiąt zestrzeleń)
-upokorzenie Apolla jest ewidentne, kapitan ma słuchać jakiegoś "buraka"
-najsilniejsze emocje towarzyszyły mi jedna przy próbie gwałtu, miałem szczerą nadzieję, że Echo zabije tego skur...na :censored:
-admirał twierdzi, że Adama jest za bardzo związany z załogą a ona bez sądu i w złości za zabicie jej człowieka domaga się krwi "naszych ludzi"
-Adama poprostu genialny, po raz kolejny pokazuje jak wielkim jest dowódca, marwi mnie jedna przewaga militarna Pegasusa ale admirał zdzira nie może równać się z geniuszem taktycznym Adamy, charyzama Adamy jest niesamowita, nie wyobrażam sobie serialu bez niego (choć coraz bardziej lubię Apolla i Starbuck)
-brawa dla Gaiusa, jak ktoś napisał wkońcu zachowuje się jak mężczyzna
-zdziwiło mnie natomiast, że tak szybko doszło dospięcia Adamy z Cain
-najlepsze byłoby "zdjęcie" Cain i ponowne dowódctwo floty dla komandora (ale jak tego dokonać)
-po raz kolejny wspaniała muzyka dodająca jeszcze dramatyzmu poszczególnym scenom
Martwi mnie jedynie to, że lepiej już być nie może, po dwóch nieco słabszy odcinkach mamy odcinek genialny, w zasadzie nie ma przymiotników aby opisać moje wrażenie
Ostatnie minuty - czysta maestria :clap:
Napisano 03.06.2006 - |17:01|
nie bede duzo pisal bo wszystko zostalo juz powiedziane; no powiem tylko ze nie zgadzam sie z moimi przedmowcami co do oceny Admirał CAin; jedyna wada Admirał to fakt że jest kobietą, ale idzie to strawić; pod wszystkimi jej rozkazami podpisuję się wszystkimi pięcioma członkami :] zdaje sie ze mam nowego ulubionego bohatera w serialu; to je git
Napisano 03.06.2006 - |22:48|
Napisano 04.06.2006 - |01:11|
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy
Napisano 17.09.2006 - |22:24|
No qr.. za to kocham BSG Tzn. odcinek nadal świetny, a dodatkowe sceny (czy rozszerzenie starych) tylko mi o tym przypomniało Nie mam teraz siły sprawdzać, ale chyba coś z muzą zrobili, jakąś ją podkręcili czy coś... no albo te 3 piwa co wypiłem jakoś mi słuch zaostrzyły :] Ogólnie bomba, takie dodatkowe zaostrzenie apetytu przed premierą 3 sezony (6 października).
->1019<-
Napisano 10.11.2006 - |22:40|
Ocena: 9,5
PLUSY:
+ świetny pomysł, z wprowadzeniem do fabuły gwiazdy bojowej Pegasus :clap: Funkcjonowanie we flocie drugiego okrętu będzie na pewno czynnikiem dynamizującym serial, możliwości sa teraz o wiele większe niż wcześniej. Nie tylko dlatego, że po prostu jest to drugi okręt. Jest to przecież nowa jednostka, jest inna całoga, "wytresowana" przez niezwykle wymagającą i zimną panią admirał. Przetasowania we składzie wspólnej już floty, wspólne akcje, podważanie kompetenecji, rywalizacja między Pegasusem a Galacticą, ratowanie sobie tyłków itd. Jest cała masa nowych możliwości, i to jest duży plus.
+ bardzo mi się podobało, to co zrobili Helo i Tyrol - wielkie brawa za taką postawę :clap: Widać, że ludzie z Galacticy maja większy szacunek do samego siebie i do innych, niż ci "bararzyńcy" z Pegasusa. Mowie teraz nie tylko o zachowaniu "pegasiańskich" żołnierzy w celi Boomer, ale również o scenach z hangaru. Oglądając to, czułem prawdziwą złość w stosuku do załogi Pegasusa. Zachowanie Tyrola i Helo jak najbardziej dla mnie zrozumiałe, nie tylko dlatego, że osobiście lubię postać Sharon-Cylonki, ale też dlatego, że tak nie powinno sie traktować więźniów (gwałty, tortury i brak jedzenia) jak potraktowano Cylonkę na Pegasusie, i tak samo chciano się obejść z Sharon. Nie powinno się też ingerować w autonomię jednostek bojowych, a tageo dokonała admirał, nie powinno się też podchodzić do Cylona ze slepym przekonaniem, że on wszystko wie. Dlatego byłem bardzo po stronie Tyrola i Helo, którzy nie kierowali się barbażyńskimi metodami, ale rozsądkiem i uczuciami, bronili w końcu honoru kobiety ktorą kochają.
+ bardzo dobra muzyka, szczegolnie warty jest zauważenia (raczej wysłuchania) utwór tytułowy - Pegasus
+ już po powrocie Baltara z Kobolu na Galactice, pisałem o zmianie, jaka zaszła w naszym specjaliście od Cylonów. W tym odcinku widać kolejny krok, gdy zobaczył ciało skatowanej Cylonki. Facet naprawdę się przejął jej losem, obudziły się w nim całkiem inne uczucia, niż w poprzednim doktorze Baltarze. Gaius zmądrzał, zmężniał, jest bardziej pewny siebie, chyba już wie czego chce, i z kim mu bliżej. Budzą sie wnim uczucia smutku i żalu, oraz o dziwo miłości, mimi, iż tej konkretnej kobiety nie znał wcześniej. Jestem bardzi ciekaw, co z tą dwójką będzie (hmm albo z trójka, jeśłi liczyć wyimaginowaną blond-cylonkę), szczególnie gdy Baltar znajduje się na pokladzie Pegasusa.
+ fajnie wyszło stopniowe zaostrzanie stosunkow miedzy załogą i dowódcami Pegasusa i Galacticy. Od radości aż po wysłanie myśliwców na siebie i przygotowywanie dział do ostrzału. Świetnie przemyślany odcinek, dobre tempo i rewelacyjny cliffhanger :clap:
+ dobrze, że ten gnojek, porucznik Thorn zginął, wiało od niego debilizmem i barbarzyństwem. Szkoda tylko, że zginął tak szybko, lepiej by było, jakby mu Helo przynajmniej kilka razy przywalił w ryj :censored:
MINUSY:
- główny powód, dla którego nie dałem odcinkowi oceny 10, to admirał Cain. Dla mnie jest to niepojęte, aby zaledwie 30-kilkuletnia kobieta była admirałem (czyli najwyższym stopniem oficerem we flocie). Takie rzeczy prawie się nie zdarzają w armii, dlatego uważam to za wpadkę :evil:
A sama admirał Caine jako taka jest prawdziwą zimną suką, rządzi się niesamowicie, albo nie uznaje, albo lekceważy cywilną władzę, zezwala swoim oficerom traktować więźnia cylońskiego jak śmiecia, na zmianę gwałcą ją i biją. Widać, że dziewczyna zdobyła swoją posadę i stopień dzięki rodzinie i koneksjom, a swoich podwładnych traktuje zimno jak cholera. Brakuje jej tego co ma komandor Adama, czyli takiego ciepła jakie roztacza, charyzmy, dobrych stosunków z zalogą (wręcz przyjacielskich). Jest tak zimna i oschła, ze mógłbym nawet uznać ją za Cylona, ale jak patrzę na Number Six, to jednak nie myślę, że Cyloni są zimni.
- fatalne decyzje pani admirał (nadal nieumię się przyzwyczaić) co do ingerencji w integralność i autonomię okrętu Galactica, można powiedzieć, że to było zachowanie "na złość". Piloci, sczególnie tak doborowi jak Starbuck i Apollo nie powini bylibyć przenoszeni na Pegasusa, tak samo jak brak przesłania zapisków pokladowych z Pegasusa na Galacticę.
- kłótnia we flocie między Adamą a Cain, będzie tylko na rękę Cylonom. Już przecież ludzie to przerabiali, gdy stanęli naprzeciwko siebie, w czasie stanu wojennego i istnienia dyktatury wojskowej, wiec po co powtarzać tę sytuację. Ludzie powinni trzymac się razem, a nie walczyć ze sobą. A Cyloni jak w "Final Cut" (scenka w kinie) mogą sobie teraz spokojnie patrzeć, jak ludzie walczą sami ze sobą
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 26.12.2006 - |12:56|
Napisano 27.12.2006 - |15:11|
Nie wiem jak wytrzymam osiem godzin w pracy, by móc obejżeć konluzję konfliktu Adama pani Admirał.
Użytkownik Jonasz edytował ten post 27.12.2006 - |15:14|
Genesis
Napisano 25.01.2008 - |04:08|
Napisano 25.02.2008 - |00:22|
Jak wychodzil z raptora ten, ktory sie pozniej okazał CAG, to myslalem, ze to ten Cylon - pierwszy znaleziony.. Ale by bylo. Ciekawe czy podobienstwo bylo zamierzone przez tworcow serialu...
Musze sie postarac o wersje directors cut hihi
Napisano 10.01.2009 - |23:02|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych