Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 26 - S02E06 - Trinity

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (108 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (11 głosów [11.22%])

Procent z głosów: 11.22%

2. 9.5 (5 głosów [5.10%])

Procent z głosów: 5.10%

3. 9 (19 głosów [19.39%])

Procent z głosów: 19.39%

4. 8.5 (13 głosów [13.27%])

Procent z głosów: 13.27%

5. 8 (16 głosów [16.33%])

Procent z głosów: 16.33%

6. 7.5 (4 głosów [4.08%])

Procent z głosów: 4.08%

7. 7 (10 głosów [10.20%])

Procent z głosów: 10.20%

8. 6.5 (5 głosów [5.10%])

Procent z głosów: 5.10%

9. 6 (6 głosów [6.12%])

Procent z głosów: 6.12%

10. 5.5 (2 głosów [2.04%])

Procent z głosów: 2.04%

11. 5 (1 głosów [1.02%])

Procent z głosów: 1.02%

12. 4.5 (2 głosów [2.04%])

Procent z głosów: 2.04%

13. 4 (3 głosów [3.06%])

Procent z głosów: 3.06%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [1.02%])

Procent z głosów: 1.02%

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Rosomak

Rosomak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 23.08.2005 - |13:19|

*luzne przemyslenia odnosnie E06 Trinity*

hmm...osobiscie dalem dyszke [10] bo jak by nie bylo Ro'm'an pokazal jaki jest naprawde.
moze niezna tajnikow negocjacji werbalnej, ale negocjacje z dodatkiem przemocy,zastraszania jak widac wychodza mu bardzo dobrze Dołączona grafika
i cos czuje ze Ro'm'an powolutku powolutku zarywa do Teyli :]
zobaczymy co bedzie w nastepnych epizodach.
Rozwalenie CALEJ planety i kawalka galaktyki bylo w stylu McKay, chyba on osiagnal juz swoje szczyty rozpie*duchy [czyt. zniszczenia,destrukcji]
choc kto wie....
Dr.Weir nadal sztywna jak kloda, ze swoja twarza nadawala by sie na kata,
nikt nie wie kiedy sie cieszy, niedziwo ze ja rzucil Simon skoro skad on ma wiedziec kiedy ona ma? miala? a moze bedzie miec orgazm.

Jedynie co to szkoda mi zniszczenia tego super hiper zrodla energi,
zeby doktorek sie nie pospieszyl moze cos by bylo z tego a tak [beeep]
oby w kolejnych odcinkach odnalezli podobne placowki,
cos takze czuje ze moze Ro'm'an SOON stac sie liderem tej malej armi ktorej pozbawil przywodcy.

BTW.jest jedna mala niespojnosc, a mianowicie JAK DOKTOREK IDZE PRZEPROSIC SHEPARDA, mowi mu ze wyslal E-MAILA do Coldwella, ehhehe
maila lol.

ale tego dowiemy sie w nastepnym odcinku.

#

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:30|

• 0

#42 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 23.08.2005 - |13:20|

Ludzie czego wy wymagacie odn serialu sf skrojonego na miarę przweciętnego amerykańskiego analfabety. Ten serial moze i czasami jest prostacki, ale zato jak się go ogląda. To tylko rozrywka i nic więcej...

Tego, o co walczymy w Polsce na całym świecie od długiego czasu by nikt tak nie myślał ;). Osobiście mam dość takiego myślenia, iż SCI-FI jest dla idiotów i niedojrzałych nastolatków a kino francuskie dla koneserów i tzw. inteligencji. Tak nie jest i niech niektórzy wbiją sobie to do głowy lata 60-te już dawno minęły!!!
  • 0

#43 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 23.08.2005 - |14:48|

Myślę,że SF nie sa robione dla analfabetów w USA. Oni oglądają raczej filmy o "problemach młodzieży amerykańskiej" (czyli dupcenie od szkoły podstawowej). Z BSG taki gość nic by nie zrozumiał.

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#44 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 24.08.2005 - |00:41|

Ja dzisiaj porządkowałem swoje płyty z TNG ENT VOY DSY SG1 i SGA i wieloma pełnomstrażowymi produkcjami. Cóż jestem fanem sf , ale Atlantis w tym momencie zdrowo prezsadziło. Nie ma żadnego wyjaśnienia na fenomeny które dzieją się t wym odcinku właśiciwie nie wiem co powiedzieć
  • 0

#45 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.08.2005 - |06:49|

Nie ma żadnego wyjaśnienia na fenomeny które dzieją się t wym odcinku właśiciwie nie wiem co powiedzieć

Z SG1 zrobili Farscape a Atlantis zmierza tą samą drogą którą parł do kasacji Enterprise. Strasznie ciekawy jestem ratingów.
  • 0

#46 slawekk

slawekk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoRadom

Napisano 24.08.2005 - |07:52|

Dziwne wydaje sie że nikt nie zauważa podstawowoych różnic między ZPM a tym źródłem energii pradawnych. Sam Rodney stwierdził że różnica pomiedzy nimi to ZPM są bateryjkami . To dlaczego Carter stwierdziła że wybuch nie całkiem załadowanego ZPM może zniszcyc układ palanetarny , a tu przy takiej rónicy wielkościowej raptem 1/3 układu planetarnego. Toż to bzdura wybuch powinen byc na miare supernowej i powinno go odczuć w znaczącej części galaktyki Pegaza.
  • 0

#47 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 24.08.2005 - |07:57|

Toż to bzdura wybuch powinen byc na miare supernowej i powinno go odczuć w znaczącej części galaktyki Pegaza.

Najpierw poszukaj informacji o supernowych , a topiero potem pisz.

To dlaczego Carter stwierdziła że wybuch nie całkiem załadowanego ZPM może zniszcyc układ palanetarny , a tu przy takiej rónicy wielkościowej raptem 1/3 układu planetarnego.

Bo rodney ustawiłdziałko tak by zużywało cześć mocy , a po drugie , to ZPM może zniszczyć układ , ale dopiero wtedy jak się przerobi go na bombkę .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#48 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 24.08.2005 - |08:32|

odcinek niezly;za pomysł z energią punktu zerowego gratuluje scenarzystom,ale umieścili też sporo bełkotu;wątek z Ronanem ok;dla mnie 8,5-9/10

Użytkownik inwe edytował ten post 24.08.2005 - |09:22|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#49 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 24.08.2005 - |09:05|

Tak oczywiście i co jeszcze... najpierw w odcinku była wyraźna mowa, jakie konsekwencje może nieść eksperymentowanie z tym rodzajem "reaktora" tzn. zniekształceni czasoprzestrzeni, czyli materii naszego wszechświata a potem na koniec dowiadujemy się zmniejszenie mocy powoduje tylko zniszczenie 3/4 układu słonecznego i nic poza tym żadnej. Tylko pogratulować takiego rozumowania.

Użytkownik Krusty edytował ten post 24.08.2005 - |09:08|

• 0

#50 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.08.2005 - |09:17|

*luzne przemyslenia odnosnie E06 Trinity*

możesz mi powiedzieć co to jest "mzoe" i "ropierducha" ?

Jesteś tu nowy więc bardzo proszę używaj klawisza EDYTUJ.
Strasznie ciężko się czyta takie teksty....

BTW.jest jedna mala niespojnosc, a mianowicie JAK DOKTOREK IDZE PRZEPROSIC SHEPARDA, mowi mu ze wyslal E-MAILA do Coldwella, ehhehe
maila lol.

? Tego nie rozumiem. Twierdzisz, że oni w Atlantisie nie mają czegoś takiego jak e-mail?
Z taką ilością laptopów i całego sprzętu komputerowego zapomnieliby o czyms tak podstawowym jak sieć ?

::. GRUPA TARDIS .::

#51 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 24.08.2005 - |09:21|

Tego nie rozumiem. Twierdzisz, że oni w Atlantisie nie mają czegoś takiego jak e-mail?

no wiec oni tam poszli z laptopami mając karty Wi-Fi,ale pradawni uniemożliwili transmisję radiową w Atlantis bo ich dzieciaki miały olbrzymie rachunki za komórki,gdy dzwoniły do kumpla mieszkającego pare metrów dalej;na Dedalu mają przy następnej okazji dostarczyć pare kilometrów skrętki :D :P
mam nadzieję,że to rozwiewa wszytskie wątpliwości B)

Użytkownik inwe edytował ten post 24.08.2005 - |09:23|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#52 slawekk

slawekk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoRadom

Napisano 24.08.2005 - |09:24|

Najpierw poszukaj  informacji o supernowych , a topiero potem pisz.
Bo rodney  ustawiłdziałko tak by zużywało cześć mocy , a po drugie , to ZPM może zniszczyć układ , ale dopiero wtedy jak się przerobi go na bombkę .

Wyświetl post

Kolego to dzięki supernowej istniejemy jako gatunek oparty na węglu i uzywający ciężkich pierwiastów gdyby nie supernowe nie byłoby ich w naszym wszechswiecie , więc jak pisze że oddziaływują na dużą część galaktyki to tak jest sprawdź to sobie w astronomi, a jeżeli chodzi wybuch źródła zasilania to nawet porównując do śkiśniętych ładunków jądrowych (skażonyc helem3) to i tak ekslozja powinna być o wiele większa niz przedstawiona w filmie.
  • 0

#53 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 24.08.2005 - |09:31|

Kolego to dzięki supernowej istniejemy jako gatunek oparty na węglu i uzywający ciężkich pierwiastów gdyby nie supernowe nie byłoby ich w naszym wszechswiecie , więc jak pisze że oddziaływują na dużą część galaktyki to tak jest sprawdź to sobie w astronomi, a jeżeli chodzi wybuch źródła zasilania to nawet porównując do śkiśniętych ładunków jądrowych (skażonyc helem3) to i tak ekslozja powinna być o wiele większa niz przedstawiona w filmie.

post,który komentował obi mówił o natychmiastowym i niezwykle gwałtownym oddziaływaniu na dużą cześć galaktyki;ty natomisaty mówisz o oddziaływaniu daleko bardziej subtelnym związanym z rozprzestrzenianiem cieższych pierwiastków;te pierwiastki byłyby w naszym wszechświecie,ale nie zostałyby rozsiane w przestrzeni gdyby nie supernowe;
co do eksplozji tu nie ma dokładnych danych;mógłby mieć on rozmiary od strzelenia z balonika do zniszczenia całego wszechświata,więc komentowanie rozmiarów wybuchu nie ma sensu nie znając podstaw fizycznych zjawiska;znamy natomiast przypadki wybuchu supernowych więc przez porównanie:
pierwsze odkryte planety(przez Wolszczana) krążyły wokół pulsarów(gwiazd neutronowych emitujących olbrzymią energię w paśmie radiowym);pulsary te powstały w wyniku ewolucji bardzo ciężkich gwiazd zakończonych wybuchem supernowej;więc jeśli wybuch tej placówki zniszczył 3/4 układu może być on więc porównywany z supernową(w tym sensie,że obydwa wybuchy zniszczyły tylko część układu planetarnego nie całość);

Użytkownik inwe edytował ten post 24.08.2005 - |09:37|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#54 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 24.08.2005 - |10:04|

Tak chłopaki a teraz zróbmy sobie mała dyskusje naukową, która będzie jedno wielką kłótnią, bo każdy będzie przytaczał różne często wrogie sobie teorie i twierdzi, że tylko on ma racje a potem będziemy zajmiemy się tym, w którym serialu jest bardziej prawdopodobny po tym względem.... jak ja to lubię ;). Choć idąc tym tropem to zdaje mi się, że trek zostawiłby daleko w tyle inne produkcje to chyba plus konsultowania się z naukowcami :hyhy: .
  • 0

#55 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 24.08.2005 - |11:31|

Dałam 6 i mam doła,bo chciałabym więcej, ale nie mogę!
Ronan coraz lepiej się przedstawia,na moje oko to jeden z nielicznych,co ma "jaja" i też czuję,że przyjdzie mu dowodzić grupką ocalałych rodaków (dowódca?).
Ale daję tak nisko tylko dlatego,że odcinek nie był wielkim odkryciem,szanuję wynalezienie nowego źródła energii,niech wreszcie otworzą te wrota i połączą siły z SG-1 , albo zaczną wspaniałe podróże w nowych, zupełnie "toksycznych" światach,gdzie mina na minie i goście obleśnie obrzydliwi.
W zasadzie, nie będę się czepiać gry aktorskiej, ale licznych i zupełnie wyssanych z palca gdybaniach i wywodach naukowych niektórych forumowiczw,. Co niektórzy mocno wypadli z tematu i zmienili bajki,więc... kłóćcie się gdzieś indziej, a tymczasem temat o tytule odcinka poleciał nie wiadomo gdzie, z petardą dopiętą do tyłka o sile równej energii ZPM.

Ludzie - homo sapiens - równie egzotyczni, co nieodkryte światy w innych galaktykach..

P.S. tak na marginesie, z punktu widzenia pisarki i zimnego oka patrzącego na scenariusze - nie jest tak źle, mogłoby być gorzej, boję się tylko, aby serial nie podzielił właśnie losu Enterprise, który się rozkręcał i w penym momencie dostał po łbie.... czego żałuję setnie....
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#56 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.08.2005 - |11:40|

Mosses masz po części racje, jednak nalezy pamiętać że cena za wiedzę o elektrowni na cięzką wodę by badzo wysoka. Ale też jest taki problem ze atlants potrzebuje DUŻO energi na bardzo długi okres czasu, a budowanie elektrowni się po prostu im nie opłaca, poza tym gdzie? na wodzie? więc szukajj żródeł dość małych (ZPM w rękach się mieści, a genertor z naqauh jest wielkości walizki. Elektrownia atomowa jest wielkości kilku budynków, a i na deuter pewno tez nie będzie wiele mniejsza.

#57 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 24.08.2005 - |14:41|

Kolego to dzięki supernowej istniejemy jako gatunek oparty na węglu i uzywający ciężkich pierwiastów gdyby nie supernowe nie byłoby ich w naszym wszechswiecie , więc jak pisze że oddziaływują na dużą część galaktyki to tak jest sprawdź to sobie w astronomi

Z treści postu wychodziło jakby miało chodzić o natychmiastowe skutki dla galaktyki . A nawet rozchodzenie promieniowania po eksplozji supernowej jest ograniczane przez prędkość i straty energi .
Natomiast co do "rozprowadzania" po galaktyce cieżkich pierwiastków przez wybuchy supernowych , to wciąż jest to teorja która w świecie nakowym ma sporo przeciwników .
Za mało wiem na ten temat , bo na nasze szczęscie gwiazdy eksplodują w dużych odległościach od nas .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#58 Kita

Kita

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 25.08.2005 - |05:46|

Jestem tu nowy wiec najpierw sie przywitam mam nadzije ze nie bede zanudzal.
Co do tego odcinka nie mozna znowu tak nazekac jak spora czesc osob wypowiadajcych sie przedemna na foru.
Dalem 8,5
Po pierwsze za negocjacje jakie zastosowal ronan.
Po drugie Rodney i jego wybryki zawsze jakos mu wszystko uchodzilo na sucho nareszcie pokazano ze nie jest nieomylny.
A w ogolnej ocenie odcinek uwazam jako dobry napewno na nim sie nie nudzilem uwazam ze poziom jest nadal w miare podtrzymywany.
  • 0

#59 almondish

almondish

Szeregowy

• VIP
  • 61 postów

Napisano 25.08.2005 - |09:51|

hmm, ja podstaw naukowych się nie czepiam, może mam za słabe podstawy z fizyki, jak ktoś może niech mi to punkt po punkcie wyjaśni. (może być na priva, żeby nie zaśmiecać forum :).

Zakładając, ze tamten satelita bojowy (zeszły sezon), strzelał jednorazowo i musiał się ładować, a to działko strzelało ile tylko chciało, musiało sporo tej energii zużyć. Jest to dla mnie do przyjęcia, że McKay nie rozwalił większej części układu słonecznego(5/6 to wiecej niz 3/4 :] ) i nie wywołał fluktuacji czasowych. Działko działało jako wentyl bezpieczeństwa...
Tym bardziej, że ograniczył się początkowo do 40% mocy. Nie mógł tylko zapanować nad produkcją mocy. Czyli samo źródło ciągle nie pracowało na maxa, choć pewnie przekroczyło te 40%. Stąd wybuch o takiej sile a nie innej. Tak to zrozumiałam...

Tutaj jest ciekawy link o energii próżniowej (zeropunktowej jak kto woli i teoretycznych próbach jej wykorzystania)
http://www.ldolphin.org/energetic.html
a tu z wikipedii:
http://en.wikipedia....i/Vacuum_energy
  • 0
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." - Albert Einstein

#60 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 25.08.2005 - |13:02|

Ja daję 6.

Częśc z Ronanem i Teylą and Co nudna totalnie , przwijałem te fragmenty .

Zaś motyw z super ZPM jest cool .

Ale zajmuje mniej niż 50 % odcinka .

Też jestem ciekaw jakim cudem Dedal wytrzymał trafienia z tego działa .

Co do rektorów fuzyjnych ( zużywają deuter ) to wydają mi się one duzo mniej zaawansowane niż ZPM czy reaktory naquada czy naquadria .
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych