Odcinek 020 - S02E07 - Home (Part 2)
Napisano 01.08.2011 - |21:47|
Nie kumam ni w ząb wątku Baltara, mam nadzieję, że nie będzie on miał idiotycznego rozwiązania, bo całkiem mnie drażni, do tego Roslin jako prezydent, normalnie bez jajeczna jak nasz Bronek:) Wątek o Ziemi może być interesujący byle nie trwał przez 2,5 sezonu:) - 8/10 za Adamę (pojednał się, czyżby miał być Cylonem?)
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 31.01.2012 - |22:17|
Teraz pewnie będzie czas na stand-alone'a chociaż jednego.
Napisano 07.03.2012 - |02:47|
Wracając do odcinka.
Jeden z najbardziej zapadających w pamięci. Świetna muzyka i atmosfera. Tradycyjny w s-f deszcz, współbudujący atmosferę.
Ponowny seans zwrócił moją uwagę na uwagę zaciążonej Boomer. Opisując politeizm wyznawany przez ludzi, podkreśla ona, że cyloni wiedzą o tej religii bardzo wiele - bogowie nie istnieli, ale Atena (której grobowca szukają) to fakt "kimkolwiek była". Ciekawe, biorąc pod uwagę jaki w przyszłości otrzyma przydomek i że wszystko już było .....
Falowa Szóstak do Baltara - odpowiada na pytanie kim jest: "Jestem tobą, twoją podświadomością, która igra z umysłem." Z perspektywy całości BSG, bardzo, bardzo sprytnie powiedziane.
Zaciążona Boomer - mimo iż już wie, że cyloni dla ludzi to rzeczy (30 dni aresztu za stworzenie zagrożenia dla ludzi za nieautoryzowane użycie broni, w momencie zabójstwa Boomer) - stosuje żelazną konsekwencję. "Nie mam programu. Sama decyduję, co robić".
Na deser wizualnie bardzo zgrabna mapa 3D. Jako wierny fan zupełnie się nie czepnę na temat dryfu - na pewno jest oczywiste wytłumaczenie
Odcinek kończy się nawiązaniem do pilota - zgrabna klamra fabularna i jednocześnie zgrabne "uduchowione" zakończenie wojskowego przewrotu.
Na deser Baltar ponownie nabiera wiary w "falową" Szóstkę.
- Kim lub czym jesteś - pyta.
- Jestem twoim Aniołem Stróżem, który cię prowadzi i otacza miłością.
- Prowadzi dokąd?
- Do końca ludzkości.
Zaskakująco trafnie powiedziane.
Genialny odcinek.
Użytkownik xetnoinu edytował ten post 07.03.2012 - |02:49|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych