Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 020 - S02E07 - Home (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (70 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (29 głosów [44.62%])

Procent z głosów: 44.62%

2. 9.5 (15 głosów [23.08%])

Procent z głosów: 23.08%

3. 9 (11 głosów [16.92%])

Procent z głosów: 16.92%

4. 8.5 (5 głosów [7.69%])

Procent z głosów: 7.69%

5. 8 (4 głosów [6.15%])

Procent z głosów: 6.15%

6. 7.5 (1 głosów [1.54%])

Procent z głosów: 1.54%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 01.08.2011 - |21:47|

Jak się czyta pierwsze posty w tym temacie to emanują one przeogromnym zachwytem i może 6 lat temu było to zrozumiałe, dzisiaj ten serial aż tak super nie jest przeze mnie odbierany, owszem ciekawa historia, mocno religijna i filozoficzna z dość dobrze zarysowanymi postaciami, ale jednak realizacyjnie wypada słabo.
Nie kumam ni w ząb wątku Baltara, mam nadzieję, że nie będzie on miał idiotycznego rozwiązania, bo całkiem mnie drażni, do tego Roslin jako prezydent, normalnie bez jajeczna jak nasz Bronek:) Wątek o Ziemi może być interesujący byle nie trwał przez 2,5 sezonu:) - 8/10 za Adamę (pojednał się, czyżby miał być Cylonem?)
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#42 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 31.01.2012 - |22:17|

Dwuczęściowiec można powiedzieć, że był trochę rozwleczony. No i jest to odcinek 20 więc teoretycznie to powinien być finał pierwszego sezonu gdyby trwał on normalne jak na Sci-Fi 20 odcinków. Tą teorię potwierdza, że praktycznie zamknięto wątki wyznaczając nowy cel. Podróż na Ziemię już przy pomocy mapy.

Teraz pewnie będzie czas na stand-alone'a chociaż jednego.
  • 0

#43 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 07.03.2012 - |02:47|

@Macmax Prezydent bezjajeczna - chyba rożne seriale oglądaliśmy :) Realizacyjnie wypada słabo - niby w czym? Efekty specjalne wiadomo, zestarzały się wykładniczo - ale fabularnie, czy pod względem sugestii przedstawionego świata, muzyki - ja zestarzenia się serialu nie widzę - przeciwnie wiele rozwiązań jest ponadczasowych. Stale przykładasz miarę serialu obyczajowego, kryminalnego, dramatu do BSG - a to jest space opera z elementami. I nie jest to jakiś nowy gatunek tylko renowacja leciwej bardzo koncepcji unieśmiertelnionej w dziejach tv przez treka. Akcenty są kładzione tak jak w gatunku przystało, a nie tak jak robi się to w serialach obyczajowych, szczególnie kryminalnych i medycznych. Odświeżenie koncepcji wyszło na tyle udanie, że BSG wpłynął na scenariusze i koncepcje realizacyjne innych gatunków telewizyjnych, także innych gatunków telewizyjnych s-f (szczególnie przygodowych).

Wracając do odcinka.

Jeden z najbardziej zapadających w pamięci. Świetna muzyka i atmosfera. Tradycyjny w s-f deszcz, współbudujący atmosferę.

Ponowny seans zwrócił moją uwagę na uwagę zaciążonej Boomer. Opisując politeizm wyznawany przez ludzi, podkreśla ona, że cyloni wiedzą o tej religii bardzo wiele - bogowie nie istnieli, ale Atena (której grobowca szukają) to fakt "kimkolwiek była". Ciekawe, biorąc pod uwagę jaki w przyszłości otrzyma przydomek i że wszystko już było .....

Falowa Szóstak do Baltara - odpowiada na pytanie kim jest: "Jestem tobą, twoją podświadomością, która igra z umysłem." Z perspektywy całości BSG, bardzo, bardzo sprytnie powiedziane.

Zaciążona Boomer - mimo iż już wie, że cyloni dla ludzi to rzeczy (30 dni aresztu za stworzenie zagrożenia dla ludzi za nieautoryzowane użycie broni, w momencie zabójstwa Boomer) - stosuje żelazną konsekwencję. "Nie mam programu. Sama decyduję, co robić".

Na deser wizualnie bardzo zgrabna mapa 3D. Jako wierny fan zupełnie się nie czepnę na temat dryfu - na pewno jest oczywiste wytłumaczenie ;)

Odcinek kończy się nawiązaniem do pilota - zgrabna klamra fabularna i jednocześnie zgrabne "uduchowione" zakończenie wojskowego przewrotu.

Na deser Baltar ponownie nabiera wiary w "falową" Szóstkę.
- Kim lub czym jesteś - pyta.
- Jestem twoim Aniołem Stróżem, który cię prowadzi i otacza miłością.
- Prowadzi dokąd?
- Do końca ludzkości.

Zaskakująco trafnie powiedziane.

Genialny odcinek.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 07.03.2012 - |02:49|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych