Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy warto obejrzeć Babylon 5?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#41 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.10.2005 - |20:29|

ja mam wszystkie, ale już na płytach, ale zawsze można poprosić QQQ on ma na pewno do 3 sezonu dobre, wiem bo miałem od niego.

#42 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 07.10.2005 - |21:24|

Te co sa na ww stronkach sa dobre - wiem bo sobie je popodkladalem do DVD :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#43 Ursus

Ursus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 07.10.2005 - |22:29|

Na pytanie tego tematu - warto!
Chyba wszyscy po przeczytaniu tego wszystkiego co tu zostało powiedziane nie ma co do tego wątpliwości...  Nie ma tu tak przejeskrawionych dobrych bohaterów jak w Star Treku... ludzie wcale nie są jakąś ogromną potęgą w kosmosie co jeszcze bardziej uwiarygadnia fabułe a nie jak w ST gdzie ludzie to chyba najbardziej szlachetna rasa w całym wszechświecie i jakiś strażnik bezpieczeństwa i pokoju :/ Muzyka jest fenomenalna... ogólnie praktycznie same + (fabuła, muzyka, postacie, efekty które dalej robią wrażenie). Absolutna klasyka science fiction.

Wyświetl post

jedno pytanie zanim zanegujesz trafnosc ST w ocenei ludzi i ich szlachetnosci oraz stwierdzisz ze B5 idealniepoakzuje wszechswiat

a ile znasz obcych ras by twierdzic ze ludzie nie sa najszlachetniejsi :) to SF bajka ..maja prawo pokazywac ludzi jak chca na tle innych wymyslonych ras :)

jeszcze 1 uwaga ;)

Star Wars .. w sumie to nie ludzie ale czy sie czyms od nas roznia??:) a nikt nie neguje ich postepowania :) te filmy to bajki i tak powinny byc traktowane :)

podba mi sie bo fajna akcja fajne efekty fajna fabula dobra gra aktorska .. nie podoba mi sie bo .. zle efekty malo sexu itp .. tak oceniajcie a nie ze jest wairygodny badz nie :) to fikcja naukowa jak nazwa wskazuje :)

edit: literowki ..zmeczony jestem ide spac wiec moze cos sie jeszcze ostalo :)

Użytkownik Ursus edytował ten post 07.10.2005 - |22:30|

• 0

#44 Goa'uld

Goa'uld

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.10.2005 - |13:32|

Proponuje przeczytac porównanie B5 a ST na stronie http://www.babylon5.scifi.pl/ ale zaznaczam ze kazdy ma swoje zdanie i może uważac inaczej :clap:

Użytkownik Goa'uld edytował ten post 11.10.2005 - |13:33|

• 0

#45 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 11.10.2005 - |18:57|

Ja tam nic nie czytam - wiem swoje :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#46 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 12.10.2005 - |01:12|

Proponuje przeczytac porównanie B5 a ST na stronie http://www.babylon5.scifi.pl/ ale zaznaczam ze kazdy ma swoje zdanie i może uważac inaczej :clap:

Przeczytałem "toto" i muszę powiedzieć, że tekst jest mocno stronniczy. Napisał go zdeklarowany fan B5, który o Treku ma raczej blade pojęcie i niestety czasem pisze bzdury :mellow: . Choć pewnie gdyby taki temat został podjęty przez fana Treka, to tekst byłby "przegięty" w drugą stronę. A prawda leży gdzieś po środku ;) .
  • 0

#47 Goa'uld

Goa'uld

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoWawa

Napisano 13.10.2005 - |09:54|

Zgadza się

Dlatego zaznaczam ze jednemu to się podoba a innemu co innego . Ja oglądałem zarówno B5 i większosc ST łacznie z serialem z lat 60 .

Użytkownik Goa'uld edytował ten post 13.10.2005 - |09:54|

• 0

#48 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 13.10.2005 - |15:47|

Dlaczego zawsze coś musi być "lepsze" ?
Nie widzę powodów dla których można faworyzować B5 czy ST.
Są po prostu dni kiedy sięgam po treka a kiedy indziej mam ochotę na babilon ( czasami na lody innym razem na salceson). Pozostaje tylko radość, że mam z czego wybierać. :wacko:
  • 0

#49 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 06.01.2006 - |18:02|

Czy warto obejrzeć? Tak. I to z wielu powodów.
1. jest to serial Sci - Fi
2. posiada doskonale przemyślaną i zrealizowaną koncepcję uniwersum
3. jest jednym z najlepiej zrobionych filmowych seriali

Nie będę też chyba odosobniony, jeśli powiem, że naprawdę jest to dzieło chyba na miarę trylogii Gwiezdnych wojen i Odysei Kosmicznej Kubricka
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#50 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 06.01.2006 - |19:44|

Nie będę też chyba odosobniony, jeśli powiem, że naprawdę jest to dzieło chyba na miarę trylogii Gwiezdnych wojen i Odysei Kosmicznej Kubricka

Az tak denne jak te filmidła co je wimieniłes to to nie jest - nie przesadzaj. :)

::. GRUPA TARDIS .::

#51 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 07.01.2006 - |13:13|

Może nie tak do końca denne. Jeśli chodzi o Kubricka, to będę walczył, bo jest to Wielka klasyka, i nie dam się tak łatwo przegonić :). Kubrick, mimo wszystko stworzył dzieło. Można mu wiele zarzucać, ale nie to, że jest to film tuzinkowy. Co do GW (chodziło mi o środkową trylogię, a więc części 4,5 i 6) też nie są takim sobie filmikiem. Nie jest to może wielka głębia, ale raczej chodziło mi o inną sprawę. Jakkolwiek by nie spojrzał GW stanowiły pewien przełom w tworzeniu SF. Zaś B5 jest dla mnie krokiem dalej. To nie tylko filmy o SF, ale to już koncepcja opowiadania historii, tworzenia uniwersum, atmosfery, historii i tego wszystkiego, co stanowi całość. Stąd moje odniesienie do GW.

Użytkownik jack edytował ten post 07.01.2006 - |13:15|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#52 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 13.01.2006 - |23:01|

Właśnie jestem przy połowie 3 sezonu, i muszę powiedzieć, że poza nudnawym pierwszym, 2 i 3 są inaczej troche poukładane, wszystko jest dość chronologicznie powiązane, :clap: I chyba ciągłość tego serialu stanowi także o jego sile, poza grą aktorów i charakterystyką postaci.
  • 0
Dołączona grafika

#53 mojer

mojer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 13.04.2006 - |18:41|

Wczoraj zacząłęm oglądać B5 (jako pierwszy odcinek dostałem The Gathering), teraz kończę wypalać całość. Szczerze powiedziawszy nie potrafię sobie wyrobić zdania po obejrzeniu tak nikłego procenta serialu. MAm nadzieję, że z czasem będzie tylko lepiej.
Troszeczkę wydoroślałem z SG1 i SGA ( co nie oznacza że odpuściłem te seriale), 30-tka na karku, dzieciak i żonka, praca sprawiają że nie mam już czasu na ulubine zajęcie (browarek, pizza i dobry s-f). W związku z tym wierzę, że serial się rozkręci bo na razie nic specjalnego.
PS. Doktor w The Gathering jest tragiczny ;(
  • 0
- Panowie czas rozwalać rzeczy i ranić ludzi..
Operator systemów ofensywnych B1 sięgnął do przycisku odpalenia i zrzucił na ziemie kawałek piekła...

#54 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 13.04.2006 - |19:26|

The Gathering jest tylko pilotem . Prawdopodobnie tak samo pierwszy sezon niebędzie ci się podobał , jednak jest on ważny ( a nawet bardzo ważny) .
Jednak , dam ci rade , nierezygnuj , w pewnym momęcie (nieco pużniej , po pierwszym sezonie ) sam stwierdzisz że to była jedna z lepszych rad , co do tego serialu :).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#55 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 13.04.2006 - |22:56|

Ave,

Przeczytałem "toto" i muszę powiedzieć, że tekst jest mocno stronniczy. Napisał go zdeklarowany fan B5, który o Treku ma raczej blade pojęcie i niestety czasem pisze bzdury :mellow: . Choć pewnie gdyby taki temat został podjęty przez fana Treka, to tekst byłby "przegięty" w drugą stronę. A prawda leży gdzieś po środku ;) .

no to kolego naprawde malo znasz Kosha (albo jestes bardzo mlody wiekiem i nie chodzi mi tu o wiek fizyczny) praktycznie pierwsza strone w jezyku polskim o ST wlasnie on zrobil (a nazywala sie "Warp 10" czy jak to tam sie pisze :rolleyes: ) i mozna mu wiele zarzucic ale napewno nie to ze nie zna Uniwersum Star Treka!
A nawet posunalbym sie dalej w swoim twierdzeniu ze w tamtych czasach nalezal do fundamentalistow ST !!! :D
  • 0

#56 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.04.2006 - |18:14|

dla mnie 5 ty sezon Babylonu 5 jest troche.... hmmm... niepotrzebny. Natomiast sezony 2, 3 i 4 uwazam za perelki . Po prostu TRZEBA je obejrzec. To kanon seriali SF.
najbardziej podoba mi sie chyba duchowa ewolucja G'kaara. i w ogole, jego postac.
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#57 tareh

tareh

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów
  • MiastoSopot

Napisano 28.04.2006 - |20:26|

5 sezon był potrzebny. Wszystkie sezony tworzą jedną spójną całość. 5 łączy wydarzenia między serialem a filmami (głównie ItB) i książkami. Jedynie wątek z telepatami (których nie lubię tak samo jak technomagów <_< )był jakiś nie tego... :unsure: A reszta niczego sobie.
  • 0

#58 lukandelic

lukandelic

Szeregowy

• Email
  • 3 postów

Napisano 20.05.2006 - |17:42|

hi , a mozecie mi napisac w jakiej kolejnosc nalezy ogladac ten serial uwzgledniajac filmy kinowe i wszystko inne. prosze o dokladna rozpiske tytulow filmow oczywiscie.
dzieki.
  • 0

#59 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 24.05.2006 - |09:11|

Czytać trzeba więcej :lol: szukać - googlać www.google.pl -
- no ale na zachętę proszę bardzo :D
=> http://napisy.scifi....e=article&sid=7
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#60 lukandelic

lukandelic

Szeregowy

• Email
  • 3 postów

Napisano 24.05.2006 - |09:21|

dzieki, nie chcialem szukac, zeby nie przeczytac przypadkiem spoilerow. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych