Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 182 - S09E08 - Babylon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (98 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (6 głosów [6.67%])

Procent z głosów: 6.67%

2. 9.5 (3 głosów [3.33%])

Procent z głosów: 3.33%

3. 9 (6 głosów [6.67%])

Procent z głosów: 6.67%

4. 8.5 (10 głosów [11.11%])

Procent z głosów: 11.11%

5. 8 (19 głosów [21.11%])

Procent z głosów: 21.11%

6. 7.5 (10 głosów [11.11%])

Procent z głosów: 11.11%

7. 7 (11 głosów [12.22%])

Procent z głosów: 12.22%

8. 6.5 (8 głosów [8.89%])

Procent z głosów: 8.89%

9. 6 (7 głosów [7.78%])

Procent z głosów: 7.78%

10. 5.5 (1 głosów [1.11%])

Procent z głosów: 1.11%

11. 5 (4 głosów [4.44%])

Procent z głosów: 4.44%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (3 głosów [3.33%])

Procent z głosów: 3.33%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.11%])

18. 1.5 (1 głosów [1.11%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 18.04.2006 - |12:02|

zgadzam sie z poprzedniczka, :) , ostatni samuraj. tez mi to przyszlo do glowy.
poza tym, ziemianie naiwni, dali sie tak w lesie zaskoczyc, sodanie naiwni, daja sie ori omamic, postaci zbyt jednostronne, nieskomplikowane, no i mitchel opuszczony przez swoich - tak dlugo go zostawili, nie szukali?? eh...
scenariusz uwazam za slaby. zapewne beda sodanie jeszcze potrzebni, nakrecono to, by ich wprowadzic w historie z orii - ale mozna sie bylo lepiej postarac. dlatego dalam tylko 5 punktow (ostra jestem :hyhy: )
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#42 MonkeyNH

MonkeyNH

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 06.05.2006 - |14:49|

Odcinek srednio mi sie podobal! ten motyw mozna by lepiej wykorzystac :D choc wcale nie bylo zle ! Spodobalo mi sie duze podobienstwo do Ostatniego Samuraja ! Uwazam ze Sodanie tez sa swietni ich techniki walki przewyzszaja wyszstkie innych Jaffa ! Moim zdaniem gdyby wczesniej sie pojawili to Guldowie juz dawno przegrali by wojne a wszyscy Jaffa byliby duzo wczesniej wolni :D Wkurza jedynie to ze Sodanie sa zbyt ufni i ze zbyt wielkim uporem poszukuja nastepnego boga lub bogow ktorych mogli by czcic i byc poslusznymi :/ Tak jak by nigdy nie chcieli byc do konca wolni albo tego nie potrafili :/
  • 0

#43 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.05.2006 - |15:15|

dalem 9/10 :)
odcinek nawet fajny :)
bardzo podobala mi sie ta sztuka walki, oraz urzadzenie powodujace niewidzialnosc wojownika :)
tylko dziwi mnie, ze brat tego "zabitego" odnosil sie sympatycznie wobec Mitchella i nie probowal od razu mu zrobic krzywdy, tylko czekal z zemsta az Mitchell sie podszkoli. po co zwlekac ? :)
  • 0

#44 Qrpkk

Qrpkk

Szeregowy

• Email
  • 74 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 12.05.2006 - |22:40|

Heh... odcinek ciekawy
Ci wojownicy Sodan kojarza mi sie z jedi :P
nareszcie mitchel nauczyl sie czegos porzytecznego :P
niby zya w harmonii i sa madrzy a dalej uznaja ze przemoc jest powodem do przemocy

ocena 8/10

Użytkownik Qrpkk edytował ten post 12.05.2006 - |22:40|

• 0
Then did Tilius say to the people of the low plains: "Seek not the wickedness amongst your neighbors, lest it find purchase in your own house".
Book of ORIgin

#45 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 27.05.2006 - |21:23|

Ogólnie mi też strasznie przypominał ten odcinek "Ostatniego samuraja". Złapanie Mitchella, wyleczenie, teningi, to jak chodził do przywódcy Sodan....bardzo podobne sceny. Jeszcze te dzieci patrzące jak uczy się walczyć, to że Mitchell pytał o wojownika, którego niby zabił, kim był i tak jakby chciał w pewnym momencie powiedzieć, żę jest mu przykro z tego powodu. Do tego ten niby zabity wojownik okazał sie kimś bliskim dla Jolana...naprawdę jak dla mnie dużo podobieństw. Chwilami nawet Mitchell był podobny do Toma Cruisa
Scenografia też mi się podobała

Miałem bardzo podobne wrażenia, ale nie było to coś negatywnego :D Odcinek sympatyczny, bez jakiś rewelacji, ale przyjemnie się oglądało, mimo błędów.

Ocena: 7,5

PLUSY:

+ fajnie ukazana relacja między Cameronem a Jolanem. Widać było, że Jolan nie jest jakimś rządnym krwi wariatem, ale wyważonym i dumnym wojownikiem,który nie tylko umi się bić, ale również myśleć samodzielnie. Dobrze, że się wyłamał i postawił szefowi Sodan, a to wszystko dzięki pomocy w otwarciu oczu jakie zaoferował mu Cameron
+ znawcą nie jestem, ale jak dla mnie to walki między Jolanem a Mitchellem były ładnie ukazane i z przyjemnością się na nie patrzyło
+ miła wioska, zamieszkana przez niemiłych panów (a właśnie, czemu tam są tylko faceci?). Faktycznie klimat niczym Ostatni Samuraj połączony z Mortal Kombat. Ładne krajobrazy, fajna wioska, ciekawa architektura, urządzenia Pradawnych. Wszystko to, jest ciawym mixem i daje niezły efekt
+ za Palacza-Ori B) Szkoda tylko, że nic nie mówił :( Ja rozumiem, ze nie mógł mieć papierosa w gębie, ale chociaz jakąś dymiącą laskę :P

MINUSY:

- coś USAF nie śpieszno w znalezieniu podpułkownika amerykańskiego wojska, zasłużonego dla kraju który jest w dodatku szefem SG1. Dziwne :wacko:
- niepodobało mi się zachowanie szefa Sodan i tego więźnia, kompletnie odrzucają Tauri, mimo, że teoretycznie powinni być po jednej stronie. Brak nawet nici porozumienia.
- jak na społeceństwo mające wiedzę Pradawnych (owszem częściową, ale jednak) i same technologie równeiz, to coś słabo rozwinęli się przez 5000 lat. Powiem wiecej, ani chyba stoją w miejscu w procsie ewolucji cywilizacyjnej

Użytkownik Halavar edytował ten post 27.05.2006 - |21:32|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#46 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 20.08.2006 - |10:38|

Calkiem niezly.Wojownicy Sodan to twardzi kolesie.Zastanawia mnie fakt ze Mitchell nauczyl sie tak szybko walczyc, przeciez Sodanie uczyli sie od dzieciaka jak walczyc.Dalem 9
  • 0

#47 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.09.2006 - |14:35|

Dałam 7,5.

Nie powala na kolana, może dlatego, że Daniel nie jest postacią główną tego odcinka :bag: :bag: . A tak na serio - ci Sodanie to strasznie dziwne ludzia.... Jedyne, co mi się podobało, to ta cała sztuka walki, której uczył się Mitchell. I tyle... Adios amigos!
  • 0

#48 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 04.01.2007 - |22:47|

cały odcinek wart obejrzenia dla jednego tekstu Mitchella - "nigdy nie potrzebowaliśmy dowodu istnienia naszych bogów, zeby w nich wierzyć. wiara - to wasza wiara utrzymała was przez 5000 lat. Nie Pradawni.Nie wyrzekaj się histori dla kilku magicznych sztuczek."
truly deep. indeed.

poza tym - teraz można przekonać się na własne oczy, jak palenie szkodzi zdrowiu:)
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#49 wester

wester

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 05.02.2007 - |23:02|

8.
Ogolnie odcinek dobry i ciekawy tylko ten txt Mitchella o wierze
zalutuje tanim misjonarstwem, zenujacy.
  • 0

#50 zorija

zorija

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 06.02.2007 - |08:48|

Super odcinek! Skojarzenia z "Ostatnim samurajem" chyba jak najbardziej na miejscu. Ale aż dziw, że rząd skąpił kasy na szukanie takiego bohatera jak płk. Mitchell.
  • 0

#51 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 11.05.2007 - |19:27|

Wątek Sodan niesamowicie sztucznie wprowadzony, poza tym i scenariusz odcinka nie najlepszy. Wiało nudą, wtórnością,przewidywalnością. Za mało Ori. Za dużo Mitchella, którego nie wiedzieć czemu, nikomu nie chciało się szukać. Bez sensu. Z plusów na pewno braciszek "poległego" - fajna poistać, choć to, że to on będzie walczył z Mitchellem było baaaardzo przewidywalne...

6.
  • 0

#52 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 07.06.2007 - |13:55|

Dam 7, odcinek zapowiadal sie marnie, no i te bijatyki - nie cierpie ich. Jednak w sumie nei bylo tak zle, no i puszczono oko w postaci "palacza" znanego z "Archiwum X".
I tak sobi epomyslalem: "o ile lepszy bylby ten odcinek gdyby zamiast Mitchella byl O'Neill?".
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#53 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 21.05.2008 - |16:22|

I tak sobi epomyslalem: "o ile lepszy bylby ten odcinek gdyby zamiast Mitchella byl O'Neill?".

Jak dla mnie byłby to jeden i ten sam przeciętny odcinek.

Skoro już rzekłem to powtórzę się jeszcze raz. Niestety bardzo przeciętny był to odcinek. Na szczęście nie wiało też specjalnie nudą no i ciągną dalej sprawę Ori. To dobrze bo ciekawi mnie to.

Ocena: 6/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#54 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 21.12.2008 - |21:00|

W zasadzie odcinek zupełnie poprawny, ale też mnie jakoś nie zachwycił. Nie wiem po co oni sobie w ogóle zawracali głowę tymi Sodanami, mając na głowie większe problemy. Atak Sodanów na SG-1 bez ostrzeżenia też jakiś taki niezbyt uzasadniony. Ich mistrz bardziej naiwny niż mistrzowi wypada. Plusem jest, że Teal'c wyraźnie wraca do formy, bo w początkowych odcinkach sezonu był jakiś taki nieobecny. Ponieważ odcinek, choć przeciętny, mnie nie nudził to naciągnę ocenę do 7.

Użytkownik Altair edytował ten post 21.12.2008 - |21:01|

• 0

#55 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 21.12.2008 - |22:54|

Było znacznie gorzej niż do tej pory. Cała historia taka trochę naciągana chociaż jak to bywa w SG-1 I'll be back... ;) Trochę akcji trochę rozterek osobistych. Nie lubię tego określenia że coś jest poprawne bo kojarzy mi się z oceną w szkole ale jak będę miał okazję zobaczyć odcinek jeszcze raz pewnie to zrobię więc uznam że epizod był przyzwoity.
  • 0
don't try

#56 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 22.12.2008 - |21:45|

Poprawny napisałem dlatego, że niby trzymał się kanonu SG, tylko, że właśnie - nic specjalnie ciekawego tak poza tym.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych