Czy ja wiem . Weż pod uwagę , że przez długi czas , marzeniem Skywakera było pujście do akademi imperialnej - tak właśnie na pilota . Tak samo jak absolwętem akademi był Han Solo .
Tu sie z tobą Obi zgodze i nie zgodzę.
Zgadzam się co do Luke'a poprostu innej akademi nie było

, i Luke chciał ukończyć IA żeby przyłaczyć się do Rebelli tak samo jak Antilles,Darklighter i jeszcze paru innych pilotów.
Co do Hana Solo to sie nie zgadzam , nie był absolwentem IA , został wyrzucony za pobicie strażnika pilnującego Wookie'ch , pośród których był Chewie. I jedyna pamiątką po pobycie w IA są spodnie Solo na których ma czerwone lampasy

( po przeczytaniu ksiązki obejżałem znów trylogię i zagadza sie ma czerowne lampasy). Gerorge zadbał o ten szczegół.
A teraz co do myśliwców i Imperium i Rebelia miały elitarne jednostki pilotów.
W Rebeli była najpierw Eskadra Czerwonych która po zniszczeniu I Gwiazdy Smierci została przemianowana na Eskadrę Łotrów na której czele stanął Wedge Antilles.
W Imperium była eskadra 181 dowodzona przez Barona Soontira Fela, który jest notabene szwagrem Wedga Antillesa

. Otóż piloci 181 lataja i TIE Fighterami (zawanymi przez Łotrów GAŁAMI

) i Interceptorami ( zwanymi SKOSAMI) i pomimo braku taracz w TIE-F 181ka jest jedyna formacją Imperium (nie biorę pod uwagę Chissów), która dorównuje Łotrom Rebelii.
Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 12.10.2005 - |08:06|