Jeden taki myśliciel kiedyś się zastanawiał "Dlaczego jest raczej COŚ niż NIC". Odpowiedzi nie znalazł, ale pytanie jest zasadnicze. Wszyscy widzimy, że COŚ jest więc nie ma powodu twierdzić, że kosmitów nie ma. Łatwiej uwierzyć, że gdzieś tam żyje coś innego, niekoniecznie podobnego do nas, może nawet nieinteligentnego. Ja wolę wierzyć, choć jest to taka sama wiara jak wiara ludzi w Boga, że kosmici istnieją. Możliwe nawet, że zadają takie same pytania o to, czy istnieje inne od nich życie. Oddzielną kwestią jest to, czy kiedykolwiek się spotkamy.
Czy kosmici wybudowali lub pomogli nam wybudować piramidy? Ciekawe pytanie. Nie mam pojęcia. Zdrowy rozsądek mówi, że aby je zbudować kosmici nie są i nie byli potrzebni. Kwestia kosmitów budowniczych jest zaprzeczeniem Brzytwy Ockhama. Poprzez ich wprowadzenie do naszej historii komplikujemy ją niepotrzebnie. Z drugiej jednak strony nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to oni byli odpowiedzialni za popełnienie piramid, a przynajmniej za pokazanie ludziom techniki ich budowy.
Sprawa z interpretacją tekstów źródłowych jest na tyle dziwna, że nie można z pewnością stwierdzić co "autor" miał na myśli. Teksty są zazwyczaj bardzo opisowe a nie techniczne. Współczesnym ludziom czasem trudno zrozumieć o co chodzi i sens wypowiedzi w dużej mierze jest kwestią interpretacji czytającego. Tak jak w Biblii jedni doszukują się opisów cudów, inni widzą tam opisy historycznych wydarzeń. Dopóki coś nie jest napisane wprost zawsze będzie możliwość swobodnej interpretacji.
Osobiście nie miał bym nic przeciw temu żeby kosmici odwiedzali kiedyś Ziemię i kontaktowali się z jej mieszkańcami. Co tam. Ucieszyłbym się gdyby archeolodzy odkopali pewnego razu czarny
MONOLIT o proporcjach boków 1x4x9 zakopany w Egipcie lub gdziekolwiek indziej
Rozumiem stanowisko twoje
Seven of Nine i stanowisko
Inwe'go. Jak dla mnie oba są równorzędne. Póki nie znajdzie się papirusu z tekstem, że za czasów panowania tego faranoa wylądowało UFO i zrobiło piramidy nie będzie można udowodnić, że Szaraki tu były. Tak samo póki będziemy korzystać z testów z opisami ognistych rydwanów wznoszących się do nieba, obecności kosmitów nie da się wykluczyć.
Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 06.06.2007 - |13:34|