Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 177 - S09E03 - Origin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (155 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (25 głosów [17.61%])

Procent z głosów: 17.61%

2. 9.5 (25 głosów [17.61%])

Procent z głosów: 17.61%

3. 9 (31 głosów [21.83%])

Procent z głosów: 21.83%

4. 8.5 (8 głosów [5.63%])

Procent z głosów: 5.63%

5. 8 (23 głosów [16.20%])

Procent z głosów: 16.20%

6. 7.5 (6 głosów [4.23%])

Procent z głosów: 4.23%

7. 7 (9 głosów [6.34%])

Procent z głosów: 6.34%

8. 6.5 (4 głosów [2.82%])

Procent z głosów: 2.82%

9. 6 (5 głosów [3.52%])

Procent z głosów: 3.52%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.70%])

Procent z głosów: 0.70%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.70%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.70%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [1.41%])

Procent z głosów: 1.41%

18. 1.5 (1 głosów [0.70%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Ursus

Ursus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 02.08.2005 - |14:28|

hej :) jak pisalem szacunek za wysilek w tlumaczenie bo mi by sie nei chcialo :) jedynie rpzyczepialem sie drobnych bledow logicznych tlumaczenia a nie jego jakosci jako takiego bo jest bardzo dobre a biorac pod uwage czas rewelacyjnie dobre.

Pomysallem ze kilka slow krytyki i spostzrezen nie zaszkodzi a moze pomoze :) jesli uzyta forma kogos urazilem to przepraszam bo nie to bylo moim zamiarem:)

Pozdrawiam i czekam na kolejne tlumaczenia.

I tymi słowamy konczymy dyskusje o tłumaczach i napisach .
Powiem tak, niepodoba się - zrób sobie własne .

Użytkownik Obi edytował ten post 02.08.2005 - |16:47|

• 0

#42 sledzik1984

sledzik1984

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.08.2005 - |10:17|

Fajny odcinek! Ori są świetni... Będą cięzkim wrogiem - głównie z powodu umiejętności wskrzeszania innych. Jak na razie nie pokazali tak naprawdę żadnych możliwości militarnych - całkiem jednak możliwe, że mają jakichś dość mocno zaawansowanych technologicznie czcicieli... Ja chciałbym zobaczyć na przykład zjednoczone armie Tauri, Asgardu, Jaffa + do tego np. Nox :] Ale by fajnie było :P

Co do oceny za odcinek:

5 na wyjściu
+1 za Valle leżącą na stole i jedzącą jabłko
+1 ogólnie za ORI
+0,5 za tekst na końcu odcinka dotyczący dopalacza
+1 za całość 'trylogii'
  • 0

#43 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 03.08.2005 - |12:19|

hmm odcinek dobry nawet posuę się do tego że bardzo, no ale nie w tym rzecz mianowicie chodzi mi o atmosferę powiem wam że takiej atmosfery nie czyłem nawet jak zaczynałem oglądać pierwszy raz SG-1, tak patrząc ogulnie, to jest zupełnie nowy serial, a wróg jest niesamowity, najlepsza jest ta niewiadoma co do nowego wroga o którym nie wiemy nic i nie wiemy jaką on posiada siłę i taktykę. I coś mi się zdaje że jak dojdzie do ataku na Ziemię to może on odnieść sukces, co by to było widzieć ziemię zniszczoną przez inną cywilizacje, w tedy ten serial nabieże świerzości =. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#44 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 04.08.2005 - |14:15|

Z czystym sumieniem 9,5
Nareszcie cos się dzieje ciekawego!Świetna rozmowa Daniela z głównym kapłanem Ori(na marginesie nie przypomina on tego złego gościa z filmu Worlock?-jak ktoś pamięta )No i Vala jedząca jablko!! :clap: :clap: (ach te długie włosy!!-zaczynam się powtarzac)Jednym słowem zaczyna się rozkręcac.
A tak z innej beczki,strasznie zabawne są te nasze dywagacje nad Ori,Priori i innym nowym aspektami serialu a scenarzyści i tak wszystko uproszczą i odmóżdżą jak to Amerykanie :clap: :clap: :clap:
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#45 dziordzio

dziordzio

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 04.08.2005 - |19:17|

To, że Ori nie wiedzieli o nas to mały pikuś, to tylko jedna z miliarda planet jak nie więcej. Oni wszystko wiedzą, ale nic poza tym. Ograniczyli się do jednej albo kilku sąsiednich galaktyk. A zainteresowali się nasza prawdopodobnie ze względu, że jest tak ludna ( podobnie jak wright). Ciekawi mnie, co będzie dalej, jak sobie poradzą, może dogadają się z goauldami? Zamiast pozbyć się problemów to ich przybywa. Nowi to czarodzieje, nie można już ich umiejętności wyjaśnić technicznie tak jak do tej pory.
Nie wiem czemu kojarzy mi się z muzułmanami , nawet ten ogień.
  • 0

#46 Dogmatyk

Dogmatyk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 05.08.2005 - |11:09|

swetny odcinek. piekielny wrog, jest sie czego bac. no i koncowka z Jackiem- miodzio
  • 0

#47 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 07.08.2005 - |09:05|

Też dałam 9. Z namysłem,ponieważ... przekonałam się do Vali,faktycznie trochę urozmaica atmosferę (chociaż po Prometheus Unbound odbierałam ją jako wrzód na d.... ). No i może wreszcie więcej Jack'a będzie? Oby...
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#48 LIO

LIO

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoCHORZÓW

Napisano 07.08.2005 - |23:40|

B) Zamiata i to nieźle ciekawe jakimi statkami i uzbrojeniem bedą dysponować skoro mają je budować to pewnie ORI nieźle zamieszaja . Mam nadzieje ze pradawni podpowiedzą jak z nimi postepować SG1 znowu w akcji :nuke:

Użytkownik LIO edytował ten post 07.08.2005 - |23:48|

• 0

#49 Daniel Jackson

Daniel Jackson

Starszy szeregowy

• Email
  • 78 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 08.08.2005 - |18:12|

Dałem 10, chociaż, chociaż... Ori są świetni, już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę ich w jakiejś potyczce z SG1.
  • 0
STAR WARS + STARGATE = ?

#50 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 09.08.2005 - |09:55|

pomysł z RDA poroniony,a jeśli chodzi o babcię to mam wrażenie,że wiekszość piszących nie zrozumiała o co chodzi;mówienie o babci powiązane bylo min. z cytowaniem księgi koheleta przez mitchella;oznacza to,że generał na koniec mówiąc o swojej babci i jescze wyższej płaszczyźnie istnienia bronił idei chrześcijańskiego Boga,którego istnieniu nie zaprzeczają ori;babcia->symbol religii chrześcijańskiej;
pomysł z obroną idei Boga jest głupi bo:
1)jeszcze wyższa płaszczyzna istnienia byłaby wewnątrz wszechświata,czyli bóg podlega prawom fizyki,czyli nie wszechmocny
2)serial zakłada,że nauka jest nieskonczona->wyklucza to istnienie Boga<-brak pierwszej przyczyny ale to temat na inne forum jednak
myślę,że scenarzyści wprowadzili ten wątek w celu uniknięcia ataków oszołomów religijnych;bądź co badź 9. seria zawiera wiele watków demonologicznych,łaskocząć,że tak powiem chrześcijaństwo;

-0.5 za brak napięcia i kretyński tekst Daniela, że jeszcze nigdy tak się nie bał. Cóż, niektóre odcinki "Muminków" bywały straszniejsze

cóż ten przeciwnik jest bardziej zaawansowany niz go'auld czy replikatory,co prawda nie może działać bezpośrednio ale może przekazywać technologię swoim wyznawcom;fakt,iż ori mogą nas unicestwić/nawrócić(nie wyczuwam większej różnicy) powinien napawać strachem;a muminki oglądałem nie spotkałem tam podobnych zagrożeń :P
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#51 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.08.2005 - |10:59|

Mamy przechlapane
1. Nowa twarz Waszych bogów (+)
2.Latinanie, Atlantydzi, Alteranie, Ori, Pradawni... kto jest kto? (-)
3. Bóg bogowi nierówny (+)
4. Kupisz dwa, trzeci gratis (-)
5. O tych co rządzą! (+)
6. Później będzie lepiej 8/10

Mamy przechlapane
Odcinek "Origin" kończy serię odcinków pozorowanych za pilot nowej ery SG-1. Przedstawia nam nowe problemy, nie tylko na skale intergalaktyczną, ale międzywymiarową. Jednak coś w tym show śmierdzi!

1. Nowa twarz Waszych bogów (+)
Sam pomysł nowego wroga jest chyba istnym maximum zła jakie można osiągnąć w świecie SG. Mamy tutaj złych ascendatów których rola jest identyczna w porównaniu do starych dobrych Władców Systemu, czyli "czcicjcie nas, albo gińcie". Intryguje i trochę dziwi że w nagrodę za wiarę wyznawcy mają możliwość ascendacji. Pewnie Ori potrzebują armii na tym wyższym poziomie przeciwko Pradawnym, którzy jak się okazuje wstawiają się za nami w tej innej przestrzeni. Faktem jest że dla mnie nowy wróg jest interesujący. Po raz pierwszy możliwe, że walczyć będziemy w ramię w ramię z Pradawnymi (tylko, że na różnych poziomach). Nam pozostaje sprawa prostsza, z którą się chyba łatwo uporamy – kapłani i kilka statków... bo cóż to jest dla nas ogromna flota.

2.Latinanie, Atlantydzi, Alteranie, Ori, Pradawni... kto jest kto? (-)
To że scenarzyści piszą historie Pradawnym na kolanie dopisując kolejne akapity wraz z tworzeniem kolejnego scenariusza jest dla mnie przy układaniu tych puzzli historii męczące. Daniel w większości wysuwa tylko hipotezy i osobiście chciałby to traktować jako fakt, ale cóż nie da się. Więc historia... Najpierw skądś, albo nawet w NASZEJ galaktyce 50 miliardów lat temu pojawili się Latinianie, stworzyli maszynkę leczącą, pierwsze wrota na Antarktydzie. Możliwe że w naszej ponieważ Alteranie odkryli nowy pas gwiazd tylko tysiące lat temu więc wniosek Mitchela że Pradawni pochodząc nie stąd jak narazie nie został przez nikogo potwierdzony. W międzyczasie Latinanie stworzyli sieć w galaktyce Ida (Asgard). Mieli problem z zarazą, którą pokonali przez urządzenie na Dakarze i w pewnym momencie na pokładzie Atlantis odlecieli do Pegaza. Zmienili nazwę na Atlantydów i tam już badali ascendacje. Po problemach z Wraith wrócili na Ziemie, a z niej udali się dalej szerzyć życie tym razem w galaktyce „Ori”. Udało sie jednak w międzyczasie odkryć ascendację i niektórzy z towarzystwa tak się zafascynowali że poczuli się bogami i nazwali Ori (jak wytłumaczyć że zapomnieli o Pegazie i Mlecznej... może właśnie dzięki dobrym ascendatą, czyli Alteranom, znanym nam teraz jako Pradawni). Sam też Merlin nie był jak wcześniej sądziłem Ori, tylko Pradawnym, który najwyraźniej też rekrutował armię do walki z Ori.

3. Bóg bogowi nierówny (+)
Serial ku mojemu zaskoczeniu poruszył wyraźniej temat tego prawdziwego Boga i podobieństw ascendacji jako życia po śmiertelnego do naszych wierzeń w „niebo”. Co więcej w odcinku została przedstawiona wyraźna przeciwwaga w postaci piekła pod postacią Ori których domeną jest ogień. Aczkolwiek wiadomo że to jest dla wielu bardzo delikatny grunt, więc od pewnych podobieństw próbowano się nawet na koniec odciąć twierdząc że zawsze ktoś jest ponad tym wszystkim. Co owszem jest możliwe. Ciekawa scena jest też gdy Vala daje Danielowi "zakazany owoc"...

4. Kupisz dwa, trzeci gratis (-)
Przeżyłem okropne dejavu gdy widziałem jak po raz drugi chcą naszych spalić. Żeby aż tak bezczelnie podrobić ten sam motyw w jednej serii odcinków. Odcinek w pewnych momentach mi się dłużył, pół godziny sobie spacerowali, czytali książkę, z której nic nie wynikło, Daniel minutę szukał słowa. Na dodatek ostateczne usilne wstawienie motywu z O'Neill'em było beznadziejne i na siłę by tylko Jack się pojawił i można było go zobaczyć. Jego pojawienie się w pierwszej części było fajnie w komponowane jednak w tym to porażka. W rozmowie z Danielem wydawał się bardzo sztywny i jego dialogi były wypowiadane tak jakby zaraz O'Neill miał zasnąć. Można było, więc śmiało te trzy odcinki streścić w dwóch częściach jak normalny pilot, a kto wie czy wtedy nie byłoby lepiej, a nie usilne wydłużać czas. Najlepszym momentem w odcinku dla mnie był ten w którym Mitcheal wchodzi z bronią do sali odpraw mierząc w kapłana. Jednak potem, gdy zaczął się palić i nie zaczęli strzelać... no cóż... ich sprawa że kapłan mógł uruchomić bombkę która mogła ich wszystkich zabić.

5. O tych co rządzą! (+)
Bardzo ciekawy wątek nowego narodu Jaffa i jego przedstawiciela w postaci Geraka który złożył pierwszą oficjalną wizytę w SGC. Ciekawa konwersacja w korytarzu z Landrym na temat cytatów różnych postaci. Interesująco było oglądać postępy pierwszego spotkania aczkolwiek niepokojące jest to że Gerak wydawał się być przychylny kapłanowi Ori. Jednak nie ma co się dziwić gdy głównym centrum religijnym Jaffa jest Kheb. Dalej bardzo podoba mi się postać nowego generała Landry’ego, który bierze na słówko Teal’ca i podejmuje właściwe decyzje.

6. Później będzie lepiej
Na bieżąco powiem, że jestem zawiedziony początkiem. Na szczęście nie chodzi tu o nowe postacie, nowych wrogów. Bo te aspekty akurat są cudowne. Nawet nowe motywy muzyczne są bardzo interesujące. Jednak oczekiwałem czegoś lepszego po wykonaniu. To śmieszne, ale w sumie serial wojskowy jakim jest SG-1 i który ma wsparcie prawdziwego USAF, ma mniej militariów i właściwych akcji wojskowych i motywów niż BSG mimo że tam wojsko jest fantastyczne i zmyślone. Zawiłości i niejasności scenariusza oraz komplikowanie i dziurawienie świata Stargate mi się zupełnie nie podoba szczególnie wtedy, gdy te cechy i wady są ujawniane przez ciągnącą się niezmiernie akcje. Tak, więc ostatni odcinek dostanie 8/10, a średnia dla całości 901-903 w przybliżeniu 7,5/10! Wszystko to tylko dzięki temu że zawiało nowością.

Tylko nie rozumiem po kiego grzyba cie pradawni sie zbuntowali i stwierdzili ze tez moga byc Bogami dla ciemnych ludzi.

Może to ci z galaktyki "Ori"

Zastanawiam się kto rządzi w SGC - Mitchell czy Landry?

Landry! A czemu sądzisz, że Mitchel? On tu wydaje rozkazy, prowadzi odprawy i ma gwiazdki na pagonach.

choc czasami odnosze wrazenie ze Mitchell jest wazniejszy w bazie niz Landry

W którym momencie? Może wtedy, gdy karze mu iść z SG12 i Mitchel ma jakąś kwaśną minę, może wtedy, gdy każe mu w 901 zebrać drużynę i grozi wykopaniem, jeśli tego nie zrobi...

Jeszcze ten tekst Landry'ego z babcią wyglądał jakby ten się Mitchellowi podlizywał

Ja to odebrałem jak sytuacje, w której osoba posługuje się miernym wytłumaczeniem drugiej osoby w danej sprawie. Coś jak taki wymyślona sytuacja uczniów w szkole. Gdy jeden uczeń który się nie przygotował usprawiedliwił się tym że jego pies pogryzł zeszyt, drugi chcą zdyskredytować wytłumaczenie pierwszego mówi że tak samo pies mu pogryzł zeszyt. W tym wypadku Mitchel i Landry przedstawiają wywody filozoficzne zwalając wszystko na własne "babki". Wojskowi najwyraźniej nie chcą kreować się na filozofów.

Nowy general cos dizwnie ma slabosc do nowego dowodcy SG1

?!?!? slasher :>
Seryjnie to już kolejna wypowiedź, w której minucie wy to widzicie i czy macie jakąś wersje ekstra?

Generał dowiedział się jak mocny jest nowy wróg i wyskakuje z "babcią"

Ja się dowiedziałem, że nie zdałem i nie popadłem w rozpacz, a poszedłem na piwo... nie wiem co się wam w babce nie podoba :>

ze producenci będą pewnie chcieli ciągnąć to dłużej niż 1 sezon

Właśnie sądząc po obecnym tempie akcji przypuszczam że albo SG1 będzie miało razem 20 sezonów, albo Ori nie zostaną pokonani, albo stopień przewagi Ziemi będzie rósł mocno ekspotencjalnie co nie jest dobre

Przy okazji zostały wydane kolejne teledyski SNY

- http://www.snyart.co...ar_atlantia.zip
(konwentowy teledysk łączony SG z BSG)
- http://www.snyart.co...railer_best.zip
(ship teledysk, ale co za muzyka :D)

Użytkownik SGTokar edytował ten post 09.08.2005 - |11:00|

Log65: Happy camper

#52 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.08.2005 - |11:01|

Głupia sprawa ale posty mają najwyraźniej ograniczoną ilość w możliwości wstawiania cytatów typu QUOTE i /QUOTE, dlatego dla przejrzystości wstawiam drugą połowę odpowiedzi w kolejnym poście

Ja tam sie nie rozwodzę..

Ja jeszcze się nie ożeniłem... ;)

e duzo lepiej byłoby zakonczyc serial na 8 sezonie. ewentualnie mogli nakręcic jakis jeden pelnometrazowy odcinek pokazujacy jak sie sprawy rozwiazaly... a Ci aktorzy ktorzy koniecznie chieli dalej grac w serialu mogliby przejsc do atlantis...

Mój postulat, koniec na S6, tworzymy film (lepsza wersja odcinka Lost City) i serial Atlantis.

Podobala mi sie tez sugestia daniela, ze caly czas stali za nimi pradawni- to by tlumaczylo ich wielkiego farta

Osobiście odczytałem to jako słowa że zawsze czuwał nad nimi Bóg, chociaż teraz ta granica Bóg - Pradawni jest mocno zatarta i można to różnie interpretować.

Mozecie mi mowic Ursus i czcic jako swojego nowego Boga

Witam, ale ostrzegam polskie siły Stargate Command i ekipy SG walczą z fałszywymi bogami ;)

2 za klimaty arturianskie przewijajace sie rpzez serie 9ta co jest mila odmiana od mitologii egipskiej

Odmiany mieliśmy także greckiej (np. Kronos) , słowiańskiej (np. Baal), germańskiej (np. Thor), chińskiej (np. Yu), celtyckiej (np. statek Seberus)...

3. Ciekawe kiedy Anubis dogada sie ze swoimi bracmi Ori a moze zaczna ze soba walczyc??

Na ciekawą sprawę zwróciłeś uwagę. Anubis jest jak rozumiem zajęty potyczką z Omą. Różne rzeczy mogą z tej sprawy wyniknąć jeżeli Oma przestanie.

Zdecydowanie za malo Jacka, mam nadzieje ze sie to zmieni..

Zmieni się... na gorsze :> Chociaż po jego występie w tym odcinku nie wiem czy chce go z powrotem...

po co Prior kazał budować statki i gromadzic armie skoro Ori są tacy wszechpotężni?

Ponieważ jak Daniel powiedział - najwyraźniej Pradawni dalej będą ich chronić na tym wyższym poziomie egzystencji, jednak ze statkami i kapłanami sami musimy sobie poradzić.

oni powinni walic w gacie ze strachu wszak nie spotkali jeszcze tak potężnego wroga .... jedynie Daniel powiedzial ze sie stracha.

Kiedyś Goauldowie tez wydawali się nie do pokonania... standardowy dzień w pracy, poprzeczka cały czas w górę. Natomiast Daniel z tym strachem przesądził. Przecież nie będziemy walczyć z tymi wielkimi Ori, a z ich kapłanami

Rozwalil mnie tekst ze nad ORI pewnie tez ktos jest.

To był formalny sposób na odcięcie się od zarzutów kreowania wizerunku Boga chrześcijańskiego w serialu jako Pradawnych.
Log65: Happy camper

#53 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 09.08.2005 - |21:26|

Troche z opoznieniem ale obejrzalem wreszcie caly poczatek 9 seozu SG-1. Moim zdaniem historia zaczyna sie calkiem ciekawie ale jak to sie mawia "mile zlego poczatki lecz koniec zalosny" wiec moze byc roznie. Ale mam nadzieje ze serial sie rozkreci i bedzie bardziej spojny. Moim zdaniem odejscie od schematu rozbitej SG-1 do innej osobowo ale dzialajacej w kupie SG-1 wyjdzie na zdrowie serialowi i akcji. Nowe postacie wprowadzily troche swiezosci do skostnialego serialu.
Pojawienie sie nowego przeciwnika bylo do przewidzenia ale nie spodziewalem sie siegniecia po zlych braci pradawnych, moze byc calokiem fajnie.
Pokonczyly sie seriale Sci-Fi (Andromeda, Farek) i aktorow trzeba bylo czyms zajac ;) dzieki temu mamy wystepy Claudi B., Bena Browdera (Chriton i Aeryn z Farscape) i Lexi Doing (Rommie z Andromedy). Jesli kogos przeoczylem to niech ktos da mi znac na priva.
Pozdrawiam.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#54 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 10.08.2005 - |03:25|

Mi się podobało.
Wahałem się chwilkę między 10, a 9,5. Dałem 9.5 za bezsensowny i zbędny wstręt z zmanierowanym i nudnym ONeilem. Od dawna mnie męczył w tym serialu i tym razem już dobił całkiem.
Za to Vala wyraźnie się rozkręciłą i nabrała blasku. Naprawdę znakomicie obudziłą ten serial. Browder też jakby coiraz lepiej. Landry podobnie zaczyna mi się z wolna podobać. Ale już Pani doktor po prostu mnie rozczula. Nawet dla samych aktorów warto dziś SG-1 oglądać. Czysta przyjemność. Niestety dotyczy to tylko nowych i może Daniela. Tealc zdecydowanie się w tym wszystkim jakoś nie klei.

Generalnie podoba mi się nowość czyli jakby mistycyzm jaki wnoszą Ori. Pojawiłą się pewna mroczność, nowe i nieznane. To odświerza serial i zdecydowanie taki SG-1 bardziej mi się podoba niże piewrsze sezony, które były nieco cukierkowate.

Dla mnie OK. SG-1 nabiera nowego smaku, rytmu i rumieńców. Koniecznie muszą Valę na stale jakoś wsadzić do listy płac, bo zdecydowanie ubarwia serial - w 4ym odcinku jeszcze mocniej to widać... Jeśli jeszcze nasi dobrzy i poczciwi Pradawni zaczną się jakoś mieszać w rozpoczynającą się zadymę, to mamy już gwarantowane wiele dobrej rozrywki.
  • 0

#55 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 12.08.2005 - |00:16|

Powiem tak: Sgtokar, Ogrodnik i Dag, macie śeitą rację. Za długo oglądm ten serial aby powiedzieć, że 9 sezon dąży do jakichśdziwnbych konfrontacji. Orii kojarzą mi sie po trochu z BORG zmiennymi i innymi tego typu rasami. Jednocześnie jak gdzieś pisałem ziemia bez pomocy pradawnych nie powinna mieć szans w walce z Orii, którzy nagle postanowili zbudować stacki itp Bzdura bo ascendenci nie powinni tego potrzebować więc o co tu chodzi??
  • 0

#56 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 21.08.2005 - |20:27|

6,5 a za co? Za Ori. Starsznie zniesmaczyl mnie ten odcinek, a wszystko właśnie przez nich. Bo przecież jest tu trochę akcji, pojawia się O'Neill, mamy wodza Jaffa, ognistego misjonarza i ogólnie jest fajnie. Tylko czemu Ori? Rozumiem, nowy sezon, nowi bohaterowie to i nowy przeciwnik (już to zdaje się kiedyś pisałem), ale ich jakoś nie mogę strawić. Niech wrócą Goa'uldowie, replikatory, ktokolwiek... Tylko nigdy więcej: "Chwała Ori..." :wacko:
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#57 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 29.08.2005 - |10:47|

Powiedzmy sobie szczerze :) Nie był to dobry odcinek,aczkolwiek nowy wróg będzie jakimś urozmaiceniem.Daniel spotkał się z tym Val coś tam,który przypominał mi bardziej szatana w piekle niż jakiegoś Ori :] Ale to tak na marginesie.Poza tym rozkręca się powoli postać Vali,czy na długo to się jeszcze okaże.Kolejną ciekawostką był pewien mnich,który bardziej mi wyglądał jakby przybył z Tybetu,aniżeli z ziemi Ori,o ile dobrze pamiętam.Kolejnym i chyba ostatnim plusem jest postać Louisa Gosset'a Junior'a :) Oj będzie dobrze :)

Ocena generalna 6 :huh: Troszkę poniżej oczekiwań.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#58 Augustus the Impaler

Augustus the Impaler

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 31.08.2005 - |21:56|

A dla mnie rewelka. Wreszcie dali tło muzyczne... gitara.
  • 0

#59 BSL

BSL

Fotoreporter

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoRuda Slaska

Napisano 05.09.2005 - |17:58|

Zrobilem dwa filmiki demeskujace to kim tak naprawde sa ORI ... zapraszam do zassania ... i komentarz to nich
Oto LINK
  • 0
Dołączona grafika

#60 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 12.09.2005 - |11:50|

Odcinek superowy. Postaci też. Val jest superowa, a jej połączenie z Danielem - to niezwykła rzecz. Te dwie postaci mają przed sobą wielką przyszlość, jeśli będą razem współpracować na takim poziomie. No i wreszcie wiadomo o co chodzi. Widać, że mamy nowego "przyjaciela inaczej". A pozatym zdziwiłem się, że jednak Pradawni maczali palce w naszym działaniu - mimo swojej niby niezależności.

Zrobilem dwa filmiki demeskujace to kim tak naprawde sa ORI ... zapraszam do zassania ... i komentarz to nich

Sory, że tak dwa po sobie, ale to inny temat. Filmiki obejrzałem i jeste pod wrażeniem. Ale uważam, że to raczej nie tędy droga. Ale popracować warto

Użytkownik SGTokar edytował ten post 12.09.2005 - |15:57|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych