Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 174 - S08E20 - Moebius (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (147 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (29 głosów [21.48%])

Procent z głosów: 21.48%

2. 9.5 (11 głosów [8.15%])

Procent z głosów: 8.15%

3. 9 (18 głosów [13.33%])

Procent z głosów: 13.33%

4. 8.5 (5 głosów [3.70%])

Procent z głosów: 3.70%

5. 8 (23 głosów [17.04%])

Procent z głosów: 17.04%

6. 7.5 (6 głosów [4.44%])

Procent z głosów: 4.44%

7. 7 (15 głosów [11.11%])

Procent z głosów: 11.11%

8. 6.5 (4 głosów [2.96%])

Procent z głosów: 2.96%

9. 6 (14 głosów [10.37%])

Procent z głosów: 10.37%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (4 głosów [2.96%])

Procent z głosów: 2.96%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.74%])

Procent z głosów: 0.74%

14. 3.5 (1 głosów [0.74%])

15. 3 (1 głosów [0.74%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.74%])

19. 1 (1 głosów [0.74%])

20. 0.5 (1 głosów [0.74%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Marxter

Marxter

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 25.02.2005 - |01:44|

Jest teoria lubiana przez pisarzy, że czas dąży do wyprostowania, czyli jeśli zmanipulujesz czasem, tak aby ktoś nie zginął, to zapewne zginie kilka dni później... :P

Wyświetl post

Bo z reguły jest tak, że manipulacja czasem nie byłaby potrzebna, gdyby ktoś nie zginął, więc w czasoprzestrzeni tworzy się pustka i potrzebny jest powód do manipulacji. To tak OT. ;)

Co do odcinka, to taki sobie, zdecydowanie ten, jak i poprzedni ostudziły atmosferę po poprzednich. Brakuje mi motywu wysłania Prometeusza do Atlantis. Heh, jednak 22 odcinki w sezonie były lepszym rozwiązaniem, bo jak widać w tych 20 ciężko było im się zmieścić.

Aha, Tapping jest nędzną aktorką, z bólem to przyznaję, ale ostatnie dwa odcinki tylko obnażyły jej braki.

BTW, to widać, że 8 sezon miał być ostatni, z ewentualnością kontynuacji. W sumie można serial jeszcze pociągnąć, ale nikt by się nie obraził, jakby go zakończono już teraz. Mam nadzieję, że nie zrobią takiego motywu odnośnie 9 sezonu, tzn albo niech raz i do końca zdecydują, że będzie to ostani sezon, ale niech zaplanują historie na 2-3 sezony do przodu, bo takie wycziszanie akcji jak w Moebius jest lekko wkurzające.

Ocena ? 7, bo więcej się spodziewałem po finałowym episodzie.
  • 0

#42 Thaxyllis

Thaxyllis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.02.2005 - |03:17|

Generalnie wszystko juz zostalo powiedziane powyzej.
Za zagmatwany watek czasowy dalem 8.

A teraz cos z innej beczki.

Zwroccie uwage na to, ze Hammond w obu Moebius'ach ma blizne pod lewym okiem. A we wczesniejszych odcinkach jej nie mial. Ciekawy jestem czy to celowy zabieg pokroju "w alternatywnej rzeczywistosci Hammond mial inna przszlosc w ktorej ktos mu to zrobil", czy moze poprostu sam aktor zrobil sobie krzywde w czasie krecenia sezonu. Wprawdzie techniki charakteryzatorskie napewno by to potrafily zakryc... ale...
Nie wiem czy to bylo poruszane w temacie poprzedniego odcinka wiec jakby co to nie bijcie. :P
  • 0

#43 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 25.02.2005 - |10:54|

Mnie się odcinke podoba. Uważam, że ta scena z rybka ma głębsze znaczenie. Sądziłem, też iż oni wrócą tym swoim Gateshipem do naszych czasow, a nie ze beda wybierac się na misje z biletem w jedną stronę. Tak bylo przynajmiej powiedziane, że cofamy sie w czasie, zabieramy ZPM kiedy nikt nie widzi i wracamy. A okazało się,że byly to dwie misje w sumie samobójcze, ciekawe czy by się cofli wiedząc o tym?

Pozdrawiam
  • 0

#44 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 25.02.2005 - |12:37|

Mozna ktos mi powie wreszcie jak oni tego ZMP i kamere dostali w łapska????? <_<
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#45 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.02.2005 - |13:58|

Mozna ktos mi powie wreszcie jak oni tego ZMP i kamere dostali w łapska????? <_<

Wyświetl post

Przecież w pierszej części jest powiedziane ze schowali to w grobie który został odkryty na dwa tygodnie przed misją.. na sam poczatku kasety Daniel o tym mówi (jak się nie myle).

#46 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 25.02.2005 - |16:03|

eee Daniel dowiedzial sie o ZMP z ksiegi ktora dostałw spadku.... i w alternattwnej rzeczywistosci znalezli to w gizie ...wiec w normalniej rzeczywistosci tez to powinni znalesc w gizie czyli 8 lat temu :censored: ...porypane to wszystko :/
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#47 Asekriu

Asekriu

Szeregowy

• Email
  • 5 postów
  • MiastoPomorze

Napisano 25.02.2005 - |17:41|

Ode mnie 6.

Tak jakoś od dłuższego czasu robili z tego takie wielkie halo, że apophis, ra, kowalski będą a tu lipa :(. Ile był apophis? Może 5 minut, z Ra też tak było. Kowalskiego uśmiercili, bo po co miałby się pałętać? A jedno mnie już mocno dobiło, że w alternatywie zabito Daniela, a w naszej rzeczywistości w przeszłości zabito Sam, Jacka i Teal'ca. Już im się nie chciało zrobić efektu, że są dwie postacie obok siebie? :/.

Co do motywu z rybką, to sądzę, że miał to być taki mały "humor"(który i tak im za bardzo nie wyszedł), że niby Jack nie umie łowić ryb i mówi, że nie ma ryb (zupełnie jak McKay).

Aha, mam pytanie. Czemu jak mieli lecieć na Chulak nie wysłali MALPa?

I wogóle nic nie było powiedziane o ulepszeniu reaktorów naquadah czy o tym, że Dedalusem mają się wybrać, mimo że dostali chyba email od Atlantis.

• 0

#48 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 25.02.2005 - |17:54|

Aha, mam pytanie. Czemu jak mieli lecieć na Chulak nie wysłali MALPa?

Wyświetl post

Od odkrycia wrót do misji minęło zaledwie kilkanaście dni... dość mało czasu by się dobrze przygotować... poza tym mieli skoczka!

Użytkownik VeeDee edytował ten post 25.02.2005 - |17:54|

• 0
VeeDee

#49 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 25.02.2005 - |18:04|

Obejżałem .

Ocena :
5 na start
+0,5 Za kontynuacje (odcinek za odcinkiem )
+0,5 Za Humor
+0,5 Za Kowaskiego
+0,5 Za pierwsze (ponowne) użycie wrót
+0,5 Za komplikacje czasowe
-0,5 Za błedy
-0,5 Za tak szybkie wyprostowanie lini czasu .

razem 6,5

3 po 3 :
Po pierwsze - niewiem , czy dobrze zauważyłem , ale jak wysiadali ze skoczka , to trzymali M-16 (a na pewno były to karabiny ) , natomiast jak wracali , mieli już w rękach MP5 .
Po drugie - Ten Apophis był jakiś taki Ballowaty .
Po trzecie - ne zaspecjalne zakończenie dla sezonu - dużo lepsze jest w SGA .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#50 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 25.02.2005 - |18:05|

Jak dla mnie to najgorszy odcinek konczacy sezon. Same błedy, zagmatwanie i pospiech rezyserów. Wygladało jak byo to ktoś inny robił ten serial. Mogli go bardziej z sensem zrobić i rozłożyc np na 3-4 odcinki. Zapewne SG1 i SGA mają tych samych "fachowców" od efektów specjalnych. W takim razie czemu potrafia oni zrobic takie oszałamiajace efekty jak w The Eye jakich to nie było w zadnym serialu dotąd a w Moebiusie 2 wyglada to jakby sie tym przeczkolaki zajmowali, zero realizmu i brak dopracowania.
Jeden z wiekszych bugów to moment w którym Sam, Jack i Teal'c uciekaja na Chulak do wrót. Sam sie pyta Teal'ca czy 5 tysiecy lat temu były tu wrota? Skąd ona wie ile trwa rok na Chulak??

PS. Zapomniałbym. Sam w alternatywnej rzeczywistosci zupełnie inaczej gra w cześci pierszej a zupełnie inaczej w drugiej. W pare dni z geek'a zrobiła sie prawie normalną Sam.

Ocena 6

Użytkownik Seth edytował ten post 25.02.2005 - |18:08|

• 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#51 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 25.02.2005 - |21:12|

Podzielam opinię Seth'a - jak dla mnie odcinek na poziomie części pierwszej troszkę za nudny i zagmatwany. Z obu części Moebiusa dałoby sie sklecić jedną ale za to bardziej sensowną część - raczej kiepskie zakończenie sezonu.
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#52 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 25.02.2005 - |23:10|

OK niech mi ktos wytlumaczy jaki ten odcinek ma sens?? Nasi bohaterowie przeciez wyladowali ostatecznie w zupelnie innej linii czasowej, czyli tak naprawde w innym swiecie tak? Kupa rzeczy moze byc zupelnie inna.
  • 0

#53 micha

micha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 26.02.2005 - |11:07|

Moim zdaniem - jednym z większych buraków (którego nikt jeszcze nie zauważył) jest fakt, że technologia Goa'uldów sprzed 5000 lat zasadniczo niczym szczególnym nie różniła się od tej współczesnej. To jest ewidentny błąd. Z tego co wiemy do tej pory o Goa'ldach jasno wynika, że nie są oni rasą w stagnacji. Wręcz przeciwnie - rozwijają się, prowadzą badania naukowe, konstruują nowe rodzaje broni i urządzeń. Świat Goa'uldów sprzed 5000 lat powinien wyglądać więc zupełnie inaczej niż współczesny.
  • 0

#54 kobe

kobe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.02.2005 - |11:45|

że co przepraszam ? Goauld prowadzacy badania ? a to dla mnie nowosc :P przeciez oni tylko i wylacznie kradna technologie z podbijanych ras, do niczego sami nie doszli. To pasozyty sa :P i technologia 5000 lat mogla wygladac dokladnie tak samo bo po prostu nie widzieli sensu w jej rozwijaniu skoro i tak nikt nie byl w stanie zagrozic ich pozycji.
  • 0

#55 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 26.02.2005 - |18:25|

hehe micha dobre :D
Widziałeś kiedys Goa'ulda naukowca?:D Bo ja nie... :)
  • 0

#56 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 26.02.2005 - |19:06|

hehe micha dobre :D
Widziałeś kiedys Goa'ulda naukowca?:D Bo ja nie... :)

Wyświetl post

Ja widziałem - Nirti... ale faktycznie, to są tylko pasożyty.

Ja dałem odcinkowi tylko 6, bo był raczej mierny. Pierwsze odcinki 8 serii strasznie się ślimaczyły, a ostatnie gnały, żeby tylko wyrobić się przed końcem.
Tutaj w otstatnich 15 minutach było tyle akcji, co w 4 pierwszych odcinkach. No i oczywiście shippersi sie cieszyli... ja niekoniecznie. Suma sumaru >>6<<
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#57 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.02.2005 - |19:13|

Widziałeś kiedys Goa'ulda naukowca?biggrin.gif Bo ja nie... smile.gif

Tak - Toth u Anubisa . Tamta "sympatyczna" babka u Kronosa (ta co badała Androidy ) . A grawitacyjne zabawki Balla . A stealth dla floty Apophisa ?

OK niech mi ktos wytlumaczy jaki ten odcinek ma sens?? Nasi bohaterowie przeciez wyladowali ostatecznie w zupelnie innej linii czasowej, czyli tak naprawde w innym swiecie tak? Kupa rzeczy moze byc zupelnie inna.

Zgadza się . od strony temporalnej jest niewiele w tym sensu , no chyba że przyjmiemy dosyć ciekawą teorjię (lubianą bardzo przez pisaży sf ) że czas zawsze dąży do tego co ma być -wtedy zmiany w lini czasu stają się minimalne .

Guldowie , jako rasa dosyć specyficzna rozwija się dosyć wolno . Przez dłuszy czas nie widzieli ważnych powodów by się koncentrować na rozwoju technologicznym i używali starych i dobrych metod (i technologi ) . Wyrażne przyspieszenie ich rozwoju widać dopiero od momęntu kiedy do akcji doszło SGC (jako całość ) i kilku System Lordów zaczeło mieć kłopoty . To zmotywowało innych do brac badawczym , które miały zmiejszyć niebezpieczeństwo .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#58 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 27.02.2005 - |02:20|

No tak, to mamy rzeczywiscie paru naukowcow :) sory zapomnialem sie :P

Ale przeciez Nirti to bardziej lekarka. przeciez tamci kolesie wyraznie mowili "ona nas leczy":). Prawdziwe poswiecenie tej "kobiety", ach niczym Dr Judym.

Zreszta "naukowcy" goa'uldow pracuja chyba tylko nad przystosowaniem cudzej technologii do technologii wezowatych... oni sami chyba nic nie wymyslili, wiec 100% naukowacami nie mozna ich nazwac.

A i jeszcze jedno odnosnie linii czasowych: ktora linia do ktorej ma sie upodobnic? do tej co sam, jack i T zgineli w egipcie? a moze do tej co daniel zginal? Skad mamy wiedziec ktora linia jest tą prawidlowa, skoro jest ich w sumie nieskonczenie wiele tak? Nie rozumiem zbytnio tych linii czasowych.

Użytkownik Bunio edytował ten post 27.02.2005 - |02:29|

• 0

#59 Baal

Baal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoOpole

Napisano 27.02.2005 - |10:06|

Co do tych lini to ktoś już napisał, że czas dąży do wyprostowania, jednak należy pamiętać, że w naszym przypadku SG-1 wie co teoretycznie mieliby zrobić w tej linii czasowej, w której się znajdują, jednak nie muszą tego robić więc odmieniają linię czasową, w której się znajdują w znacznym stopniu od tej będącej dla nas pierwowzorem :] . Dlatego istnieje prawdopodobieństwo, że w przypadku tej lini niekt nie zginie, bo różnica jest wbrew pozorom ogromna :)
  • 0
Stargate SG-1: The Alliance

Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises

Coming IV Quartal 2005

#60 osek

osek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Miastoszczecin

Napisano 27.02.2005 - |12:25|

To że węże używają podobnej broni i mają podobne statki nie znaczy, że tamci kilka tysięcy lat temu nie są cofnięci technologicznie w porównaniu do tych dzisiejszych :/ Wiecie ważne co pod maską a nie to co na wierzchu :clap: A z linią czasu naprawdę namieszali bo tak naprawdę nikt nie wie jakby to wyglądało w praktyce więc każda logiczna teoria nie jest zła :huh: Bo prawda jest taka, że jakby się wybrały 4 osoby z takimi mózgami jak oni do przeszłości to wcześniej czy póżniej to by pociągneli do przodu technologicznie ziemian :lol: . Język angielski by się rozszerzył został spisany itd. Wyobrażcie sobie Sam która uczy tych wieśniaków zaawansowanej matematyki która jeszcze nie została jeszcze wymyślona :] Zakłada uniwersytet na którym są wykładane rzeczy które zostałyby wymyślone kilka tysięcy lat póżniej :D Konstruuje baterię, żarówkę, telefon i radio. NAwet bombę atomową..... Nie ma ograniczeń. I nie mówcie mi, że obawiałaby się, że naruszy linię czasową bo już to zrobiła. A tak propo wyobrażacie sobie jakiegoś gaula przepędzonego przez bandę wieśniaków tak aby przez kilka tysięcy lat nie chciał wrócić????? Ich duma sprawiła by, że zniszczyłby całą planetę /są do tego zdolni/. Więc te założenie też jest bez sensu. Trzeba wierzyć, że w zamyśle reżyserów nic się nie zmieniło... Ot taki mały epizod który niczego nie zmienia a z tą rybą to mogli poluzować....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych