Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 172 - S08E18 - Threads

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
124 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (172 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (44 głosów [28.95%])

Procent z głosów: 28.95%

2. 9.5 (37 głosów [24.34%])

Procent z głosów: 24.34%

3. 9 (35 głosów [23.03%])

Procent z głosów: 23.03%

4. 8.5 (9 głosów [5.92%])

Procent z głosów: 5.92%

5. 8 (13 głosów [8.55%])

Procent z głosów: 8.55%

6. 7.5 (4 głosów [2.63%])

Procent z głosów: 2.63%

7. 7 (2 głosów [1.32%])

Procent z głosów: 1.32%

8. 6.5 (2 głosów [1.32%])

9. 6 (3 głosów [1.97%])

Procent z głosów: 1.97%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (2 głosów [1.32%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.66%])

Procent z głosów: 0.66%

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 12.02.2005 - |21:31|

Moim zdaniem ta seria jest w złej kolejności puszczana. Ostatnie trzy odcinki powinny kończyć cała serie jaki i ten serial. Na nich powinno się zamknąć cały serial. Dzięki temu twórcy serialu zrobili by coś dobrego. Jeśli powstanie 9 seria to może ona zrujnować dotychczasowy czar tego serialu. No dobra na końcu mogło by wreszcie cos zaiskrzyć na dobre między Sam i O’nillem. Producenci powinni skoncentrować się teraz na Atlantis aby ten serial był tak dobry jak SG1.
  • 0

#42 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 12.02.2005 - |22:26|

Jeśli powstanie 9 seria to może ona zrujnować dotychczasowy czar tego serialu.

Kolego pomylisles czasu...nie jesli tylko zaraz beda sezon krecic :hyhy:
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#43 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.02.2005 - |23:26|

Odcinek na 8.
Trochę jak przegadany romans.
Właściwie wszystkie argumenty już inni poruszyli.
W sumie fajny był.
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#44 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 13.02.2005 - |00:25|

No własnie kto odpowie na to pytanie :> ?Jak Daniel znalazł sie na Ziemi? Z odcinka wynikało,że mial on 2 wyjścia: Umrzec i byc ascendentem(tak to sie pisze :P ?). wiec dopiero gdyby ascendował to za jakies przewinienie  MÓGŁBY zostac zeslany znowu na jakas planete

Wyświetl post

Wiec widocznie ascendowal.
... Albo to jakas marna kopia Daniela :hyhy: Repli-Daniel! :clap:

Bardzo mnie poruszyla smierc Jacoba :-(...

Wyświetl post

...jedna z bardziej glupkowato uzasadnionych. Byli Tok'ra, byly sarkofagi, byla mozliwosc ascendowania poprzez Ome, a tu :censored: ! Rezyserzy ukatrupili sympatycznego staruszka. :(
  • 0
Dołączona grafika

#45 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.02.2005 - |01:47|

zirytowala mnie smierc Jacoba, glupota Jaffa (jak sam Anubis powiedzial "ci glupi jaffa":P ) - odciagam od tych dwoch powodow po 0,5 pkta, dlatego daje 9 a nie 10!!

plusy :
-sceny w restauracji (wg mnie byly to najlepsze momenty odcinka)
-Jack rozlewajacy piwo :hyhy:
-Jack "dajacy" Sam dzien wolny po tym jak sie dowiedzial o slubie :P
-widok z oddali na Dakare
-The Ascended Times :>
-Anubis jako irytujacy grubasek
-Oma niszczaca Anubisa
-Jack i Sam w koncu blizej siebie niz wczesniej :D
-koniec z Piotrusiem :>
-wspolny wypad na ryby :P

minusy :
-wyzej wymieniona smierc Jacoba i glupota Jaffa
-szkoda ze nie pokazali jak Anubis odbija Dakare a potem znika po tym jak Oma z nim sie "bila" :P
-Bra'Tac mowiacy cos o zlych poczatkach sojuszu Jaffa z Tauri - zapomnieli ze to Ziemianie sprawili ze Jaffa sa wolni (ale kto zrozumie zaskronce :P )

ciekawe co wymysla w Moebius :)
  • 0

#46 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 13.02.2005 - |12:53|

Odcinak lepszy, według mnie, niż poprzedni dwuodcinkowiec (przynajmniej lepszy od Reckoning Part 1). Mniej widowiskowy, ale bardziej logiczny. Nie ma w nim tej chmary króliczków wyskakujących z cylindra magika, która była w Reckoning 1: zlodowstanie Anubisa, super broń Pradawnych, superczczona świątynia Jaffa (czemu Tealc nie wspominał wcześniej o czymś tak ważnym?), planeta Pradawnych z superbronią nie na głównej planecie Pradawnych (Ziemia chyba miała być główna planetą ascendentów?).
Przegadanie odcinka: czy ja wiem? Może to odejście, na jakiś czas od obrazkowego pokazywania świata? Słowo niekiedy przekazuje więcej, niż najładniejszy obrazek. Już w poprzednim odcinku zastanawiałem się, co poczną Jaffa z odzyskaną, raczej , uzyskaną po raz pierwszy, wolnością? Jak widać, mogą z tym być kłopoty. To był, jest i będzie problem wszelkich rewolucji, łatwiej zyskać upragnioną niezależność, niż zrobić z nią coś konstruktywnego. Ciekawe, czy scenarzyści wrócą jeszcze do tego (ale to przecież jest takie niefilmowe, takie nuuuudne...). Swoją drogą, przyznanie Tealcowi i Bratacowi "nagrody" ustanowionej, prawdopodobnie przez Władców, jest trochę dziwne. To jakby towarzysz Lenin, po zwycięskiej rewolucji, przyznał swoim dowódcom najwyższe odznaczenia carskie, za zgładzenie caratu.
Sceny w barze, osobiście , bardziej przypominały mi nastrojem lynchowskie Miasteczko Twean Peaks.

Śmierć Jacoba - Selmaka - dziwne, rozumiem, że aktor mógł mieć dosyć grania, miał inne plany, ale czemu uśmiercili Selmaka. Cztery lata w życiu dwutysięcznoletniego Tokra, to moment, jeśli zaczynał się starzeć, zaczynał chorować, to powinien zaczynać zdawać sobie sprawę z tego już przed czterema laty. Poza tym, to Selmak pozostał obrońcą sojuszu Ziemia - Tokra. Czy po jego odejściu są jeszcze szanse na ponowny alians? A może jego śmierć przywróci do życia jego poglądy?

Jack mógłby zarybić ten stawik przez te prawie 8 lat !!!
  • 0

#47 sledzik1984

sledzik1984

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2005 - |15:08|

-Jack rozlewajacy piwo  :hyhy:

Wyświetl post

Jack nie rozlewa piwa! To celowe działanie mające na celu poprawę mięcha z grilla! To już któryś z kolei post w którym ktoś pisze, że Jack "rozlewa" piwo...
  • 0

#48 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 13.02.2005 - |15:18|

Jack nie rozlewa piwa! To celowe działanie mające na celu poprawę mięcha z grilla! To już któryś z kolei post w którym ktoś pisze, że Jack "rozlewa" piwo...

Wyświetl post

Witam, rozlewa lozlewa. Zwróć uwagę na moment, jak rozmawia z Carter i obecną już wtedy Kerry. Wymachuje tą butelką jak oszalały. :)

Pozdrawiam.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#49 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 13.02.2005 - |15:53|

Jasne że rozlewa!!! 35 minuta 49 sekunda.

Nie poprawia mięsa tylko podłogę :)

Użytkownik VeeDee edytował ten post 13.02.2005 - |15:54|

• 0
VeeDee

#50 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 13.02.2005 - |16:16|

Powiem tak:

Jest sporo furtek w tym odcinku:

1. Anubis teoretycznie walczy z Omą. Jak ona sama stwiedziła nie można go zabić, a przynajmniej ona nie może więc walczy. Pytanie tylko jak długo i kto wygra.
2. Baal Absolutnie przeżył Anubis dał mu szansę, a potem sam musiał walczyć z Omą więc zniknął. Baal przejmuje więc sukcesję i zabawa zaczyna sie od nowa.
3. Replikatory - Jakoś nikt o tym nie wspomniał, ale Carter twiedziłą, że można przez 38 minut ujść fali energii z broni pradawnych łącząc się z bazą Alfa. Pytanie które już na forum ktoś zadał co się stanie jeśli w czasie poprzedniego uruchomienia broni niszczącego replikatory jakiś wrota były otwarte na dlużej???

Aha i jeszcze jedno. Jakoś miałem od początku wrażenie, ąe Anubis to ten gość z baru. Pytanie co z innymi ludźmi. których Oma doprowadziłą do ascendencji????
  • 0

#51 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 13.02.2005 - |16:42|

Aha i jeszcze jedno. Jakoś miałem od początku wrażenie, ąe Anubis to ten gość z baru. Pytanie co z innymi ludźmi. których Oma doprowadziłą do ascendencji????

Jedyny oprócz Omy ascendent, który wykazywał jakiekolwiek oznaki zainteresowania istotami niższymi :). Ciekawi mnie fakt, dlaczego Inni nie odesłali Anubisa z powrotem do końca, tak jak pytał Daniel. Musi być w tym coś więcej niż tylko zwykła chęć ukarania Omy, bo gdyby tak było, świadczyłoby to o ich wyjątkowym okrucieństwie. A jednak wiemy, że Pradawni cały czas posługują się swoją mocą, aby uniemożliwić Anubisowi czynienie zła na skalę nieziemską.

Inni protegowani Omy pewnie albo są grzecznymi ascendentami i wpatrują się w swój odpowiednik pępka jak kosmiczni buddyści, albo są zdezorientowani, jak pewnie cała populacja Abydos i próbują jakoś sobie ułożyć "życie" według nowych zasad.

Chyba tylko Daniel jest taki niepokorny - nawet po drugiej stronie kieruje się emocjami i nie może znieść niesprawiedliwości. I mam wrażenie, że mimo wszystko Pradawni podziwiają jego "młodzieńczy" idealizm. Może jest naiwny, ale wnosi powiew życia w zatęchłą atmosferę Innych.

Rzeczywiście można tu zauważyć podobieństwo do wspólnoty Q, którą rozruszał dopiero denerwujący (wszystkich, ale w dobrych intencjach) Q. Jego też pewnego razu podrzucono nagiego w ludzkiej postaci Picardowi na pokład Enterprise za to, że za bardzo się zaangażował w sprawy ludzi. W ostateczności wszystkim jednak to wyszło na dobre.
  • 0

#52 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 13.02.2005 - |20:44|

Aha i jescze jedno. Zasadniczo pradawni to forma pochodząca od ludzi znaczy się byli kiedyś ludźmi. Dlaczego więc zupełnie nie obchodzi ich sytuacja ludzi bo mają takie lub inne zasady gdy równolegle 10 tys lat temu jednak próbują zapobiec zatopieniu Atlantis... Wszystko to nie trzyma się do końca kupy
  • 0

#53 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 13.02.2005 - |21:07|

Chyba odwrotnie, ludzie pochodzą od Pradawnych.
Tak w ogóle, to cholera ich wie, jak to było? Może jest jeszcze jakaś rasa pre-Pradawna?
  • 0

#54 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.02.2005 - |01:13|

Hmm mi sie wydawalo ze pradawni to byli kiedys zwykli ludzie zyjacy gdzies tam, ktorzy osiagneli potem tak wysoki poziom technologiczny i nazwijmy to mentalny ze potrafia ascendowac.

Czy to bylo jakos inaczej?:D
  • 0

#55 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.02.2005 - |13:04|

Wyraźnie powiedziano, że Pradawni nie są ludźmi. Podobno w ogóle nie są z nami spokrewnieni, co wydaje się dziwne w świetle późniejszych sugestii - ludzie w galaktyce Pegaza nazywają Pradawnych Przodkami, a wielu ludzi ma gen Pradawnych. Nieważne. Nie pierwszy wątek, w którym scenarzyści namącili, bo sami nie wiedzieli, jak to jest. Chronologia historii Pradawnych też wydaje mi się dziwnie niekonsekwentna i pomieszana.
  • 0

#56 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 14.02.2005 - |13:22|

Chronologia historii Pradawnych też wydaje mi się dziwnie niekonsekwentna i pomieszana.

Wyświetl post

Cóż w momencie jak zaczyna się mieszanie z czasem i urządzeniami umożliwiającymi traslokacje czasoprzestrzenne - cała chronologia staje się niekonsekwentna i bierze w łeb ciąg przyczynowo skutkowy... skutek może poprzedzać przyczynę i żeby było śmieszniej mieć na nią wpływ, czyli dochodzimy do możliwego paradoksu, w którym skutekże "chłopiec został uratowany z płonącego domu przez przybysza z przyszłości" i dorastał pamiętając co się stało - opowiedział o tym wydarzeniu swojemu dziecku, które dorosło i zaczęło pracować w firmie, która opracowała urządzienie do podróży w czasie wstecz... zainspirowane opowieścią "cacofnęło się wczasie, by to zobaczyć" (przyczyna) i zrozumiało, że to ono jest tym ratownikiem i musi uratować ojca z płonącego budynku (skutek stał się przyczyną i odwrotnie - samo z siebie z nikąd wygenerowało się wydarzenie - które nie zaistniałobby normalnie bo chłopiec -ojciec by spłonął .... :P i co wy na to??
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#57 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 14.02.2005 - |14:23|

Dla chronologii cywilizacji podróże w czasie wiele nie zmienią. Powiedzmy, że za tysiąc lat odkryjemy możliwość cofnięcia się w czasie do, powiedzmy, kredy, jury. Narozrabiamy tam trochę i okaże się, że homo sapiens powstał o wiele wcześniej. Czy to coś zmienia? Nic a nic, po prostu zmieni się historia w całości od momentu dokonanej zmiany. Paleoarcheolodzy znajdą odpowiednie skamieliny, Ty jak wrócisz do swoich czasów po tej feralnej podróży w czasie zastaniesz odpowiednio zweryfikowaną historię.

Oczywiście zakładając, że możliwa jest ingerencja w przeszłe wydarzenia. Była już o tym dyskusja na forum. Ja bardziej skłaniałbym się do dwóch możliwości: podróże w czasie są możliwe, ale podróżnik nie ma jakiejkolwiek możliwości ingerowania w przeszłości. Druga możliwość: każda interwencja kreuje nową, alternatywną rzeczywistość, a podróżnik w czasie powraca albo do swojej rzeczywistości, gdzie nie ma najmniejszych zmian, albo pozostaje w rzeczywistości alternatywnej.
  • 0

#58 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 14.02.2005 - |17:55|

Obejżał m .

+1 za Kawiarenkę
+1 za Humor
+0,5 za rudzielca :D (chwilowa miłość Jacka )
+0,5 za koniec beznadziejnego wątku Sam i Pete
+1 za Jaffa
+1 za plan Anubisa

-0,5 za błędy związane z Tok`ra (tak szybkie uśmiercenie Selmaka i Jacoba )

Razem 9,5 .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#59 Stefan_Be

Stefan_Be

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 15.02.2005 - |06:53|

Scenarzystom ewidentnie brak pomysłów - widać to coraz bardziej... Z odcinka na odcinek jest coraz gorzej...
Aż strach co będzie w sezonie 9...
Mam nadzieję ze tak zapowiadany finał sezonu 8 choć w części okaże się "wypałem"...
PANOWIE - CZAS KOŃCZYĆ!!!
  • 0

#60 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.02.2005 - |10:35|

po co ten pesymizm? trzy ostatnie odcinki pokazaly ze koniec 8 sezonu moze byc naprawde swietny :)
SPOILER S08E19 dwa razy wkurzyc tego samego Ra w okresie 8 lat i to wtedy kiedy raz sie go juz zabilo to wielka sztuka :> /SPOILER
ja jestem dobrej mysli - nie moge sie juz doczekac :P

Użytkownik kwiatek edytował ten post 15.02.2005 - |15:26|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych