Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 010 - S01E10 - Fire and Blood

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (21 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (11 głosów [52.38%] - Zobacz)

Procent z głosów: 52.38%

2. 9 (4 głosów [19.05%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.05%

3. 8 (6 głosów [28.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 28.57%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 wzzzzzz

wzzzzzz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 23.06.2011 - |18:50|

Chyba nie oglądamy tego samego serialu. ;)

Hmm, chyba jednak w serialu nie padło nic takiego. W książce owszem, ale nie w serialu.
  • 0

#42 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.06.2011 - |19:32|

Ani w ksiazce, ani w serialu. jestesmy jednak myslacymi ludzmi i zakladamy, ze ludzie z tamtego swiata mieli identyczna fizjologie jak my. Drogo otrzymal drobna rane w piers, ktora zlekcewazyl, poniewaz prawdziwy wojownik nie przejmuje sie zadrapaniami. Niestety wdala sie infekcja. Czym sie koncza taka infekcja dobrze wiemy. Najpier wprzychodzi goraczka i oslabienie, tkanka wokol rany przechodzi w stan zapalny, ktory rozprzesztrenia sie na kolejne tkanki i organy. Z czasem, i nie trwa to dlugo, zaczynaja wylaczac sie kolene organy poczynajac od nerek. Czlowiek umiera. Nie potrzeba tu ani trucizny, ani magii.

kieruje do http://pl.wikipedia.org/wiki/Sepsa

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.06.2011 - |07:27|
zbędne powtórzenie poprzedniego posta

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#43 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23.06.2011 - |19:36|

Przecież kilka chwil po otrzymaniu rany, został "opatrzony" przez wiedźmę, która mu ją zatruła... Zresztą sama się do tego później przyznała, że zrobiła to z zemsty. <_<
  • 0
Najlepsze seriale: Deadwood, Carnivale, The Wire, The Shield, Nip/Tuck, Rome, Rubicon, Breaking Bad, The Shadow Line, Marchlands, Boardwalk Empire, Boss, Black Mirror, Dead Set, Homeland, Big C, Mad Men.

#44 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 23.06.2011 - |20:25|

I tutaj są różnice między książką a serialem.
Oryginalnie rana była groźniejsza, zadana znacznie wcześniej i w zupełnie innych okolicznościach.

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.06.2011 - |07:27|

• 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#45 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23.06.2011 - |20:52|

Wszystko ładnie, wszystko pięknie, ale my tu piszemy o serialu... Ja przynajmniej. ;)

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.06.2011 - |07:28|

• 0
Najlepsze seriale: Deadwood, Carnivale, The Wire, The Shield, Nip/Tuck, Rome, Rubicon, Breaking Bad, The Shadow Line, Marchlands, Boardwalk Empire, Boss, Black Mirror, Dead Set, Homeland, Big C, Mad Men.

#46 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 23.06.2011 - |20:58|

Wiem.
Tylko że oderwanie książki od serialu kończy się wielkim szokiem i protestami po śmierci istotnej postaci.
W książce nic nie sugerowało trucizny, wręcz że Khal sam pogorszył swój stan zrywając opatrunki (bo piekły). Wynik w każdym razie jest ten sam.

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.06.2011 - |07:28|

• 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#47 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 23.06.2011 - |21:41|

Nie ma zadnych pzreslanek by uwazac, ze Meagi zatrula rane. Przyczyna chorobt byla infekcja. Drogo by umarl z powody sepsis. Meagi w istocie uratowala mu zycie.

Nie bądźmy naiwni jak Daenerys.
  • 0

#48 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 23.06.2011 - |23:23|

Nie bądźmy naiwni jak Daenerys.

Dokładnie .

Jonasz ja osobiście z książki odniosłem wrażenie że Drogo załatwiło zakażenie ale opatrunek założony przez wiedźmę był trefny . Po prostu coś tam nałożyła aby wyglądało to na opatrunek i przez ten czas zakażenie się rozwijało co doprowadziło to jego śmierci .

A sytuacja z serialu gdzie Jorah mówi że Drogo nie przeżyje dzisiejszego dnia to było już po paru tygodniach od tej walki gdy zakażenie wykończyło Khala ... wtedy już było po ptakach i Jorah stwierdził po prostu fakt oczywisty .

Dla mnie teza iż założyła po prostu trefny opatrunek pozwalając zakażeniu swobodnie się rozwijać jest najbardziej prawdopodobna . W książce Drogo stracił sutek w walce , rana była poważna .. nie trzeba było go truć .. wystarczyło nic nie robić :) W serialu pokazali "rankę" ale chyba wszyscy wiemy że opierała się na tych samych zasadach jak książkowa :)

Pozdrawiam :)

Użytkownik johnass edytował ten post 23.06.2011 - |23:41|

• 0

#49 wzzzzzz

wzzzzzz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 24.06.2011 - |00:02|

Też odniosłem wrażenie, że w książce Mirri Maz Duur zatruwa ranę.
Ale przejrzałem ją jeszcze raz i nie znalazłem niczego co by tak sugerowało, a wręcz przeciwnie (jak już zauważył LunatiK)

Fragmenty powieści:
Spoiler

@down

Myślę, że te fragmenty powieści to nie spoiler, a suplement do serialu. Mirri Maz Duur faktycznie próbowała początkowo pomóc Khalowi, ale że on to olał... Potem już nie była taka dobra i zdecydowała się skorzystać z okazji by zaszkodzić ile tylko może.

Owszem, to nie spoiler. Ale tag 'spoiler' to wygodne narzędzie do zawarcia w nim konkretnych, wyodrębnionych elementów posta. Chyba, że jest jakiś inny tag, który podobnie działa? Poza tym, bardzo cenne spostrzeżenie.

Użytkownik wzzzzzz edytował ten post 24.06.2011 - |08:30|

• 0

#50 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 24.06.2011 - |01:11|

Myślę, że te fragmenty powieści to nie spoiler, a suplement do serialu. Mirri Maz Duur faktycznie próbowała początkowo pomóc Khalowi, ale że on to olał... Potem już nie była taka dobra i zdecydowała się skorzystać z okazji by zaszkodzić ile tylko może.
  • 0

#51 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.04.2013 - |16:32|

Hmm, zakończenie ciekawe choć poprzedni odcinek uważam za lepszy.

W końcu jakieś elementy fantasy. :) Póki co cały serial prezentuje się bardzo dobrze, ma wysoki poziom i jestem ciekaw dalszych opowieści o lodzie i ogniu. 

• 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych