Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 001 - S01E01 - Winter Is Coming

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (18 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (9 głosów [50.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 50.00%

2. 9 (6 głosów [33.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 33.33%

3. 8 (3 głosów [16.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.67%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 19.04.2011 - |22:39|

No ja bym sie sprzeczal, jak widac Jonasz, bo po prostu dla mnie slowo "klasyk" nie odnosi sie do czegos, co jeszcze nie jest ukonczone. Jakby Michal Aniol wykul z kamienia na razie polowe rzezby to mozna by sie dotychczasowa jego praca zachwycac, ale jemu wspolczesni nie nazwali by tego klasykiem. Moze nastepne pokolenia.

Jest w tym argumencie jakis merit.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#42 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 20.04.2011 - |09:13|

http://insidetv.ew.c...s-season-two-2/

How many episodes is the second season?
ML: It’s such a challenging show to produce. They don’t have a writing staff — it’s just the two of them [exec producers David Benioff and D.B. Weiss]. The idea is to do ten of them again, and that’s what they want to do, to maintain the quality of their work.

When will season two premiere?
ML: We don’t want people to wait more than a year. This is a production challenge. You have to start every season anew [adding more locations].
RP: Same time, next year.

When will production start?
ML: The producers are scouting locations for second season now. That’s all to be discussed.

skrót: prawdopodobnie 10 odcinków, chcą wyrobić się w maksymalnie rok i zaserwować premierę w kwietniu 2012, obecnie trwają poszukiwania miejsc na plany zdjęciowe.

obiło mi się o uszy, że przyglądają się uważnie chorwacji, ale nie pamiętam źródła.

a tu są ratingi pierwszego odcinka. dane będą jeszcze uzupełnione o kolejne powtórki i vod.
nie było spektakularnego rekordu oglądalności, ale z drugiej strony nie było też źle. 'zewnętrzna' promocja ładnie nadgoniła emisję zwiastunów w mało popularnym czasie antenowym. ciekawe, jak będzie się rozwijać sytuacja bez okien otwartych, no i ciekawe, jak będą wyglądać zbiorcze ratingi hbo z całego świata :).
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#43 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.04.2011 - |11:13|

01x01 Pilot
Zacznę od tego, że książki nigdy nie czytałem i nie wiem czy się kiedyś zdecyduję, chociaż kto wie.
Po tym pierwszym epizodzie powiem tak, jest świetnie. Super mroczny, surowy klimat średniowiecza, ogromny plus bo uwielbiam takie klimaty. Ta godzinka oglądania zleciała mi sam nie wiem kiedy. Zazwyczaj nie lubię takich długich odcinków, ale tutaj to w ogóle nie przeszkadza.
Zwłaszcza początek wbija zupełnie w fotel. Siedziałem jak zaczarowany.
Na razie jeszcze się nie do końca połapałem kto jest kim bo bohaterów mamy całe mnóstwo, ale pewnie po kilku odcinkach nie będzie już z tym problemów. I tak się zastanawiam kim była Cersei dla Jaime'go Lannistera, siostrą?, matką? bo strasznie zmartwiona była, że ten mały ich nakrył na kopulacji. Ciekawie tam sie dzieje :D
Aktorzy dobrani bardzo dobrze i chyba wszyscy stanęli na wysokości zadania. O Beanie nie wspominam bo to aktor klasowy, ale inni młodsi i przez to mniej doświadczeni też dają radę.
Pod względem dopracowania szczegółów wypada lepiej niż The Borgias bo tam strasznie sztucznie to wypadło, mam na myśli te tła. Do Camelotu nawet tego nie porównuję bo to tak jakby porównywać g.wno do twarogu. Camelot wypada przy tym jak serial w rodzaju Xeny czyli słabo. Wydawalo mi się, że Camelot nawet nie jest jakiś najgorszy, ale po obejrzeniu GOT jego notowania u mnie spadły.
Generalnie pozycja obowiązkowa u mnie na najbliższe kilka tygodni.
Ocena 9/10.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 20.04.2011 - |11:51|

• 0

#44 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 20.04.2011 - |11:33|

I tak się zastanawiam kim była Cersei dla Jaime'go Lannistera, siostrą?

Bliźniaczą siostrą.

• 0

#45 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.04.2011 - |11:57|

No to ciekawie tam mają :D Chociaż jeśli o mnie chodzi to tego rodzaju wątków może być wiecej. Nadaje to swoistego smaczku produkcji. Gdyby to nie była kablówka to pewnie nie dane by nam było tego zobaczyć.

Użytkownik biku1 edytował ten post 20.04.2011 - |14:32|
zbędne powtórzenie poprzedniego posta

• 0

#46 mynamemarek

mynamemarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 20.04.2011 - |12:33|

I tak się zastanawiam kim była Cersei dla Jaime'go Lannistera,

Witam i bez urazy ale przecież w 19min. Lannister mówi że jest jej bratem.
pozdrawiam
  • 0

#47 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.04.2011 - |12:44|

Musiało mi umknąć. Strasznie dużo postaci wrzucili na raz i póki co ciężko się połapac kto jest kim. Przynajmniej jak dla mnie.

Użytkownik biku1 edytował ten post 20.04.2011 - |14:32|

• 0

#48 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 20.04.2011 - |13:07|

Spoko z Grą tak jest pewne rzeczy mogą umknąć na początku.
  • 0

#49 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 20.04.2011 - |14:19|

Ja z książką również nie miałem styczności, więc nie wiem jak całość ma się do wersji pisanej ale oceniając pierwszy odcinek tylko pod względem widowiska nie ukrywam, że zostałem zmiażdżony, dosłownie wszystkim. Do "Camelotu" nie ma co "Gry o Tron" porównywać, bo to nie ta liga, niestety. Owszem, "Camelot" jak dla mnie zły nie jest, pierwszy odcinek bardzo mi się podobał ale im dalej tym gorzej. Może miałem za wysokie oczekiwania? No nic, w każdym razie po "Grze o Tron" nie wiedziałem czego się spodziewać, bo jak już pisałem, styczności z sagą Pana Martina wcześniej nie miałem (ale błąd już naprawiony, książka zamówiona :P ). Jednak po Prologu wiedziałem, że będzie dobrze ale nie myślałem, że aż tak. Świetny, mroczny początek, dobre dialogi, obsada (jedynie Lena Headey trochę mi nie pasuje), scenografia i ta dbałość o detale; no naprawdę nie mam się czego doczepić. Fabuła na tą chwilę specjalnie skomplikowana mi się nie wydaje ale już wiadomo, że spiski się szykują i pewnie dalej wszystko będzie bardziej zagmatwane. Oby. Muzyka również bardzo mi się spodobała (zwłaszcza czołówka) ale trochę jej za mało moim zdaniem. Jeżeli następne odcinki będą na takim samym poziomie, to dla mnie będzie to najlepszy serial HBO. Do tej pory za taki uważałem "Carnivale", a na "Czystej krwi" i "Zakazanym imperium" niestety mocno się zawiodłem. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że HBO poradziło sobie (jak na razie) z serialem fantasy. Kocham takie klimaty. Ciekawi mnie tylko jedno: skoro każdy sezon ma być ekranizacją jednego tomu sagi, to czy sezon drugi również będzie się nazywał "Gra o Tron", czy też zdecydują się na "Starcie królów"? W sumie to chyba to pierwsze ale gdzieś czytałem, że rozważany jest właśnie ten drugi wariant. Ciekawe, czy to by się przyjęło. Pierwszy odcinek to zdecydowane 10/10 :D

No i tak z ciekawości: czy w książce występują smoki, czy zostały po nich tylko skamieniałe jaja?

Użytkownik Inuki edytował ten post 20.04.2011 - |14:21|

• 0

#50 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 20.04.2011 - |14:46|

No i tak z ciekawości: czy w książce występują smoki, czy zostały po nich tylko skamieniałe jaja?

spoiler
Spoiler

spoiler bardziej szczegółowy
Spoiler

• 0

#51 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 20.04.2011 - |17:34|

No i o to chodzi :rolleyes:
Jako, że książkę czytałem całkiem niedawno, to mam w miarę świeże porównanie. Jak do tej pory idą zgodnie z treścią książki, co mnie akurat cieszy. Owszem niektóre sceny są lekko zmienione lub pokazane skrótowo, ale nic nie razi. Samo wykonanie na wysokim poziomie, a aktorzy też dobrze dobrani, przynajmniej na tą chwilę.
Może i ten odcinek był dosyć spokojny, bo był swoistym wprowadzeniem i przedstawieniem postaci, ale później zrobi się o wiele dynamiczniej i ciekawiej.

Na tą chwilę jestem na tak :D
  • 0

#52 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 20.04.2011 - |18:35|

Pierwszy odcinek obejrzało tylko 4,2mln ludzi; to mniej niż w przypadku "Zakazanego imperium" :(
  • 0

#53 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 20.04.2011 - |21:29|

I po premierze. Długie oczekiwanie na szczęście zakończone sukcesem.
Widać, że pieniądze nie zostały wyrzucone w błoto. Doskonałe efekty, stroje (choć trochę zbyt ciemne), wnętrza. Pod tym względem mój nr 2 zaraz po Władcy P.
Dobór postaci na razie ok.
Muzyka nie wyraźna, podobnie czołówka serialu nie bardzo przypadła mi do gustu.
Duży minus to za dużo wątków na pilota (wątek Drago mogli dać w drugim odcinku, póki co nie jest aż tak ważny).

Moja ocena pilota 9/10.
  • 0

#54 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 20.04.2011 - |22:35|

Ja nie wiem czemu ta czołówka takie opinie zbiera. Lepsze mignięcia cycków, zamków i mieczy w rytm podniosłej melodii? Przecież to oklepane jest.

Dla mnie wzorem dobrej czołówki są te z Filarów Ziemi i The Borgias - artystyczne, ze świetną muzyką.
Tutaj przeszkadza mi muzyka i koła zębate, które nie pasują do klimatu książki (to przecież nie steampunk). Za to pomysł z mapą jest dobry, bo pozwala łatwiej zapamiętać kto jest gdzie (czytając książkę nie zawsze wiedziałem).
  • 0
http://magory.net - moja strona

#55 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 21.04.2011 - |09:50|

Steampunk WTF!!

Poczatek swietny, ksiazki nie czytalem, ale te kola zebate itd. to pokazanie uplywu czasu, to czesci zagara mechanicznego.
W takich czasach technologia powinna miec zebatki w miare opanowane...

A muzyka w czolowce jak ktos chce wiedziec ma wiecej wspolnego z sredniowieczem niz np. filary ziemi.
Sredniowieczna muzyka to muzyka klasyczna z baroku i dalej,
np. music tylko tu z duzym akcentem dud
tu bez nadmiaru dud

Użytkownik lucasd edytował ten post 21.04.2011 - |10:05|

• 0

#56 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 21.04.2011 - |11:14|

Co do oglądalności w innych krajach to serial pobił rekord oglądalności nowego kanału w UK Sky Atlantic (i Sky Atlantic HD).

Thrones, based on the bestselling fantasy book series A Song of Ice & Fire by George RR Martin, averaged 4.2 million viewers for HBO on Sunday night and 743,000 for Sky Atlantic last night - the channel's most popular debut since its launch on February 1.

Użytkownik Pawel edytował ten post 21.04.2011 - |11:15|

• 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#57 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 21.04.2011 - |22:01|

Steampunk WTF!!

Koła zębate nie pasują. Przeczytaj książkę. Steampunk podałem jako przykład (nie chciałem się rozdrabniać na clockpunk), bo z tym się wszystkim kojarzą tego typu maszyny. Na pewno zaś nie z lowmagic fantasy.

A muzyka w czolowce jak ktos chce wiedziec ma wiecej wspolnego z sredniowieczem niz np. filary ziemi.

Co z tego skoro jest słaba i melodycznie nijaka? MOIM ZDANIEM muzyka w całym odcinku była nieudana i brzmi jak zagrana na słabym zestawie brzmień (może nie zdążyli zatrudnić orkiestry, może ich kompozytor nie miał nic lepszego).

Czołówka i tak jeszcze się broni - gorsza jest w pozostałych częściach, gdzie nie pasuje do akcji i często jest to loop perkusyjny albo kilka akordów na elektronicznym padzie - wyraźnie zrobiona na kolanie. Dlatego mam nadzieję, że z czasem ją poprawią, bo jak rozumiem zmieniali kompozytora w ostatniej chwili, więc nie miał czasu porządnie ułożyć.
I raczej nie tylko ja tak uważam, w wielu recenzjach widziałem narzekania na nią - ogólnie był to najsłabszy punkt, na szczęście poza nią wszystko było bardzo dobre.

Użytkownik Magnes edytował ten post 21.04.2011 - |22:10|

• 0
http://magory.net - moja strona

#58 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 21.04.2011 - |22:09|

moim zdaniem ta czołówka to skrzyżowanie zębatek z legolandem; brakuje mi tylko legoludzików. owszem, jest oryginalna, ale jakoś jej stylizacja nie wpasowuje mi się w klimat serii. może z innymi kształtami, kolorami i detalami wyglądałaby dla mnie lepiej -- a tak -- lego.
  • 1
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#59 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 21.04.2011 - |23:12|

Na początku Steven Warbeck miał tworzyć soundtrack, dwa miesiące przed premierą zmienili na innego kompozytora.
  • 1

#60 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 22.04.2011 - |11:33|

Odnośnie pojękiwania niektórych na czołówkę. http://www.hollywood...-credits-179656

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych