Jest w tym argumencie jakis merit.No ja bym sie sprzeczal, jak widac Jonasz, bo po prostu dla mnie slowo "klasyk" nie odnosi sie do czegos, co jeszcze nie jest ukonczone. Jakby Michal Aniol wykul z kamienia na razie polowe rzezby to mozna by sie dotychczasowa jego praca zachwycac, ale jemu wspolczesni nie nazwali by tego klasykiem. Moze nastepne pokolenia.
Odcinek 001 - S01E01 - Winter Is Coming
Napisano 19.04.2011 - |22:39|
Genesis
Napisano 20.04.2011 - |09:13|
How many episodes is the second season?
ML: It’s such a challenging show to produce. They don’t have a writing staff — it’s just the two of them [exec producers David Benioff and D.B. Weiss]. The idea is to do ten of them again, and that’s what they want to do, to maintain the quality of their work.
When will season two premiere?
ML: We don’t want people to wait more than a year. This is a production challenge. You have to start every season anew [adding more locations].
RP: Same time, next year.
When will production start?
ML: The producers are scouting locations for second season now. That’s all to be discussed.
skrót: prawdopodobnie 10 odcinków, chcą wyrobić się w maksymalnie rok i zaserwować premierę w kwietniu 2012, obecnie trwają poszukiwania miejsc na plany zdjęciowe.
obiło mi się o uszy, że przyglądają się uważnie chorwacji, ale nie pamiętam źródła.
a tu są ratingi pierwszego odcinka. dane będą jeszcze uzupełnione o kolejne powtórki i vod.
nie było spektakularnego rekordu oglądalności, ale z drugiej strony nie było też źle. 'zewnętrzna' promocja ładnie nadgoniła emisję zwiastunów w mało popularnym czasie antenowym. ciekawe, jak będzie się rozwijać sytuacja bez okien otwartych, no i ciekawe, jak będą wyglądać zbiorcze ratingi hbo z całego świata
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 20.04.2011 - |11:13|
Zacznę od tego, że książki nigdy nie czytałem i nie wiem czy się kiedyś zdecyduję, chociaż kto wie.
Po tym pierwszym epizodzie powiem tak, jest świetnie. Super mroczny, surowy klimat średniowiecza, ogromny plus bo uwielbiam takie klimaty. Ta godzinka oglądania zleciała mi sam nie wiem kiedy. Zazwyczaj nie lubię takich długich odcinków, ale tutaj to w ogóle nie przeszkadza.
Zwłaszcza początek wbija zupełnie w fotel. Siedziałem jak zaczarowany.
Na razie jeszcze się nie do końca połapałem kto jest kim bo bohaterów mamy całe mnóstwo, ale pewnie po kilku odcinkach nie będzie już z tym problemów. I tak się zastanawiam kim była Cersei dla Jaime'go Lannistera, siostrą?, matką? bo strasznie zmartwiona była, że ten mały ich nakrył na kopulacji. Ciekawie tam sie dzieje
Aktorzy dobrani bardzo dobrze i chyba wszyscy stanęli na wysokości zadania. O Beanie nie wspominam bo to aktor klasowy, ale inni młodsi i przez to mniej doświadczeni też dają radę.
Pod względem dopracowania szczegółów wypada lepiej niż The Borgias bo tam strasznie sztucznie to wypadło, mam na myśli te tła. Do Camelotu nawet tego nie porównuję bo to tak jakby porównywać g.wno do twarogu. Camelot wypada przy tym jak serial w rodzaju Xeny czyli słabo. Wydawalo mi się, że Camelot nawet nie jest jakiś najgorszy, ale po obejrzeniu GOT jego notowania u mnie spadły.
Generalnie pozycja obowiązkowa u mnie na najbliższe kilka tygodni.
Ocena 9/10.
Użytkownik delta1908 edytował ten post 20.04.2011 - |11:51|
Napisano 20.04.2011 - |11:33|
I tak się zastanawiam kim była Cersei dla Jaime'go Lannistera, siostrą?
Bliźniaczą siostrą.
Napisano 20.04.2011 - |11:57|
Użytkownik biku1 edytował ten post 20.04.2011 - |14:32|
zbędne powtórzenie poprzedniego posta
Napisano 20.04.2011 - |12:33|
Witam i bez urazy ale przecież w 19min. Lannister mówi że jest jej bratem.I tak się zastanawiam kim była Cersei dla Jaime'go Lannistera,
pozdrawiam
Napisano 20.04.2011 - |12:44|
Użytkownik biku1 edytował ten post 20.04.2011 - |14:32|
Napisano 20.04.2011 - |13:07|
Napisano 20.04.2011 - |14:19|
No i tak z ciekawości: czy w książce występują smoki, czy zostały po nich tylko skamieniałe jaja?
Użytkownik Inuki edytował ten post 20.04.2011 - |14:21|
Napisano 20.04.2011 - |14:46|
No i tak z ciekawości: czy w książce występują smoki, czy zostały po nich tylko skamieniałe jaja?
spoiler
spoiler bardziej szczegółowy
Napisano 20.04.2011 - |17:34|
Jako, że książkę czytałem całkiem niedawno, to mam w miarę świeże porównanie. Jak do tej pory idą zgodnie z treścią książki, co mnie akurat cieszy. Owszem niektóre sceny są lekko zmienione lub pokazane skrótowo, ale nic nie razi. Samo wykonanie na wysokim poziomie, a aktorzy też dobrze dobrani, przynajmniej na tą chwilę.
Może i ten odcinek był dosyć spokojny, bo był swoistym wprowadzeniem i przedstawieniem postaci, ale później zrobi się o wiele dynamiczniej i ciekawiej.
Na tą chwilę jestem na tak
Napisano 20.04.2011 - |18:35|
Napisano 20.04.2011 - |21:29|
Widać, że pieniądze nie zostały wyrzucone w błoto. Doskonałe efekty, stroje (choć trochę zbyt ciemne), wnętrza. Pod tym względem mój nr 2 zaraz po Władcy P.
Dobór postaci na razie ok.
Muzyka nie wyraźna, podobnie czołówka serialu nie bardzo przypadła mi do gustu.
Duży minus to za dużo wątków na pilota (wątek Drago mogli dać w drugim odcinku, póki co nie jest aż tak ważny).
Moja ocena pilota 9/10.
Napisano 20.04.2011 - |22:35|
Ja nie wiem czemu ta czołówka takie opinie zbiera. Lepsze mignięcia cycków, zamków i mieczy w rytm podniosłej melodii? Przecież to oklepane jest.
Dla mnie wzorem dobrej czołówki są te z Filarów Ziemi i The Borgias - artystyczne, ze świetną muzyką.
Tutaj przeszkadza mi muzyka i koła zębate, które nie pasują do klimatu książki (to przecież nie steampunk). Za to pomysł z mapą jest dobry, bo pozwala łatwiej zapamiętać kto jest gdzie (czytając książkę nie zawsze wiedziałem).
Napisano 21.04.2011 - |09:50|
Poczatek swietny, ksiazki nie czytalem, ale te kola zebate itd. to pokazanie uplywu czasu, to czesci zagara mechanicznego.
W takich czasach technologia powinna miec zebatki w miare opanowane...
A muzyka w czolowce jak ktos chce wiedziec ma wiecej wspolnego z sredniowieczem niz np. filary ziemi.
Sredniowieczna muzyka to muzyka klasyczna z baroku i dalej,
np. music tylko tu z duzym akcentem dud
tu bez nadmiaru dud
Użytkownik lucasd edytował ten post 21.04.2011 - |10:05|
Napisano 21.04.2011 - |11:14|
Thrones, based on the bestselling fantasy book series A Song of Ice & Fire by George RR Martin, averaged 4.2 million viewers for HBO on Sunday night and 743,000 for Sky Atlantic last night - the channel's most popular debut since its launch on February 1.
Użytkownik Pawel edytował ten post 21.04.2011 - |11:15|
Napisano 21.04.2011 - |22:01|
Steampunk WTF!!
Koła zębate nie pasują. Przeczytaj książkę. Steampunk podałem jako przykład (nie chciałem się rozdrabniać na clockpunk), bo z tym się wszystkim kojarzą tego typu maszyny. Na pewno zaś nie z lowmagic fantasy.
A muzyka w czolowce jak ktos chce wiedziec ma wiecej wspolnego z sredniowieczem niz np. filary ziemi.
Co z tego skoro jest słaba i melodycznie nijaka? MOIM ZDANIEM muzyka w całym odcinku była nieudana i brzmi jak zagrana na słabym zestawie brzmień (może nie zdążyli zatrudnić orkiestry, może ich kompozytor nie miał nic lepszego).
Czołówka i tak jeszcze się broni - gorsza jest w pozostałych częściach, gdzie nie pasuje do akcji i często jest to loop perkusyjny albo kilka akordów na elektronicznym padzie - wyraźnie zrobiona na kolanie. Dlatego mam nadzieję, że z czasem ją poprawią, bo jak rozumiem zmieniali kompozytora w ostatniej chwili, więc nie miał czasu porządnie ułożyć.
I raczej nie tylko ja tak uważam, w wielu recenzjach widziałem narzekania na nią - ogólnie był to najsłabszy punkt, na szczęście poza nią wszystko było bardzo dobre.
Użytkownik Magnes edytował ten post 21.04.2011 - |22:10|
Napisano 21.04.2011 - |22:09|
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 21.04.2011 - |23:12|
Napisano 22.04.2011 - |11:33|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »