Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 18 - S01E18 - The Gift

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (105 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (9 głosów [9.18%])

Procent z głosów: 9.18%

2. 9.5 (9 głosów [9.18%])

Procent z głosów: 9.18%

3. 9 (21 głosów [21.43%])

Procent z głosów: 21.43%

4. 8.5 (10 głosów [10.20%])

Procent z głosów: 10.20%

5. 8 (19 głosów [19.39%])

Procent z głosów: 19.39%

6. 7.5 (7 głosów [7.14%])

Procent z głosów: 7.14%

7. 7 (8 głosów [8.16%])

Procent z głosów: 8.16%

8. 6.5 (6 głosów [6.12%])

Procent z głosów: 6.12%

9. 6 (3 głosów [3.06%])

Procent z głosów: 3.06%

10. 5.5 (2 głosów [2.04%])

Procent z głosów: 2.04%

11. 5 (1 głosów [1.02%])

Procent z głosów: 1.02%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.02%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.02%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.02%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Loco

Loco

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 23.01.2005 - |12:20|

Kolejny minus to postać znikąd (pani psycholog), która nagle staje się powiernikiem Teyli - trochę to naciągane.

ech czepiasz sie, w ekspedycji bierze udzial sporo osob i jak dotad po prostu nie bylo okazji by przedstawic je wszystkie od razu, przez nastepne sezony na pewno jeszcze nie raz pojawia sie postacie znikad, przygotuj sie na to ;-P

ps chyba nie wytrzymam az SG1 wyrowna do SGA i we wtorek zobacze "oblezenie" ;-D
  • 0

#42 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 23.01.2005 - |12:43|

ech czepiasz sie, w ekspedycji bierze udzial sporo osob i jak dotad po prostu nie bylo okazji by przedstawic je wszystkie od razu, przez nastepne sezony na pewno jeszcze nie raz pojawia sie postacie znikad, przygotuj sie na to ;-P

ps chyba nie wytrzymam az SG1 wyrowna do SGA i we wtorek zobacze "oblezenie" ;-D

Wyświetl post

Jak nawiążą kontakt z Ziemią to będzie wiadomo skąd się wzięli. Bo jak na razie to tylko giną i przybywają znikąd nowi.

Wpadłem własnie na teorię nawiązania połączenia z Ziemią!!! Skoto Wraith wybiera się też na Ziemię to musi jakoś nawiązać połączenie, czyli musi mieć ze sobą jakieś źródło energii. I być może od nich zakoszą... Albo Wraith przyejmię kotnrole, poinstaluję wszystko, a tu nagle super zdolności wojskowo-przywódcze ekipy w połączeniu z supermądrością doktorka i przejawami błyskotliwości Weir, pozwolą odbić Atlantis...

Użytkownik VeeDee edytował ten post 23.01.2005 - |12:51|

• 0
VeeDee

#43 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.01.2005 - |13:14|

A z 2 strony współczuje sie Nexus nie bedziesz mial tak duzej przyjemnosci z tego odcinka :/ ..

Wyświetl post

A dlaczego? Nie czytam żadnych spoilerów, omijam z daleka newsy dotyczące kręcenia serialu...
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#44 kobe

kobe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.01.2005 - |14:30|

no tak ale tlumaczyc chyba The Siege bedziesz jak sie ukaze :)? chyba ze z tlumaczeniem tez sie powstrzymacie do konca sezonu SG1
  • 0

#45 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 23.01.2005 - |16:57|

No własnie....bo jakies powiazania beda z Moebius i sie nadziejesz w tłumaczeniu ze cos niejasne jest ...dlatego najlepiej nie tłumacz tego teraz :P ..tylko poczekaj :hyhy:
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#46 Ma'chello

Ma'chello

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 24.01.2005 - |09:52|

Dałem odcinkowi 9.5 . Dobre tempo i scenariusz . Ciekawa koncepcja z ewolucją Wraith jako połączenia robali + DNA Pradawnych . Może tu tkwi wyjaśnienie w jaki sposób Wraith zbudowali wysoko rozwiniętą cywilizację , odżywiając się dosyć nieefektywnie . Może podobnie jak Gou'ld mają pamięć genetyczną i razem z DNA Pradawnych przyswoili sobie ich wiedzę ?
Z niecierpliwością czekam na Oblężenie !
  • 0

#47 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.01.2005 - |10:52|

Mnie się generalnie podobał, ale daleko mu do trzymających w napięciu od początku do końca odcinków SG1 sprzed kilku lat.
Dlatego tylko 7.
Nie podobała mi się pai psycholog (ani jako kobieta ani jako fachowiec), dostaję febry, jak widzę twarz Weir, dowcip Forda o "małym" był mało inteligentny i nudzi mi się już to czekanie na Wraith. Już by przyjechali i działoby się coś konkretnego.
Reszta ok - szybka akcja, brak przeciągancyh scen, fajna walka na kijki... coraz bardziej podoba mi się Tayla, choć na początku byłam do niej mocno uprzedzona.
A co do wyższości SGA nad SG1... poczekajcie do 8 sezonu SGA i wtedy porównujcie.
Pozdrówki
121277 (nastawiona krytycznie dzisiaj)
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#48 Slaw

Slaw

Szeregowy

• Email
  • 10 postów
  • MiastoBytom

Napisano 25.01.2005 - |00:55|

Odcinek taki sobie ale zadal duzo pytan.
W 1 odcimku po przybyciu ekspedycij na atlantis odnalezli Hologram ktory mowil o tym co pradawni robil ze badajac galaktyke napaotkali wroga bardzo groznego <dokladnie nie pamietam jak to tam bylo > ale chodzi mi o to ze jaki ich spotakali to jak ich stworzyli.

SOrki za forme tego txt ii nie estetyczne formulowanie zdani zawsze mialem z tym klopot
  • 0

#49 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 25.01.2005 - |20:16|

Obejżałem .

5 na start
+1 za pomysł
+1 za rozwiazanie jednej zagatki
+1 za zniszczenie Bazy Alpha

-1 za krętactwo

Razem 7

3po3 .: Oglądając ten odcinek , miałem dziwne wrażenie że scenażyści nie potrafią się do końca zdecydować . Czy Wraith już istnieli czy też powstali w wyniku jakiegoś błedu (eksperymentu )
Drugą rzeczą która dziwi , to nagły i niespodziewany talent jezykowy pani Weir - ciekawe czy ta zdolność zaniknie w przyszłych odcinkach ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#50 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 27.01.2005 - |11:17|

Drugą rzeczą która dziwi , to nagły i niespodziewany talent jezykowy  pani Weir  - ciekawe czy ta zdolność zaniknie w przyszłych odcinkach  ?

Wyświetl post

Pewnie brała prywatne lekcje u Daniela :hyhy: .
  • 0
VeeDee

#51 koziu

koziu

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCzestochowa

Napisano 27.01.2005 - |18:13|

ja daje 7.5 niebyl zachwycajacy ale nalezalo mu sie
mam nadzieje ze sie fajnie rozwinie ta sprawa z atakiem pijawek bo wprowadzenie do decydujacych odcinkow jest jak narazie bardzo dobre
  • 0
"... jak nie ma tego tutaj, to jest gdzieś indziej i tam tego poszukam ..." K.Puchatek

#52 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.01.2005 - |14:59|

Ten odcinek bardzo mi się podobał. Ocena 9.5. Zaczyna się niezbyt ciekawie. Załoga Atlantis jakaś taka niemrawa. Ćwiczenia Teyli z Shepardem. Dla tego ostatniego z pewnością stanowiły miłą odmianę. :) Kiedy nastąpiła wizyta u tej staruszki, zaczęło robić się ciekawie. A potem było jeszcze lepiej. Okazało się, że Pradawni sami mogli się przyczynić do powstania Wraith. Kiedy na forum pojawiły się takie spekulacje, uważałem je za mało prawdopodobne. Teraz widzę, że były to prorocze słowa. :)
Eksperymenty Pradawnych przyczyniły się do ich zagłady. Eksperymenty Wraith mogą okazać się równie brzemienne w skutkach. Historia podobno lubi się powtarzać. :)
Teraz parę uwag do postaci. Do kilku z nich miałem zastrzeżenia. Teraz jednak już tak mnie nie rażą. Teyla zaczęła mi się podobać. Lepiej późno niż w ogóle. :P Dr Weir nie jest już taka sztywna. Nawet Rodney już mnie tak bardzo nie irytuje. Tylko porucznik Ford jakoś nie może się przebić. Przynajmniej humor mu dopisuje. ;)
  • 0

#53 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 02.06.2005 - |18:00|

I znów mamy problem z przejrzystością odcinka :angry: Chyba tylko [beeep] by się nie domyślił,że Teyla nie ma genu Wraith ;] No nic,taki już ten świat seriali stworzony jest :] Odcinek średniawy i od połowy sezonu robi się co raz gorszy :hyhy:

Ocena:6,5
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#54 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 17.09.2005 - |17:36|

I znów mamy problem z przejrzystością odcinka  :angry: Chyba tylko [beeep] by się nie domyślił,że Teyla nie ma genu Wraith  ;] No nic,taki już ten świat seriali stworzony jest :] Odcinek średniawy i od połowy sezonu robi się co raz gorszy  :hyhy:

NIe zgadzam się. Fakt, że od początku było wiadomo, że Teyla ma możlliwości wyczuwania zbliżających się Upiorów. Ale to, co pokazano w tym odcinku przechodzi samo siebie. Super gra. Ciekawe pomysły, no i zakończenie jeszcze lepsze.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#55 I. Thorne

I. Thorne

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 28.02.2006 - |18:43|

Interesujący dopełniacz końcówki sezonu. Z grubsza przewidywalny, ale dwie sceny były dobre. Jedna ta z Teylą jako Wraith z apetycikiem na psycholog oraz ćwiczenia z Sheppardem. Miła odmiana dla Shepiego wciąż dostającego baty od Athozjanki.
  • 0

#56 Qrpkk

Qrpkk

Szeregowy

• Email
  • 74 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 09.05.2006 - |20:58|

Daje 1/10 odcinek wybitnie nudny,
Podjalem 2 proby obejrzenia go. Przy obydwu probach zasnalem :P
  • 0
Then did Tilius say to the people of the low plains: "Seek not the wickedness amongst your neighbors, lest it find purchase in your own house".
Book of ORIgin

#57 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 11.05.2006 - |21:03|

Fajny odcinek, troszkę gorszy niż poprzedni ale widać, ze to cisza przed burzą (czyli Oblęzeniem)

Ocena: 8

PLUSY:

+ dr Heightmeyer :hyhy: Bardzo sympatyczna blondyneczka, mam nadzieję, ze ją jeszcze zobaczymy w serialu
+ za ciekawe informacje dotyczące Teyli. Okazuje sie, że nasza Athozjanka ma w sobie gen Wriath - cóż dla mnie to było zaskoczenie. Fajnie, że Tayla dowiedział się o tym, lecz mam nadzieję, że bedzie wykorzystywać zdolności łączenia się z WraithInternetem wielokrotnie. Bo jeśli to miałby być jednorazowy wybieg scenarzystów, to mi się niepodoba takie rozwązanie. Oznaczałoby to, że wymyślili super zdolność dla jednego z głownych bohaterów tylko na jedne raz by zapchać czymś odcinek, a potem nagle zpominają o tym
+ super scenki z hipnozy :) Fajna atmosfera towarzysząca nam, gdy widzimy Teylę poruszającą się po statku Wraith, jak żywi się :hyhy: no i jak na chwilkę jej ciało przejmuje jakaś pijawka
+ wreszcie dr Weir na coś się przydała, bo jak na razie, to cała drużyna wykonuje robotę a ona tylko biega po bazie z poważna miną :P Tutaj przydały się jej zdolności językowe, ale...

MINUSY:

- ...ale niestety wyglądało to trochę zbyt sztucznie, gdy w tak krotkim czasie i tak latwo Weir zrozumiała nowy język, przyswoiła go i ptrzetłumaczyła. :/ Dziwne jest w ogóle, ze zna język Pradawnych skoro nic o tym nie było mówione, a co dopiero pismo poznane dopiero przed chwilką
-

Oglądając ten odcinek , miałem dziwne wrażenie że scenażyści nie potrafią się do końca zdecydować . Czy Wraith już istnieli czy też powstali w wyniku jakiegoś błedu (eksperymentu )

dokladnie to samo pomyślałem, bo widać wyraźnie, że są pewne nieścisłości fabularne tyczące pojawienia się Wraith w Pegasusie i ich spotkania z Lantanami
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#58 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 12.05.2006 - |10:41|

Owszem są. Ale to może i lepiej, bo w ten sposób zaciekawiają widza. A poza tym jest też inna możliwość. Chodzi o to, by widz odkrywał w miarę rozwoju serialu co tak naprawdę wydarzyło się kilka tysięcy lat temu. Być może prawda jest bardziej przerażająca, niż się to wszystkim wydaje.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#59 Tishi

Tishi

Starszy szeregowy

• Email
  • 120 postów
  • MiastoWanaty k. Cz-wy

Napisano 01.07.2006 - |08:46|

Bawo za bardzo dobry odcinek, wyjaśnienie pochodzenia zdolności u Teyli jest bardzo interesujące co dobrze wpłynęło na cały odcinek oraz na serial :D
Będzie dodatkowy atut w walce a Wraith

Ocena 9
  • 0

#60 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 05.09.2006 - |19:28|

Dobry odcinek.Poznajemy historie Teyli i jej zdolnosci.Szkoda ze nieudalo sie szpiegowac Wraith niepostrzezenie.Teyla to dzielna kobitka, mimo niewatpliwego bolu jakiego doswiadczyla podczas hipnozy niepoddala sie.Daje 9.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych