Skocz do zawartości

Zdjęcie

BSG: Blood and Chrome - plotki, ciekawostki, fakty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#41 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 06.11.2012 - |21:36|

Ta dla mnie dość niespodziewana wiadomość na Hatak-u przyspieszyła mi tętno:

Dwugodzinny, pilotowy odcinek "Battlestar Galactica: Blood and Chrome" w końcu będzie możliwy do obejrzenia! Już w piątek pierwszy fragment pojawi się w sieci, dzięki premierze na Machinima Prime. Obejrzyjcie zwiastun!
W piątek, 9 listopada 2012 roku na Machinima Prime będzie można obejrzeć pierwszy fragment pilotowego odcinka "Battlestar Galactica: Blood and Chrome". Epizod zostanie podzielony na dziesięć 7-12 minutowych fragmentów, które pokazywane będą na YT począwszy od najbliższego piątku.
Stacja Syfy, pełny dwugodzinny odcinek wyemituje na początku 2013 roku.
Jak wiemy - po wyprodukowaniu pilotowego odcinka, stacja Syfy nie zdecydowała się na zamówienie pierwszego sezonu. Projekt został anulowany. Czy słusznie? Przekonamy się już niebawem.

Użytkownik Mdeem edytował ten post 06.11.2012 - |21:38|

• 0

#42 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 07.11.2012 - |23:06|

Jest to dobra wiadomość. Kto wie ? może jak będzie mial dużą oglądalność to jednak zamówią ? Ja poczekam sobie na emisję całego odcinka w SyFy. Oglądanie jakiś 12 minutowych fragmentów to nieporozumienie i nie będę się w to bawił. Chodźby i wznowili SG i miała być emisja po 10 minut epizod, też bym nie oglądał bo mija się to z celem.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 07.11.2012 - |23:09|

• 0

#43 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.11.2012 - |08:54|

Wiecie, biorąc pod uwagę co przez ostatnie lata wyprawia Syfy, to chyba nie chce by tykała się seriali, które mają w sobie potencjał...

#44 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 08.11.2012 - |16:18|

Dokładnie. Żadnego serialu tej stacji już nie oglądam, z prostego powodu, wszystko co dało by się oglądnać anulowali. To jest przykład jak się kanału powinno nie robić.
  • 0

#45 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 09.11.2012 - |17:27|

Jest to dobra wiadomość. Kto wie ? może jak będzie mial dużą oglądalność to jednak zamówią ?

Mało realne, by nie rzec, że niewykonalne, chyba że wymieniliby połowę obsady, albo nakręcili pilot od nowa, w końcu widać, że problemy pojawiły się przed jego ukończeniem, bo efekty nie zachwycają - widać, że spora część kręcona była na blue/green boxie - i ogólnie pilot jest dość surowy.
  • 0

#46 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 10.11.2012 - |11:00|

Syfy zeszło tak nisko, że puka od spodu w swoje absolutne dno. Cięcie na kawałeczki i trzymanie tak długo tego materiału - to żenujące.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#47 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 11.11.2012 - |01:00|

Pierwsze dwa odcinki:

I choć w pierwszej scenie widać potencjał, to potem jest gorzej...
Widać, że to produkcja budżetowa, bardziej wygląda na fanowską, niż spin-off przeboju nowego milenium.

Tania CGI i do tego wszędobylskie błyski świateł, mające ukryć niedoskonałość grafiki komputerowej i niski budżet. Jednak w odróżnieniu od Star Treka i Abramsa, tu te flesze wyglądaja jakby były naniesione komputerowo...

Ogólnie jest słabo, choć sceny w kosmosie wyglądają calkiem przyzwoicie.

#48 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 11.11.2012 - |08:22|

Zobaczymy co z fabułą. B&CH zostało przez stację wyłyżeczkowane z łona już w fazie prenatalnej. Czy historia rzeczywiście nie trzymała się kupy, czy aktorzy polegli, czy jak o na Syfie serial ubili, bo liczykrupy mogły.

U Abramsa wszystkie bliki światła są w scenach aktorskich w normalnych dekoracjach prawdziwe - goście z ekipy kierowali światła latarek w szkła kamery pod niedozwolonymi kątami, oszukując fabryczne warstwy przeciwodblaskowe optyki. Tutaj faktycznie wygląda to na rasowanie tych momentów, gdzie mamy punktowe prześwietlenie. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w sensownej jakości - ale jeżeli ma to nieco przysłonić inne niedomogo obrazu - to tylko chwalić a nie ganić za takie rozwiązanie jak ze starej szkoły.

Muzyka jest bardzo dobra, niektórzy aktorzy bardzo sensownie osadzeni. Młody Adama takiż właśnie przymłody - ale ma szacunek dla szram na plecach i oko do kobiet ;)

Nie za bardzo można coś sensownego powiedzieć po kilkudziesięciu minutach z dwugodzinnej całości.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 11.11.2012 - |08:23|

• 0

#49 .Fenix.

.Fenix.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoMałopolska/Łódzkie/Opolszczyzna

Napisano 11.11.2012 - |19:35|

Jak dla mnie to nie jest najgorzej - po opisach myslalem że bedzie klapa całkowita ale nie jest aż tak źle.
Fakt dzwięk jakiś taki dziwny że czasami nie idzie zrozumieć co mówią

Czy aby w pewnym momencie pod prysznicami nie widać młodej admirał Cain ? :)
  • 0

#50 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.11.2012 - |21:18|

3 i 4

Jest co raz lepiej. To jest to czego brakuje od końca BSG...

A i Cain jest..

Głupie Syfy.

#51 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 19.11.2012 - |20:33|

Faktycznie tego cały czas brakuje i najgorsze w tym, że nadal będzie brakować, bo przecież oglądamy płód stacji Syfy po aborcji. Szkoda gadać ... bo czuję się jak prenatalny nekrofil.

A co do samego odcinka. Miło, że jest Cain, ale to dość karkołomne. Była od Adamy starsza stopniem, ale że aż tak starsza wiekiem? Ale należy podziwiać, że do tego pilota dała się jako aktorka tak makabrycznie zeszpecić - wyszło to na plus realizmowi. Prezentacji planu działań w tych gogelkach do udanych pomysłów tego fragmentu zaliczyć jednak nie można.

Najstraszniejsze w tym wszystkim jest to, że człowiek to ogląda w tych kawałkach, bo nie może się doczekać całości. A całość to całość. Bo ja nie wierzę w te liczykrupie metody budowania scenariuszy, że się analizuje punkty śródkulminacyjne co kilka minut i cały czas coś ma tam być i się dziać. Ja wiem, że jest taka presja w konstrukcji filmów i odcinków seriali, bo umożliwia takie barbarzyństwo jak cięcie pilota na drobinki i niby każda drobinka będzie miała rozwinięcie, kulminację i zakończenie bądź klifik. To może wieść na manowce - niby akcja będzie cały czas - ale zestawione w całość nie będzie miało nośności i zróżnicowania narracji i będzie ogólnie miałkie. Zobaczymy jak to tu wyjdzie. Plusem tej konwencji jest to, że są w niej małe szanse na uśpienie postnetowego widza (czytaj nie zmieni kanału w trakcie, przytrzyma się na reklamach, nie zaśnie jako gość jak mu film odpalimy) ;)

Ale wyobraźcie sobie pocięcie pilota BSG na takie minutówki. Byłyby też takie epizody totalnie senne. Bo ten pilot miał zupełnie inną konstrukcję - nie był krojony pod owe punkty środkulminacyjne co kilka minut wzniecające orgazm zainteresowania u widza. Takie budowanie fabuły, że da się to tak posiekać, zabija klimat opowieści o ile jest on inny niż taki rajd-strzelam-nie myślę-cycki-strzelam-nie myślę-bum.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 19.11.2012 - |20:48|

• 0

#52 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 19.11.2012 - |21:25|

Nie zrozumiałem cię do końca, przecież to jest po prostu pilot przedzielony na te nie wiem ile części, a potem wydadzą go na DVD/BR i puszczą w telewizji jako 2h film.

A scenarzyści pracujący w większości seriali muszą brać pod uwagę bloki w odcinkach ze względu na reklamy. Czyli już na tym etapie decyduje się o tym na czym zakończyć scenę przed reklamą (wiadomo, że musi być to coś ciekawego, aby widz wrócił i nie zmienił kanału). Podejrzewam więc, że tak też jest podzielony ten pilot w Internecie. Dużym plusem płatnych kablówek jest to, że nie muszą tego robić i odcinek jest pisany jako jeden klocek bez tych przerw na bloki.
  • 0

#53 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 19.11.2012 - |21:49|

Cały w tym problem, że nie rozumiesz.
Liczykrupy sądzą, że jak się film tak skonstruuje to będzie doskonały. A to guzik prawda. Prometeusz na przykład jest tak skonstruowany, że można go podzielić na tycie kawałeczki i w każdym będzie ładny widoczek, jakieś wizualne cudo, coś się zdarzy, ktoś strzeli, pobiegnie - jest akcja co kilka minut. Ale mimo, że film nie jest nużący, ma problemy z historią. Taka konstrukcja nie ratuje braków w historii.
Moje obawy wobec tego pilota są takie, że był dyktowany przez liczykrupy Syfy, że nawet jeśli te netepizody z osobna będą miały ręce i nogi to całość będzie przez to kuleć. Bo poetyka BSG to walka z czymś mało znanym, obcym, innym, mechanicznym - sama wartka akcja, owa krew i chrom tu nie wystarczą. Zobaczymy czy ten element tu będzie. Na razie go brak.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 19.11.2012 - |21:51|

• 0

#54 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 19.11.2012 - |22:58|

Wiem o co ci chodzi tylko nie byłem pewien dokładnie co miałeś na myśli, ale ty czegoś nie rozumiesz.

Ten pilot był nakręcony normalnie z myślą o puszczaniu w TV, nie kręcono go z myślą o webizodach. Nie chce ci się oglądać tego podzielonego na części to poczekaj na wydanie tego na DVD/BR albo jak Syfy puści to w telewizji jako 2h film i obejrzysz na raz, ja tak właśnie robię.
  • 0

#55 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 19.11.2012 - |23:17|

B&Ch robiono dokładnie wedle aktualnej wykładni Syfy - napięcie w scenariuszu ma być co chwilę (to już widać) i dlatego można go sobie podzielić. Sam sobie przeczysz. To był wyproszony pilot, na znikomym budżecie i pod dyktando stacji. Nawet kreskówki się teraz tak robi. Tron Rebelia miał odwrotną historię. Zrobiono pierwotnie takie webepizody ale wyszły ok i połączono je w pilota. Zabawnie wygląda tam lista twórców - nawet storybordy wykonywali różni ludzie w kolejnych minutach pilota. Taka teraz moda i to zabija klimat, bo wymaga jednego typu narracji. (bo w tej narracji stacja ma wybór - podzielić albo puścić razem). Taki pilot jaki był do BSG obecnie by nie powstał, bo ma scenariusz niepodzielny na takie kawałeczki (stacja nie może go poszatkować na kawałeczki po kilka minut, bo zionęłoby czasem nudą), napięcie tam się nie kulminuje co i rusz.
Nie ma znaczenia czy B&Ch było kręcone jako webizody czy jako całość (dobrze wiem, ze jako całość) - chodzi o ideę narracji jaką narzuciła stacja.

Być może marudzę i się mylę, ale mam złe przeczucia, że klimatu takiego jak w pilocie do BSG w tym pilocie nie uświadczymy. Ale może nie musimy - bo to będzie nowa jakość. Dlatego tak sobie pomstuję, choć wiem, że ocenić to się da jak będzie całość.
  • 0

#56 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.11.2012 - |14:24|

5 i 6:

#57 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 05.12.2012 - |21:26|

7 i 8:

#58 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.12.2012 - |20:45|

Finał:

Strasznie tęsknię za takim serialem.... co prawda bolaczką B&C jest budżet i to jest widoczne, jednak muzyka i klimat, to na prawdę mogliby pociągnąć ze 4 sezony i to bez powtarzania błędów matki. Bo znamy finał...

Tylko te próby przekształcania robotów w żywe istoty i szok, jaki przeżyli na starcie BSG, gdy na jaw wyszły fakty o ich istnieniu...

Swoją drogą, czy tam na końcu to nie czasem Six?

#59 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 06.01.2013 - |19:06|

Jest już data kiedy będzie normalna wersja ?
  • 0

#60 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.01.2013 - |19:43|

19 lutego ma trafić na dvd i bd... więc gdzieś między 1 a 19 lutego będzie pewno emitowana w syfy... tylko biorąc pod uwagę, że machina emitowała to wo 1080p, a syfy może co najwyżej 1080i... do tego dodając budżet i fakt, że projekt został porzucony nim się zaczął, nie specjalnie widzę sens czekania. Ale nie mnie oceniać.

ps.
TVWise has since learned that the network will air Battlestar Galactica: Blood & Chrome on Sunday February 10th at 9/8c.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych