A ja mam wrażenie, że to ty nie odróżnisz rzeczywistości od serialu. Sam stwierdzasz, że w serialu zestrzelenie drony może jest wykonalne, ale w rzeczywistości byłoby to niemożliwe, hmm, przecież w rzeczywistości nie istnieją drony, nie istnieje Destiny
Ale można ostrzelać pancerz o zadanej grubości z karabinu maszynowego. Nie wiem czy zauważyłeś nie dyskutujemy o istnieniu czy nieistnieniu dron, destiny.
to co pokazuje filmik ładnie wygląda tylko należy pamiętać, że na filmi z tego co można wyczytać z opisu mamy tzw. balistic gel, który ma symulować w założeniu tkanke mięśniową.
Moim zdaniem wszystko zależy od rodzaju pancerza, budowy dron, celności oraz amunicji.
Drony są w kształcie dość grubych dysków, co utrudnia pociskom przekazanie swojej energii kinetycznej. Widoczne są również elementy zewnętrzne (takie "zaokrąglone skrzydła") które prawdopodobnie sprzyjały by pociskom, wiec tutaj remis, przez co w na pierwszy plan wchodzi celność.
Tu się zgodzę. Penetracja pocisku zależy od wielu czynników zwłaszcza rodzaju pancerza. Nie ma tu co porównywać zwykłej stali do nawet prostej stali pancernej będącej stopem wielu metali by osiągnąć jak najlepsze rezultaty. To 15-20 mm to rozumiem mówiłeś o zwykłej stali i kącie nachylenia 90 stopni. Do tego ak-47 jest bronią o większej sile niż karabinki szturmowe stosowane w serialu.
W naszym przypadku mamy dość duży kąt nachylenia, a te wypustki czy jak to określiłeś zaokrąglone skrzydła uważam, że nie są żadnym problemem. Jeśli już to są pomocne jako, że tak naprawdę liczy się penetracja samego kadłuba to jedyne co mogą zrobić to odbić lub spowolnić pocisk. Do tego dochodzi jeszcze obrót samej drony, który dodatkowo jeszcze zwiększał szanse na zrykoszetowanie pocisku.
Przeciw-pancerne odpowiedniki radzą sobie z metalem o grubości do 35-50mm (zależy jaki metal). Pociski z głowicami radioaktywnymi lecą bez większych przeszkód przez bloki 8cm+ (jednak wymagają większych karabinów, najczęściej masywne-snajperki)
Tak jak powiedziałeś wymagają dużych karabinów i specjalnych amunicji. W serialu raczej używają standardowej amunicji. Co do pancerza drony nie wiem czy można zakładać od razu, że gdy radzi sobie z takimi temperaturami poszycie musi składać się z ceramiki. Co do samego pancerza ceramicznego takie też są stosowane z powodzeniem w np. właśnie czołgach.
Koniec końców uważam, że przebicie tej drony z ich karabinków raczej za nierealne.
Do tego w atmosferę można wchodzić wolniej i pod innymi kątami, przez co nie dojdzie do tarcia i rozgrzania poszycia.
Polecam ze swoimi przemyśleniami podzielić się z nasa. Na pewno będą zainteresowanie techniką, dzięki której nie dojdzie do nagrzania poszycia.