Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 039 - S02E19 - Blockade

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (65 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (14 głosów [21.54%] - Zobacz)

Procent z głosów: 21.54%

2. 9,5 (6 głosów [9.23%] - Zobacz)

Procent z głosów: 9.23%

3. 9 (16 głosów [24.62%] - Zobacz)

Procent z głosów: 24.62%

4. 8,5 (8 głosów [12.31%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.31%

5. 8 (9 głosów [13.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 13.85%

6. 7,5 (3 głosów [4.62%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.62%

7. 7 (2 głosów [3.08%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.08%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (3 głosów [4.62%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.62%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (2 głosów [3.08%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.08%

12. 4,5 (1 głosów [1.54%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.54%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.54%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.54%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.05.2011 - |02:08|

Tak, że nie muszę widzieć tego na filmie, żeby wiedzieć, że takie warunki w kosmosie po prostu panują. I jeśli się w nim porusza, tak jak te statki z dronami to prędzej czy później się z nimi spotka.

I będziesz się upierał, że jak spotka to przetrwa? Bez urazy, rozmowa z tobą nigdzie nie doprowadzi.

Plus drony musiały przebijać się przez atmosfery planet(nie mówie tu tylko o ostatniej)

I? To ma stwierdzić, ze pancerz jest niezniszczalny? Żartujesz sobie teraz ze mnie? Są materiały ekstremalnie wytrzymałe na wysokie temperatury, ale też strasznie kruche. Ceramika może wytrzymać setki, jeśli nie tysiące stopni, ale rozbić może dziecko i to bez młotka...
Do tego w atmosferę można wchodzić wolniej i pod innymi kątami, przez co nie dojdzie do tarcia i rozgrzania poszycia.

#42 scanning

scanning

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 06.05.2011 - |08:57|

Scanning:

Wcale nie brzmi jak opis odcinka, który według Ciebie zasłużył na 10/10, czy coś pominąłem? Oświeć mnie proszę jaki jest jeszcze sens w reszcie Twojego wywodu.

---

A tak na marginesie, to muzyka mi się bardzo podobała w tym odcinku, szczególnie ta na początku (którą chamsko przerwano czołówką) oraz moment tankowania.
Ktoś wie jakie to utwory?

Co do muzyki to mam takie samo zdanie, może być świetnym źródłem bitów do muzyki techno electro, brakowało tylko perkusji. A ocena no cóż, to jest całkowicie subiektywna sprawa, już mam oceniać na płonące 0,5/10 a tu jest moment z genialną muzyką, albo po prostu piękny. Więc mnie o to nie obwiniaj tylko Marka lub Joela.

Użytkownik scanning edytował ten post 06.05.2011 - |08:57|

• 0
Dołączona grafika

#43 crax0r

crax0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 06.05.2011 - |15:40|

Moim zdaniem wszystko zależy od rodzaju pancerza, budowy dron, celności oraz amunicji.

Drony są w kształcie dość grubych dysków, co utrudnia pociskom przekazanie swojej energii kinetycznej. Widoczne są również elementy zewnętrzne (takie "zaokrąglone skrzydła") które prawdopodobnie sprzyjały by pociskom, wiec tutaj remis, przez co w na pierwszy plan wchodzi celność.

Rodzaj pancerza: drony jak widać ciepła się nie boja, przez co pancerz prawdopodobnie jest bardzo kruchy, czyli metal na bazie ceramicznej. Inny powód ku temu może być taki, że drony są wytwarzane masowo, czyli liczy się siła ognia, manewrowość w atmosferze oraz próżni oraz wytrzymałość na rożne czynniki otoczenia. Są niewielkie, więc postawiono raczej na unikanie pocisków, kosztem ogólnej kinetycznej wytrzymałości (np od ostrzału).

Amunicja: wojsko używa pocisków z głowicami na bazie metali ciężkich, w pewnych przypadkach nawet związków radioaktywnych (np odpady z plutonu). Standardowy pocisk AK47 przechodzi przez metal o grubości 15-20mm jak przez masło. Przeciw-pancerne odpowiedniki radzą sobie z metalem o grubości do 35-50mm (zależy jaki metal). Pociski z głowicami radioaktywnymi lecą bez większych przeszkód przez bloki 8cm+ (jednak wymagają większych karabinów, najczęściej masywne-snajperki). EDIT: występują również pociski z tzw. "ładunkiem kierunkowym" które nawet po wystrzeleniu ze zwykłego pistoletu mogą przebić 3cm pancerz. Karabin maszynowy, wiadomo, większy pocisk, mocniejszy ładunek.

PS: -- "zwykle" pociski w starciu z rożnymi przeszkodami :)

Użytkownik crax0r edytował ten post 06.05.2011 - |15:47|

• 0

#44 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.05.2011 - |16:13|

Troszkę już mnie nudzą te drony. Akcja była, zarówno na planecie jak i na Destiny ale brakowało czegoś mocniejszego. Ktoś jednak mógł zginąć dla dodania dramaturgii. A tu jeszcze Destiny zatankowane do pełna :).
Przydałoby się jednak już jakoś wyjaśnić ten wątek z dronami. Bo tak to można go było ciągnąć i przez cały sezon.

Ocena: 8/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#45 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 06.05.2011 - |22:12|

Trochę mnie śmieszą twoje teksy typu "pokaż scenę". Mam nadzieję, że odróżniasz rzeczywistość, od seriali sience fiction. Nie próbuje powiedzieć, że W SERIALU zestrzelenie tej bryły metalu przy pomocy karabinu jest nie możliwe. Tylko pokazać, że w rzeczywistości przebicie takiego pancerza ich bronią można uznać za nierealne.

A ja mam wrażenie, że to ty nie odróżnisz rzeczywistości od serialu. Sam stwierdzasz, że w serialu zestrzelenie drony może jest wykonalne, ale w rzeczywistości byłoby to niemożliwe, hmm, przecież w rzeczywistości nie istnieją drony, nie istnieje Destiny. Cały czas mówimy o rzeczywistości serialowej, a nie naszej :P

Amunicja: wojsko używa pocisków z głowicami na bazie metali ciężkich, w pewnych przypadkach nawet związków radioaktywnych (np odpady z plutonu). Standardowy pocisk AK47 przechodzi przez metal o grubości 15-20mm jak przez masło. Przeciw-pancerne odpowiedniki radzą sobie z metalem o grubości do 35-50mm (zależy jaki metal). Pociski z głowicami radioaktywnymi lecą bez większych przeszkód przez bloki 8cm+ (jednak wymagają większych karabinów, najczęściej masywne-snajperki).

Rzeczowa wypowiedź. A biorąc pod uwagę serialowe realia to nie trudno wyobrazić sobie, że wykorzystywana przez nich amunicja może być wzbogacane naquada, który to jest [beeep] do wszystkiego xD

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 06.05.2011 - |22:13|

• 0

#46 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 07.05.2011 - |13:15|

Obejrzalem sobie pod rzad 17, 18 i obecny 19 i zdecydowanie ten ciag jest jednym z lepszych momentow sezonu. Zwarta akcja, fabula, powtarzajacy sie motyw zagrozenia tworza dobra atmosfere. Sporo humoru (Russhia, winda...Pittsbourgh, ale wymieniam po lebkach, bo w kazdym odcinku bylo wiele dobrych momentow) dobry scenariusz, typowa przygodowka na jakiej oparty jest Stargate. Fajny pomysl z cywilizacja potomkow zalogi Destiny ulatwia budowanie kolejnych fabul. Swoja droga zastanawialem sie czy to w gole nie bedzie jakis trwalszy element, wytlumaczenie skad w tej czesci wszechswiata ludzie. W koncu najlepsze w Stargate bylo to, ze ladowalismy na kolejnych planetach z roznymi wersjami ludzkiej cywilizacji i to bylo po prostu swietne. Jak sie z nimi skontaktowac, co tam sie dzieje, jak sie porozumiec, jak skaptowac do koalicji. Zawsze byl to element na ktory czekalem i z ktorym wiazalem najwieksze nadzieje. Tego bylo mi tez brak w SGU a tu bach-da sie wprowadzic, wystarczy tylko troche pomyslunku. Ale nie wyglada na to, ze bedzie to jakas wieksza konstrukcja, tj. wiadomo ze nie bedzie bo skasowano serial jak sie rozkrecil, ale chodzi o to ze watpie, by poza kilkoma odcinkami ta sfera ludzkiej cywilizacji miala siegac dalej.

No to teraz jestem ciekaw co bedzie w finale. Czy wroca niebiescy? A moze roziwazanie kwestii dron? Szkoda serialu, naprawde teraz milo sie oglada jak wyeleminownao niedorobki. Nudy brak, jakosc leje sie strumieniem. Ech, p-gwiazdka-gwiazdka-gwiazdka sie Syfy. Ty i ten twoj w dupe kopany wrestling. och tak, to doskonaly pomysl, zrobic z stacji o fantastyce go wno szerokiego dostepu. To po cholere robiliscie ten kanal? Moze nalezaloby robic osobny dla wrestlingu i innego SyFu?
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#47 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 07.05.2011 - |13:30|

A ja mam wrażenie, że to ty nie odróżnisz rzeczywistości od serialu. Sam stwierdzasz, że w serialu zestrzelenie drony może jest wykonalne, ale w rzeczywistości byłoby to niemożliwe, hmm, przecież w rzeczywistości nie istnieją drony, nie istnieje Destiny

Ale można ostrzelać pancerz o zadanej grubości z karabinu maszynowego. Nie wiem czy zauważyłeś nie dyskutujemy o istnieniu czy nieistnieniu dron, destiny.

to co pokazuje filmik ładnie wygląda tylko należy pamiętać, że na filmi z tego co można wyczytać z opisu mamy tzw. balistic gel, który ma symulować w założeniu tkanke mięśniową.

Moim zdaniem wszystko zależy od rodzaju pancerza, budowy dron, celności oraz amunicji.

Drony są w kształcie dość grubych dysków, co utrudnia pociskom przekazanie swojej energii kinetycznej. Widoczne są również elementy zewnętrzne (takie "zaokrąglone skrzydła") które prawdopodobnie sprzyjały by pociskom, wiec tutaj remis, przez co w na pierwszy plan wchodzi celność.

Tu się zgodzę. Penetracja pocisku zależy od wielu czynników zwłaszcza rodzaju pancerza. Nie ma tu co porównywać zwykłej stali do nawet prostej stali pancernej będącej stopem wielu metali by osiągnąć jak najlepsze rezultaty. To 15-20 mm to rozumiem mówiłeś o zwykłej stali i kącie nachylenia 90 stopni. Do tego ak-47 jest bronią o większej sile niż karabinki szturmowe stosowane w serialu.

W naszym przypadku mamy dość duży kąt nachylenia, a te wypustki czy jak to określiłeś zaokrąglone skrzydła uważam, że nie są żadnym problemem. Jeśli już to są pomocne jako, że tak naprawdę liczy się penetracja samego kadłuba to jedyne co mogą zrobić to odbić lub spowolnić pocisk. Do tego dochodzi jeszcze obrót samej drony, który dodatkowo jeszcze zwiększał szanse na zrykoszetowanie pocisku.

Przeciw-pancerne odpowiedniki radzą sobie z metalem o grubości do 35-50mm (zależy jaki metal). Pociski z głowicami radioaktywnymi lecą bez większych przeszkód przez bloki 8cm+ (jednak wymagają większych karabinów, najczęściej masywne-snajperki)

Tak jak powiedziałeś wymagają dużych karabinów i specjalnych amunicji. W serialu raczej używają standardowej amunicji. Co do pancerza drony nie wiem czy można zakładać od razu, że gdy radzi sobie z takimi temperaturami poszycie musi składać się z ceramiki. Co do samego pancerza ceramicznego takie też są stosowane z powodzeniem w np. właśnie czołgach.

Koniec końców uważam, że przebicie tej drony z ich karabinków raczej za nierealne.

Do tego w atmosferę można wchodzić wolniej i pod innymi kątami, przez co nie dojdzie do tarcia i rozgrzania poszycia.

Polecam ze swoimi przemyśleniami podzielić się z nasa. Na pewno będą zainteresowanie techniką, dzięki której nie dojdzie do nagrzania poszycia.
  • 1

#48 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.05.2011 - |13:54|

Polecam ze swoimi przemyśleniami podzielić się z nasa. Na pewno będą zainteresowanie techniką, dzięki której nie dojdzie do nagrzania poszycia.

Oni ję dobrze znają. Przestań zgrywać idiotę.

#49 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 07.05.2011 - |14:02|

Jesli chodzi o rozgrzanie poszycia to majac taka technologie w jakiej zbudowane sa drony faktycznie mozna wchodzic w atmosfere jak sie chce, tzn.wolno i pod dowolnym katem. Ale tez nawet jesli mamy hamowanie atmosferyczne to preferowane sa i tak lekkie materialy robiace ta sama robote co ciezkie plyty ceramiczne. Mniej masy na powloke to wiecej na inny sprzet i mniejsze zuzycie paliwa. Istnieje wiele mechanizmow i praw fizycznych ktore mozna wykorzystac by to osiagnac, jednoczesnie powodujac ze jako pancerz bedzie sie to spisywalo srednio. Na przyklad standardowo uznawalo sie, ze aby ochronic astronautow przed promieniowaniem w czasie dlugich podrozy potrzebny bylyby jakis strasznie masywne systemy ochronne, jakies plyty olowiane, kesony etc. Poswiecono temu problemowi wiele prac naukowych, odrzucajac inne rozwiazanie-umieszczenie urzadzenia produkujacego pole magnetyczne odpychajce czastki tak jak to robia pasy van allena na Ziemi. Odrzucono z tego wzgledu, bo takie urzadzenie byloby gargantuicznych rozmiarow i ciezaru zeby moc chronic skutecznie zaloge. Jednak po 40 latach okazalo sie ze mozna to samo osiagnac malym motorkiem produkujacym ulamek mocy z tego wzgledu, ze reszte zrobia same czasteczki odpowiednio reagujac z polem i tworzac z samych siebie bariere odpychajaca.

Istnieje wiec wiele mozliwosci i wszystko zalezy do tego jaka technologia dysponowali budowniczowie dron i ktora drona do czego ma sluzyc. Zwazywszy na to, ze dysponuja bardzo silna bronia pokladowa i jak mozna mniemac latwo jest uzupelnic ich stan, posiadanie zbyt grubego pancerza jest dla nich szkodliwe, skoro i tak jednym strzalem mozna je rozwalic tak czy siak (atakuja znacznie silniejszych od siebie - bo masywniejszych - przeciwnikow, wiec mniemanie ze mozna im dorownac ochrona pasywna jest kretynskie. Logiczniej jest wpakowac cala dostepna mase w srodki ofensywne i manewrowowsc). Wiec pewnie maja tyle, by oslonic sie przed efektami mikrozderzen i tyle. To oraz fakt, ze wladowano w drone z trzy magazynki pozwala sadzic, ze nie jest to wyssany z tylka pomysl. Potezniejsze maszyny durniej konczyly i to w prawdziwym swiecie.

BTW plyty pancerza wspolczesnego czolgu moga miec do 220 mm.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 07.05.2011 - |14:14|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#50 zaxon

zaxon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 08.05.2011 - |14:43|

No dobra, drony wybily cala planete, co sie stalo z pojazdami to wiemy ale co sie stalo z cialami?? Nie zostalo ani kosteczki lezacej na ulicach ?
Teraz az sie prosi cofnac cala Destiny w czasie o te pare milionow lat, zaloga Destiny zacznie od nowa, miliony lat temu,tak, to oni beda pradawnymi i samorealizujaca sie przepowiednia. Zbuduja Destiny i wysla je w droge po to zeby moc wogole zaistniec.
  • 0

#51 scanning

scanning

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 08.05.2011 - |15:29|

Tja, najlepiej serial o początkach Gwiezdnych Wrót, czyli jak to wszystko się zaczęło. Taka Caprica osadzona w czasach około 50 mln lat temu, pierwsze prototypy wrót, narastający konflikt pomiędzy Pradawnymi a Ori, intryga zakrojona na szeroką skalę, zrealizowane w stylu SGU, cała seria na 20 odcinków. Ech, rozmarzyłem się......... :angry: :rolleyes:
  • 0
Dołączona grafika

#52 zaxon

zaxon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 08.05.2011 - |15:36|

No.... pradawni to zwolennicy Eli a Ori to zwolennicy Rusha.

Użytkownik zaxon edytował ten post 08.05.2011 - |15:37|

• 0

#53 scanning

scanning

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 08.05.2011 - |18:39|

No.... pradawni to zwolennicy Eli a Ori to zwolennicy Rusha.

Mi chodzi historię powstania ogólnie gwiezdnych wrót, okrągłego pierścionka z symbolami służącego do podróży. Wiem, prequel w najczystszej postaci, lub szansa na poprawę wizerunku pradawnych. Fantazje.......

• 0
Dołączona grafika

#54 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 08.05.2011 - |18:58|

Mi chodzi historię powstania ogólnie gwiezdnych wrót, okrągłego pierścionka z symbolami służącego do podróży.

Przecież to było już pokazane. I nic nadzwyczajnego się z tym nie działo. Ot pewnej nocy jakiemuś Pradawnemu się to przyśniło i tyle.

A przy okazji bardzo proszę o zakończenie tego wątku tutaj.
Jak chcecie dalej to rozwijać to znajdźcie sobie odpowiedni temat.
Jest taki na Forum.

::. GRUPA TARDIS .::

#55 Crusier

Crusier

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoMarki

Napisano 09.05.2011 - |09:43|

@DevilaN
@piter555
@scanning