Stargate SG-1: Sezon 7
Napisano 25.08.2003 - |11:24|
Zacznijmy od tego jak doszło do decyzji siódmego sezonu. Dobrze wiedzą osoby śledzące wydarzenia w świecie naszego serialu, że seria szósta miała być ostatnią i odcinek 622 był odcinkiem który miał nas przygotować do wielkiej ostatecznej rozgrywki z Anubisem w filmie. Oczywiście nie wiadomo czemu postawiono nakręcić siódmy sezon. Czy nie wiadomo czemu? Pewnie chodziło o kasę kanałowi Scf-fi Channel. Nie ma co kryć że szósty sezon odniósł wielki sukces na tamtym kanale pod względem oglądalności. Niestety sprawiło to że wielkie napięcie wytworzone przez 622 już w następnym odcinku znikło i kosztem siódmego sezonu nie będziemy mieli nawet filmu kinowego.
Daniel-Jonas-Daniel
W szóstym sezonie została wytworzona nowa dynamika, którą rozsypano w sezonie siódmym. Daniel wrócił co można uznać ze rzecz dobrą, jednak wyrzucił on Jonasa, a doświadczenia Daniela z podróży po innych wymiarach zostały może raz wspomniane i tyle. Nic nowego!
Najgorszy odcinek premierowy
701&702 był najgorszy ze wszystkich odcinków premierowych sezonu. Odcinek 701 miał ciekawy końcowy moment gdy Tauri dokopywało Anubisowi, ale to tyle. To już nawet lepszy jest 622. Pierwsza połowa 701 to powrót Daniela, nagle w drugiej połowie zapominamy o tym i mamy super akcje przeciwko Anubisowi, która powoduj że Anubis zostaje osłabiony i władza oddana Baalowi. OWszem były ciekawe momenty akcji i odcinek ogólnie najlepszy z pierwszej jedenastki jednak nie zmienia faktu że był najgorszy z odcinków premierowych w histori serialu.
Czy Anubis nam zagraża?
Tak mocno podkreślane poszukiwania zaginionego miasta w odcinku 701 potem rozpływają się w powietrzu. Co jest? Czy USAF nie może przewidzieć że Anubis się jeszcze odrodzi i odzyska swoją potęgę jak to zaczatki widzimy w 711. Czy nie są ciekawi jakie to super bronie są w zaginionym mieście. Czy nie można było zacząć prowadzić jakiś badań nad poszukiwaniami "zaginionego miasta". Nic nie wiemy. SG1 się obija odpoczywając, werbując nowych Jaffa zamiast badać nowe planety z bazy pradawnych. Zamiast tego zabawia się w rajdach kosmicznych. Tak mocno odkrywcze "zaginione miasto" w 622 i 701 zaginęło w pamięci Tauri.
Kim jest Jack?
To największe utrapienie tej połówki. Brak RDA jest tak widoczny że tylko skończony ślepiec by nie widział jego braku. W 701 gdzieś znika, w 702 siedzi w jednym pomieszczeniu, w 703 pojawia się pod koniec na sześć minut, w 704 pojawia się w drugiej połowie i też tylko w jednym miejscu strzelając ze snajperki, w 705 jest go trochę więcej jednak dalej w tle, w 706 siedzi i pilnuje Daniela, w 707 jest w pierwszych 10 minutach, w 708 też znika na narady, w 709 znika na inna planetę, w 710 podobnie jak w 705 jest go w miarę dużo ale dalej w tle no i w 711 nie ma go w piewszych 15 minutach. Nasz Jack nie miał ani jednego odcinka o sobie (703 był odcinkiem o klonie). A zgadnijcie kto w intrze jest główną postacią? Nie uwierzycie chyba.
Kim jest SG1
Co się stało z drużyną. Oni coraz mniej czasu są razem. Mamy tu masę odcinków dla jednej postaci. 703 dla klona Jacka, 704 dla Tealca, 706 dla Shanksa, 707 dla Daniela, 708 dla Sam, 709 dla Sam, 710 dla Tealca. Naprawdę zrobiło się strasznie biednie. Szczytem są odcinki 06-09 gdzie nerwica może niektórych trafić. Tytłowe SG1 jest w rozsypce.
A shipper na to niemożliwe!
Wraz z małą ilości Jacka także i shipu (nawet tego bardzo bardzo lekkiego) brakuje. Jednak i tak jest go trochę patrząc na ilość ile RDA spędza na ekranie i mozna powiedzieć że poziom zadawalający. Jednak co z tego? To jakby próba zadowolenia jakiejś grupki na siłe, a mimo to dalej nie dostaliśmy tego co byśmy chcieli.
Werfikacja ocen za odcinki:
701 - Fallen - 8
Odcinek stworzony by Daniel wrócił i by dokopać Anubisowi. Szczególnie powalająca końcówka.
702 - Homecoming - 8
Bardziej zrównoważony pod względem akcji, Jonas odchodzi, porusza pare problemów.
703 - Fragile Balance - 6,5
Odcinek poświęcony dla klona, który to odcinek był odkładany z sezonu na sezon i niezbyt dobrze mu to zrobiło.
704 - Orpheus - 7,5
Ciekawe sceny walki, odcinek o tematyce Jaffa jednak jeden z lepszych.
705 - Revisions - 6,5
Powtórzony schemat z odrobiną drużyny SG1. (przynajmniej są na jednej planecie razem)
706 - Lifeboat - 6,5
Odcinek pokazujący umiejętności aktorskie Shanksa i pozwalający pokazać się Janet.
707 - Enemy Mine - 7
Ciekawe nawiązanie do poszukiwań naquada i wątku Unasów jednak ostatecznie biednie bo jest tam tylko Daniel.
708 - Space Race - 7
Dobre efekty, słaby scenariusz i biednie bo tu tylko Sam.
709 - Avenger 2.0 - 6,5
Nawet śmieszny, jednak obracający się wokół postaci Felgera, a niby to odcinek o Sam.
710 - Birthright - 7,5
Odcinki o Jaffa najwyraźniej są nalepsze w tym sezonie. Dobre sceny walki, wątek tritonium.
711 - Evolution - 7,5
Jak na dwucześciowiec bardzo słabe zakończenie
Ogólnie BIEDNIE!
Napisano 25.08.2003 - |12:30|
Z przykrością muszę potwierdzić, że humor Jacka mnie też już nie bawi.hmm w 7x11 moim zdaniem anderson troche nagina juz te swoje zartowanie... powoli przestaje mi sie to podobac
Największe przegięcie, to scena (w Homecoming) spotkania z liderami 3 państw Kelowny przy wrotach i głupie/idiotyczne opowiastki Jacka.
Napisano 25.08.2003 - |13:05|
Z przykrością muszę potwierdzić, że humor Jacka mnie też już nie bawi
Ja sie zacząłem zastanawiać w pewnym momencie, jak on może być dowódcą grupy, skoro miejscami robią z niego totalnego przygłupa
Ale akurat motyw z MINIMALNY SPOILER volkańskim pozdrowieniem w 7x11 mi sie podobał
Napisano 25.08.2003 - |13:53|
Napisano 25.08.2003 - |13:53|
Co do żartu z 618 nim to najmniej bym się przejmował. Ponownie udawał głupka i popisywał się przed Sam.
Napisano 25.08.2003 - |14:15|
A no właśnie co z Asgardem? SG1 skopało dupe Replikatorom a po Asgardzie nie widu i słychu. Co z tą obietnica pomocy w walce z wężogłowymi jak tylko uporają się z problemem replikatorów? Mogliby chociaz pomóc poszukać Lost City.Jest za to więcej Tealc'a, martwi mnie natomiast niedostatek Asgardu i Anubisa
Napisano 25.08.2003 - |14:31|
Macie wszyscy racje co do tej serii,zgadzam sie w 100% : za malo Jack'a,za duzo daniela ,i nic z calosci druzyny sg-1 kazdy odcinek o kim innym troche to straszne i jeszcze to ze odcinki wydaja sie byc wyrwane z iinnej bajki,jakby nie mieli dosc watkow z 5 i 6 sezonu zeby cos konkretnego rozpoczac:( ( choc nie widzialam jeszcze odc.10 i 11 moze tam cos jest ,ale z tego co piszecie to nic, nie mam na co liczyc:( )
Napisano 25.08.2003 - |14:32|
Niestety Tak i taki sezon będzie ;(A czy wogóle zapadła decyzja co 8 sezonu ??
Dyskusja na ten temat była tuaj:
http://www.gwrota.co...wtopic=460&st=0
Napisano 25.08.2003 - |16:16|
Co prawda jest pare słabych odcinków, ale jest też kilka dobrych.
Po prostu po świetnej końcówce sezonu 6 oczekiwania były wysokie...
Odcinek premierowy
Ciężko mówić, że był najgorszy z dotychczasowych, skoro jak dotąd odcinki premierowe były jednymi z najlepszych w całej serii. Przyznajcie, że Fallen&Homecoming był widowiskowy i trzymający w napięciu.
A moim zdaniem był lepszy od Into the Fire.
team sg-1 oraz brak Jacka
Nie da się ukryć, że największa niemiła niespodzianka. Za dużo odcinków jest skoncentrowanych na jednej postaci, co samo w sobie nie jest złe, ale niestety pozostałe postacie gdzieś giną. Klinicznym przypadkiem jest Jack. Ale tu jest to wybór RDA
Główny wątek
ulegał już zmianie w połowie 5 sezonu. W końcu wcześniej sg-1 rozwaliło tyle wężykow
(przedewszystkim Apophis) że pozostało tylko kilku:
- Anubis, z którym walka toczy się już prawie 2 serie - i tylko z nim!!,
- Yu - sg-1 nigdy z nim nie walczyło
- Baal (nowy charakter)
Siłą rzeczy ta walka musiała zejść na nieco inny wątek i tak wyszła rebelia Jafa.
Jak by nie patrzeć to jednak wszystkie odcinki z głównego wątku w 7 sezonie
(Fallen,Homecoming,Orpheush,Birthrigth,Evolution) są bardzo dobre ocena 8/10 - 8,5/10
Choć brakuje jakiegoś rewelacyjnego odcinka. Takiego po po którym szczęka by opadła
Wątki inne
Tu niestety nie jest różowo
Tylko jeden bardzo dobry odcinek: Lifeboat
Jeden tragiczny: Avenger 2.0 (ihmo: jeden z najgorszych w całym sg-1)
Pozostałe przeciętne, ale trzymające poziom. Każdy na swój sposób.
Przed nami druga połowa, oby jednak była lepsza niż pierwsza
Użytkownik Merlin' edytował ten post 25.08.2003 - |16:19|
Napisano 25.08.2003 - |21:51|
chyba żartujesz, to akurat było bardzo niesmaczne i .... tandetneAvenger wprowadził fajny humorek Carter naparzająca się z małą blondynką roolez
choć fajna była reakcja Jacka
Napisano 26.08.2003 - |07:51|
Napisano 26.08.2003 - |08:47|
Ja tylko sie modle zeby 8 sezon nie byl gorszy od 7 bo to juz zupelnie bedzie koniec SG1
Ci, co żyją miłością, widzą głębiej.
Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.
Napisano 26.08.2003 - |08:49|
5 odcinek dla mnie BOMBA.
Napisano 26.08.2003 - |08:54|
FABUŁA - POMYSŁ. Fajny klimat coś trochę jak Archiwum X.
Fajnie sobie to wymyślili, że komputer zmniejsza rozmiary kopuły ileś tam osób idzie w odstawkę (pakuje walizkę i wychodzi
Super! (No ale z tego komputera to niezły ludobójca :-)
Napisano 26.08.2003 - |10:04|
Tak,tylko,że to już było.Już mówiłem,że przypomina mi Equilibrium i Matrix.Koniec z takimi odcinkami!!!!Mi się autentycznie nie podobał!!!!A sorry nie napisałem co mnie zachwyciło w 7x05 Revisions.
FABUŁA - POMYSŁ. Fajny klimat coś trochę jak Archiwum X.
Fajnie sobie to wymyślili, że komputer zmniejsza rozmiary kopuły ileś tam osób idzie w odstawkę (pakuje walizkę i wychodzi-ci co oglądali wiedzą o co chodzi) a reszta zostaje tak przeprogramowana jakby nigdy nic sie nie stało.
Super! (No ale z tego komputera to niezły ludobójca :-)
Napisano 26.08.2003 - |11:56|
PRZERWA W NADAWANIU ODCINKÓW
Zapewne 15 grudnia pojawi się druga część Evolution (712)
------------------------------------------------------
Pewnie większość o niej wie jednak trzeba to powiedzieć "out loud". Odcinek wyemitowany 22 sierpnia 2003 na amerykańskim Scf-Fi Channel zakończył pierwszą połowę sezonu siódmego i oznacza to przerwę aż do stycznia 2004 roku w emisji odcinków na tym kanale.
Można oczywiście podejrzeważ że ponownie brytjski kanał "Sky One" wyprzedzi "Scf-Fi Channel" w nadawaniu odcinków sezonu siódmego. Emisja na "Sky One" rozpoczyna się 29 września tego roku odcinkiem 701 (potwierdzone). Zakładając że będą regularnie puszczać odcinki co tydzień (w poniedziałki), odcinek 712 wypadnie w dniu 15 grudzień 2003. Oczywiście z tym przewidywanie różnie bywa ponieważ pewne odcinki mogą zostać puszczone razem (jak to raz Sky One zrobiło z odcinkami 518 i 519, czy też odcinki 621 i 622), oraz w okresie świątecznym (25 grudnia, 1 stycznia) są przerwy. Jednak te przerwy mogą tylko zaważyć na tym tylko jak szybko zobaczymy odcinek finałowy :> (zakładając dwa tygodnie przerwy) odcinek finałowy będzie 1 marca :>
A więc....
nieżywy okres... kończymy wakacje... wracamy do szkoły... ;(
Napisano 26.08.2003 - |12:09|
Masz rację,niektórzy z was maturki będą w tym roku szkolnym pisać i skończy sie StarGate maniactwoA więc....
nieżywy okres... kończymy wakacje... wracamy do szkoły... ;(
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »