Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Walking Dead

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
176 odpowiedzi w tym temacie

#41 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 11.11.2010 - |00:28|

Redneck przeciwnikiem? Mam nadzieję, że nie.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#42 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 11.11.2010 - |00:56|

Sam sterroryzował chyba z 6 osób więc daje chłopak radę. Może ostro namieszać.
Same zombiaki za przeciwników nie wystarczą tym bardziej, że nie stawiają żadnego oporu. Można ich napieprzać ile wlezie więc byłoby nudne oglądać co odcinek jak ich rozwalają na wszelakie sposoby.
  • 0

#43 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 13.11.2010 - |19:54|

Pilot znakomity, tak jak sobie wyobrażałem. Wierny komiksowi, dobrze dobrani aktorzy (chociaż mogliby zrzucić te akcenty z południa, po co skoro i tak nie potrafią?). Morgana sobie trochę inaczej wyobrażałem, ale aktor dał radę (w komiksie idealnie wyglądał jak Bubbles z The Wire). Ciekawie wykorzystali czołg, tylko WTF z tym śmigłowcem czy co to było? Klimacik ekstra.

Drugi odcinek był gorszy i niektóre wątki sprawiały, że drapałem się po głowie. Po pierwsze klimat uciekł, po drugie ta cała sytuacja z wieśniakiem-świrem jest kretyńska. Kto mu przydzielił najlepszą broń i ogólnie niby jakim cudem on trzyma się tej grupy? T-Dog :lol: :blink: :lol:? Jeszcze brakowało, żeby ten Morales powiedział monolog "Jestem gangsta Meksykańcem, ale w głębi duszy jestem dobry". Zombie skaczące przez bramę? Ta... Glenn jest strasznie denerwujący w stosunku, co do komiksu.
Pewnie myślą, żeby używać go jako element poprawy nastroju, ale przesadzają.

@Me Myself and I
Spoiler

• 0

#44 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 14.11.2010 - |12:29|

I.02
najważniejsze, że zombiaki zaczęły biegać, zrobiło się dzięki temu straszniej i wyzwoliło większe emocje w widzach.
Niestety serial stracił klimat, scena na dachu była tak durna, że sam nie wierzyłem, że oglądam to w AMC. W ogóle przez pierwsze 10-15 minut było nudno, miłosne sceny z beznamiętną Sarą z PB, dziwne rozmowy w domu towarowym, śmieszna grupa zombie przed wejściem.
Później się rozkręciło i oglądało się bardzo fajnie, było napięcie, akcja, świetna scena sekcji zwłok:).
Mimo wszystko jednak uważam że było gorzej niż w pilocie - 7,5/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#45 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.11.2010 - |17:25|

@Me Myself and I

Spoiler

to tym bardziej strasznie naiwna scena wyszła i psuje mi wrażenie poważnego serialu...

ponadto, jak wyżej stoi a zapomniałem poprzednio o tym wspomnieć, klimat obozowiska jest doszczętnie zepsuty przez nijaką lekarkę bez głowy... zobaczymy co wyjdzie z konfrontacji, która chyba już jutro będzie miała miejsce

btw. jakby ktoś komiksy chciał poczytać: MOD: To nie jest warez! [ja: ok, przepraszam] ... to są w sieci :P

Użytkownik Me Myself and I edytował ten post 15.11.2010 - |09:07|

• 0

#46 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.11.2010 - |08:34|

Tak swoją drogą, miałem okazję zobaczyć fragmenty drugiego odcinka na jakiejś polskiej stacji (chyba FOX) i nie wydaje mi się by był ocenzurowany.

1x03 nastrój serialu nadal dobry, za to fabuła zaczyna kuleć.

Broń - mieć problemy z brakiem broni w takim świecie jest (brak mi odpowiednich słów) szokujące? zadziwiające. W mieście na środku stoi czołg, niemal na pewno ckm na dachu ma przynajmniej jeden pełny magazynek, no na boga, trup w czołgu miał pełny magazynek w pistolecie. Sklepy z bronią, posterunki, do tego wojsko przecież robiło punkty obronne. W tym świecie broń powinna się poniewierać wszędzie. A oni mają problem zdobyć kilka sztuk?

Paliwo - ja rozumiem że z paliwem jest większy problem, znaczy się rozumiałem przez pierwszy odcinek. Ale tu pokazali, że w mieście jest pełno porzuconych samochodów i to nie w nieładzie, bo nie mogły jechać i skończyło im się paliwo, ale na parkingach, jaki to problem zrobić kilka wyskoków do miasta, czy na jego obrzeże i zebrać odpowiednie ilości paliwa?

4 facetów wraca do miasta i tylko jeden ma cichą broń (kuszę), ani jednego kija, siekiery, maczety?

Najlepsza była scena nad wodą, gdzie jeden psychol okładał żonę, a kiedy przyszli jej z pomocą i sprali na kwaśne jabłko tego palanta, ta jeszcze nad nim płakała. A przecież ten idiota był gotów ją zabić, bo krzywo patrzyła. Najgorsze, że w tej scenie nie było za grosz fikcji. Takie kobiety naprawdę istnieją. :|

Ach byłbym zapomniał. Na dachu jednak odpiłował sobie rękę. Ja rozumiem, desperacja, niemożność pozbierania myśli. Ale to piłowanie było tak nachalne, że aż niemiłe.

#47 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 15.11.2010 - |12:33|

Ach byłbym zapomniał. Na dachu jednak odpiłował sobie rękę. Ja rozumiem, desperacja, niemożność pozbierania myśli. Ale to piłowanie było tak nachalne, że aż niemiłe.

Ja mam inna obiekcje do tej sceny. Pily dziela sie na kilka roznych kategorii, ta ktora pokazali sluzy do ciecia metali ... dlaczego nie przecial kandajek? Raczej watpie by te byly robione z jakiegos typu mocniejszego metalu niz zwykla stal.

Broń - mieć problemy z brakiem broni w takim świecie jest (brak mi odpowiednich słów) szokujące? zadziwiające.

To trzeba wlozyc do tego samego worka co pytania typu "Jakim cudem bezmyslne zombie, ktore zarazaja tylko przez ugryzienie opanowaly swiat?", poprostu takie jest zalozenie serialu i by przyjemnie sie go ogladalo nalezy to przyjac bez analizowania.

Użytkownik Modes edytował ten post 15.11.2010 - |12:34|

• 0

#48 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 15.11.2010 - |17:05|

Nawet jeśli kajdanki były z czegoś mocnego zrobione, to jeszcze była rurka, do której był przypięty, była cienka, na pewno dałoby się ją łatwo przepiłować. Jedyne wytłumaczenie jakie bym widział - to pośpiech z powodu wdzierających się zombiaków, tyle że jak widzieliśmy nie wdarły się na dach.

Użytkownik Magnes edytował ten post 15.11.2010 - |17:05|

• 0
http://magory.net - moja strona

#49 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 15.11.2010 - |17:57|

Wątek z kajdankami jest wyjęty z [beeep] i nie było go w komiksie.

Modes jeśli chodzi o pytanie "Jakim cudem zombie zdołały objąć świat?" to powinieneś dostać odpowiedź jeszcze w tym sezonie, bo jest z tym związany lekki twist. Jeśli nie powiedzą tego w serialu po ostatnim odcinku tego sezonu to napiszę jako spoiler.
  • 0

#50 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.11.2010 - |22:40|

to czego się obawiałem stało się, Sarah zanudza niemiłosiernie... końcówka trochę emocji dostarczyła, acz dla mnie wiało lekko nudą + w/w nie-realizmy. ciekawe co się do końca sezonu jeszcze wydarzy. albo niewiele albo znacznie przyśpieszą
  • 0

#51 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 16.11.2010 - |09:57|

Jedyne wytłumaczenie jakie bym widział - to pośpiech z powodu wdzierających się zombiaków,

no lekkie przegięcie :)
Nie wierze, że szybciej odpiłujesz sobie rękę niż cienki, przerdzewiały pręt metalowy.
Nawet gdybyś ciął w przegubie (a nie kość), ból, upływ krwi itp na pewno cię spowolni.
Poza tym ilość krwi jaką było tam widać była zdecydowanie zbyt mała.

::. GRUPA TARDIS .::

#52 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 16.11.2010 - |16:50|

Pewnie z tą ręką/dłonią miało być bardziej dramatycznie, ale wyszło mało logicznie. Oczywiście człowiek widzący idących na niego zombiaków nie musi myśleć logicznie, bo może nie mieć na to czasu, ale... pozostaje właśnie ale.

Ogólnie serial po tych 3 odcinkach przyciągnął moją uwagę, chociaż nie uważam go za wybitny. Ogólnie bardziej jest obrzydliwy niż straszny. Nie zmienia to faktu, że obejrzę dalsze odcinki ;)
  • 0

#53 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 16.11.2010 - |22:21|

refleksje po 1x03
motyw z odciętą dłonią - żenada, poza wszystkim skąd taki głąb wie, że trzeba ciąć nad tętnicą żeby się w 2 minuty nie wkrwawić ;)
musimy myśleć o obronie obozu - nie lepiej znaleźć jakieś odizolowane miejsce np. wyspę na jeziorze, oceanie, fort wojskowy (tyle ich w końcu mają) - co to, jedyny dom towarowy jest w Atlancie?
interes z nożycami - a nie można po drodze sobie zorganizować w jakiejś ichniejszej "Agromie" ;)
no ale to w końcu serial made in USA dla obywateli made in USA
oglądamy dalej
  • 0

#54 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 16.11.2010 - |23:26|

Jest trochę głupoty w serialu. Z tego obozu jak ktoś już wspominał, lepiej było by się przenieść na bezludna wyspę, bo w końcu nawet tam by mieli owoce i jakieś żarcie, a tych zombiaków by nie było. Coś mi się nie podoba w serialu, ale nie umiem powiedzieć co. Lecz będę dalej oglądał.
  • 1

#55 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.11.2010 - |00:06|

01x03
Mieliśmy jak do tej pory 3 odcinki i każdy z innej kategorii. Pierwszy typowo wprowadzający i wyjaśniający z grubsza o co chodzi. Drugi pełen akcji (świetny). I trzeci typowo obyczajowy z dodatkiem dramatu (i nie mówię tu to o minach Lori aka Tara Tancredi ;)), który jak do tej pory wypada najsłabiej.
Co do tej ręki to tak jak przewidziałem. Innego wyjścia nie było patrzac na serial, który zaliczyć można do tych "krwawych" i w którym chodzi o to żeby było jak najwięcej krwi. Co do analizy czy było to mądre czy nie, że mógł przecież przeciąć kajdanki albo rurkę, do której był przypięty, to gdyby tak analizować każdy serial, to okaże się, że w każdym jednym takich bzdur jest co nie miara. To samo tyczy się paliwa, broni czy narzędzi. Bez głębszej analizy serial, podobnie jak setki innych, da się oglądać.
A z drugiej strony, wszyscy tacy mądrzy, a ciekawe kto by się odważył iść do takiego miasta opanowanego przez zombie i spuszczać paliwo z aut, czy włóczyć się po mieście w poszukiwaniu sklepu z narzędziami.

A z tym biciem kobiety to Toudi ma rację, że to samo życie. Kiedyś miałem sytuację, że koleś u mnie na klatce ciągnął kobitę za włosy po schodach i od czasu do czasu tłumaczył jej coś przy pomocy pięści czy nogi, kiedy wyszedłem na klatkę żeby jej pomóc, laska powiedziała mi żebym [beeep]ł. Po czym pogodzeni poszli sobie jak gdyby nigdy nic się nie stało. Nie wiem co jest z tymi kobietami, że chcą być z takimi kolesiami, którzy je non-stop leją. Może im bardziej je biją tym one bardziej ich kochają. Chyba trzeba to przetestować :D

A wracając do serialu to generalnie mi się podoba, zawsze to coś innego.
Ocena za odcinek 7/10.

• 1

#56 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 17.11.2010 - |02:52|

Odcięcie sobie ręki może i było absurdalne, ale co powiecie na wniebowstąpienie? Przecież łańcuch z kłódką został rozcięty dopiero w chwili zjawienia się ekipy ratunkowej :D
  • 0
10 Battlestar Galactica, Californication, Supernatural
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island

#57 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.11.2010 - |10:56|

Pewnie przyczaił się gdzieś na dachu i w następnym odcinku wyskoczy na nich z ukrycia z jakimś młotkiem.

Użytkownik Toudi edytował ten post 17.11.2010 - |18:09|
cytat całego poprzedniego posta

• 0

#58 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 17.11.2010 - |18:06|

Odnośnie przemocy domowej polecam mało znaną powieść Stephena Kinga - Rose Madder. A wbrew pozorom nie tylko kobiety padają jej ofiarą, a postawa bronienia kata przez ofiarę jest typowa nie tylko dla takich sytuacji - nie znam się na tym, ale tyle udało mi się zapamiętać, z różnych źródeł.

Użytkownik Magnes edytował ten post 17.11.2010 - |18:07|

• 0
http://magory.net - moja strona

#59 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.11.2010 - |08:50|

No cóż. Motyw z odciętą ręką w niebezpieczny sposób zalatuje mi "Prison Breakiem". ;)
Co do broni to faktycznie - powinno być jej pełno. To przecież USA - druga poprawka do konstytucji gwarantuje obywatelom prawo do posiadania i noszenia broni. Istnieją tam odpowiednie sklepy. Nie wierzę, żeby wszystkie takie miejsca zostały doszczętnie oczyszczone przez uciekających w popłochu. A do tego należy doliczyć zbrojownie na policyjnych posterunkach, wojskowe magazyny itp. Mnóstwo broni i amunicji powinno po prostu "leżeć na ulicy" - przy zniszczonych barykadach, w samochodach uciekinierów (którym się nie udało) albo przy zombie (powinni dokładnie przeszukiwać każde zabite "ciało"). Najdziwniejsze jest to, że do głowy im nie przyszło poszukać jakiegoś tłumika.
Z drugiej strony rozumiem ukrywających się - oni wolą siedzieć na tym odludziu, boją się wychodzić.

Dziwi mnie też, że mają takie problemy z komunikacją. Uparli się na to CB, w dodatku nie widać porządnej anteny (korzystają z samochodowej!?) i dziwią się, że nie da się z nikim nawiązać kontaktu. A przecież warunki mają całkiem niezłe - ja na ich miejscu zamontował bym antenę na jakimś wzniesieniu (choćby miał to być porosty dipol rozwieszony między drzewami). Najlepiej jeszcze z jakąś "dopałką" na wyjściu. A jednym z priorytetów byłoby zdobycie jakiegoś krótkofalarskiego albo wojskowego transceivera KF, który pozwoliłby zorientować się w sytuacji na skalę kraju i na świecie. ;) Ten sam problem radośnie zignorowano w "Jericho".
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#60 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.11.2010 - |12:55|

Ten sam problem radośnie zignorowano w "Jericho".

No proszę cię, w Jericho jednak było inaczej. Najbliższe duże miasto zostało zniszczone z powierzchni Ziemi, Wojska nigdzie w pobliżu nie było, a cała (prawie cała) zaawansowana poszła się... poszła na emeryturę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych