Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 030 - S02E10 - Resurgence

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
140 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (106 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (37 głosów [34.91%] - Zobacz)

Procent z głosów: 34.91%

2. 9,5 (24 głosów [22.64%] - Zobacz)

Procent z głosów: 22.64%

3. 9 (19 głosów [17.92%] - Zobacz)

Procent z głosów: 17.92%

4. 8,5 (7 głosów [6.60%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.60%

5. 8 (11 głosów [10.38%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.38%

6. 7,5 (3 głosów [2.83%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.83%

7. 7 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.94%

8. 6,5 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

9. 6 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 02.12.2010 - |22:07|

A używanie broni palnej w próżni jest dozwolone?
Latareczki specjalnie produkowane do użytkowania w próżni? :)

ad 1 - współczesna broń palna działa w kosmosie :) Za dużo Firefly się naoglądałeś. :)
ad 2 - latarki? a co ci ma nie działać w próżni ? Tego już wogóle nie rozumiem :)
Czyżby według ciebie baterie nie mogą dawać prądu ?
A może chodzi o konstrukcję żarówki? Jeżeli tak to radziłbym sprawdzić jak zbudowana jest żarówka.

Użytkownik psjodko edytował ten post 02.12.2010 - |22:09|

::. GRUPA TARDIS .::

#42 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 02.12.2010 - |22:12|

Greer i Brody porozumiewali się przez radio w skafandrach.

Nie szkodzi - w próżni dalej, zgodnie z fizyką, powinno być cicho:)
  • 0

#43 Caravashi

Caravashi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 02.12.2010 - |22:20|

Nie jestem obeznany w najnowszych nowinkach militarnych ale coś co ma w nazwie "palna" i próżnia nie do końca mi się sumuje a latarki oprócz baterii mają w środku też powietrze które mogłoby je rozsadzić, żarówka jest tylko drobnym elementem.
No i właściwie jak otwierali drzwi to też nie było widać jak powietrze uchodzi z promu, pomijając już dźwięk gdy Greer chyba odbezpieczał broń.

Albo na tym rozpadającym się statku była bardzo dziwna próżnia albo jej nie było.

Z zupełnie innej strony - twórcy SGU na długo przed premierą pierwszego odcinka twierdzili, że SGU będzie miał więcej wspólnego z Firefly niż z BSG.(..)ale to co robią ostatnio z Cloe... wypisz wymaluj River!!!

Firefly oglądałem tylko sporadycznie, ot jakiś film czy coś ale mi też Cloe od razu się skojarzyła z tamtą dziwną dziewczyną, ktoś ją zaszufladkował i póki jej szczególna uroda nie minie będzie grała w takich produkcjach dziwne dziewczyny. ;)
Nie wiedziałem tylko że robią to z premedytacją, a tak normalnie zaczynała...

Użytkownik Caravashi edytował ten post 02.12.2010 - |22:32|

• 0

#44 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 02.12.2010 - |22:35|

No i właściwie jak otwierali drzwi to też nie było widać jak powietrze uchodzi z promu.

Bo zostało osunięte przed otwarciem włazu, by uniknąć sytuacji, że zostaną wyssani wraz z ulatującym powietrzem? Nie wiem, wydaje mi się to dość logiczne, ale co ja mogę tam wiedzieć.

A co do ciszy w kosmosie, no cóż, strzałów, wybuchów tez nie powinno być słychać, a słychać. Nie ma co się dziwić, to norma w filmach i serialach s-f, ciężko sobie wyobrazić bez dźwiękowe bitwy, z niektórymi rzeczami trzeba się pogodzić, i przyjąć to za fakt.

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 02.12.2010 - |22:36|

• 0

#45 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 02.12.2010 - |23:39|

Mnie nieustannie zadziwia oświetlenie hełmów w środku. Efektowne na filmie, ale bez sensu - w szybie hełmu widzi się chyba głównie swoją twarz, a nie otoczenie :))
  • 0

#46 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 02.12.2010 - |23:58|

Ale rzeczywiście trochę przesadzają że tak szybko traci energie skoro może zejść poniżej korony słońca aby się doładować.. Może to wówczas inna tarcza.. kto to wie ;)

Jak dla mnie to jest inny rodzaj tarczy - Bardzo mocna ale jednocześnie nie można jej używać zbyt długo - albo istnieje możliwość przegrzania albo zżera tak solidne porcje energii że bez dodatkowego zasilania Destiny nie jest w stanie jej utrzymać.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#47 Snumum

Snumum

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 03.12.2010 - |03:49|

A ja takie pytanko mam, dlaczego nasz chwalebny statek mogą obsługiwać ludzie bez genu pradawnych??? Może mi coś umknęło w poprzednich odcinkach. Że niby taki starożytny ze nawet starożytni jeszcze nie posiadali takiej technologi ? Jak fotel jest to i opcja dostępu tez powinna być ograniczona w końcu chcieli nim leczyć nasza hybrydkę wiec OCB ?

Ten kwiecień mnie dobija...
  • 0

#48 Orlin_nilrO

Orlin_nilrO

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 03.12.2010 - |07:34|

A ja takie pytanko mam, dlaczego nasz chwalebny statek mogą obsługiwać ludzie bez genu pradawnych??? Może mi coś umknęło w poprzednich odcinkach. Że niby taki starożytny ze nawet starożytni jeszcze nie posiadali takiej technologi ? Jak fotel jest to i opcja dostępu tez powinna być ograniczona w końcu chcieli nim leczyć nasza hybrydkę wiec OCB ?

Człowieku brak mi słów, te twoje pytania to chyba jakiś żart. Na wszystkie twoje pytania padły odpowiedzi w serialu. Proponuje obejrzeć jeszcze raz bez przewijania, a gwarantuję, że wiele rzeczy których nie wiesz, jest tam wytłumaczone.
  • 0

#49 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 03.12.2010 - |11:05|

Nie jestem obeznany w najnowszych nowinkach militarnych ale coś co ma w nazwie "palna" i próżnia nie do końca mi się sumuje

Temat był już kiedyś przewałkowany na forum... To co pojawia się w Firefly, tzn. rura z powietrzem podpięta do karabinu, to bzdura. Do odpalenia materiału pędnego w naboju nie jest potrzebne powietrzem. Po pierwsze - powietrze i tak by tam podczas spalania nie doszło - jeśli ciśnienie gazów w naboju jest tak duże, że po wystrzeleniu niesie pocisk na kilkadziesiąt/kilkaset metrów, to nie jest to po prostu możliwe? Po drugie mieszanki ("proch") są tak robione, że zawsze jeden ze składników jest utleniaczem. Jak robisz silnik rakietowy w najprostszej wersji, takiej z saletrą i cukrem pudrem, to utleniaczem jest saletra (niezły też jest nadmanganian potasu ale ciężej go kupić, zresztą z saletrą też jest coraz gorzej) - powietrze uwięzione pomiędzy ziarnami mieszanki (jeśli ubijasz) lub w zastygniętej mieszance (jeśli topisz i potem nalewasz do obudowy) nie odgrywa żadnej roli.

a latarki oprócz baterii mają w środku też powietrze które mogłoby je rozsadzić, żarówka jest tylko drobnym elementem.

Wszystko zależy od wytrzymałości obudowy... Ciągnąć twoją argumentację dalej można by stwierdzić, że w próżni nie powinno istnieć nic co ma obszary powietrzne. Jak wykazuje empiria jest to bezsensowne...
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#50 MistrzPodziemi

MistrzPodziemi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 03.12.2010 - |11:17|

Nie szkodzi - w próżni dalej, zgodnie z fizyką, powinno być cicho:)

Dźwięk to fala i jak to fala rozchodzi się w jakimś ośrodku. O ile światło jest o tyle wypasione, że radzi sobie w próżni to fala akustyczna potrzebuje ośrodka sprężystego. To dobrze, że większość osób bawią odgłosy wybuchów statków kosmicznych w próżni - to sensu wielkiego nie ma. Jednak nie należy zapominać o tym, że wspominanym przeze mnie "ośrodkiem sprężystym" nie musi być powietrze. Dźwięk może rozchodzić się również w ciałach stałych (patrz geofon) oraz w cieczach (patrz hydrofon). Dlatego myślę, że tak zaawansowany technicznie skafander mając kontakt z podłogą byłby w stanie "usłyszeć" gdyby ktoś rozbijał się po wraku w innej jego części.

Abstrahując od tej sprawy, odcinek bardzo mi się podobał. Była akcja, były i jej zwroty, studium emocji postaci nie przedawkowane - jest dobrze.
Głupią sprawą była Deus ex machina z Telfordem. Z drugiej strony motyw zaskakujący, łączący ten odcinek z jednym z poprzednich, można więc wybaczyć. Za to totalnie nie przemawia do mnie kompatybilność układów nerwowych ludzi i Kiwi. Już sam fakt, że wyglądają z grubsza jak ludzie i są pi pomnożone przez drzwi ich wzrostu jest dość dziwaczne, a tutaj jeszcze twórcy serwują nam jakieś megakapsuły odżywiające homo sapiącego i komunikujące się z jego mózgiem. I to już drudzy obcy którzy znają takie sztuczki. Warning! Suspension of disbelief required! Nadal nie tracę nadziei, że zostanie to wyjaśnione ale coraz bardziej przypominam sobie tę część przysłowia z "matką głupich".
  • 0

#51 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 03.12.2010 - |12:26|

Pomysł z kapsułami, które zawierają uniwersalne moduły komunikacji i opowiadają historię obcej rasy wprost do mózgu jest tragiczno-śmieszny. Niestety jest tak mocno zakotwiczony w SF, że praktycznie nieeradykowalny. Miałem taką cichą nadzieję, że oliwkowe ufoki dogadają się z Telfordem pisząc sobie po pradawieńsku... Trwała kilka(naście) sekund...

BTW - nie wiem jak te ufoki oficjalnie się nazywają, ale ja zamiast Ursyni słyszałem Yersini... A taka nazwa mniej kojarzy mi się z niedźwiadkami tylko pałeczką dżumy ;)...
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#52 Jolinar

Jolinar

Szeregowy

• VIP
  • 47 postów

Napisano 03.12.2010 - |12:54|

Jest jeszcze jedna rzecz - Destiny musiało wylecieć bardzo blisko gwiazdy, a w żadnym ujęciu aż do czasu przybycia Telforda tej gwiazdy nie pokazywali. Odległość od ziemi do Słońca światło pokonuje w 7 minut, a oni dolecieli do gwiazdy dosłownie w kilkanaście sekund, nie dysponując prędkością światła.
  • 0

#53 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 03.12.2010 - |13:19|

nie przesadzaj :)
Mieliśmy przez 7 czy więcej minut oglądać jak lecą w kierunku najbliższej gwiazdy?
Niektóre skróty czasowe są tak oczywiste, że nie powinniśmy wybrzydzać.

::. GRUPA TARDIS .::

#54 ulbrek

ulbrek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 03.12.2010 - |16:57|

Jeśli chodzi o latarki to w sumie nie chodzi o próżnię. Tylko o temperaturę. Akumulatory w niskiej temperaturze (rzędu -20 czy -30 stopni tracą pojemność w 90% jeśli się wychłodzą. A w próżni mamy w zacienionym miejscu temperaturę bliską zeru absolutnemu i kilkaset na plusie w miejscach oświetlonych gwiazdą w rozsądnej odległości.

Generalnie broń też nie powinna działać z racji skurczu termicznego, tudzież pociski powinny wybuchać z racji promieni słonecznych. Takich rzeczy się nie tłumaczy w filmach s-f ;) To zabijanie kotków :>
  • 0

#55 Perkoz

Perkoz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 03.12.2010 - |17:19|

Fajnie by było zobaczyć replikatory po raz trzeci ale chyba już nie mogą tego zrobić w tej samej formie znanej z SG-1/SGA.

Pamiętajmy , że w jednym z odcinków wybuch gwiazdy wywalił naszych do jakiejś innej galaktyki wraz Apophisem. Ponoć lot zajął by statkowi flagowemu (temu super mego i w ogóle) ok 100 lat jak nie więcej. A replikatory tam były. Ja bym się wcale nie zdziwił :P
  • 0

#56 Marx red

Marx red

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoOstrówki

Napisano 03.12.2010 - |18:55|

To było w odcinku 4x22 Exodus. A wybuch rzucił statki znajdujące się w nadprzestrzeni az do galaktyki Ida skąd pochodzi Asgard. I dlatego były tam replikatory. A potem ukrywali się w koronie gwiazdy:p

Mogła by być dla mnie jakaś forma replikatorów. Np Blueberry aliens składający się z bloków replikatorów albo jakieś inne roboty.
  • 0
Dołączona grafika
fanatyczny wyznawca SGU

#57 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 03.12.2010 - |19:48|

Odcinek dobry 8/10

Wiele się działo parkowanie na cmentarzysku i te ukryte statki zdecydowanie na plus, a także zwroty akcji nigdy bym się nie spodziewał takiego powrotu Telforda niczym kawaleria wpada i ratuje nam tyłki, ale jak się okazało nie do końca.

Cała ta akcja, walka w kosmosie, wybuchy, a nawet humor (Rush w sterowni poprawiający innych) to był klimat iście z SGA i za to tez plus.

Co do Chloe myślę że chciała naprawić może napęd ale powiedziała że już za późno i to tak naprawdę jest cliffhangerem bo wiadomo że z głównych bohaterów nikomu nic się nie może stać, a co wymyśliła ta hybryda nie wiadomo do końca.

Wielki minus dla stacji za tak długi czas oczekiwania.
  • 0

#58 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 03.12.2010 - |20:02|

a latarki oprócz baterii mają w środku też powietrze które mogłoby je rozsadzić, żarówka jest tylko drobnym elementem.

:blink:
Ucieknięcie powietrza z latarki miałoby ją rozsadzić? Nie żartuj. Jego tam jest tyle, że nawet podmuchu na ręce nie poczujesz, jak zostanie wypomponowane w próżnię. Różnica to tyko jedna atmosfera.

Poczytaj przy okazji co dzieje się z człowiekiem w próżni - też wcale nie wybucha.

Moim zdaniem Chloe wezwała na pomoc statki obcych.

Użytkownik Magnes edytował ten post 03.12.2010 - |20:01|

• 0
http://magory.net - moja strona

#59 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 03.12.2010 - |20:30|

Szczerze mowiac to pewna ilsoc zastrzezen technicznych co do zachowania rzeczy w prozni jest bezpodstawna, np. ulbrek zwraca uwage ze w temperaturze juz -30 akumulatory dzialaja znacznie, znacznie gorzej, tymczasem zapomina ze proznia nie ma temperatury i jest izolatorem.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#60 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.12.2010 - |22:10|

Proponuje obejrzeć serial jeszcze raz, bez opcji przewiń o 10sec.

A tak na poważnie:
- statek jest baaaardzo stary, i jeszcze nie stosowali tej technologii.
- leczenie hybrydki (jak ją nazwałeś) to był pic na wodę, Rush chciał odwrócić uwagę, aby Chloe pomogła mu z matmą :)

Jak zapewne zauważyłeś, fotel raczej nie przydaje im się, dopiero co opanowali pilotowanie (o ile tak można powiedzieć) tej przerośniętej pinezki :D

Pozdrawiam
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych