Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 102 - S06E03 What Kate does

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
94 odpowiedzi w tym temacie

#41 PUNISHER92

PUNISHER92

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 10.02.2010 - |23:08|

No i do czego ty tu pijesz? Ben wpadł do dziury i nie doszli na tyle daleko żeby trafić do tej drugiej świątyni. Masło maślane.

"Ben i Locke nie natknęli się na Othersów bo z tej świątyni, w której byli trzeba przejść do innej a oni tak daleko nie zaszli."
Twoja odpowiedź jest, źle skonstruowana i dwuznaczna. Albo Ci chodzi o to, że oni, czyli Ben i Flock tak daleko nie zaszli, albo, że Othersi tak daleko nie zaszli trudno to wywnioskować "oni" można powiedzieć i o Othersach i o dwójce bohaterów tak, więc ja zrozumiałem to jako, że bohaterowie nie poszli tak daleko jak Kate i Jack. Ale czekaj z tej wypowiedzi "Ben wpadł do dziury i nie doszli na tyle daleko żeby trafić do tej drugiej świątyni" jasno wynika, że chodzi Ci o to, że Ben i Flock nie poszli tak daleko jak Jack i Kate. No to nie wiem skąd to masło maślane skoro Hugo, Jin i Sayid byli dokładnie w tym samym miejscu, do którego doszedł Ben zanim spadł i tam właśnie znaleźli ich Japońce. Więc co oni doszli dalej, bo obeszli tą dziurę o jakieś 50 cm. w przód o_O.

Użytkownik PUNISHER92 edytował ten post 10.02.2010 - |23:19|

• 0

#42 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 10.02.2010 - |23:40|

W zasadzie to bez różnicy o kim mowa. Sens jest podobny. Gdyby Locke i Ben poszli dalej i dotarli do drugiej świątyni spotkaliby Othersów. Z drugiej strony Japończycy nie siedzą pewnie nad tą dziurą i nie czekają aż ktoś się pojawi żeby mogli go zgarnąć. Słowem po prostu się nie spotkali. Pierwotne pytanie było odnośnie tego dlaczego Ben i Locke nie spotkali Japothersów.
  • 0
don't try

#43 trak711

trak711

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 11.02.2010 - |02:13|

Beznadziejny zapychacz czasu - odliczamy do końca terroru scenarzystów - jeszcze 15 x 45 minut i - niewiedza o co im chodziło nas wyzwoli
  • 0

#44 kylsonn

kylsonn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 11.02.2010 - |12:23|

Widzę, że większość tematów poruszyliście, więc napiszę tylko coś, co sam wyłapałem ;p Co robi Ethan poza wyspą? Przecież gdy samolot rozbijał się on i Goodwin zostali wysłani po to, żeby "ocenić sytuację". Jak wiemy też łódź podwodna zbyt często nie kursowała, bodajże raz na pół roku (?), a alternatywna rzeczywistość "rozpoczęła się" w chwili wylotu OA815.

Odcinek, podobnie jak większość z was, uważam za nudny :) Nie rozumiem też, kto widzi "darkness" w Rousseau. Pan z najbardziej kontrowersyjnymi wypowiedziami zaszufladkował Rousseau razem z Christianem, Lockiem.. dziwne, bardzo dziwne imho ;0

Użytkownik kylsonn edytował ten post 11.02.2010 - |12:28|

• 0

#45 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 11.02.2010 - |12:39|

Ale wyspa jest zatopiona. Jest ładnie pokazane jak samolot leci a następnie pokazują Dharmaville pod wodą. Można przypuszczać że nastąpiło to po incydencie więc Ethan nie miał okazji posmakować życia wśród Othersów.
  • 0
don't try

#46 kornraduś1989

kornraduś1989

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 11.02.2010 - |13:06|

Jeszcze co do drugiej rzeczywistości-przyznaję że jest to dosyć ciekawe ale pozostaje zasadnicze pytanie-czy ma to istotny wpływ na fabułę??? Bo jeśli twórcy ot tak sobie pokazują tą rzeczywistość na zasadzie "co by było gdyby" to będzie to porażka. W takim wypadku połowa sezonu byłaby zapchana niepotrzebnymi wątkami. Mam nadzieję że się mylę.

I kwestia odpowiedzi-mnie to zaczyna powoli przerażać. Ja rozumiem że na niektóre pytania nie padną odpowiedzi(ot choćby co robiła w psychiatryku Libby-szczerze mnie to za bardzo nie interesuje) ale bez przesady-czy twórcy są świadomi ile zostawili niedopowiedzianych wątków? Co tak naprawdę stało się z Cindy od czasu jej porwania w sezonie 2? I jeszcze-co z Waltem? Bo jeśli to definitywny koniec to też będzie to porażka. Twórcy raczej zakładali że aktor prędzej czy później podrośnie więc dlaczego w sezonie 2 zamiast odcinka poświęconego Rose i Bernardowi nie pokazali pobytu Walta u Innych?

Użytkownik kornraduś1989 edytował ten post 11.02.2010 - |13:11|

• 0

#47 mgR_Lobo

mgR_Lobo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 11.02.2010 - |13:45|

A czy nie wydaje sie Wam, ze tabletka, ktora mial dostac Sayid zawiera w sobie popiol, czyli srodek anty-dym ?
  • 0
The puppetmasters create "disorder" so the people will demand "order".

#48 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 11.02.2010 - |13:51|

A czy nie wydaje sie Wam, ze tabletka, ktora mial dostac Sayid zawiera w sobie popiol, czyli srodek anty-dym ?

lol
  • 0

#49 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 11.02.2010 - |14:38|

Jeżeli mógłby się tym udusić, to jednak to też trucizna :D
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#50 Mumin

Mumin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoGórny Ślonsk

Napisano 11.02.2010 - |14:48|

Odcinek kiepskawy. Spodziewałem się czegoś lepszego. Wiemy, że czeka nas starcie drużyny Jackoba z montowaną drużyną dymka. LOSTowicze powinni opowiedzieć sie za tą pierwszą ale wszystko się pokiełbasi np przez Claire, która stoi po stronie dymka, a którą Kate jest zdecydowana bronić. Zaczyna mnie denerwować hierarchia wśród Othersów. Kto nimi naprawdę dowodzi - Japoniec, Ben, Widmoore? Jaką rolę odgrywa tym wszystkim Richard? Co do alternatywnej rzeczywistości- widać, że przeznaczenie działa i nasi bohaterowie są na siebie "skazani".
  • 0

#51 kasper93

kasper93

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.02.2010 - |15:10|

Wszyscy piszą, że odcinek kiepski - no niestety. Lecz na pewno pamiętamy, bo zdarzyło się tak w zeszłych seriach, że wrzucali odcinek zapychacz (porzucali najciekawszy wątek. W tym wypadku Flock itd.), ale zawsze odcinek następny był miażdżący. Nie wiem może taka ocena wynika z porównania z poprzednim słabym odcinkiem tak czy siak możemy się spodziewać, że będzie dobrze :P

Zgodzę się z kolegą

A ja proponuje najpierw żeby pewne osoby przed wypowiedzą obejrzeli odcinek z napisami ;]

nawet jeżeli było to wymierzone do mnie :lol:.

@Mumin
Hierarchie nie jest jakoś skomplikowana.
Dowodzili chronologicznie:
Widmoore ->wygnany
Ben ->zastąpiony przez Locka
Lock->Nie żyje
Japoniec->Teraz
Richard jest "czymś w rodzaju doradcy" (słowa bena kiedyś tam w 5 serii). Teraz można zauważyć, że jego rolę przejął ten niby tłumacz.
Choć pewnie i tak jest to bardziej zagmatwane.
Możliwe, że othersi są podzieleni na grupy i Ben, Lock, Widmoore dowodzili tylko jakąś częścią. A Japoniec dowodzi w świątyni.

Ja tak to widzę i tyle...

Pozdro

Użytkownik kasper93 edytował ten post 11.02.2010 - |15:12|

• 0

#52 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 11.02.2010 - |15:19|

Tym pyłem posypywał go na początku to po co miałby mu go jeszcze dawać w formie kapsułki? :lol:
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#53 girux

girux

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 11.02.2010 - |15:22|

Ja rozumiem że na niektóre pytania nie padną odpowiedzi(ot choćby co robiła w psychiatryku Libby-szczerze mnie to za bardzo nie interesuje)

O ile dobrze pamiętam i przyswoiłem tamtą sytuację, to leczyła się z depresji/katatonii po śmierci męża? Jak już ją podleczyli i wyszła, dała łódkę Desmondowi ;p Ale to taki mocny offtop ;p
  • 0

#54 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 11.02.2010 - |17:10|

Ja rozumiem że na niektóre pytania nie padną odpowiedzi(ot choćby co robiła w psychiatryku Libby-szczerze mnie to za bardzo nie interesuje)

O ile dobrze pamiętam i przyswoiłem tamtą sytuację, to leczyła się z depresji/katatonii po śmierci męża? Jak już ją podleczyli i wyszła, dała łódkę Desmondowi ;p Ale to taki mocny offtop ;p

Chyba raczej trafiła tam jak dała Desowi jacht - pomogli jej bliscy byłego męża( do wariatkowa ją wsadzili) ?????
  • 0

#55 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.02.2010 - |19:19|

w ogóle nie kumam czemu wszyscy oczekują od Lost wyjaśniania zagadek, bo w retrospekcjach Claire 20 lat temu nie była podobna do tej obecnie a ktoś mówił z akcentem z West Coast a powinien z East Coast :P , więc to pewnie jest wielką tajemnicą, którą trzeba wyjaśniać przez następne 3 sezony.

Mam prawo być niezadowolona, bo ja chcę oglądać "Lost" a nie "Modę na sukces" w wersji wyspowej. A niestety serial coraz bardziej zmierza w kierunku kiepskiej telenoweli. Dowodem jest ten właśnie odcinek.
Siliłeś się na super złośliwą ironię, a tylko mega żenada ci wyszła. Nikt tu nie oczekuje wyjaśniania ewidentnych pierdooł, jednak niektóre rzeczy wyjaśnić by po prostu wypadało. A nie pokazywać nic nie wnoszące kolejne "ochy", "achy" i maślane oczęta. Ile zostało do końca? 15 x 45 minut - radzę o tym pamiętać.
Czym tak naprawdę zajmowała się Dharma?
Gdzie wywiało deGrootów?
Dlaczego wszystkim to wisi równo, co działo się i dzieje na wyspie? Sponsorzy wyłożyli full kasy i im to lotto?
Ilu było panów Hanso? Bo wygląda, że inny zakładał fundację a inny handluje dziennikiem.
Co tak naprawdę zobaczył jasnowidz do którego polazła Claire i dlaczego zmienił zdanie? Alternatywna wersja o adopcji z tego odcinka nie jest żadnym wyjaśnieniem!
Dlaczego "dobrzy" Othersi potrzebują tyle kasy i kolekcję paszportów? Czym oni tak naprawdę się zajmują? Skoro sam Richard twierdził, że badania do których zwerbowano Juliet nie są aż tak ważne.
Super hiper mega ważny i wyjątkowy Walt, Aaron i co? Wątki olane na maxa!
Po czyjej stronie jest Widmore, skoro Dymek, pokazując się w postaci Walta, chce by Locke bronił wyspy przed jego ludźmi? Osobiście obawiam się, że twórcy się tutaj zamotali.

Słusznie zauważył ktoś powyżej, że w momencie gdy została ranna Coleen, twórcy po prostu jeszcze nie myśleli o uzdrawiającym baseniku. Sporo wątków powstaje "na kolanie", co niestety widać, bo fabuła staje się coraz bardziej niespójna.

Pytanie o związek fabuły po lądowaniu w LAX z tym, co teraz dzieje się na wyspie, jest jak najbardziej zasadne. Zdarzenia w LAX łączą się z wyspą czy oglądamy sobie luźny zapychacz, pt. Co by było gdyby...
Skoro zajmująca się nauką Dharma była "zła", to przepraszam, ale czym zajmują się Othersi? Bo "test" wykonany Sayidowi nie miał nic wspólnego z wiarą. Na jakiej podstawie stwierdzili, że koleś przemienia się w "złego"? Po podłączeniu paru drucików? Dno dna i kilometry mułu...
Tego typu motywy nie mają nic wspólnego z byciem Man of Faith - raczej byciem totalnym durniem, któremu można zrobić we łbie sieczkę.

Zdarzenia w LAX pokazują, że działa zasada korekcji Wszechświata - czyli WHH z pewnymi poprawkami:
- Claire nie oddała dziecka do adopcji
- pojawił się Ethan
- znów były zastrzyki
- znów towarzyszyła jej i pomagała Kate
itd.
ale w odróżnieniu od historii "wyspowej", nie ukatrupili Marsa :) Czyli Kate dalej musi uciekać ;)
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#56 Galazek

Galazek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 11.02.2010 - |21:20|

a kto mi powie czemu Mistrz Mijagi nie może sam podać trucizny Saidowi, tylko musi wziąć to dobrowolnie? Co nie zadziała? Może dlatego Claire żyje nadal.
  • 0

#57 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 11.02.2010 - |21:22|

A ty byś wziął tajemniczą pigułkę od gościa, który przed chwilą cię torturował? Japończyk bodajże nawet sam stwierdził, że od Jack'a weźmie bo mu ufa.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 11.02.2010 - |21:23|

• 0
don't try

#58 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.02.2010 - |21:43|

'Claire?'
Wątek z Sawyerem i Kate mogli sobie darować - niczego kompletnie nie wniósł - twórcy stracili cenne 20 minut, które powinni byli przeznaczyć na wyjśnienie nagromadzonych przez 5 sezonów tajemnic. Nie twierdzę, że sentymentalizm jest zły - jest częścią Losta, ale góra 5 minut powinno im starczyć.

Mam nadzieję, że od przyszłego odcinka serial nabierze tempa, bo czasu jest naprawdę niewiele.

100% racji, naprawde mam niesmak, że czas upływa, a tajemnice leżą odłogiem. Przecież po to oglądamy, żeby znaleźć odpowiedzi na te wszystkie dręczące nas pytania!
No i oczywiście diabli wzięły wszystkie teorie, że Jacob "wejdzie" w ciało martwego Said'a (na lostpedii nawet ludzie wnioskowali po LA X że jest teraz Charlim, bo po 2-3 słowach rzekomo zmienił akcent, żałuje czasu spędzonego na czytanie niektórych genialnych pomysłów). A nawet jeśli ktoś się nim stanie (Esau lub Jacob), to nie tak prędko.
Zasugerowano nam, że on nie będzie ani Jacobem, ani Nemesis, lecz jakimś mrocznym 'Saidem', podobnie jak ponoć Claire.
Mroczna blondynka, dobre :\ ..
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#59 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 11.02.2010 - |22:15|

Tajemnicza Wyspo, po części masz racje, aczkolwiek

Czym tak naprawdę zajmowała się Dharma?

Badali właściwości wyspy, elektromagnetyzm, zajmowali sie psychologią, zoologią i oczywiście czasoprzestrzenią i takie tam bzdury ;] Nie będę zagłębiał się w temat. To wszystko było w The Lost Experience. Po za tym byli hipisami robili coś tylko dla samej idei. Ich celem była nauka a nie np. panowanie nad światem. Więcej się nie dowiemy. Mieliśmy zapewnienia że historia Dharmy nie wróci w 6 sezonie - nie potrafię wskazać źródła ale ktoś tak mówił

Gdzie wywiało deGrootów?

Szczerze? nie obchodzi mnie już to. Dharama to kompletna - mniej lub bardziej - i zamknięta historia. Ot! Byli sobie i już ich nie ma. Tak samo jak Baza Dharmy w 'prawdziwym świecie' - tam gdzie został wysłany Faraday - wiemy tylko że istnieje/istniała. Mi to wystarczy.

Ilu było panów Hanso?

(pra?)Dziadek Hanso odkrył Wyspę na pokładzie Black Rock. Może jeszcze go zobaczymy w LOST? Mozę ma jakieś powiązania z Ryśkiem... Moze jakoś się wydostał i spłodził wnuka Alvara :) No nie ważne... Alvar Hanso finansował Dharme i umieścił ją na odkrytej przez dziadka tajemniczej i obfitującej z różne naukowe tajemnice wyspie. Widmore kiedy został wykopany przez Bena szukł sposobu na powrót więc zaczął interesować się rodzinką Hanso. Dla mnie tak to wygląda.

Co tak naprawdę zobaczył jasnowidz do którego polazła Claire i dlaczego zmienił zdanie?

Fakt, to ciekawe. Jeśli Claire wróciła do zabawy to być może, że się dowiemy

Dlaczego "dobrzy" Othersi potrzebują tyle kasy i kolekcję paszportów? Czym oni tak naprawdę się zajmują?

Ahh te pieniądze co Miles je chciał... to ewidentny babol prawdopodobnie spowodowany strajkiem. pewnie nie było czasu żeby ten wątek rozwinąć - tak samo jak wątki naszej czwórki z frachtowca - dla mnie ich historie są lekko pozbawione sensu. WIELKI MINUS ZA TO!
...ale: skąd kasa się wzięła to jedno (to jest babol) ale po co to im to inna sprawa. Jak widzieliśmy Ben (i jego ludzie) aby chronić wyspę musiał się zachowywać niczym Dzejms Bond: szpiegować i infiltrować pewnych ludzi w prawdziwym świecie. Nie mów że kupa kasiory i fałszywe paszporty się nie przydadzą.... Po za tym Widzieliśmy proces rekrutacji Juliet - ładnie ją zrobili w balona. Mieli cały ośrodek w prawdziwym świecie masę osób zaangażowanych/pracujących tam. Kasa była im potrzeba na taką działalność.

Super hiper mega ważny i wyjątkowy Walt, Aaron i co? Wątki olane na maxa!

wątek Walta to też babol. Aarona da się przełknąć jeszcze. I nie zapominajmy o dziecku Sun...

Po czyjej stronie jest Widmore, skoro Dymek, pokazując się w postaci Walta, chce by Locke bronił wyspy przed jego ludźmi?

Nie rozumiem Cię tutaj. Niepotrzebnie mieszasz. Widmore został wykopany i chce wrócić za wszelką cenę. Nie stoi po żadnej stronie. Widocznie wszystkim mieszkańcom wyspy jego powrót się nie podoba.

Użytkownik Fisher edytował ten post 11.02.2010 - |22:28|

• 0
Сделано в СССР

#60 kuruku

kuruku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 11.02.2010 - |23:55|

Większość z Was dalej nie może zrozumieć, że większość tajemnic Lost zostanie pewnie wyjaśniona w finałowym odcinku. Tak naprawdę to wystarczy 15-20 minut, żeby praktycznie wszystko wyjaśnić i tak zapewne będzie. Oczywiście nie wszystko zostanie dosłownie wyjaśnione, a niektóre zagadki pewnie zostaną pominięte. Ale o tym przekonamy się po finale. Jedynie co będziemy otrzymywać przez cały 6 sezon to podpowiedzi (czasami może jakieś bezpośrednie odpowiedzi), ale nic więcej. Dziwię się, że po 5 sezonach ludzie wypisują jeszcze takie rzeczy. Jeżeli zaczną wyjaśniać ważne zagadki przed fianałem to będę bardzo zdziwiony, bo ten serial polega na tajemnicach.
Oczywiście to nie zmienia faktu, że 3 odcinek był nudny i przeciągany na siłę. Mam nadzieję, że to ostatni taki odcinek. Chociaż znając życie wpadną nam jeszcze z 2 nudne epizody.
  • 3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych