Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 100-101 - S06E01-02 LA X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
151 odpowiedzi w tym temacie

#41 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.02.2010 - |21:20|

Odpowiadając na kilka postów wyżej. Wygląda na to, że popiół chronił chatkę przed wtargnięciem dymka. To pewnie było miejsce spotkań. Ale kogo? W sumie nie wiadomo, może Jacoba. Ekipa Ilany w finale 5 sezonu zauważyła rozerwany krąg, dlatego spalili chatę, bo wiedzieli, że może być wykorzystywana przez Dymka. I tak się chyba działo. Teraz też niemal pewne wydaje mi się, że Christian to był dym co w zasadzie większość podejrzewała od dawna.

Może w chatce - Jacob i rywal jego, grywali w pokera i dlatego zwerbowali Claire, bo rozbierała im się jak chcieli grać w rozbieranego.
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#42 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 03.02.2010 - |21:21|

Świetne odcinki, nie mam w sumie w tej chwili za wiele do dodania po tym co zostało napisane, ale co do bomby i dlaczego nie zmiotła wszystkiego z powierzchni wyspy? Po prostu zniwelowała się z ta energią, na którą natrafili robiąc odwiert (wspominał o tym Faraday) i w momencie wybuchu "wyszło na zero".
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#43 K-Ci

K-Ci

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 03.02.2010 - |21:52|

Dokładnie jacekfreeman wydaje mi się, że w momencie wybuchu dwie energie "wyszły na zero" tworzą jednocześnie alternatywną linię czasu.

Z jednej strony całkiem fajny motyw z alternatywną rzeczywistością (jeżeli ona jest prawdziwa), jednak z drugiej strony jeszcze bardziej zamotali cały serial. W poprzednim sezonie nie było alternatywnych rzeczywistości, była tylko zwykła podróż w czasie, która miała wpływ na przyszłość. Czy to oznacza, że w sezonie piątym w ogóle nie było innych rzeczywistości? Tak wygląda jakby scenarzyści za bardzo "odlecieli" nie trzymając się reguł jakimi byliśmy karmieni w poprzednich sezonach.

Podsumowując... bohaterowie przenieśli się do teraźniejszości (i dla nich nic się właściwie nie zmieniło), bomba wybuchła w końcu czy nie? Bunkier powstał...czyli jednak nie wybuchła? A może tylko wybuchła w alternatywnej linii czasu? Samochód odpalili bez problemu i znajdował się w tym samym miejscu? Aaa.. ratujcie bo już się zamotałem ;).

Użytkownik K-Ci edytował ten post 03.02.2010 - |21:59|

• 0

#44 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 03.02.2010 - |22:01|

Skoro "wyszlo na zero" jak napisal jacekfreeman, to skad zalanie wyspy? Wtedy nic nie powinno sie stac, energia by sie wyrownala, a jednak mamy wyspe gleboko pod woda.

Swoja droga ciekawa sparawa z tymi cialami zajmowanymi przez dym albo przez Jacoba. Zauwazyliscie, ze zawsze ciala znikaly? Zniknelo cialo Christiana. Zniknelo cialo brata Eko. Co oznaczaloby, ze cialo zostalo zajete i wykorzystywane, tak jak w przypadku Sayida. Natomiast cialo Locka nie zniknelo. Mamy nowego Locka, ale mimo to, jego cialo ciagle lezy na plazy. Brak konsekwencji, czy to cos znaczy? Moze Jacob wchodzi w ciala, a czlowiek w czerni przybiera tylko postac? Dla mnie to dziwne. A co do tego, ze Sayid to Jacob teraz, ja odnioslem zupelnie odwrotne wrazenie, ze to kolejna postac czlowieka w czerni. Ale to tylko domysly.

Czlowiek w czerni, jezeli byl taki sam jak Jacob, musialby przewidziec, ze zabicie przeciwnika zupelnie nic nie da, jezeli ten bedzie mogl wejsc w inne cialo. Wiec jaki bylby sens calej tej intrygi z mordowaniem go? Dlatego tez watpie, zeby to Jacob byl Sayidem.

Co do teksu FLocka do Richarda o lancuchach, chodzilo o to ze stracil swoja niesmiertelnosc zapewne. Nie jest juz zwiazany lancuchami Jacoba, jest normalnym czlowiekiem, ktory moze umrzec.

Jeszcze co do Jacoba i FLocka. Dlaczego Ben mogl zabic Jacoba, a kule Brama nie zabily Locka chociaz zostal trafiony? Czyzby jednak cos roznilo jego i Jacoba?

I kwestia swiatyni. Dlaczego kiedy Jacob zyl, dym mogl dostawac sie do swiatyni? W koncu widzielismy w 5 sezonie osadzenie Bena przez dym. Mialo to miejsce pod swiatynia. Zakladajac, ze Jacob tez mogl przybrac taka postac, ten dym powiedzial Benowi ze ma sluchac Locka. Wiec musiala to byc postac czlowieka w czerni. Skoro mial dostep do swiatyni wczesniej, to czego teraz tak bardzo boja sie inni? Wczesniej dym przebywal tuz obok nich.

I kolejna sprawa. Czy czlowiek w czerni i Jacob to jedyni przedstawiciele ich "gatunku"? Jacob wspomnial w rozmowie z Hugo, ze zostal zamordowany przez dawnego "przyjaciela" ktory odlaczyl sie od jego kompani. Dodajmy do tego fakt, ze potwor na wyspie tez nie byl jeden, a bylo ich wiele, co widzielismy kilkakrotnie, np w 3 sezonie kiedy dym laczyl sie w calosc pod bariera dzwiekowa, lub przed smiercia Eko. Stad tez pytanie, czy to czlowiek w czerni sie dzielil, czy tez mamy wiecej przedstawicieli. I skoro Clair siedziala z Christianem w chatce, to czy zyla, czy to byly dwie postaci czlowieka w czerni? A moze czlowiek w czerni i Jacob? Albo jeszcze jakas inna kombinacja.
  • 0

Dołączona grafika

#45 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 03.02.2010 - |22:02|

K-Ci ma racje ze alternatywna rzeczywistość to dziwne, głupie i niepotrzebnie mieszające posunięcie.
Wersja ze to taki flashforward - to wszystko stanie się po wielkim finale, że to są dalsze losy bohaterów ma sens! I miejmy nadzieje że to prawda :)

EDIT: rozmyślam nad tym i to jest genialne w swojej prostocie! Po normalnym finale wszyscy pytaliby co się stało dalej? itp itd. - tak jest zawsze po finałach/ostatnich częściach wszystkiego. A teraz mamy gotowy epilog :)

EDIT 2: Tylko Charlie i Boone nie żyją...

To wyjaśnia zalanie wyspy; wyjaśnia słowa Juliet, że się udało - to wyjaśnia wszystko !!! :D i swoją drogą jest bardzo wygodnym wytłumaczeniem. Bo to się jeszcze nie wydarzyło to się stanie a my będziemy tego świadkami (albo i nie ;p)

"Wiec jaki bylby sens calej tej intrygi z mordowaniem go (Jacoba)?"
Aby uzyskać całkowitą władze na Wyspie? Bo Jacoba już fizycznie nie ma - choć nadal może wydawać rozkazy jako "duch" nie ma już tej swojej "magicznej mocy" ^^

BTW. Zalanie wyspy - aluzja do teorii że Wyspa jest Atlantydą. była taka teoria, prawda?

Użytkownik Fisher edytował ten post 03.02.2010 - |22:17|

• 0
Сделано в СССР

#46 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 03.02.2010 - |22:13|

Jacob wspomnial w rozmowie z Hugo, ze zostal zamordowany przez dawnego "przyjaciela" ktory odlaczyl sie od jego kompanii.

Ale zamotałeś :D Jacob powiedział "I was killed by an old friend, who grew tired of my company", czyli "Zabił mnie stary przyjaciel, któremu znudziło się moje towarzystwo"
:P
  • 0
Dołączona grafika
EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON
4 8 15 16 23 42..... >> DESTINY FOUND <<

#47 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 03.02.2010 - |22:16|

@Fisher
nie przekonuje mnie to, ze utracil moc. Skoro wg wiekszosci tutaj Jacob opanowal cialo Sayida, to nie mogl stracic mocy. Widzielismy juz inne duchy, rozmawiajace z Hugo, zaden z nich nigdy nie przybral ciala innej osoby. Dlatego tez jezeli faktycznie to Jacob wszedl w cialo Sayida, to swoich mocy nie stracil. Jacob stracil jedynie cialo - aluzja tutaj jest ewidentna w tym co mowi Locke do Jacka na lotnisku. Ale skoro tak jest, to cala akcje z morderstwem Jacoba uwazam za bezsensowna.

@Korzi
Mozliwe ze zle uslyszalem, ogladalem bez napisow ;) Ale nadal pozostaje kwestia wielu dymkow na wyspie i tego kim w koncu byl Christian, Claire, brat Eko i teraz Sayid

Użytkownik lead edytował ten post 03.02.2010 - |22:22|

• 0

Dołączona grafika

#48 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 03.02.2010 - |22:31|

Wydaje się że Christianem był Czarny Dym (nemesis) bowiem w jednym z odcinków "LOST - missing pieces" (tych krótkich) zaraz po katastrofie Oceanic 815, Christian (ew. czarny dym pod jego postacią) chodził jak gdyby nigdy nic i zobaczył Vincenta (psa) i kazał mu odszukać swojego syna (Jacka), bo "ma dużo do roboty".
O, nawet to znalazłem

A raczej nie zdążyliby go Inni (za poleceniem Jacoba) tak szybko zanieść do Świątyni i wskrzesić. :> :-) Co myślicie?
  • 0
Dołączona grafika

#49 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 03.02.2010 - |22:33|

@lead
W sumie racja... hmmm potrzeba nam więcej informacji żeby to rozgryźć

tak, bo Christianem był Czarny Dym, tak samo jak Yemi, ostatnio Alex i może nawet Walt w 5 (4?) sezonie.

Użytkownik Fisher edytował ten post 03.02.2010 - |22:35|

• 0
Сделано в СССР

#50 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.02.2010 - |22:38|

Sayid = Jacob!

Odcinek genialny! :)

Znakomite spostzrezenie. Skoro AntyJacob uzyl avatar Locka, to czemu Jacob nie mialby uzyc w tym samym celu Sayida.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#51 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.02.2010 - |22:39|

Przed rozpoczęciem sezonu naczytałem się mnóstwo teorii na Lostpedii. Wiele dowodziło, że incydent nie może się zdazyc, inni, że powinien. A ktos trafnie przewidział, że czas się rozdzieli na dwie osobne linie. I że Hugo został wybrany przez Jacoba, bo ma dar rozmawiania ze zmarłymi.

Mmy nowe wątki, nową narrację (jak ostatnio co sezon) i nowe dźwięki zapowiadające sceny z alternatywnej rzeczywistości.

Locke/Nemesis jest momentami przerażający. Ale dobrze się go oglada. Mamy chyba dwie grupy Othersów - tę bardziej konserwatywną (świątynie) i tę zadaniową żyjącą w Othersville. I Stewardessę krążącą między nimi

Szkoda trochu Brana, ale przynajmniej jasno wiadomo, że Czarny Dym to Nemesis Jacoba i że on był fizicznie uwięziony w Jacob's cabin. I że pył go powstrzymuje (i pewnie ultradźwięki)

Dobrze być znowu na forum :)
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#52 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.02.2010 - |22:41|

To po jaką pipkę jak Locke wlazł do komnaty i złamał nogę to Christian pozwolił mu przenieść się po za wyspę? :)
  • 0

#53 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 03.02.2010 - |22:42|

ciekawe zatem dlaczego Ben od zawsze myślał, że Jacob żyje w chatce?
Zaprowadził tam Locke'a a tam Nemesis pod czyjąś postacią powiedział "Pomóż mi" :] I w końcu wykorzystał jego ciało, więc Locke pośrednio mu pomógł.

#Azazel -- bo później bo póxniej ten sam Nemesis powiedział Richardowi żeby ten przekazał Locke'owi (podróżującemu w czasie) że będzie musiał umrzeć. I w ten spsó bby móc przejąć jego ciało.
Tak mi się wydaje :D :P

Użytkownik Korzi edytował ten post 03.02.2010 - |22:48|

• 0
Dołączona grafika

#54 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.02.2010 - |22:49|

W ogóle ta świątynia to jest przecież świątynia Majów albo Inków :) taka piramidka zarośnięta. I są tam hieroglify na ścianach - może ktoś odczyta. Pewnie dużo wyjawiają.
  • 0

#55 grb

grb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 03.02.2010 - |22:51|

Moim zdaniem nie ma juz zadnych flashforwardow [taki zabieg nie mialby sensu, poza tym producenci gdzies zapowiadali ze ma ich juz nie byc], ogladamy po prostu dwie alternatywne rzeczywistosci, ktore w ktoryms punkcie beda musialy sie przeciąć. Mam przeczucia ze serial nie bedzie mial happy endu, w jakis sposob skonczy sie tragicznie dla rozbitkow. Zarowno w rzeczywistosci na wyspie, jak i tej, gdzie bezpiecznie wyladowali w LA. I to bedzie wlasnie to "destiny", ktore wzywa.

Użytkownik grb edytował ten post 03.02.2010 - |22:52|

• 0

#56 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 03.02.2010 - |22:56|

#Azazel -- bo później bo póxniej ten sam Nemesis powiedział Richardowi żeby ten przekazał Locke'owi (podróżującemu w czasie) że będzie musiał umrzeć. I w ten spsó bby móc przejąć jego ciało.
Tak mi się wydaje :D :P

Tylko dlaczego sam go nie zabil? Wtedy moglby wykorzystac jego cialo natychmiast. I jezeli tak faktycznie bylo jak mowisz, dlaczego kazal Lockowi przekrecic kolo, co sam powiedzial? Wowczas Locke zostalby odeslany z wyspy przy pierwszym blysku i nigdy nie moglby mu powiedziec za pomoca Richarda co ma robic. Nigdy tez nie byloby blyskow. I dlaczego powiedzial Lockowi, zeby sprowadzil wszystkich na wyspe, skoro oni sa tak wazni dla Jacoba/Innych, ze musza ich chronic? Co najdziwniejsze, sam Jacob tez przyczynial sie do sprowadzenia ich ponownie na wyspe (smierc Nadii, do ktorej Jacob sie przyczynil, spowodowala to, co dalej dzialo sie z Sayidem, czyzby juz wtedy chcial przejac jego cialo?).
  • 0

Dołączona grafika

#57 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.02.2010 - |22:58|

No nie ma innego wyjścia po prostu wydarzenia w LA czyli w alternatywnej rzeczywistości to albo:
- Wydarzenia, które się wydarzą, gdy lostowicze naprawią wszystko i właśnie cofna się do tego lotu 815.
- albo jednak te rzeczywistości się przetną w jakiś sposób.
  • 0

#58 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 03.02.2010 - |23:00|

No nic, dowiemy się czegoś więcej jak pojawi się Claire bo ona miała pewnie jakiś dłuższy kontakt z Christianem. Może wtedy wyjaśnią.

p.s. Jeśli to są dwie równoległe rzeczywistości i dzieją się w tym samym czasie (tj. równolegle), to jak dla mnie jest to zabieg beznadziejny.

Użytkownik Korzi edytował ten post 03.02.2010 - |23:02|

• 0
Dołączona grafika

#59 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.02.2010 - |23:08|

No przez 5 sezonów wszystko było sensowne ;) więc może i sensowne będzie z tymi rzeczywistościami. Zresztą zlewam na tą alternatywną reality.

Mnie obecnie nurtuje teraz najbardziej:
- Kim naprawdę jest Jacob i Dym
(na pierwszy rzut oka są to rdzenni mieszkańcy wyspy? Mający różne magiczne zdolności i rywalizują ze sobą o coś tam ;))
- Kim jest Richard + ten statek Black Rock

Oczywiście pytań jest znacznie więcej ale mam już taki mętlik w głowie, że nie potrafie ich już wymieniać ;)
  • 0

#60 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.02.2010 - |23:17|

Pewnie wszystko skończy się tym, że Lostowicze z alternatywnej rzeczywistości (dużo w niej nie gra, np. Desmond na pokładzie) i ci obecnie w świątyni skończą razem, a linie czasu splotą się z powrotem w jedną.

Fajny ten eastern egg z rekinem z logo Dharmy na samym poczatju ep.01 :)
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych