Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dune (1984)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#41 KeMoT

KeMoT

Szeregowy

• Email
  • 13 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 07.05.2005 - |10:58|

Wprost kocham DUNE :)

Do tego stopnia że:

Mam Oryginalną kasetę VHS z wersją z 84 roku ( odkupiona z wypożyczalni )
Mam dwie sztuki tej samej wersji na DVD ( polska wersja z lektorem ), pierwsza z pisma Gamestar a druga z jakiegoś innego, już nie pamiętam.

Mam oryginał soundtracka z wersji z 84 ( na cd oczywiście ).
Dzieci Diuny też są w mojej kolekcji, zastanawiam się czy kupić DUNE z 2000 roku - nie podobała mi się.... <_<

Użytkownik KeMoT edytował ten post 07.05.2005 - |10:59|

• 0

#42 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 09.05.2005 - |03:19|

Nawiązując do wypowiedzi poprzedników, uważam, że OBIE Diuny są średnie. Są to oczywiście pozycje obowiązkowe dla każdego fana (fanki) cyklu Herberta, ale obie wersje maja swoje słabości. Największą wadą "Diuny Lyncha", jest właśnie to, że jest Lyncha. Jest tak bardzo autorska, że momentami aż mnie skręcało (vide kuriozalna wręcz ostatnia scena - deszcz :censored: ). Jeśli ktoś nie czytał Diuny i lubi mistykę w sf, to będzie mu się podobało, ale dla fanów książki jest to momentami ciężkostrawne. Z kolei "Diuna 2000" jest bardzo bliska oryginałowi (niektóre dialogi są "żywcem" przeniesione z książki), ale brakuje temu filmowi klimatu. Kiepsko dobrano też aktorów grających główne postacie: Paul jest za stary (i gdzie ten słynny atrydzki, orli nos?), a jeśli chodzi o Jessikę, ludzie od castingu chyba zbyt dosłownie zrozumieli określenie "wiedźma". Naprawdę dobrą ekranizacją są "Dzieci Diuny" - w tym filmie jest i klimat i kanon. Mam nadzieję, że zekranizują następne części... Swoją drogą, wyobrażacie sobie co by to było, gdyby za Diunę wziął się PETER JACKSON?
  • 0

#43 KeMoT

KeMoT

Szeregowy

• Email
  • 13 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 09.05.2005 - |14:21|

" Dune 2000 " obejrzałem jakoby troche z musu, zauważyłem ( przypadkiem ) ją w programie Hallmarku i wiadomo że musiałem to zobaczyć, jednak z minuty na minutę miałem coraz większą chęc wyłączyć to.
Dla mnie mistycyzmy i klimat to podstawa a tak jak napisał jooboo w " 2000 " nie ma go, niestety.

Ideałem dla mnie nadal pozostaje stara wersja z 1984 roku.
Ekranizacja z 1984 roku ma jak dla mnie jeszcze jeden wielki atut poza klimatem i mistycyzmem - muzyka - to coś wspaniałego.
Jak to często bywa, przypadek sprawia że powstaje coś niewiarygodnego.
Szukając po sklepach internetowych ścieżki dzwiękowej natknąłem się na informację iż zespół TOTO lubował się w całkiem innej muzyce a to co słyszymy w filmie zrobili od niechcenia, dla jaj i eksperymentu - aż strach pomyśleć ile ta ekranizacja straciłaby bez tej muzyki :wacko:

Dune 2000 pominę jak już mówie o muzyce...natomiast Dzieci Diuny znowu pokazały lwi pazur jeśli o to chodzi, muzyka pana ( znam go ale w chwili pisania postu jak na złość nie mogę sobie przypomnieć ) to naprawde znowu majstersztyk.

Mam nadzieję iż jeśli będą następne częsci zekranizowane to będą one podobne do " Dzieci " a nie " 2000 "
  • 0

#44 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.05.2005 - |14:32|

Mam nadzieję iż jeśli będą następne częsci zekranizowane to będą one podobne do " Dzieci " a nie " 2000 "

Nie tylko ty masz taką nadzieje . Ja sie już niemogę doczekać ekranizacj "Boga Imperatora ".
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#45 Petronius

Petronius

Starszy szeregowy

• Email
  • 92 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.05.2005 - |01:44|

Kurde mole, narobiliście mi ochoty na te filmy (sam nie pamiętam, ale któryś chyba widziałem). Szkoda, że mi książki przepadły w przeprowadzkach... Trzeba wrócić do całego cyklu, bo niezwykle klimatyczny. No i od Duny zacząłem przygody z grami RTS... Co za nostalgia...
  • 0
Crede, quad habes, et habes

#46 Pit

Pit

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 12.05.2005 - |11:19|

W najbliższym czsie ma wyjść odnowiona, odświeżona i wzbogacona o nowe (uratowane) sceny, wersja diuny Lynch'a. Nowe wydanie ma być przede wszystkim dłuższe od wersji która jest obecnie. Szkoda tylko, że nie ma już większości materiału, bo pierwsza wersja Duny Lyncha liczyła ponad 20 godzin...
  • 0

#47 KeMoT

KeMoT

Szeregowy

• Email
  • 13 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 12.05.2005 - |14:45|

W najbliższym czsie ma wyjść odnowiona, odświeżona i wzbogacona o nowe (uratowane) sceny, wersja diuny Lynch'a. Nowe wydanie ma być przede wszystkim dłuższe od wersji która jest obecnie. Szkoda tylko, że nie ma już większości materiału, bo pierwsza wersja Duny Lyncha liczyła ponad 20 godzin...

View Post

Boże kochany, dla mnie to istne święto :clap:
Skąd ma takie informacje ? Masz może jakiś link do nich ?
  • 0

#48 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 14.06.2005 - |18:54|

To i ja bym chętnie poczytał coś bliżej, kiedy planowane premiery, czy będzie w kinach itd. Warto pewnie będzie zobaczyć...
... ostatnio byłem w nowo powstałym centrum kinowym - duży ekran, to jest to... pomyśleć, że jakiś czas nie było unas prawdziwego kina :P
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#49 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 28.07.2005 - |12:29|

Hm,hm...ogladalem wszystkie filmy z Duną w tle, czytalem ksiazke ale przyznam ze najwiekszym sentymentem darze poczciwa Dune2 pod Dosa. Moze dlatego ze poswiecilem jej pare miesiecy fajnego okresu zycia kiedys tam, far, far away :)
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych