Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 014 - S01E14 - Human

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (95 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (12 głosów [13.19%] - Zobacz)

Procent z głosów: 13.19%

2. 9 (18 głosów [19.78%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.78%

3. 8 (29 głosów [31.87%] - Zobacz)

Procent z głosów: 31.87%

4. 7 (13 głosów [14.29%] - Zobacz)

Procent z głosów: 14.29%

5. 6 (7 głosów [7.69%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.69%

6. 5 (6 głosów [6.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.59%

7. 4 (3 głosów [3.30%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.30%

8. 3 (3 głosów [3.30%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.30%

9. 2 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.04.2010 - |17:30|

@Soul33, to nie jest wychwalanie tylko taka obserwacja, luźna myśl i równie dobrze mogą znowu odwalić taką manianę jak w docinku "Time". Ale tym razem tego bym NIE wybaczył.

Taka tylko jeszcze uwaga: chyba wypłoszono SGU-haterów i powoli nie ma tutaj o czym gadać :P Zaczyna mi niefajna myśl po głowie krążyć, że haterzy przestaną też ten serial oglądać-także w Stanach. Wtedy oglądalność spadnie do 0.1 bo tylko tyle ludzi po prostu lubi ten serial, reszta go oglądała tylko po to, by resztę powkurzać :P

Nie przypominam sobie, aby o nim wspominali.

Więc, dołączam się do apelu byś sobie przypomniał, względnie obejrzał jeszcze raz lub zajrzał na transcript. Wspomniane jest, że koleś leży, nieprzytomny i zmieniają mu pieluchy czy coś :rolleyes:

Widziałeś rolę Shanksa w tym odcinku inną niż próba nabicia oglądalności ? Ja, nie. W jego miejscu mógłbyć każdy, i prędzej jakiś fizyk niż doktor archeologi. Shanksa bym wstawił wtedy kiedy byłby potrzebny czyli żeby zostało wykorzystane to co potrafi Daniel Jackson, a nie w stylu wstawmy Shanksa więcej ludzi obejrzy ;)

No akurat tutaj nie mogę się z tobą zgodzić w żaden sposób, na siłę doszukujesz się minusa. SGU na samym początku użyło aktorów i ich postaci z starych seriali, i za to im chwała. Nie jest już tak, jak w SGA gdzie na zasadzie crossovera "nasi" się pojawiali by zniknąć jak sen złoty. Tutaj widać, że całość jest mocno zakorzeniona w SG-1 i postacie takie jak O'Neill nie zostały wygodnicko usunięte z scenariusza (jak swego czasu Hammond-choć tu był kompromis, bo aktor nie chciał już grać z tego co pamiętam, no ale O 'Neill został tak samo potraktowany i "czasem brano go do telefonu"-z czego nabijano się w "200"), zaś nasi "wymiatacze" nadal wymiatają i robią wielkie rzeczy-nie zniknęli z rzeczywistości razem z nowym serialem. Pokazano Carter, pokazano O'Neilla, i to w ważnych rolach. Shanks już wystąpił gościnnie w filmach wideo co było fajnym smaczkiem-ale dla ciebie niby miało to być tanie i pod publiczkę (bo tam mógł być ktokolwiek)? Poza tym Shanks z tego co wiem jeszcze się pojawi w co najmniej jednym odcinku i więcej już nie zaspoileruję. Na podobnej zasadzie jak myślę powracają do Lucian Alliance.
SGU w ten sposób kotwiczy się w rzeczywistości stworzonej przez inne serie i za to ma u mnie ogromny plus, tego mi brakowało w relacjach SGA-SG-1, gdzie była polityka "tabula rasa" i nie mieszania obu.

Użytkownik SGTokar edytował ten post 26.04.2010 - |17:33|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#42 Chukwuemeka

Chukwuemeka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 25.04.2010 - |17:44|

Odnosząc się do ruin:

Weszli bo byli ciekawi co tam jest. Siedzą cały czas na statku nic nie robią, zobaczyli ruiny i od razu poczuli w sobie żyłkę odkrywców. A tak nawiasem mówiąc to drużyna niesamowita, banda dzieciaków + Greer, który boi się ciasnych zamkniętych przestrzeni i służy pod rozkazami niezdecydowanego oficera zachowującego się jak nastolatek. Ciekawe po co oni zabierają ze sobą Chloe, chyba tylko po to aby Scott miał swoją dziunie przy sobie i się nie martwił, że mu ją Eli odbierze. Moim skromnym zdaniem ta drużyna to była wielka karykatura SG-1, dlatego nie traktuję tego jako minus, bo to jedyny humorystyczny element w tym odcinku. Ciekaw jestem tylko jak ta ekipa poradzi sobie sama pośród sieci pajęczyn , a jak wyjdą jakimś sposobem na powierzchnię, to pośród sieci gwiezdnych wrót. Oczywiście do czasu aż ich nie uratuje statek.

Im dłużej oglądam ten serial, tym bardziej przekonuję się, że na statku znajduje się grupa ludzi, których nie powinno tam być i muszą sobie jakoś radzić w nowej sytuacji. Szkoda tylko że tak długo zajmuje załodze adaptacja nowego otoczenia, chociaż nie wiemy ile czasu się tam znajdują. Według mnie co najwyżej 3 miesiące.

Szczerze mówiąc zaskoczył mnie fakt, że Rush zdecydował się usiąść na krześle. Do tej pory myślałem, że to Franklin obudzi się ze śpiączki pełen wiedzy pradawnych i przejmie kontrolę nad statkiem. Niestety biedaczek pewnie pozostanie w tym stanie do końca. Dobrze że serial nie jest tak przewidywalny jak się to na początku wydawało i że zachowuje jednocześnie ciągłość z odcinka na odcinek.

Ciekaw jestem czy w kolejnych odcinkach pojawią się epizodyczne role starych bohaterów świata SG. Jak dla mnie pojawienie się Daniela w projekcji Rusha to kolejna dobra strona odcinka i nie ważne czy to tylko dla przyciągnięcia
starych fanów. Ważne jest to że zarówno Daniel jak i doktorek stracili swoje ukochane, dlatego ze starej obsady jest on najlepszym pośrednikiem w podświadomości Rusha.

Podsumowując wspaniały odcinek pomimo kilku kontrowersji i oby tak dalej. A haterzy nie są tu wcale potrzebni, chociaż potrafią ożywić dyskusje, ale i bez nich to forum jest ciekawe.
  • 0

#43 OtrutyBober

OtrutyBober

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25.04.2010 - |18:35|

ha ha :)
Ruin to nawet nie pokazali i na pewno w 6h by nie byli w stanie ich zbadać. Zresztą nie wiem kto miałby to zrobić jak na misję posyłają dwoje nastolatków i dwóch wojskowych.
Jak niby mieli ocenić bezpieczeństwo tunelu? Na oko to wiesz... Jak dla mnie każdy tunel mający więcej niż 10 tys lat z żywymi pająkami w środku jest niebezpieczny ;p
A że dzieciak zgubił kino to powinien dostać szlaban i tyle.
Śmieszne też było jak w tunelu rozrywali pajęczyny nie zastanawiając się nawet skąd one się tam wzięły :D

"Ruin to nawet nie pokazali i na pewno w 6h by nie byli w stanie ich zbadać. Zresztą nie wiem kto miałby to zrobić jak na misję posyłają dwoje nastolatków i dwóch wojskowych."

To najlepiej niech siedzą w statku i nic nie robią bo to tylko 6 h ... bez komentarza ;]                                                                                                     Powiadasz że ruin nie pokazali ? hmmm czy aby na pewno oglądaliśmy ten sam odcinek ?                                                                                           Dwoje nastolatków ? Hymmm Eli to nie taki zwykły naukowiec tylko geniusz więc wiesz ;] ty mu nawet do najmniejszego paluszka w połowie nie dosięgasz ;]  A skąd mieli wiedzieć ze są pająki przed wejściem do tunelu ? Śmieszne dla ciebie było to że rozrywali pajęczyny i ... no wybacz ale chyba wiadomo że przez pająki ;> tylko nie wiedzieli że aż takie ;]  

"Jak dla mnie każdy tunel mający więcej niż 10 tys lat.."                                                                                                                                              No patrzcie państwo mamy tu na forum specjalistę który umie po 5 sekundach jednym spojrzeniem ocenić że coś ma 10 tys lat ;] Idąc twoim  tokiem rozumowania  na świecie nic byśmy nie odkryli bo ojejciu taki ten świat niebezpieczny ^^ Ciągle byśmy siedzieli w jaskiniach i bali się z nich wyjść bo to taaaaakie niebezpieczne ...

ha ha :)

Postać Eli została wprowadzona tylko po to by podstawowy target serialu (10-18 lat) miał się z kim utożsamiać.
Założę się, że Eli został wymuszony na scenarzystach przez producentów bo ewidentnie nie wiedzą co z nim zrobić.

Faktycznie wielki z niego geniusz skoro przez 14 odcinków głównie co robi to lata kamerką i wzdycha do Cloe.

Ale wracając do fabuły ostatniego odcinka:
"To najlepiej niech siedzą w statku i nic nie robią bo to tylko 6 h ... bez komentarza ;]"

Z komentarzem. Nie, niech nie siedzą na statku. Jeśli po raz pierwszy mają okazję zbadać planetę na której kiedyś istniała cywilizacja i mają na to 6h powinni zebrać kilka oddziałów 4 osobowych i dokładnie zbadać cały teren na ile czas im pozwoli. A oni nie dość że wysłali wiadomo kogo - na odczep się - to jeszcze nie byli zainteresowani niczym co ich otacza poza tym durnym tunelem.

"A skąd mieli wiedzieć ze są pająki przed wejściem do tunelu ?"

Mieli obraz z kino pokazujący pajęczyny i zaraz przy wejściu też je widzieli.

"Śmieszne dla ciebie było to że rozrywali pajęczyny i ... no wybacz ale chyba wiadomo że przez pająki ;> tylko nie wiedzieli że aż takie ;]"

tia, wiadomo to by było jakby byli na wycieczce w jurze krakowsko częstochowskiej a nie na obcej planecie.
pajęczynę mogło tam wytworzyć wszystko o dowolnej wielkości i dużym zagrożeniu.
  • 0

#44 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 25.04.2010 - |19:26|

ha ha :)
Ruin to nawet nie pokazali i na pewno w 6h by nie byli w stanie ich zbadać. Zresztą nie wiem kto miałby to zrobić jak na misję posyłają dwoje nastolatków i dwóch wojskowych.
Jak niby mieli ocenić bezpieczeństwo tunelu? Na oko to wiesz... Jak dla mnie każdy tunel mający więcej niż 10 tys lat z żywymi pająkami w środku jest niebezpieczny ;p

Z komentarzem. Nie, niech nie siedzą na statku. Jeśli po raz pierwszy mają okazję zbadać planetę na której kiedyś istniała cywilizacja i mają na to 6h powinni zebrać kilka oddziałów 4 osobowych i dokładnie zbadać cały teren na ile czas im pozwoli. A oni nie dość że wysłali wiadomo kogo - na odczep się - to jeszcze nie byli zainteresowani niczym co ich otacza poza tym durnym tunelem.

A na cholerę mieli chodzić i glapić się na mury ruin - nikt z nich nie jest archeologiem, historykiem etc - mieli liczyć na szczęście, że znajdą coś leżącego na ziemi? Ruiny na powierzchni nie dawały dużych szans na odkrycie czegoś przydatnego w ich sytuacji. Jedynie tunele dobrze się zachowały, przetrwały w "dobrym" stanie, więc to właśnie w nich mieli potencjalnie największe szanse na znalezienie czegoś.
Oczywiście mogli wysłać na powierzchnie większa ilość grup, ale może nie chcieli ryzykować utraty większej ilości ludzi, gdyby coś się wydarzyło.

Faktycznie wielki z niego geniusz skoro przez 14 odcinków głównie co robi to lata kamerką i wzdycha do Cloe.

Nie tylko, w końcu jego głównym zadaniem jest sprawdzanie poczynań Rusha, analizowanie jego obliczeń, by móc o tym donieść Youngowi :P

--------------
Moja ocena to 9!

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 25.04.2010 - |20:38|

• 0

#45 Badziew

Badziew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 25.04.2010 - |21:56|

Sakramentos, nie obrażaj się za grafomaństwo, tylko pisz. Ja jestem człowiekiem kilku słów, a jeśli mogę przeczytać ciekawy post długości kilku ekranów, to właściwie czemu nie?

Użytkownik SGTokar edytował ten post 26.04.2010 - |17:39|

• 0

#46 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.04.2010 - |22:29|

@ Badziew: słowo się rzekło. Jestem człowiekiem honoru, nie mogę się więc z tej deklaracji wycofać. Poza tym nie obraziłem się, tylko wziąłem "poprawkę na" ;)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#47 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 25.04.2010 - |23:57|

Nie przypominam sobie, aby o nim wspominali.

Więc, dołączam się do apelu byś sobie przypomniał, względnie obejrzał jeszcze raz lub zajrzał na transcript. Wspomniane jest, że koleś leży, nieprzytomny i zmieniają mu pieluchy czy coś :rolleyes:

No dobrze, ale to nic nie zmienia, najpierw jest mowa, że leży a teraz nagle go nie ma ? Więc co zrobili, nie chcieli go niańczyć i wyrzucili przez śluzę ? Gdzie on jest i co się z nim stało ? Nie mówię że chciałbym aby poświęcono cały odcinek na to, ale mogli wspomnieć, że np zmarł. Nawet tylko to, bez wchodzenia w szczegóły co z ciałem itp. I już by to jakoś wyglądało.

Widziałeś rolę Shanksa w tym odcinku inną niż próba nabicia oglądalności ? Ja, nie. W jego miejscu mógłbyć każdy, i prędzej jakiś fizyk niż doktor archeologi. Shanksa bym wstawił wtedy kiedy byłby potrzebny czyli żeby zostało wykorzystane to co potrafi Daniel Jackson, a nie w stylu wstawmy Shanksa więcej ludzi obejrzy ;)

No akurat tutaj nie mogę się z tobą zgodzić w żaden sposób, na siłę doszukujesz się minusa. SGU na samym początku użyło aktorów i ich postaci z starych seriali, i za to im chwała. Nie jest już tak, jak w SGA gdzie na zasadzie crossovera "nasi" się pojawiali by zniknąć jak sen złoty. Tutaj widać, że całość jest mocno zakorzeniona w SG-1 i postacie takie jak O'Neill nie zostały wygodnicko usunięte z scenariusza (jak swego czasu Hammond-choć tu był kompromis, bo aktor nie chciał już grać z tego co pamiętam, no ale O 'Neill został tak samo potraktowany i "czasem brano go do telefonu"-z czego nabijano się w "200"), zaś nasi "wymiatacze" nadal wymiatają i robią wielkie rzeczy-nie zniknęli z rzeczywistości razem z nowym serialem. Pokazano Carter, pokazano O'Neilla, i to w ważnych rolach. Shanks już wystąpił gościnnie w filmach wideo co było fajnym smaczkiem-ale dla ciebie niby miało to być tanie i pod publiczkę (bo tam mógł być ktokolwiek)? Poza tym Shanks z tego co wiem jeszcze się pojawi w co najmniej jednym odcinku i więcej już nie zaspoileruję. Na podobnej zasadzie jak myślę powracają do Lucian Alliance.
SGU w ten sposób kotwiczy się w rzeczywistości stworzonej przez inne serie i za to ma u mnie ogromny plus, tego mi brakowało w relacjach SGA-SG-1, gdzie była polityka "tabula rasa" i nie mieszania obu.

Kolejna błędna interpretacja. Wyobraź sobie, że nic co tutaj napisałem, nie było to doszukiwanie się na siłę minusa, tylko to co osobiście mi się nie podobało i ja to tak odbieram, także nie pisz, że na siłę szukam minusa. (minus np było też jak ktoś wspomniał wyżej to wejście do tunelu, a jakoś mi to nie przeszkadzało i nie napisałem o tym) I nie zmieniłeś mojego postrzegania na tą sprawę, ci co np odstawili serial, usłyszą od innych, lub przeczytają, a że Shanks się pojawił i część z nich sięgnie z powrotem po sgu. Poza tym było dość głośno o tym, że Shanks się ma pojawić. Zobacz wiedziałem o tym, że ma się pojawić, a nie czytałem żadnych spoilerów itp, to też o czymś świadczy, że bez własnej woli poniekąd przeczytałem gdzieś już nie pamiętam gdzie taką informację. Wstawienie Shanksa do takiej roli jaką zaprezentował w tym odcinku to dla mnie jakiś śmiech na sali. Równie dobrze ja bym mógł zagrać jego rolę, jak i każdy inny w tym odcinku i zrobił by to tak samo dobrze. Chodzi o to, że zbędne jest tu dawania takiego aktora. Więc czymże jest pojawianie się go w tym odcinku jak nie robieniem tego pod publiczkę i do nabicia oglądalności ? Oczkiem do fanów ? Litości. Uważam go za świetnego aktora, naprawdę i po prostu wstawianie go do takiej roli to nie "oczko" itp tylko prędzej obraza dla fanów.

Użytkownik SGTokar edytował ten post 26.04.2010 - |17:42|

• 0

#48 Niedozwoloneznaki

Niedozwoloneznaki

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 26.04.2010 - |07:30|

czesc, orietuje sie ktos co to za motyw na skrzypce, grany przez zone doktora? dzieki
  • 1

#49 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 26.04.2010 - |07:43|

Słyszałem tam zdaje się w tle Cztery Pory Roku Vivaldiego, może coś z tego grała? Ale strzelam w ciemno, dawno tego nie słuchałem.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#50 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 26.04.2010 - |08:27|

Dobry, solidny odcinek.
Dr. Rush to "klawy" gość - "swój chłop".
A gdzie ten humor Eliego, o którym piszą koledzy wyżej? Ja nie zauważyłem - same szczeniackie gadki.
Jak już ktoś wcześniej zauważył - największy plus odcinka:
"++Na razie nie będzie tak dużo Eliego i Chloe" - OBY SIĘ SPRAWDZIŁO!

Uwaga "techniczna" - przy wchodzeniu do tunelu wydaje się, że są nie głębiej niż 3-4 metry pod ziemią (mają nd sobą max 1,5 m stropu) - i nie potrafią wyleźć - d..y z nich a nie wojsko ;)
  • 0

#51 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 26.04.2010 - |09:19|

Uwaga "techniczna" - przy wchodzeniu do tunelu wydaje się, że są nie głębiej niż 3-4 metry pod ziemią (mają nd sobą max 1,5 m stropu) - i nie potrafią wyleźć - d..y z nich a nie wojsko ;)

A sam tunel ma z 2,5 metra. Niestety, mały babol, niby zawalił się strop przy wejściu, a na powierzchni niczego nie widać, to skąd wzięły się te wszystkie głazy (zwłaszcza przy samym wejściu, kilkanaście centymetrów pod powierzchnią)? Ale wtedy zbyt łatwo mogliby się wydostać.

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 26.04.2010 - |09:20|

• 0

#52 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 26.04.2010 - |10:53|

Odcinek dobry 7/10

+ Cała historia Rush'a, świetnie pokazane jego zmaganie się z kodem, w tle umierająca żona i do tego Daniel przypomniały mi się odcinki, kiedy to Jackson jako ascendent pomagał np Tealc'owi kiedy ten umierał.

+ Użycie fotela w końcu musiało do tego dojść, ale myślałem że będzie to końcówka sezonu. teraz w dowolnej chwili mogą wpaść na kod jak powiedział Rush mogą to być dni albo lata czyt. odcinki.

+ Kolejna planeta zwiedzona tym razem były tam ruiny ale czy tylko myślę że nie coś tam musi być, gdy wrócą po resztę pewnie coś znajdą.

- pająk, słaba animacja i wygląd oraz to że nienawidzę pająków uzbierało się na -
  • 0

#53 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 26.04.2010 - |11:22|

Kolejna błędna interpretacja. Wyobraź sobie, że nic co tutaj napisałem, nie było to doszukiwanie się na siłę minusa, tylko to co osobiście mi się nie podobało i ja to tak odbieram, także nie pisz, że na siłę szukam minusa.

Ale co Ci się nie podobało? Że wstawiono Daniela aby podnieść oglądalność? Przecież taka operacja jest technicznie niemożliwa do przeprowadzenia. Raz że nie wiadomo jaka będzie oglądalność w przyszłości przy pisaniu scenariusza, a dwa że nikt chyba nie wykazał wcześniej wpływu Daniela na zwiększony poziom oglądalności, tym bardziej to nie mogły być takie intencje scenarzystów. No bo chyba nie dokręcono tych scen na poczekaniu nie?
  • 4

#54 Don Pabloss

Don Pabloss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 26.04.2010 - |12:37|

Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę na Daniela mówiącego o "źródle" w Przymierzu Lucjan, dzięki któremu znaleziono planetę, która może dostarczyć energii dziewiątemu szewronowi. Tłumaczy to poniekąd dlaczego baza Ikar została zaatakowana przez Lucjan. Ciekawe czy wrócą jeszcze do tego wątku w kolejnych odcinkach.
  • 0

#55 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 26.04.2010 - |13:49|

Don Pablos wydaje mi się że tak. Co do tego gościa z krzesła, może jeszcze się przebudzi? Dlatego może nie chcą go teraz uśmiercać? Jeśli tak by chcieli zrobić to bezsensu jest o nim mówić. Lepiej później widzów zaskoczyć nim.
Sam pająk całkiem fajnie wyglądał ale te zęby, no ale cóż to był w końcu kosmiczny pająk!
  • 0

#56 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 26.04.2010 - |14:32|

Świetny odcinek, lubię takie klimaty. Na początku wydawało się że mamy do czynienia z retrospekcją, ale okazało się że Rush wreszcie postanowił skorzystać z fotela.
Cała akcja z Rushem znakomita + świetna muzyka dodająca klimatu. Akcja na planecie też niezła. Podobało mi się że Rush nie wstał z fotela i nie wprowadził od razu kodu tylko niestety musieli zostawić na planecie te 4 osoby. Ale zapewne wkrótce po nich powrócą :D.

Ocena: 9/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#57 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.04.2010 - |14:44|

Ale zapewne wkrótce po nich powrócą :D

Zapewne..... to przez jakiś czas fabuła będzie rozbita na dwie równoległe opowieści.
O pozostawionej czwórce i o tych na Destiny.
A to być może nawet będzie dosyć ciekawe bo będzie więcej "lokacji" do pokazania bez uciekania się do zbędnych kamieni do zamiany osobowości.

A Panom kłótnikom nie trzymającym się wątku tylko robiącym personalne podjazdy proponuję wyjść na świeże powietrze na słonko bo temat zostanie w odpowiednim momencie wyczyszczony z zbędnego balastu emocjonalnego.

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#58 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 26.04.2010 - |14:53|

Po tym jak Rush opuścił Destiny po to, by wrócić w następnym odcinku, myślę, że mogą (niestety) powrócić po porzuconych już w następnym odcinku. :)
  • 0
http://magory.net - moja strona

#59 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.04.2010 - |15:00|

Też się obawiam takiego zabiegu, że w ciągu jednego odcinka cudownie powrócą.
Ale też mam nadzieję, że nie po to ich tam zakopali bez statku itd aby zaraz powrócili na pokład Destiny.
Stawiam raczej, że "pomoże" im w tym tułające się ;) w okolicy
Spoiler
.
Dlatego liczę na równoległe fabuły przynajmniej przez kilka odcinków.

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#60 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 26.04.2010 - |15:16|

Całkiem zgrabny odcinek. Nie przepadam za odcinkami obyczajowymi lub obyczajowo-podobnymi, więc pierwotnie planowałem wstawić 7, jednak sumienie nie dawało mi spokoju i ostatecznie postanowiłem wykazać się chociaż minimalną dozą obiektywizmu, więc ostatecznie zostaje 8/10. Świetny pomysł z "lucid dream" podczas korzystania z fotela. Chyba lepiej nie dało by się rozwinąć przeszłości Rush'a.

Natomiast wkurza kilka rzeczy...

1. Z umierającymi żonami jest jak z rzyganiem w ciąży - zgrane do bólu. IMHO już lepiej byłoby, żeby Rush był psychopatą bo już taki jest i tyle, albo ktoś go molestował w dzieciństwie, zamykano go na noc do terrarium razem z pytonem, etc... A tak dostajemy zwykłego pospolitego łzawca w pradawieńskiej otoczce... BTW, czy ktoś wie na co chorowała jego żona? Usilnie się starałem, ale nie byłem w stanie się tego dosłuchać.

2. Wejście do tunelu nosi znamiona odwróconej przyczynowości. Nie mogłem się oprzeć wrażeniu, że włażą do dziury po to, żeby coś się stało i wszyscy na Destiny musieli zrobić coś, żeby przejąć kontrolę nad statkiem, ewentualnie, żeby mogli pojawić się jacyś powerni obcy. Puszczę ten punkt w niepamięć, jeśli okaże się, że Rush jest cieniasem, nie mogąc sobie poradzić ze statkiem, a czwórka półgłówków wydobędzie się z dziury sama, znajdzie wielkieipotężne powersource do zasilenia wrót i jak gdyby nigdy nic wróci sobie na Destiny.

2a. Young do d... a nie dowódca. Wyglądało to tak jakby puszczał czwórkę dzieci na wycieczkę - idźcie, wejdźcie sobie do dziury, a nie drużynę na zwiad - zero planu.

3. Good CG doesn't look like CG... Nie jest źle, ale widać co jest animowane i pozostawia drażniące wrażenie sztuczności. W tym odcinku - gołębie w parku, w poprzednim - lot nad powierzchnią planety.

Mam jeszcze taką obawę, że teraz wszyscy po kolei będą siadać na pradawieński fotel, np. dlatego, że po każdej sesji trzeba zrobić sobie kilkudniową przerwę na regenerację i jedna osoba nie jest w stanie dostatecznie szybko wydobyć potrzebnych informacji. Jak będę musiał co odcinek oglądać "wzruszyła mnie twoja historia" to będę na prawdę zły.

Użytkownik graffi edytował ten post 26.04.2010 - |15:20|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych