Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odczucia po Babylon 5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 24.01.2005 - |15:07|

Zacisnąłem zęby i oglądam dalej. Przebiłem się już do 13 i nadal lipa (chociaż faktycznie jest trochę lepiej). Trzymam Was chłopaki za słowo (a jak nie, to będę bomby w listach wysyłał :hyhy: ).

P.S.

Polecałbym przeglądarkę Firefox, można do niej doinstalować moduł sprawdzający i poprawiający pisownię.

A gdzie konkretnie można taki moduł znaleźć? Firefoxa używam i chwalę sobie, ale nie zauważyłem POLSKIEGO modułu z pisownią. Swoją drogą moderatorzy i administratorzy powinni przywiązywać większą wagę do ortografii (gramatyki i interpunkcji zresztą też...).

Użytkownik jooboo edytował ten post 24.01.2005 - |15:08|

• 0

#42 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.01.2005 - |20:58|

Dokladnie tak, to byl ten robal Drakhow.

A co do tego co sie z nim stalo... coz, mamy 20 letnia dziure czasowa w tej kwestii ;D

To może ja się wtrącę. B5 oglądałem dawno temu, więc mam nadzieję, że nic nie pomieszam.
W odcinku gdzie podprowadzali B4, Sheridan „latał” sobie w czasie. W jednym wątku przeniósł się na Centaurii w przyszłość. Tam Deelen powiedziała mu, że ...jak mu tam... „jest już bezpieczny”. Można jedynie spekulować, ale myślę, że to o to chodziło.
  • 0

#43 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 24.01.2005 - |21:21|

Delenn w tamtym odcinku mówiła wiele, na przykład, żeby nie leciał na Za`Ha`Dum, bo zginie (co mniej więcej się sprawdziło). Moim skromnym zdaniem, nie wszystkie przyszłości, które zwiedził Sheridan, były "spełnione", niektóre mogły przedstawiać świat, kiedy Sinclair nie przeniósł się z Babilon 4, niektóre mogły odpowiadać sytuacji, kiedy Sheridan nie poleciał na planetę Cieni. Straczynski miejscami namieszał straszliwie, trzeba by pooglądać serial kiedyś ponownie.
  • 0

#44 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.01.2005 - |21:40|

Mnie się wydaje że jednak wszystko się ze sobą wiązało. Fakt. Było to strasznie namieszane. Jednak jednym z najmocniejszych punktów serialu jest spójna fabuła. :) W ten sprytny sposób przedstawiono nam wydarzenia, które będą mieć miejsce za kilkanaście- dzieśiąt lat od „obecnego” czasu. Wydarzenia kończące obecne wątki serialu.
  • 0

#45 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 24.01.2005 - |22:10|

Od razu się przyznaję, że nie oglądałem Babilonu od kilku lat.

Zawsze mnie niepokoiły słowa Delenn, żeby Sheridan nie leciał na Planetę Cieni. Bez tego nie poznaliby Pierwszego, a bez niego wojna z Cieniami, końcowa walka przy współudziale innych Pierwszych Ras, mogłaby się zakończyć całkiem inaczej.
Przypomnijcie mi, czy obrazy zniszczonego Prime Centauri były jeszcze gdzieś indziej, poza tymi skokami w czasie (w innych rzeczywistościach). Może to właśnie nieobecność Sheridana na planecie Cieni, albo brak Sinclaira z Babilonem 4 sprawiło, że doszło do zagłady ojczystej planety Mollariego? Niestety, nie pamiętam tego, a nie sprawdzę teraz.
  • 0

#46 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 24.01.2005 - |23:12|

czy obrazy zniszczonego Prime Centauri były jeszcze gdzieś indziej,

Wyświetl post

No pewnie że był, nie pamiętam dokładnie ale było to chyba w odcinki 4x05 albo 4x06 (Into the Fire). Zaraz po znieszczeniu planety przez Cienie.

Według mnie Sheridan musiał lecieć na Za'Ha'Dum, bez tego chyba wojna mogłaby się zakończyć porażką. To powrót zmartychwstałego Sheridana dał impuls do większej konsolidacji innych ras, był przecież pieerwszym "żywym" który powrócił z taj planety.
  • 0

->1019<-

#47 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 25.01.2005 - |15:30|

W "In to the Fire" Cienie nie zniszczyły Centauri, miał to zrobić vorloński niszczyciel planet. Jedyne co zostało zniszczone to jedna wyspa (Celina, Celestia, czy jakoś tak) z flotą statków Cieni.

Jak Delenn mogła odradzać Sheridanowi lot na Z`Ha`Dum, jeśli oznaczałoby to fiasko wojny z Cieniami? Może w tej rzeczywistości, którą odwiedził Sheridan, z której Delenn odradza lot na Z`Ha`Dum,Sheridan zginął. Pozostali młodsi przyjęli rozwiązanie Vorlonów, a Cienie mszczą się, niszcząc sojuszników? Może jest to całkiem inna rzeczywistość?

Użytkownik bimberek edytował ten post 25.01.2005 - |16:28|

• 0

#48 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 25.01.2005 - |16:05|

W "In to the Fire" Cienie nie zniszczyły Centauri, miał to zrobić vorloński niszczyciel planet. Jedyne co zostało zniszczone to jedna wyspa (Celina, Celestia, czy jakoś tak) z folotą statków Cieni.

I to zrobił poprzedni Imperator.

Może jest to całkiem inna rzeczywistość?

Nie , to przyszłość Centauri . Obejżyj 5 sezon - wszystko się wyjaśni (Drakh).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#49 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 25.01.2005 - |16:27|

Nie , to przyszłość  Centauri . Obejżyj 5 sezon  - wszystko się wyjaśni  (Drakh).

Wyświetl post

Tak jak pisałem,dwa posty wcześniej: nie oglądałem Babilonu od kilku lat, dla tego prosiłem, by ktoś, kto widział to nie dawno, przypomniał, czy w dalszych odcinkach były sceny "na żywo" ze zniszczoną Prime Centauri. Skoro piszesz, że były, to przyjmuję to do wiadomości i uznaję ten fragment ze skoków Sheridana jako prawdziwy, prawdziwy w naszej rzeczywistości. Jednak dalej nie rozumiem czemu Delenn ostrzega przed Z`Ha`Dum?

Co zrobił poprzedni Imperator? Wyspę zniszczył Londo.
  • 0

#50 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 27.01.2005 - |16:33|

Wyświetl post

Tak dla scislosci, to chyba Londo /bo to wlasnie on wysadzil wyspe, gdzie stacjonowaly statki Cieni na Centauri Prime/ nie byl Imperatorem jesio wtedy ;-P
Byl Prime Minister'em, a Imperatorem zostal dopiero w piatym sezonie, po smierci Regenta /a tego goscia to mi bylo zwyczjanie szkoda.. fajtlapa i tchorz cale zycie i jeszcze takie rzeczy na sumieniu../.
BTW. Nie wiem doprawy skad do diabla w napisach do B5 ktos przetlumaczyl Emperor jako Cesarz.. ;|

@Bimberek: bo ostatecznie, to co sie stalo z Centauri Prime wyniklo z wypadu Sheridana na Z'Ha'Dum...
W kazdym razie tak zle i tak nie dobrze by bylo.
Gdyby Sheridan nie polecial na planete Cienie - B5 zostalby zniszczony i kto wie co byloby dalej ? Ja mysle, ze raczej nieciekawie... I wydaje mi sie, ze Centauri Prime dalej byloby w rekach Cieni /co w zasadzie nie musialo oznaczac podobnego losu do tego, ktory zgotowali im Drakh/..
Z kolei w wyniku dzialania Sheridana doszlo do takich dzialan, jakie widzielismy: planeta Cieni zostala zniszczona, Cienie oraz Vorloni sie wyniesli z Galaktyki, Drakhowie - niegdys uczniowie mistrzow - sami stali sie mistrzami.
All in all - Sheridan zrobil dobrze tak, jak zrobil, bo cala ta sytuacja to bylo bledne kolo, a konsekwencje dowolnego czynu byly jakze niefortunne..

A co do obrazu zniszczonej Centauri Prime w przyszlosci /rok 2278, wlasnie sprawdzilem/ - to w filmie In The Beginning mamy narracje starego juz Londo, ktory dalej panuje na Centauri Prime pograzonej w mrokach i zniszczeniu i opowiada on ciekawa historie... ;-)

PS. Mozna tez przyjac dosc prawdopodobna teze, ze JMS mial w zamysle inny obrot fabuly B5 badz watek, ktory zamierzal rozwinac z ta Delenn, z czego jednak ostatecznie zrezygnowal ;-) I zapewne stad te niescislosci /ktore na dobra sprawe mozna wytlumaczyc chociazby tak, jak ja to zrobilem/.

Użytkownik Drow edytował ten post 27.01.2005 - |16:46|

• 0

#51 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 27.01.2005 - |23:53|

Nigdy nie szperałem po angielskojęzycznych stronach, gdzie niekiedy udziela się Straczynski, być może ktoś go o to już pytał i dostał jednoznaczną odpowiedź?

Może ostrzeżenie Delenn, to po prostu krzyk miłości? W końcu wyprawa na Z`Ha`Dum skróciła życie Sheridana o kilkanaście lat.

Dlaczego Drakhowie zemścili się na Centauri? Dla czego nie na Ziemi (no dobra, zemścili się, ale dopiero w Call to Arm, a nie w serialu)? Dla czego nie na Minabar? W końcu Ziemianie i Minbari byli twórcami klęski Cieni (a prawdopodobnie i , w jakimś stopniu, wyzwolenia Drakhów)
  • 0

#52 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 27.01.2005 - |23:59|

Dlaczego Drakhowie zemścili się na Centauri?

Wyświetl post

Uznali, że potrzebują nowego domu po ucieczce z Za'Ha'Dum. Ja nie był bym pewien czy to co zrobili, można uznać za zemstę. Oni po prostu totalnie podpożądkowali sobie Londo a w efekcie całą Centauri. Zrobili to tylko, żeby przetrwać i w efekcie później zemścić się na Ziemi.
  • 0

->1019<-

#53 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 28.01.2005 - |16:27|

Może ostrzeżenie Delenn, to po prostu krzyk miłości? W końcu wyprawa na Z`Ha`Dum skróciła życie Sheridana o kilkanaście lat.

Dlaczego Drakhowie zemścili się na Centauri? Dla czego nie na Ziemi (no dobra, zemścili się, ale dopiero w Call to Arm, a nie w serialu)? Dla czego nie na Minabar? W końcu Ziemianie i Minbari byli twórcami klęski Cieni (a prawdopodobnie i , w jakimś stopniu, wyzwolenia Drakhów)

Wyświetl post

Mozliwe, ze byl to krzyk milosci, kto wie. Choc znajac Delen.. watpie, by byla zdecydowana miec Sheridana u swego boku za cene blizej nieokreslonych tysiecy zabitych istot w wojnie z Cieniami - co i tak doprowadzilo do upadku Centari Prime /bo wlaasnie tam sie znajdowala, kiedy to mwoila/.

Dalej, Jak juz przedmowca napisal - Drakh zemscili sie na Cenaturi Prime, w szczegolnosci na samym Londo, ktory musial im sluzyc, bo inaczej Centauri wogole by nie bylo juz, wlasnie za to, co on zrobil - za wysadzenie jednostek Cieni na tej wysepce.
Na Minbarze tez.. probowali /mozna tak to ujac, choc chodzi tu raczej o Sheridana i Delenn, niz o sam Minbar i jego lud/. Jak ? Otoz w jednym z koncowych epow B5 /Object in Motion chyba/ Londo przynosi Sheridanowi i Delenn urne Imperatorstwa /przekazywana nastepcy tronu - taka tradycja/, w ktorej czail sie... stworek Drakhow, dzieki ktoremu kontrolowali np Regenta oraz Londo. Ten stworek przeznaczony byl dla Davida, syna Delenn i Sheridana.
Co sie z nim stalo.. ? Nie wiadomo.. Wlasciwie wiadomo tylko tyle, ze jakos chyba sobie z nim poradzili, gdyz 20 lat pozniej w Sleeping in Light nie bylo o tym mowy w ogole, wiec albo JMS porzucil ten watek /byc moze majac nadzieje, ze rozwinie go w Crusade moze.. ?/, albo nie wiem.. W kazdym razie Londo tez zginal, prawdopodobnie uduszony przez G'kara /choc niekoniecznie - to moglaby c tylko jedna z wiersji linii czasowych, wiec nie wiadomo czy w ogole mialo miejsce to zdarzenie w tej odpowiedniej linii czasowej/, gdyz na ostatnim spotkaniu przed smiercia Sheridana to Vir byl Imperatorem juz /nie mlodym, dodam ;-)/.
  • 0

#54 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 28.01.2005 - |19:44|

Zakochana kobieta jest niebezpieczna, stać ją na poświęcenie całego świata, żeby ratować miłość. Delenn - ile w niej zostało Minbari, a ile przyszło Ziemianki, po przemianie, nie tylko fizycznej?

Chyba trzeba by zacząć oglądać Babilon od początku, powoli zaczynam wiedzieć, że nic nie wiem. W Sleeping in the Light nie ma też mowy o zarazie na Ziemi, czyli to akurat o niczym nie świadczy. Swoją drogą, to już nawet nie wiem, kto w końcu zniszczył Centauri Prime?
  • 0

#55 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 29.01.2005 - |10:24|

Heh.. Kto zniszczyl?
Bezposrednio - swiaty czlonkowskie ISA - Drazi oraz Narn - bombardujac powierzchnie Centauri Prime bez wiekszego problemu, rujnujac cala planete.
Posrednio - Drakh. To oni wszystko zaplanowali, to oni zaopatrzali statki Centauri w maszyny sterujace Cieni i napadali na konwoje czlonkow ISA, coby ich sklocic oraz doprowadzic do ataku na Centauri Prime. To oni rowniez zmusili Regenta, by odeslal cala flote roniaca Centauri za falszywym sygnalem oraz by wylaczyl planetarna siec obronna...
W ten sposob rekami Drazi i Narnu doprowadzili Centauri do zrujnowania. A zrujnowany swiat nie mogl przeciwstawic sie sile Drakhow. Dodatkowo Londo byl szantazowany glowicami nuklearnymi rozmieszczonymi po calej Centauri przez Drakh, a ten stworek Drakh pomagal im go kontrolowac /w serialu mozna zauwazyc jak bardzo zachowanie Londo zmienia sie, kiedy Drakh zaczynaja na niego oddzialywac w odpowiednim momencie/.

Co do zarazy - oczywiscie masz racje. Ale z kolei to, ze nie mowili o czyms takim wcale nie oznacza, ze to sie nie zdarzylo /a jak wiemy - zdarzylo sie/. MOzna by tlumaczyc, ze JMS nie mial wtedy do konca opracowanej fabuly Crusade czy cos..
Ale ja mysle, ze zwyczajnie takie informacje o Ziemi nie pasowaly do atmosfery odcinka Sleeping in Light.

A co do Delenn.. Coz, zdania sa rozne. jednak moim zdaniem nie posunela by sie do tego.. Nie po raz drugi, kiedy to za pierwszym razem ona i Kosh utrzymywali istnienie Cieni w tajemnicy, w skutek czego Narn zostal zniszczony i zniewolony.. A ona bardzo to przezywala, widac to w kilku odcinkach.
  • 0

#56 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.01.2005 - |12:15|

Tylko Centauri została zniszczona dwa razy. Za drugim razem jak Londo był już cesarzem, Centauri została najechana przez statki Cieni. Londo miał w tedy powiedzieć do Sheridana, że urządził sobie wojenke z Cieniami i ich przepędził, ale o kilku zapomniał. Nie wiem jak to wytłumaczyć, może w Galaktyce ukryła się garstka Cieni, lub były to przechwycone przez Drakh ich statki. Z drugiej strony Sheridan mówił, że poleciał na Z`Ha`Dum by zapobiec temu atakowi. Jedna jęsli doszło do ataku, to znamy ciąg dalszy B5. W dniu ataku Londo i G’Kar giną, a Vir zostaje nowym cesarzem.
A w przypadku Deelen to myślę, że to był krzyk miłości.
  • 0

#57 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 29.01.2005 - |17:53|

@M.M: a mozesz powiedziec skad masz wiadomosci o tym drugim ataku Cieni ? Serial ogladalem stosunkowo niedawno i nie bylo tam wzmianki o tym /no chyba, ze cos przegapilem, ale w sumie raczej watpie/. Od razu powiem, ze Crusade nie widzialem, wiec jesli info pochodzi stantad, to nie mialem jak wiedziec ;-) Jesli zas to bylo w serialu/filmie, to bylbym wdzieczny o wskazanie mniej wiecej odcinka.
W zasadzie zawsze uwazalem, ze Centauri Prime zostalo zniszczone doszczetnie przez samych Drakh /ew. ich poddanych/, a Londo mial wlasnie na mysli poddanych Cieni - czyli Drakh.
  • 0

#58 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.01.2005 - |18:33|

Od razu zaznaczę, że serial oglądałem dawno temu i mogłem coś pokręcić.
Chyba wszyscy pamiętają ten odcinek, gdy kradli B4. Sheridan poruszał się tan w czasie nie kontrolując tego. Raz skoczył na Centauri, gdzie był więziony. W więzieniu odwiedziła go Delen. Dla niej i Londa była to teraźniejszość. Dla Sheridana odległa przyszłość. Zobaczył w niej zniszczoną Centauri. Jak sam kiedyś powiedział, pod wpływem tego co ujrzał wybrał się na Z’Ha’Dum. Chciał uniknąć tych wydarzeń. Ataku dokonały statki Cieni. Motyw tego, jak lecą na niebie pojawiał się w serialu kilka razy i nie chodzi tu oto, że Cienie miały bazę na jednej z wysp. To się działo kilka lat później. Zresztą w tym samym dniu Londo i G’Kar się udusili i cesarzem został Vir. Jak już wcześniej pisałem Londo robił wtedy wyrzuty Sheridanowi, że o kilku Cieniach sobie zapomniał.
Myślę, że była to zemsta Cieni za tę wyspę.
  • 0

#59 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 29.01.2005 - |19:53|

Cienie tego nie zrobiły, M.M. jestem w takiem samej sytuacji, jak Ty, serial oglądałem kilka lat temu, ale pamiętam, że Pierwszy Pierwszy (przepraszam, zawsze zapominam, jak on miał na imię - Lorien?), powiedział, że niezbędne jest zebranie w ostatecznej bitwie wszystkich pierwszych ras, że odejść muszą wszyscy, bez wyjątku. Sądzę, że miał możliwości, by tego dopilnować. Inną sprawą jest pozostawiona technologia. Cienie miały w zwyczaju rozprszaszać swoje siły, chować trochę sprzętu na jakiś zapadłych planetach. Ich technologia przetrwała nie tylko Na Z`Ha`Dum (okręt który przyniósł zarazę na Ziemię), ale i, najprawdopodbniej, na wielu innych palnetach (jak chociażby nasz Mars, po przedniej wojnie z Vorlonem).

Te skoki Sheridana nie dają mi jednak spokoju, coś w tym wszystkim nie pasuje do końca. Ale jest to tylko moje odczucie. Prawdopodobnie kiedyś obejrzę te odcinki ponownie, ponownie przypomnę sobie filmy, albo poczekam, aż jeden z byłych forumowiczów zrobi to i opisze je na innym forum (na razie doszedł do 104).
  • 0

#60 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 29.01.2005 - |20:09|

Od razu zaznaczę, że serial oglądałem dawno temu i mogłem coś pokręcić.
Chyba wszyscy pamiętają ten odcinek, gdy kradli B4. Sheridan poruszał się tan w czasie nie kontrolując tego. Raz skoczył na Centauri, gdzie był więziony. W więzieniu odwiedziła go Delen. Dla niej i Londa była to teraźniejszość. Dla Sheridana odległa przyszłość. Zobaczył w niej zniszczoną Centauri. Jak sam kiedyś powiedział, pod wpływem tego co ujrzał wybrał się na Z’Ha’Dum. Chciał uniknąć tych wydarzeń. Ataku dokonały statki Cieni. Motyw tego, jak lecą na niebie pojawiał się w serialu kilka razy i nie chodzi tu oto, że Cienie miały bazę na jednej z wysp. To się działo kilka lat później. Zresztą w tym samym dniu Londo i G’Kar się udusili i cesarzem został Vir. Jak już  wcześniej pisałem Londo robił wtedy wyrzuty Sheridanowi, że o kilku Cieniach sobie zapomniał.
Myślę, że była to zemsta Cieni za tę wyspę.

Wyświetl post

Rozumiem. Jednak mylisz sie, musze powiedziec.
Otoz jesli chodzi o statki Cieni na niebie Centauri Prime, ktore widziale we snie Londo - to samo, dokladnie, stalo sie nieco pozniej, kiedy statki Cieni przybyly na Centauri Prime, by wlasnie osiasc tam, na tej jednej wyspie /ktora duzo pozniej Londo zniszczyl/. To nie byl powrot Cieni w odleglej przyszlosci, by zniszczyc Centauri.
Zreszta nie mogloby byc tak, bo skoro Sheridan pokonal Cienie i Vorlonow, a oni zgodzili sie odejsc z Galaktyki z Lorienem, wiec _nikt_ z tych ras juz nie zostal, wszyscy odlecieli.
I nie! Londo i G'Kar nie udusili sie w ten sam dzien co przylatuja te statki na Centauri Prime!
W tym snie /jak i wtedy, kiedy on sie ziscil/ Londo byl w takim wieku, jakims znamy go z serialu. Z kolei scena, w ktorej stary G'Kar udusil starego Imperatora /juz wtedy/ Londo na jego wlasna prosbe /po tym jak sie upil, by uspic czujnosc stworzenia Drakh, ktore go kontrolowalo/, to zupelnie co innego.
Ta scena smierci obu tych istot zdarzyla sie wlasnie w tej odleglej przyszlosci /tzn odleglej.. mniej, niz 20 lat od czasu smierci Sheridana, gdyz jak juz mowilem, na ostatniem spotkaniu z Sheridanem to Vir byl juz Imperatorem, wiec zdarzenia te z Londo i G'Karem nastapily w miedzyczasie/.
Co do tego, co Londo z przyszlosci mowi do Sheridana o jego malej wojence i zapomnieniu o kilku wrogach - tu chodzilo o Drakh, sojusznikach Cieni, a nie o Cienie same - zreszta Londo nie wspomnial nawet doslownie o Cieniach. A skoro juz wiemy, ze zniszczen Centauri dokonali Drakh rekami Narnu oraz Drazi, to jasne jest, ze wlasnie o nich, Drakh, mowil Londo do Sheridana.
Na koniec - Sheridan wyjasnil w 'ostatecznej' wiadomosci do Delenn dlaczego wybral sie na Z'Ha'Dum - wybral sie, poniewaz ona z przyszlosci mowila mu, by nie lecial. W wiadomosci do Delenn mowil on, ze pomyslal, ze jesli tak postapi i nie poleci, to wlasnie ta przyszlosc ich czeka. I wlasnie dlatego w koncu polecial. To akurat on mowi bardzo wyraznie w koncowym odcinku 3 sezonu.

Dla mnie to jest zupelnie logiczne, ale moze to dlatego, ze serial ogladalem niedawno i dosc czesto powracam do ogladani poszczegolnych odcinkow, wiec w sumie jestem w ciaglym styku z fabula.

Użytkownik Drow edytował ten post 29.01.2005 - |20:14|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych