Odcinek 098-099 - S05E16-E17 The Incident
Napisano 14.05.2009 - |17:21|
Napisano 14.05.2009 - |17:24|
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island
Napisano 14.05.2009 - |17:31|
- KIM JEST JACOB? (według mnie to jakiś bóg - tylko dlaczego tak łatwo go Ben zabija? Bezsensu ) Zauważcie ważny motyw jak JAcob się przenosił do głównych postaci to KAŻDEGO musiał dotknąć - tak jakby ich nadznaczał! (łapie za ramiona Sun i Jina, Jacka dotyka przez batonika a Johna Locke uzdrawia jak spadł z wieżowca.
to by sie zgadzalo z teaserem, ze odcinek bedzie 'very touching'
nie wiem, czy obserwowal ich od dziecinstwa, moim zdaniem, po prostu przenosil sie z jednego miejsca i czasu w drugie, po prostu wiedzac, co sie stanie, nie musial nikogo obserwowac. A to, ze sie z nimi spotykal i 'naznaczal' dotykiem - wybieral akurat takie momenty, ktorych bohaterowie nie beda pamietac na codzien - albo byli wtedy dziecmi, albo w wielkim szoku, jak Locke, jedynie Sun i Jin mogliby go zapamietac.
Jacob wybral takie momenty, ktore PO ODPOWIEDNIM NAPROWADZENIU przypomnialyby sie bohaterom - uratowal Kate od zarzutu kradziezy, dal Jamesowi dlugopis, gdy ten pisal najwazniejszy list w swoim zyciu itd... Sayid tez by go raczej nie pamietal, rowniez byl w szoku z powodu Nadii. Czyli takie momenty, ktore owszem, sa gdzies tam w glowie, bo sa wzglednie wazne, ale tak naprawde tego dokladnie sie nie pamieta...
Nie sadze, ze to Jacob zabil Nadie, moim zdaniem on wlasnie uratowal Sayida, inaczej zgineliby oboje...
EDIT: scruuba, rozmawiali po rosyjsku
Użytkownik margoq edytował ten post 14.05.2009 - |17:43|
Napisano 14.05.2009 - |17:39|
Nie sadze, ze to Jacob zabil Nadie, moim zdaniem on wlasnie uratowal Sayida, inaczej zgineliby oboje...
To czemu jej nie uratował? Egoista z niego i tyle. Zależy mu na wyspie niż na szczęściu ludzi.
W ogóle ten statek na początku odcinka to BLACK ROCK jestem w 100%
--
A teraz pytanie z innej beczki - Czy istniał jakiś bóg egipski, który naznaczał ludzi przez dotyk?
Napisano 14.05.2009 - |17:40|
( - 0,5 za cliffharger i -0,5 jako rezerwa zeby jakis odcinek mogl byc lepszy np. final s06 ;p )
Sobek *Bog plodnosci* pasuje do sytuacji na wyspie
Czy ktoś się orientuje w jakim języku Ilana rozmawia z Jacobem w szpitalu? I ciekawe skąd się znają i o co Jacob ją poprosił
Zdaje się, że po rusku
Napisano 14.05.2009 - |17:43|
Dlatego nie mowie na 100% Jacob nie zabil Nadii, ale nie jestem tez przekonana, ze to on zaaranzowal ten wypadek...
Napisano 14.05.2009 - |17:46|
Napisano 14.05.2009 - |17:48|
Ja odnioslem wrazenie ze Jacob nie chcial zabic Nadii tylko ocalic Sayida.Co do samego odcinka to czue pewny niedosyt.Za duzo bylo niepotrzebnych scen
wlasnie o to mi chodzi - ze Jacobowi nie zalezalo na zabiciu Nadii, ale na ocaleniu Sayida. Dlatego tez wg mnie kto inny czyhal na jej zycie, ale tego sie raczej szybko nie dowiemy.
Napisano 14.05.2009 - |18:07|
Napisano 14.05.2009 - |18:12|
Do pisania aż za dużo, na razie nie piszę nie tak jak tydzień temu.
No może tylko tyle - Locke nie żyje, nie był nigdy "wybrańcem" był zmanipulowany. Najbardziej tragiczna postać w tym serialu! Wszystko wygląda na to, że dobro walczy ze złem. Jacob kontra Czarny Dym i społka. Nie potrafię sprecyzować kto jest dobry... Ale chyba dobry to BYŁ Jacob. Co teraz jak jedna z tych sił została prawdopodobnie unicestwiona?
E: Taka myśl - a może teraz Jacob przejmie ciało Johna i będzie dwóch Johnów na wyspie?
Użytkownik Metalfish edytował ten post 14.05.2009 - |18:13|
Napisano 14.05.2009 - |18:17|
Ten drugi nie wiem czy dobry, ale skoro prawdopodobnie jest dymkiem, to raczej teraz ciężkie czasy będą czekać mieszkańców wyspy. Dymek (Locke) zmanipulował Bena (jego zmarłą córką) do ukatrupienia Jacoba. By poniósł karę za sprowadzenie Black Rock na wyspę. Mało tego, on usiłował już dawno tego dokonać personifikując się jako ojciec Jacka, brat Eko czy tamtych francuskich rozbitków. Dopiero wcielenie się w Locka umożliwiło wymierzenie kary Jacobowi. Głos "help me" w chatce z odcinka "The Man Behind the Curtain", to był głos dymka. Chatkę odgradzał popiół - gdzie dym, tam musi być i popiół. Krąg jednak został (niedawno?) przerwany, co pokazała Ilana.
Jacob i ten drugi - jeden biały, drugi czarny. Nawet z wyglądu i ubioru widać, że są przeciwieństwami, prowadzącymi między sobą wojnę. Adam i Ewa znalezieni w jaskini w 1 sezonie, trzymający przy sobie dwa kamyki: czarny i biały. Odwieczna walka dobra ze złem. Jakby się kto pytał, o co w tym serialu chodzi - to moim zdaniem właśnie o to. Teraz nastały mroczne czasy, Jacob został zwyciężony, zaś skutki tego są nieprzewidywalne. Jestem przekonany, że o wszystkim dowiemy się w 6 sezonie.
Strasznie mi szkoda Juliet, ta bohaterka była mi dość bliska. Jeśli ją uśmiercą, oznaczało by to, że osoby "zagubione" mogą za życia nigdy się nie odnaleźć. Szkoda, bo ponoć nadzieja umiera ostatnia. Pod tym względem jest jak w życiu, czyli całkiem realistycznie. Swoją drogą niesamowita i wzruszająca scena z wpadającą Juliet.
To były dwa najlepsze odcinki "LOSTa". Po raz pierwszy z dumą wystawiam 10/10. Oby finał serialu, okazał się za rok równie satysfakcjonujący.
Napisano 14.05.2009 - |18:22|
Teoria - Dwa posty wyżej patrz
lle qui nos omnes servabit = Ten, który Nas ochorni.
Dzięki.
Czy ktoś się orientuje w jakim języku Ilana rozmawia z Jacobem w szpitalu? I ciekawe skąd się znają i o co Jacob ją poprosił
Po rusku
Tak sobie myślę, że wyspa nie ma magicznych właściwości, tylko Jacob je ma (vide scena jak dotyka Locke'a).
Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.
Napisano 14.05.2009 - |18:22|
Skąd wasze pomysły, że Locke to Dymek? Przecież był zaskoczony że Ben w komnacie spotkał Alex! To wiele wyjaśnia. Na 1000% to nie dymek tylko ten z początku odcinka co rozmawiał z Jacobem. Ale to na bank nie dymek.
Użytkownik Azazell edytował ten post 14.05.2009 - |18:24|
Napisano 14.05.2009 - |18:24|
Tak sobie myślę, że wyspa nie ma magicznych właściwości, tylko Jacob je ma (vide scena jak dotyka Locke'a).
Jacob nie dotykał Rose. Ani Daniela. Ani kogo tam jeszcze, kto na coś chorował i ozdrowiał...
Dzięki, już go kojarzę.Ten aktor co gra znajomego Jacoba - grał w PB w wielu innych filmach.
Użytkownik sZakOOu edytował ten post 14.05.2009 - |18:25|
Napisano 14.05.2009 - |18:28|
Napisano 14.05.2009 - |18:36|
Jacob nie dotykał Rose. Ani Daniela. Ani kogo tam jeszcze, kto na coś chorował i ozdrowiał...Dzięki, już go kojarzę.Ten aktor co gra znajomego Jacoba - grał w PB w wielu innych filmach.
Chodziło mi o to że Jacob ma jakaś moc która emanuje na ludzi przebywających na wyspie. Chyba nawet Richie powiedział, że swój "wiek" zawdzięcza Jacobowi.
Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.
Napisano 14.05.2009 - |18:38|
W kazdym razie widze pewna nielogicznosc - skoro twierdzimy, ze ekipa Ilany to ludzie Widmore'a, ktorzy maja powstrzymac ducha, to dlaczego sam Widmore mowi Locke'owi, zeby wracal na wyspe, bo bedzie potrzebny?
Nadchodza = pewnie chodzi o ekipe z 1977.
Wydaje mi sie, ze s06 bedzie utrzymywany w takim klimacie - informacje o Dharmie + terazniejsze dzialania na wyspie.
Btw. rozwiazala sie przynajmniej jedna zagadka wazna dla TW - jak i kiedy Chang stracil reke
Napisano 14.05.2009 - |18:38|
Napisano 14.05.2009 - |18:46|
Na castingu dostał imię Samuel. Czyżby nawiązanie do Samaela?(nazwijmy go Paul, bedzie latwiej )
"Two Players. Two Sides. One is Light. One is Dark."
Napisano 14.05.2009 - |18:55|
Miałem nadzieję, że ta bomba wybuchnie, kiedy każdy się szykował, wtedy mielibyśmy może 10-15 minut wydarzeń po wybuchu, a tak dupsko...
Hojne 6/10 mimo, że to był finał.
Użytkownik garus edytował ten post 14.05.2009 - |18:55|
Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:
showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach serialiUżytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych