Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 095 - S05E13 Some Like It Hoth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#41 MAF

MAF

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • Miastoz miasta Łodzi

Napisano 17.04.2009 - |06:57|

Pewnie Incydent będzie spowodowany właśnie ich powrotem- wyzwolą jakaś wielką porcję elektromagnetyzmu i od tego momentu trzeba będzie wciskać przycisk. Tylko co wtedy z Phillem- Swan będzie budowany jeszcze dłuuugo (może nie jak stadion narodowy na Euro ale jednak)

Ciekawe co z Sayidem i jak Ben wróci do wioski

edit: Tom Logan mnie ubiegł

Użytkownik MAF edytował ten post 17.04.2009 - |06:58|

• 0

#42 Slee

Slee

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 17.04.2009 - |07:52|

W każdym razie - wiemy, że Miles zawozi ciało do Orchidei. Z filmiku instruktażowego możemy wywnioskować, że Orchidea służy do badania czasu i przestrzeni - może za pomocą jakichś aparatur bądź starożytnych urządzeń możliwe jest "cofnięcie" ciała w czasie i przywrócenie go do żywych? To tłumaczyłoby, dlaczego ciała zostały zabierane przez Othersów, a w tym odcinku także przez Changa.

Hm... ciekawe. Byc moze wlasnie znalazles wyjasnienie na "cudowne ozywienie" niektorych bohaterow. Mozliwe ze w czasie katastrofy na wyspie, wszyscy cofaja sie w czasie, powiedzmy o 5 dni, czyli do momentu kiedy Locke i ojciec Jacka jeszcze zyja ;). To tlumaczylo by pospiech w wyekspediowaniu O6 na wyspe, bo konczyl sie czas w ktorym Locke mogl by byc ozywiony.
  • 0

#43 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 17.04.2009 - |11:03|

to po co niby ten felix miał mu dostarczyć wiadomości o których widmore doskonale wiedział?

Ja to odebrałam jako test, czy Miles naprawdę umie wyciągać wiadomości od zmarłych.
Z drugiej strony, Ilana i Bram faktycznie mogą być z Dharmy, więc teraz już nic nie jest oczywiste.

BTW. Teraz jak wrócił Dan, to może uda sie lostowiczom wrócić do teraźniejszości. Zakładam, że Daniel bąków nie zbijał jak był poza wyspą.

ostatni odcinek sezonu to "the incidient" takze nie wroca do tego czasu bo to incydent z czasow dharmy

A dlaczego? Tytuł może sugerować tyle, że wydarzy się Incydent, po czym wrócą do swoich czasów :)

Tylko co wtedy z Phillem- Swan będzie budowany jeszcze dłuuugo

Czemu ze Swanem? Incydent raczej będzie powiązany z Orchid, w końcu to tę stację budował Daniel w 5x1.
  • 0

#44 mellron

mellron

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 17.04.2009 - |13:57|

Czemu ze Swanem? Incydent raczej będzie powiązany z Orchid, w końcu to tę stację budował Daniel w 5x1.

Film instruktazowy dla Swana mowil o incydencie, dlatego nalezy przypuszczac ze to wlasnie tam cos sie wydarzy. Swoja droga mam nadzieje ze dostaniemy tez odpowiedz dlaczego Radzinsky wycial ta czesc filmu
  • 0

#45 maniaks

maniaks

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 17.04.2009 - |17:28|

tak sie zastanawiam...

W odcinku "The Incident" mozliwe ze wszyscy beda chcieli powrocic do swoich czasow poprzez Orchidee. Moze Orchidea potrzebowala duzo mocy (dzieki Swanowi) nastapilo jakies przeciazenie i mamy incydent?
  • 0

#46 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 17.04.2009 - |18:02|

to po co niby ten felix miał mu dostarczyć wiadomości o których widmore doskonale wiedział?

Ja to odebrałam jako test, czy Miles naprawdę umie wyciągać wiadomości od zmarłych.
Z drugiej strony, Ilana i Bram faktycznie mogą być z Dharmy, więc teraz już nic nie jest oczywiste

to i może był swego rodzaju test ale już wcześniej zapadła decyzja żeby zatrudnić Milesa i zaoferować mu 1.6 miliona $. zatem już wcześniej wiedziano że Miles wie co i jak robić.

edit - najprawdopodobniej zadecydowały jego związki z wyspą.

Użytkownik Wicuch edytował ten post 17.04.2009 - |19:21|

• 0

#47 Nasedo

Nasedo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 17.04.2009 - |19:51|

tak sie zastanawiam...

W odcinku "The Incident" mozliwe ze wszyscy beda chcieli powrocic do swoich czasow poprzez Orchidee. Moze Orchidea potrzebowala duzo mocy (dzieki Swanowi) nastapilo jakies przeciazenie i mamy incydent?

tylko w takim razie jak dziala orchidea po implozji swana?
  • 0

#48 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 17.04.2009 - |20:49|

tylko w takim razie jak dziala orchidea po implozji swana?

Po przekręceniu koła pod Orchideą wyspa się przesuwa a szczęśliwiec, który to robi ląduje w tunezji parę lat później i do tego Swan jest niepotrzebny. Rozbitkowie najprawdopodobniej będą musieli użyć Swana żeby przekręcenie koła przeniosło ich w teraźniejszość. Nikt nie powiedział że to będzie łatwe ;)
  • 0
don't try

#49 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 17.04.2009 - |21:58|

Po przekręceniu koła pod Orchideą wyspa się przesuwa a szczęśliwiec, który to robi ląduje w tunezji parę lat później i do tego Swan jest niepotrzebny. Rozbitkowie najprawdopodobniej będą musieli użyć Swana żeby przekręcenie koła przeniosło ich w teraźniejszość. Nikt nie powiedział że to będzie łatwe

Najprawdopodobniej? To tylko domysły... Obie stacje są jeszcze w zbyt wczesnej fazie budowy aby mogły zacząć normalnie funkcjonować w ciągu kilku serialowych dni.
Złym pomysłem jest wg mnie pokazywanie wszystkich ważniejszych punktów historii Dharmy o jakich wiedzieliśmy/słyszeliśmy wcześniej w tak krótkim czasie - chodzi mi np. o powiedzmy okres 2 tygodni w serialu. to jest totalna głupota. Twórcy powinni spowolnić nieco akcję, zaczynać odcinki od słów "miesiąc później", "rok później"...
Sam ostatni odcinek o którym tak chętnie dyskutujecie i incydent nie powinien spowodować przeniesienia się naszych rozbitków do teraźniejszości. Zapytacie dlaczego? Otóż:
-jak wtedy poznamy dalsze losy Dharmy, okoliczności śmierci Radzińskiego
-powód stworzenia przycisku i 108 minut
-o czym będzie ostatni sezon? - znowu będą jęczeć o wydostaniu się z wyspy? czy może zobaczymy jak buduja na niej zalążek nowej społeczności?
Oby twórcy tego nie spartaczyli...
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#50 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 18.04.2009 - |10:25|

A kogo obchodzi jakiś dzieciak? Said gdyby był innym już dawno by był u swoich. A dzieciak to i tak na doczepkę z "tatą workmenem".

Mieli zapalić pochodnię i pobiec na wojnę z Innymi?

Nie chodzi mi o żadne bieganie z pochodniami. Uważam, że spokój panujący w wiosce jest zupełnie bez sensu. Przecież uciekł groźny więzień, ciężko ranny chłopak zniknął, mało tego - w 5x9 Jin świrował przed Radzinskim o rozbitym samolocie. Ba, zmusił go, żeby zawiadomił o tym wszystkie stacje. I nagle nikt się nie zainteresował, o co chodziło Jinowi? Ten Radzinski jest strasznie podejrzliwy, a tu nic, żadnej reakcji, jakby tej sytuacji w ogóle nie było.
Nie pokazano, żeby ktoś szukał Sayida czy Bena, nikt się denerwuje, może oprócz Phila. Wszyscy zajmują się budową bunkrów, tak jakby nic ważnego się wydarzyło. W wiosce panuje sielska atmosfera i niestety, jak dla mnie to duży błąd. Kompletnie niewiarygodne <_<

Złym pomysłem jest wg mnie pokazywanie wszystkich ważniejszych punktów historii Dharmy o jakich wiedzieliśmy/słyszeliśmy wcześniej w tak krótkim czasie - chodzi mi np. o powiedzmy okres 2 tygodni w serialu. to jest totalna głupota. Twórcy powinni spowolnić nieco akcję, zaczynać odcinki od słów "miesiąc później", "rok później

Czy ja wiem... nie odniosłam wrażenia, żeby tego było za dużo.

Sam ostatni odcinek o którym tak chętnie dyskutujecie i incydent nie powinien spowodować przeniesienia się naszych rozbitków do teraźniejszości. Zapytacie dlaczego? Otóż:
-jak wtedy poznamy dalsze losy Dharmy, okoliczności śmierci Radzińskiego
-powód stworzenia przycisku i 108 minut
-o czym będzie ostatni sezon? - znowu będą jęczeć o wydostaniu się z wyspy? czy może zobaczymy jak buduja na niej zalążek nowej społeczności?

Też się zastanawiam, o czym będzie ostatni sezon. Co do śmierci Radzinskiego, to może nic więcej nie wyjaśnią, w sumie było o tym w 2 sezonie. Przycisk mogliby (chyba) zmieścić jeszcze w ty sezonie... Ale właśnie, dalsze losy Dharmy - też mnie to ciekawi, zwłaszcza, dlaczego Inni podjęli decyzję o zagazowaniu Dharmowców.
  • 0

#51 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 18.04.2009 - |10:52|

Nie chodzi mi o żadne bieganie z pochodniami. Uważam, że spokój panujący w wiosce jest zupełnie bez sensu. Przecież uciekł groźny więzień, ciężko ranny chłopak zniknął, mało tego - w 5x9 Jin świrował przed Radzinskim o rozbitym samolocie. Ba, zmusił go, żeby zawiadomił o tym wszystkie stacje. I nagle nikt się nie zainteresował, o co chodziło Jinowi? Ten Radzinski jest strasznie podejrzliwy, a tu nic, żadnej reakcji, jakby tej sytuacji w ogóle nie było.
Nie pokazano, żeby ktoś szukał Sayida czy Bena, nikt się denerwuje, może oprócz Phila. Wszyscy zajmują się budową bunkrów, tak jakby nic ważnego się wydarzyło. W wiosce panuje sielska atmosfera i niestety, jak dla mnie to duży błąd. Kompletnie niewiarygodne <_<

A może o całej sprawie wie tylko garstka ludzi, krąg zaufania? Co by zamieszania nie wprowadzać.

Widzieliśmy przecież, że w sprawie Sayida głosowało mniej więcej 10 osób, a mogli/powinni wszyscy mieszkańcy.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#52 MAF

MAF

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • Miastoz miasta Łodzi

Napisano 18.04.2009 - |15:28|

Ciekawe czy osoby cofnięte w lata 70 w jakiś sposób ostrzega swoich bliskich (jak Dan Charlotte) albo przekażą im jakieś wartościowe informacje. Ja bym komuś z bliskich powiedział np kto zdobył mistrzostwo Polski w kolejnych latach żeby sobie pograł w bukmacherze z sukcesami, albo przekazałbym numery totolotka....

... 4 8 15 16 23 42 :)

Użytkownik MAF edytował ten post 18.04.2009 - |15:28|

• 0

#53 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 18.04.2009 - |16:02|

@Maf
No teoretycznie może być tak, że Hurley przez całe życie oglądał Imperium Strikes Back nie wiedząc, że to on sam napisał scenariusz, a Lucas i tak wytnie te 'najfajniejsze sceny' ;)
  • 0

#54 Mr.UnFriendly

Mr.UnFriendly

Starszy szeregowy

• Email
  • 122 postów

Napisano 18.04.2009 - |16:16|

@Maf
No teoretycznie może być tak, że Hurley przez całe życie oglądał Imperium Strikes Back nie wiedząc, że to on sam napisał scenariusz, a Lucas i tak wytnie te 'najfajniejsze sceny' ;)

Korekcja Wszechświata- Ewoki muszą być ;)
  • 0

#55 k666

k666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoSkądinąd

Napisano 18.04.2009 - |16:23|

Strasznie pazerny ten Miles na kase.. :P Bardzo ciekawa scena z Bramem.. W sumie nie byl zbyt napastliwy w stosunku do Milesa.. Z jednej strony moze sa to rzeczywiscie mlodzi dharmowcy, ale tak mi sie cos zdaje, ze "trzecia strona" moze byc zwiazana z postacia Eloise Hawking. W koncu to ona wskazala lot A316 jako droge powrotu na wyspe i jakims cudem Ilana (jak widac nie miala byc ona tylko eskorta dla Sayida) i Bram magicznie znalezli sie na jego pokladzie.

Wydaje mi sie, ze scena z Naomi nie przesadza jednoznacznie, kto stoi za spreparowaniem wraku Oceanic 815. Ten czlowiek, Felix mogl rownie dobrze koordynowac cala ta akcje i dostarczac Widmorowi dowody poczynionych postepow, lub tez szpiegowac kogos kto zajmowal sie tym na zlecenie jeszcze kogos innego. Do piachu mogl trafic zarowno z polecenia Widmora (za duzo wiedzial o sprawie i pozbyto sie go ze wzgledow bezpieczenstwa), jak i z rak tego kogos innego, kiedy odkryl, ze jest szpiegowany. A spotkanie z Milesem chyba mialo tylko na celu potwierdzic jego umiejetnosci, a nie ujawnic o trupie cos czego nie wie Widmore.
O wiele w sumie dziwniejsze jest wytlumaczenie Naomi roli Milesa w wyprawie. Tzn. czyje trupy miala niby na mysli. Bo chyba nie dharmowcow wyeksterminowanych lata temu (raczej nie dysponowaliby oni aktualnymi informacjami o Benie :P).

Dlaczego nie ma zamieszania wokol znikniecia Bena? Ano dlatego, ze nikt w zasadzie o tym jeszcze nie wie (procz oczywiscie osob zamieszanych w jego znikniecie). Dopiero co dowiedzial sie jego ojciec, ale po sugestii Jacka zrezygnowal z zawiadamiania Horace'a. Phil zobaczyl nagranie z kamer i przyszedl bezposrednio do Jamesa. Tak wiec nie rozumiem kto niby mialby z tego powodu wszczynac alarm?
Jesli chodzi o Sayida - prawdopodobnie wie o tym tylko niewielka garstka osob, a Sawyer jako szef ochrony udaje, ze go intensywnie poszukuje. Zreszta, skoro juz zbiegl to raczej logiczne byloby sadzic, ze w te pedy wrocil do swoich, a nie kreci sie w poblizu i szuka klopotow, nie?

A jak widac Radzinsky i reszta ekipy maja wieksze zmartwienia gdzie indziej..

Ciekawe czemu cialo zawieziono do Orchidei. Czyzby mieli dla niego w planach posmiertna wycieczke do Tunezji? Nasuwa sie tu pytanie: czy ta stacja juz dziala, czy jeszcze jest w fazie budowy. Scena ktora widzielismy na poczatku sezonu mogla miec miejsce niedlugo po tym jak nasi bohaterowie trafili do lat 70 i jednoczesnie zanim Daniel opuscil wyspe, a nie po tym jak na nia wrocil (r. 77). Czyli teraz (3 lata pozniej) stacja ta moze juz dzialac pelna para, a prace budowlane kontynuowane sa jedynie na powierzchni.
  • 0

#56 mellron

mellron

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 18.04.2009 - |17:05|

Scena ktora widzielismy na poczatku sezonu mogla miec miejsce niedlugo po tym jak nasi bohaterowie trafili do lat 70 i jednoczesnie zanim Daniel opuscil wyspe, a nie po tym jak na nia wrocil (r. 77). Czyli teraz (3 lata pozniej) stacja ta moze juz dzialac pelna para, a prace budowlane kontynuowane sa jedynie na powierzchni.

Jezeli w tym odcinku Miles ma 3 miesiace to scena w Orchidei dopiero sie wydarzy.
  • 0

#57 Brodi

Brodi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 18.04.2009 - |22:11|

Ja już się zakręciłem. s05 to ostatni czy będize jeszcze s06 ?

Ogólnie zapowiada się genialne zakończenie sezonu. Jak wielokrotnie słyszeliśmy przeszłości nie da się zmienić, co się stało to się nie odstanie. Nasi zagubieni doprowadzą do incydentu w wyniku którego wrócą do teraźniejszości, doprowadzą do katastrofy samolotu i wylądują na wyspie tak jak to miało miejsce w pierwszym odcinku s01e01 :]

Pytanie tylko jakim kosztem. Lost wymiata.

Co do wraku samolotu na dnie to nie wiem co tak drążycie. Widmore to spreparował aby nikt nie dowiedział się o wyspie. Bo jakoś wątpie aby pojawił się trzeci gracz. Od początwku mamy Widmore vs Inni.

Użytkownik Brodi edytował ten post 18.04.2009 - |22:14|

• 0

#58 SnikerS

SnikerS

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 18.04.2009 - |22:45|

Też mi się wydaje, że za "trzecią stroną" może staći Eloise Hawking (jeśli oczywiście, ta 3 strona w ogóle istnieje ;)) Tak jak ktoś wcześniej wspominał, to ona wiedziała, którym samolotem trzeba lecieć, no a ktoś przecież musiał powiadomić Ilane i jej ziomków w który lot wsiąść. Co więcej to Eloise kazała zebrać jak najwięcej lostowiczów na pokładzie. Benowi i Jackowi nie udało się zwerbować Sayida, więc mogła kazać Ilanie by przy okazji podróży na wsypę wzięła za sobą Irakijczyka ;) No bo w innym przypadku poco Ilana zabierała by go, jeśli wiedziałaby, ze i tak wyląduje na wyspie?

Użytkownik SnikerS edytował ten post 18.04.2009 - |22:46|

• 0

#59 k666

k666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoSkądinąd

Napisano 18.04.2009 - |23:19|

@Mellron: prawda, dzieciak w e01 byl maly.. W takim razie nie chodzilo raczej o wycieczke do Tunezji.
@Brodi: ma byc 6 sezonow. Bram (+Ilana) nie pracuje z pewnoscia dla Widmora, nie pracuje tez raczej dla Bena. A Eloise nie trzyma z pewnoscia z Benem, nie wyglada na to zeby trzymala sie jakos blisko z Widmorem... Wszystko razem wskazuje na to, ze jest jakas trzecia strona (z Eloise lub bez).
  • 0

#60 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 19.04.2009 - |00:15|

że tak się nieco offtopowo wetnę -- ten odcinek [a konkretnie motyw z ujawnieniem rodziców milesa] uwiadomił mi, dlaczego kocham oglądać losta bez żadnych oczekiwań i teorii. bierne przyswajanie informacji zapewnia mi dużo większą rozrywkę niż śledzenie spoilerów, przekopywanie internetu i wyciąganie wniosków z sufitu parę lat temu ;-).

Użytkownik katja edytował ten post 19.04.2009 - |00:16|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych