Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 091 - S05E09 Namaste

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
153 odpowiedzi w tym temacie

#41 Snow

Snow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.03.2009 - |22:48|

Mi się jednak wydaje, że mamy nowy "timeline".

Myśle, że Widmore mówiąc o wojnie w której ma wygrać "właściwa strona" mówił o czystce, której lostowicze zapobiegną.

Wiadomo przecież, że Ben konkuruje z Widmorem, a czystka to sprawka Bena...

PS: Acha, mam jeszcze wrażenie, że wszelakie szepty to przebitki z innych czasów, ale o tym już było wspominane... Jakoś tak mi się skojarzyło po scenie z szeptami w Wiosce Dharmy.

Użytkownik Snow edytował ten post 19.03.2009 - |22:53|

• 0

#42 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 19.03.2009 - |22:58|

Dobry odcinek. Ani flasbaki, ani flashforwardy nie zaklucaja narracji. Na poczatku niespodziewany powrot do historii nie pokazanych w poprzednich odcinkach. Podoba mi sie taki typ opowiesci. Najpierw pokazujemu skutki - Ben lezacy nieprzytomny w zaimprowizowanym szpitalu. Teraz dowiadujemu sie od kogo zarobil w glowe. Zaskakujaca konkluzja odcinka - grupa rodzielila sie w czasie - Jack, Kate Hurley i Sayid zostali wessani w czasie blysku w przeszlosc.

Jedeno czego mi brakowala to reflekcji Kate i Jacka - "co my to wlasciwie robimy".

Mi się jednak wydaje, że mamy nowy "timeline".

Myśle, że Widmore mówiąc o wojnie w której ma wygrać "właściwa strona" mówił o czystce, której lostowicze zapobiegną.

Wiadomo przecież, że Ben konkuruje z Widmorem, a czystka to sprawka Bena...

PS: Acha, mam jeszcze wrażenie, że wszelakie szepty to przebitki z innych czasów, ale o tym już było wspominane... Jakoś tak mi się skojarzyło po scenie z szeptami w Wiosce Dharmy.

Zwazywszy na aktualny wiek Bena czystka nastapi dopiera za jakies 10 do 15 lat. Tak wiec chyba nie o ta wojna chodzilo.

Za Sun - może Charlotte ? Ciało znikneło, ale może przeniosło się i ożyło, tak jak z Lockiem i Christianem
Martwi mnie to co zrobili z Christianem... to takie przewidywalne... głupie... wychodzi sobie, pokazuje zdjęcia...

A kto ci powiedział, że Christian umarł? On żyje tak jak Jack i reszta :)

Powiedzial nam to lekarz patolog w kostnicy w Sydney, jeszcze w pierwszym sezonie. Zywi ludzie na ogol nie podrozoja w trumnie w dekompresowanej ladowni samolotu.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 19.03.2009 - |23:03|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#43 emik

emik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 19.03.2009 - |23:35|

Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich.

Czy Radzinsky to nie jest późniejszy Lenny ze szpitala psychiatrycznego ?
  • 0

#44 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.03.2009 - |23:59|

tak ja już o tym pisałem ALE dlaczego akurat szepty słychać w takich strachliwych - przerażających momentach? A nie np gdy piją herbatkę lub grają w golfa na polu?

A kto ci powiedział, że Christian umarł? On żyje tak jak Jack i reszta :)
Powiedzial nam to lekarz patolog w kostnicy w Sydney, jeszcze w pierwszym sezonie. Zywi ludzie na ogol nie podrozoja w trumnie w dekompresowanej ladowni samolotu.

Nie nie źle może zimpretowałem. Chodziło mi, że na wyspie już w/g mnie Christan odżył (wiadomo, że do momentu katastrofy 815 był martwy.

Użytkownik Azazell edytował ten post 20.03.2009 - |00:02|

• 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#45 kuruku

kuruku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 20.03.2009 - |00:41|

Po tym odcinku w głowie stworzyła mi się nowa teoria do postrzegania czasoprzestrzeni w serialu.

Być może chodzi tu o równoległe wszechświaty. Podczas podróży w czasie tworzą się nowe linie czasowe, ale poprzednie nie znikają, tam życie toczy się dalej. Mamy więc tych samych bohaterów w wielu "kopiach", w jednej linii czasowej żyją, a w innej są martwi. W tej teorii słowa Dana o tym, że nie można nic zmienić podczas podróży w czasie dalej mają sens.
Tutaj wychodziłoby na jaw co takiego specjalnego ma w sobie Desmond. Jego świadomość potrafi się łączyć ze świadomościami jego "kopii" żyjących w innych liniach czasowych. Dlatego widział wiele razy jak ginie Charlie i ratując go tworzył nowe odnogi czasowe. Nie zmieniał przyszłości, tylko tworzył od pewnego punktu nową. Kolejną wskazówką była jego wizyta w biurze Widmore’a. W kilku ujęciach widzieliśmy inny wystrój wnętrza. No i najnowsza wskazówka, jak przypomniał sobie spotkanie z Danem przy bunkrze. Świadomość Desmonda z linii czasowej w której spotkał w przeszłości fizyka, połączyła się z tą którą oglądaliśmy w innej teraźniejszości.
Kolejną ciekawą postacią jest Christian, który być może potrafi przemieszczać się pomiędzy równoległymi światami. Same szepty być może następują podczas jakiegoś rodzaju kontaktu z innymi liniami czasowymi. Dlatego pojawiły się w tym odcinku przed pojawieniem się Christiana.
Wszystko wygląda na to, że coś chce stworzyć jakiś określony timeline, wykorzystując bohaterów serialu i ich skoki w czasie, przestrzeni i ich mniej, lub bardziej udanymi wersjami.

Może się mylę, a może nie.
  • 0

#46 PrzepraszamCzyTuBiją?

PrzepraszamCzyTuBiją?

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 20.03.2009 - |00:50|

Mylisz się. ;)
  • 0
Put the gun in my mouth and pull the trigger. I feel so alive...

#47 trevorr

trevorr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 20.03.2009 - |07:49|

no to jeżeli coś zmienią w przeszłości, nie dopuszczą do czystki na przykład, to co się stanie/stało z wydarzeniami z 2004 roku?
muszą w takim razie istnieć dwie linie czasowe żyjące swoim własnym życiem. jedna to ta znana z całego serialu (czystka, życie innych w barakach, lot 815 itd...), i druga którą widzimy po rozbiciu się samolotu ajira (o czym świadczą pozostałości po darmie w wiosce, których w normalnej linii czasowej nie było, bo usunęli je inni, więc nie powinny być w 2007 roku)
  • 0

#48 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 20.03.2009 - |08:44|

Też tak myślałam przy okazji TLADOJB ale Widmore należał do Innych więc w gruncie rzeczy czystka byłaby mu na rękę.

Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich.

Czy Radzinsky to nie jest późniejszy Lenny ze szpitala psychiatrycznego ?

Lenny to nauczyciel Locke'a. Pracował też w stacji nasłuchowej razem z Australijczykiem.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#49 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 20.03.2009 - |09:46|

@kuruku ciekawa teoria ale raczej aż tak nie zamieszają. Jeżeli miałbym już coś spekulować to przychylę się do teorii o tym że są w 2007 roku i wioska została zniszczona w ciągu tych 3 lat nieobecności O6. Może po prostu Othersi nie pozdejmowali tych tabliczek. Ewentualnie doszło do jakiejś zmiany, którą teraz będa musieli naprawić ale to by się znowu kłóciło z teorią że wszystko to już się wydarzyło.

Co mnie jeszcze naszło. W czasie skakali wszyscy rozbitkowie z lotu Oceanic ale w 1977 sa już tylko Ci, którzy dotarli do Orchidei z Lockiem. Czyżby cała reszta zginęła? Czy po prostu wylądowali w innym czasie?
  • 0
don't try

#50 misi0r

misi0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 20.03.2009 - |09:59|

Co mnie jeszcze naszło. W czasie skakali wszyscy rozbitkowie z lotu Oceanic ale w 1977 sa już tylko Ci, którzy dotarli do Orchidei z Lockiem. Czyżby cała reszta zginęła? Czy po prostu wylądowali w innym czasie?

Może zgineli, a może zostali zgarnieci przez Innych (patrz załoga lotu 815)
  • 0

#51 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 20.03.2009 - |11:14|

Bierzcie pod uwagę to, że pana LaFleur już spotkaliśmy w serialu. Nie pamiętam dokładnie w którym sezonie oraz odcinku, ale wiem, że ktoś znalazł jego zwłoki. Oznacza to, że linia czasowa jest tylko jedna. Jeśli znajdziecie ten odcinek być może dowiemy się jak i mniej więcej kiedy umarł Sawyer.
Swoją drogą faktycznie irytujące znowu są te miłosne uniesienia Sawyera. Mam nadzieję, że zmądrzeje i raz na zawsze zakończy sprawę z Kate.
Ciekawe jest też to co się stało z Ethanem - faktycznie powinien chłopak umrzeć w czystce jako członek Dharmy (chyba, że został kiedyś tam porwany przez grupę Ryśka i stał się Othersem). Kwestii jego wieku już nie poruszam - ewidentny błąd.
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#52 ironpage

ironpage

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • Miastoz_WLKP. Poznan

Napisano 20.03.2009 - |11:19|

Genialny odcinek!!!
  • 0

#53 simking

simking

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 20.03.2009 - |11:39|

Hej!
Rzeczywiście odcinek nakręcony w klimatach I sezonu. I dobrze. Mam nadzieje, że to przysłowiowa cisza przed burzą:) Od czasu do czasu takie odcinki są potrzebne, przyjemnie się je ogląda.
To co mnie w tym odcinku wyraźnie ujęło to postać Jacka. Wspaniale zagrana rola! Widać jak na dłoni, że nasz bohater po przeniesieniu do różowych lat '70 jest mocno zagubiony w zaistniałych okolicznościach. Nie bardzo wie jak się odnaleźć i co ze sobą zrobić. Cieszę się z tego powodu, gdyż bałem się sytuacji, w której Jack mimo zupełnie nowego środowiska znów ostro szarpie za lejce, a przecież tak naprawdę to Sawyer po 3 latach integracji z Dharmą jest teraz panem sytuacji. Dobrze, że reżyserka o tym nie zapomniała:)
Zdziwiła mnie nieco reakcja Juliet na wieść o przybyciu swoich ziomków. Miała minę jakby chciała powiedzieć: żyłam nadzieją, że oni już nigdy nie wrócą:) Rozumiem, że teraz nie pała sympatią za Kate ale... heloł! razem mieli coś działać:) Co z tego wyniknie zobaczymy już wkrótce!
Teoria parę postów wyżej o korekcji wszechświata przez naszych bohaterów bardzo mi się podoba! Istnieje duże prawdopodobieństwo takiego toku wydarzeń. Cała ekipa nie pojawiła się w roku 1977 aby "tworzyć" Dharmę, jest tu w celu "skorygowania" Dharmy. Z jakiego powodu - nie wiem:) Ktoś musiał kiedyś nieźle namieszać:)
Pozdrawiam!
  • 0

#54 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 20.03.2009 - |12:24|

Julliet jest zszokowana bo boi się - Kocha Saywera i nie chce go stracić. A wie, że Kate to jego była sympatia. Ja jednak myślę, że Saywer będzie nadal z Julliet. OBY!
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#55 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.03.2009 - |13:02|

ale teraz jak zobaczyłem jaki przydział i jakie logo dostał Hugo to padłem smile.gif

Nie zauwazylam tego wczesniej, hehe, dobre ;D

a co ma jeśli można spytać?
  • 0

#56 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 20.03.2009 - |13:04|

Hugo został szefem kuchni ;)

Bierzcie pod uwagę to, że pana LaFleur już spotkaliśmy w serialu. Nie pamiętam dokładnie w którym sezonie oraz odcinku, ale wiem, że ktoś znalazł jego zwłoki. Oznacza to, że linia czasowa jest tylko jedna. Jeśli znajdziecie ten odcinek być może dowiemy się jak i mniej więcej kiedy umarł Sawyer

La Fleur się pojawił? Kiedy? Nie pamiętasz więcej szczegółów?

Ciekawe jest też to co się stało z Ethanem - faktycznie powinien chłopak umrzeć w czystce jako członek Dharmy (chyba, że został kiedyś tam porwany przez grupę Ryśka i stał się Othersem). Kwestii jego wieku już nie poruszam - ewidentny błąd.

Wiek to wielki błąd, ale cóż, można przymknąć na to oko. Ale niektórzy Dharmowcy przeżyli Czystkę, przechodząc wcześniej na stronę Innych. Mówił o tym Ben w 3x20.

Użytkownik Lakshmi edytował ten post 20.03.2009 - |13:06|

• 0

#57 xyfka

xyfka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 20.03.2009 - |13:06|

Chef - co mniej lub bardziej dokladnie oznacza szefa kuchni/kucharza=]

<absurd> Jacob = Faraday po jakis lostowych przejsciach?:> </absurd>

I jeszcze jedno - Byc moze wyjasni sie dlaczego pod koniec 2 sezonu na kartce z nazwiskami ktore otrzymal michael znalezli sie nasi lostowicze bedacy obecnie w 77. Ofkoz bez Saida ktory jest Hostile:> Ale to pewnie tez nie ma zwiazku=]

Użytkownik xyfka edytował ten post 20.03.2009 - |13:12|

• 0

#58 yakuza

yakuza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 20.03.2009 - |13:12|

Jedno mnie nurtuje - mlody Ben przynosi Sayidowi kanapke i wyjawia mu swoje imie, a ten wyglada na conajmniej zaintrygowanego - tak jakby wiedzial, ze to jest wlasnie mlody Ben... ale skad niby Sayid wiedzial, ze przeniosl sie w czasie?

Eeee... bo już kiedyś był w stacji Płomień, która wybuchła??
  • 0

#59 ironpage

ironpage

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • Miastoz_WLKP. Poznan

Napisano 20.03.2009 - |13:28|

Rzeczywiście odcinek nakręcony w klimatach I sezonu. I dobrze. Mam nadzieje, że to przysłowiowa cisza przed burzą:) Od czasu do czasu takie odcinki są potrzebne, przyjemnie się je ogląda.

Moim skromnym zdaniem cały 5 sezon trzyma klimat i bez wyjątku - każdy z odcinków. Trzymają poziom z 1 sezonu.

Oglądając dziś ponownie przedwczorajszy odcinek zaintrygowała mnie ostatnia scena, w której to młody Ben pyta o imię Sayida i czy jest wrogiem itd. itd. Pewnie w kolejnych odcinkach Ben jako młody chłopak będzie miał okazję lepiej poznać w obozie Dharmy: Jacka, Kate, Hugo, Sawyera.
I właśnie ta scena z celi więziennej tknęła mnie do jednego spostrzeżenia, a mianowicie czym kierował się późniejszy, dorosły Ben do umieszczenia owej czwórki na liście, którą Ms Klugh wręczyła Michealowi w Epizodzie 2x22, Three Minutes. Czy Ben w 2004 roku pamiętał z dzieciństwa ową czwórkę z 1977? Pewnie nie, ale jakieś spostrzeżenie jest;)

I jeszcze jedno - Byc moze wyjasni sie dlaczego pod koniec 2 sezonu na kartce z nazwiskami ktore otrzymal michael znalezli sie nasi lostowicze bedacy obecnie w 77. Ofkoz bez Saida ktory jest Hostile:> Ale to pewnie tez nie ma zwiazku=]

To samo spostrzeżenie! Żeby nie było, że powielałem czyjąś myśl!!!

Użytkownik ironpage edytował ten post 20.03.2009 - |13:33|

• 0

#60 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 20.03.2009 - |13:34|

Czy Ben w 2004 roku pamiętał z dzieciństwa ową czwórkę z 1977?

A czemu tylko czwórkę? Co z Jinem? Co z Sayidem?

Zastanowiło mnie jeszcze takie coś: w 4x06 Other Woman Harper mówi Juliet, że 'wygląda dokładnie jak 'ona' "...
Hee, czyżby Juliet wyglądała dokładnie jak ona sama? :P Może żonka LaFleura była obiektem westchnień dla młodego Linusa? :D

Użytkownik Grzebul edytował ten post 20.03.2009 - |13:34|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych