Dziury w całym
Napisano 24.03.2009 - |23:17|
Jakby nie było, Finałowa Piątka mogła nie zdążyć zainstalować FTL, działali w ukryciu i co najważniejsze, tylko oni przeżyli zagładę - czyli można założyć, ze nie mieli z czego wykraść napędu.
Napisano 24.03.2009 - |23:39|
BSG 4x15 No Exit 00:19:00 Powiedział to Anders kiedy doznał objawienia po postrzale. Nie stworzyli technologii skoków a ich statek podróżował z prędkością podświetlną. Co jednak dziwnie nazywa. Mówi tak 'we traveled relativistic but subluminal speed'.A gdzie jest powiedziane, że nie posiadali?trzynaste plemie które rzekomo nie posiadało technnologi ftl
Napisano 24.03.2009 - |23:57|
Chodzi o to, że podróżując z prędkością bliską do prędkości światła, człowiek ma niby wolniej odczuwać czas. Dla obserwatora z zewnątrz to dwa tysiące lat, dla podróżnika tylko 2... nie pamiętam jak ten czas miał tam zwalniać i ile, ale inwe na pewno pamięta liczbyCo jednak dziwnie nazywa. Mówi tak 'we traveled relativistic but subluminal speed'.
Napisano 25.03.2009 - |00:04|
Co do czasu to powiedział tylko że 'czas dla nich zwolnił ale i tak minęło tysiące lat'. Ale jak inwe zapamiętał liczby to skoryguje
Napisano 25.03.2009 - |00:06|
Napisano 25.03.2009 - |00:30|
Zbiorczo o fabrykach fajek z napędem FTL.
Bzdurzycie panowie.
Przerobić fabrykę fajek na produkcję militarną? Bez sensu.
[...]
Wojsko to ma kuchnię polową. Zapas konserw. Ale nie zmotoryzowaną szklarnię, piekarnię, ciastkarnię, gorzelnię i plantację tytoniu. Litości. Żeby takie bzdury wymyślać w obronie kiepskiej teorii...
A kto napisal, ze produkcję militarną?
Można przerobić na fabrykę puszek z jedzeniem bazujących na algach (podobno zdrowe ).
Moim zdaniem nie ma czego roztrząsać. Strategie gospodarcze i militarne w świecie BSG może mieć mało wspólnego z naszymi realiami. Jak pewnie wiesz z ostatniego odcinka nie nauczyliśmy się gospodarki i sztuki wojny od nich..
Napisano 25.03.2009 - |09:46|
Na tym opieral sie jego wykrywacz, ktory w jakims przynajmniej zakresie dzialal, gdyz wykryl Boomer.
A ja to zrozumiałem tak, że ten wykrywacz nigdy nie działał, a ten jeden raz to była robota HeadSix.
Napisano 25.03.2009 - |10:36|
Wykrywacz działał w 100%. Baltar jedynie pomieszał przy nim ponieważ obawiał się, że Boomer zrobi mu "krzywdę". Po tym jak Boomer postrzeliła Adamę uznano, że wykrywacz nie działa, a Baltar przecież nie przyznał by się do takiego celowego sfałszowania wyniku.A ja to zrozumiałem tak, że ten wykrywacz nigdy nie działał, a ten jeden raz to była robota HeadSix.
Co do FTL nie wiemy jaki był koszt montowania takiego napędu, mógł być małą częścią kosztu budowy całego statku, przez co był montowany we wszystkim co budowano, poza tym korzyść z posiadania FTL jest bardzo duża nie tylko w sytuacji wojny.
Napisano 25.03.2009 - |10:51|
Odnośnie wykrywacza: Baltar powiedział Boomer, że wykrywacz działa (scena w celi na początku 2-giego sezonu), tylko zafałszował jej wynik "dla własnych celów". Podczas testu Ellen, HeadSix powiedziała coś w stylu "jakie to dziwne, że teraz wszyscy przechodzą test", Baltar oczywiście odpowiedział, że tak bezpieczniej. Przełączył wykrywacz, by wszystkim dawał zielone światło.
Użytkownik Magnes edytował ten post 25.03.2009 - |10:53|
Napisano 25.03.2009 - |11:35|
O tych krwinkach się pomyliłem, nie Cavil, a ten doktor, jak mu tam, doktor Cottle. Kurde, też na C i mi się pomyliło. Było to gdy wyjaśniał dlaczego krew Hery pomoże na raka prezydentowej.
Odnośnie wykrywacza: Baltar powiedział Boomer, że wykrywacz działa (scena w celi na początku 2-giego sezonu), tylko zafałszował jej wynik "dla własnych celów". Podczas testu Ellen, HeadSix powiedziała coś w stylu "jakie to dziwne, że teraz wszyscy przechodzą test", Baltar oczywiście odpowiedział, że tak bezpieczniej. Przełączył wykrywacz, by wszystkim dawał zielone światło.
może jestem malkontentem, ale jeśli jest taka widoczna różnica już w samej budowie krwi, to krzyżowanie z ludźmi raczej byłoby niemożliwe, a jeszcze bardziej uzyskanie płodnego potomstwa
Oprych
Napisano 04.04.2009 - |20:47|
Ktoś popolemizuje?
Napisano 04.04.2009 - |20:49|
Błąd w animacji i/lub przeoczenie.Obejrzałem ostatnio pilota i moja uwagę zwrócił skok Galactici do stacji Ragnar z amunicją - mieli wysunięte doki w trakcie skoku. O ile dobrze pamiętam, gdzieś później była mowa, że Galactica nie może skakać bezpiecznie z otwartymi dokami. O ile w finalnym skoku w 4x20 mogli to olać, to tam jakoś mi się to jawi jako nieścisłość.
Ktoś popolemizuje?
Napisano 04.04.2009 - |22:24|
Nie wydaje mi sie, by otwarte doki mialy jakis wplyw na skok. Czesto Galactica skakala chwiel po tym, gdy ladowaly Vipery. Doki napewno byly jeczcze wtedy otwarte. Gdzie pozniej byla mowa o tych otwartych dokach? W jakich okolicznosciach?Obejrzałem ostatnio pilota i moja uwagę zwrócił skok Galactici do stacji Ragnar z amunicją - mieli wysunięte doki w trakcie skoku. O ile dobrze pamiętam, gdzieś później była mowa, że Galactica nie może skakać bezpiecznie z otwartymi dokami. O ile w finalnym skoku w 4x20 mogli to olać, to tam jakoś mi się to jawi jako nieścisłość.
Ktoś popolemizuje?
Genesis
Napisano 05.04.2009 - |08:26|
Nie wydaje mi sie, by otwarte doki mialy jakis wplyw na skok. Czesto Galactica skakala chwiel po tym, gdy ladowaly Vipery. Doki napewno byly jeczcze wtedy otwarte. Gdzie pozniej byla mowa o tych otwartych dokach? W jakich okolicznosciach?Obejrzałem ostatnio pilota i moja uwagę zwrócił skok Galactici do stacji Ragnar z amunicją - mieli wysunięte doki w trakcie skoku. O ile dobrze pamiętam, gdzieś później była mowa, że Galactica nie może skakać bezpiecznie z otwartymi dokami. O ile w finalnym skoku w 4x20 mogli to olać, to tam jakoś mi się to jawi jako nieścisłość.
Ktoś popolemizuje?
Oboje macie po trochu racji, np w odcinku "33" skacza zaraz po wylądowaniu Viperów, ale doki na animacji są zamknięte, co jest raczej wątpliwe aby je zdążyli wsunąć w 5 sekund i wykonać skok. Coś sobie scenarzyści źle to przewidzieli już na samym poczatku.
Napisano 05.04.2009 - |09:02|
[39816][39835]Celują w doki lądownicze.
[39837][39853]Musimy sprowadzić myśliwce|na pokład
[39854][39876]i wciągnąć doki w kadłub,|albo nie będziemy w stanie skoczyć.
Oboje macie po trochu racji, np w odcinku "33" skacza zaraz po wylądowaniu Viperów, ale doki na animacji są zamknięte, co jest raczej wątpliwe aby je zdążyli wsunąć w 5 sekund i wykonać skok. Coś sobie scenarzyści źle to przewidzieli już na samym poczatku.
Wiesz podczas montażu może potrzebowali znaleźć parę sekund i to wycieli może chcieli zaoszczędzić kasę na tworzeniu tej konkretnej animacji. Powodów może być wiele.
Napisano 05.04.2009 - |14:02|
Dajcie więc spokój z rozważaniami szczególowymi. Bardzo wiele rzeczy w BSG jest całkiem bez sensu, cała główna historia jest idiotycznie pokomplikowana i niespójna. Opera House i dziewczynka hybryda nie mają żadnego sensu, a Wy się czepiacie drobnych szczegółów, któych jest pełno.
Trzeba traktować ten serial albo jako produkt chiński czyli megabubel jak ja lub go kochać, bez wchodzenia w szczegóły, jak wiele osób robi i też jest OK .
Napisano 11.04.2009 - |16:31|
Napisano 11.04.2009 - |17:43|
W międzyczasie napęd FTL został ulepszony przy zastosowaniu technologi cylonskiej. Byc może kierunek przekręcania klucza był częścią tego zabiegu.Ja ja się dopatrzyłem czegoś takiego W nimi serii podczas odliczania do wykonywania skoku Porucznik Gaeta włożył klucz po czym przekręcił go z pozycji poziomej w lewą stronę do pozycji pionowej i wykonali skok, a w odcinku 4x20 Starbuck włożyła klucz w pozycji pionowej i przekręciła w lewo do pozycji poziomej Więc WTF?? xD Tutaj nie możemy zwalić wszystkiego na animację
Genesis
Napisano 11.04.2009 - |18:42|
Użytkownik Myszaqu edytował ten post 11.04.2009 - |18:45|
Napisano 11.04.2009 - |20:31|
W międzyczasie napęd FTL został ulepszony przy zastosowaniu technologi cylonskiej. Byc może kierunek przekręcania klucza był częścią tego zabiegu.Ja ja się dopatrzyłem czegoś takiego W nimi serii podczas odliczania do wykonywania skoku Porucznik Gaeta włożył klucz po czym przekręcił go z pozycji poziomej w lewą stronę do pozycji pionowej i wykonali skok, a w odcinku 4x20 Starbuck włożyła klucz w pozycji pionowej i przekręciła w lewo do pozycji poziomej Więc WTF?? xD Tutaj nie możemy zwalić wszystkiego na animację
Fakt i dobra uwaga
Heh. Przecież po skoku nikt nie przekręcał go dalej/do pierwotnego stanu. Ot cały pikuś polegał na przekręceniu o 90 stopni. A pozycja wyjściowa klucza zależała od poprzedniego skoku...
Tzn że w samochodzie też kręcisz cały czas w jedną stronę??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych