Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 - S05E08 - LaFleur

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
221 odpowiedzi w tym temacie

#41 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 05.03.2009 - |14:06|

Co gorsza, odcinek potwierdza moje obawy - "wycieczka" w czasy Dharmy niewiele wyjaśni. Lościaki nie zajmowali w Dharma Initiative eksponowanych stanowisk. Zatem chyba możemy zapomnieć o tym, że się dowiemy jak powstała Dharma czy spotkamy DeGrootów. Zwykli ciecie nie mieli na co dzień kontaktów z Zarządem.

Nie zajmowali? Co za absurd. Przeciez Sawyer byl dyktatorem w obozie Dharmy.

Aztekowie jednak nie używali krzyża ankh. Natomiast od egipskich hieroglifów na wyspie aż się roi.
Mam nie zwracać uwagi na bzdury, od których bolą zęby? Przecież to z Charlotte to idiotyzm. Spróbuj sobie wyobrazić sytuację zapisania do szkoły 15-letniej panny, podając że wg metryki ma 5 lat. A w tym wypadku mniej więcej tak wychodzi.

Ten krzyz moze nie miec zadnego znaczenia. W latach siedemdziesiatych byl popularna ozdoba. Nosili go ludzie, ktorzy nei meili zielonego pojacia o Egipcie i jego religiach.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 05.03.2009 - |14:09|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#42 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2009 - |14:13|

@Jonasz/lead
W "Jughead" Locke zapytał wprost Richarda, który to rok.

1. Sawyer był szefem ochrony, nie odpowiadał za projekty naukowe. A nawet nie wiemy, czy DeGrootowie byli w latach 70-tych na wyspie. Jeśli byli w Centrali to guzik się dowiemy.
W tym odcinku znów pojawia się motyw, że Dharma miała swoje siedziby na stałym lądzie, nie tylko na wyspie.
2. W odcinku 03x20 wyglądało, że to jednak Horace ma najwięcej do powiedzenia w Barakach, nie ochroniarze.

Ozdoba Paula może nie mieć znaczenia, jednak wszystkim chodzi o posąg. Sporo wskazuje na powiązanie z Egiptem - charakterystyczna "spódniczka", natomiast rzekome długie włosy, to chusta używana przez faraonów, znana też z wyobrażeń niektórych egipskich bóstw. Taką chustę ma też Sfinks w Gizie.
Ozdoba głowy? Egipscy bogowie na głowie nosili naprawdę różne dziwne rzeczy...
Co posąg trzyma w rękach? Bardzo możliwe, że duże krzyże ankh.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 05.03.2009 - |14:20|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#43 xyfka

xyfka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05.03.2009 - |14:18|

2. W odcinku 03x20 wyglądało, że to jednak Horace ma najwięcej do powiedzenia w Barakach, nie ochroniarze.

Tak jak w zyciu codziennym, najwiecej do powiedzenia ma minister obrony/polityk/specjalisci a wojsko ma sluchac.
Tylko jesli spojrzec naprawde, to kto ma wiecej wladzy? Minister czy general?:P
  • 0

#44 X-lady

X-lady

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 05.03.2009 - |14:22|

Przecież Sawyer dokładnie wiedział, który jest rok. Kiedy przekonywał Juliet, by została, zapytał ją, czy zdaje sobie sprawę, że mamy 1974 rok :P
  • 0

#45 misi0r

misi0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 05.03.2009 - |14:23|

@mkkm
Serial ma dawać przyjemność, ale nie może być też bezdennie głupi. A niestety w Lost jest coraz więcej nic nie wnoszących wątków: efektowny fajerwerk, w środku - pusto.
To, że twórcy czytają fora wyszło przy okazji Nikki & Paulo.

No ale Tajemnicza Wyspo, niestety nie mozna dostac wszystkiego tak, jakbysmy sobie zyczyli. Serial jest po to robiony, zeby dawal pieniadze i musza oni, nawet w niedorzeczny sposob, go tworzyc, aby byla ogladalnosc. Ty zauwazasz pewne szczegoly, ale niestety wiekszosc ludzi, ktorzy ogladaja, nie zagladaja na fora, nie zauwazaja szczegolow, dlatego tworcy pozwalaja sobie na mniejsze/wieksze wpadki, po to, zeby tych "nieuwaznych" zatrzymac przed telewizorem, taka jest niestety prawda...
  • 0

#46 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 05.03.2009 - |14:27|

Ja jednak liczę, że dowiemy się czegoś więcej o Dharmie, jakiś sposób się znajdzie :)

Nie wiem czy ktoś zauważył ale Alpert stwierdził, że ich sonic fence nie obchodzi (tj. czy jest włączony czy nie). Mogą sobie tak po prostu przez niego przechodzić.

Ja to zauważyłam. Faktycznie, bardzo dziwne. Chyba że Othersi nakładają sobie zatyczki do uszu :lol:

Podróże w czasie zabiły ten serial.

Każdy ma prawo do własnej opinii :) Mi motyw podróży w czasie bardzo się podoba i uważam, że w serialu jest ciekawie przedstawiony. Zresztą, to jedyny sposób, żeby wyjaśnić wątki z przeszłości, więc wszystko OK.

Pytanie o Olivię było jednym z pierwszych, jakie zostało zadane praktycznie na wszystkich portalach i forach.

Co do Olivii, to liczę na wyjaśnienie w serialu, chociaż przyznam, że zupełnie zapomniałam o tej postaci ;) W ogóle było jakoś pokazane, że są małżeństwem? To samo nazwisko nic jeszcze nie sugeruje, równie dobrze mogli być rodzeństwem. Zresztą, nawet jeśli byli małżeństwem, mogli się rozwieść. To akurat nie wydaje mi się ważne, dziwniejsza jest sprawa z wiekiem Charlotte.

O co chodziło z ciałem Paula? Othersi chcieli je zabrać, czy jak? Po co? :blink:

Ciekawe, że Richard mógł tak sobie wejść do obozu i rozmawiać na środku placu z Horacem. Dharmowcy musieli naprawdę się bać Othersów.

I po co właściwie ta przerwa przed 5x9? Właśnie przeczytałam, że po 5x14 też będzie dwutygodniowa przerwa, w zamian wyemitują odcinek specjalny.
  • 0

#47 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 05.03.2009 - |14:30|

@Jonasz/lead
W "Jughead" Locke zapytał wprost Richarda, który to rok.

A kto dostal odpowiedz. Locke czy Sawyer.

1. Sawyer był szefem ochrony, nie odpowiadał za projekty naukowe. A nawet nie wiemy, czy DeGrootowie byli w latach 70-tych na wyspie. Jeśli byli w Centrali to guzik się dowiemy.
W tym odcinku znów pojawia się motyw, że Dharma miała swoje siedziby na stałym lądzie, nie tylko na wyspie.

A skad ten pomysl.

Ozdoba Paula może nie mieć znaczenia, jednak wszystkim chodzi o posąg. Sporo wskazuje na powiązanie z Egiptem - charakterystyczna "spódniczka", natomiast rzekome długie włosy, to chusta używana przez faraonów, znana też z wyobrażeń niektórych egipskich bóstw. Taką chustę ma też Sfinks w Gizie.
Ozdoba głowy? Egipscy bogowie na głowie nosili naprawdę różne dziwne rzeczy...
Co posąg trzyma w rękach? Bardzo możliwe, że duże krzyże ankh.

A moze to byl posag dziewczyny w spodniczce mini z chustka i z kotem w objeciach.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 05.03.2009 - |14:31|

• 0
Genesis

#48 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2009 - |14:34|

1. Ja jednak liczę, że dowiemy się czegoś więcej o Dharmie, jakiś sposób się znajdzie :)

2. O co chodziło z ciałem Paula? Othersi chcieli je zabrać, czy jak? Po co? :blink:

3. Ciekawe, że Richard mógł tak sobie wejść do obozu i rozmawiać na środku placu z Horacem. Dharmowcy musieli naprawdę się bać Othersów.

4. I po co właściwie ta przerwa przed 5x9? Właśnie przeczytałam, że po 5x14 też będzie dwutygodniowa przerwa, w zamian wyemitują odcinek specjalny.

1. No zawsze można wcisnąć, że Caseer i Ilana pracują dla kogoś, kto chce wyjaśnić, co tak naprawdę działo i dzieje się na wyspie.
2. Rysiek tak w ogóle pytał, co Dharma zrobiła z ciałami jego ludzi - tych co zabili Paula i chcieli porwać Amy. Zabranie ciała miało wynikać z umowy - Dharma, zabijając 2 Othersów, naruszyła umowę.
3. No to kto tu jest Agresorem? Jakoś z 03x20 też sobie nie przypominam, żeby Dharma atakowała Othersów.
4. Odcinki 09-14 mają tworzyć spójną całość.

@Jonasz
Sawyer mówi wprost do Juliet, że jest 1974 rok. Skądś to jednak wie.
Doktor mówił, że kobiety opuszczały wyspę łodzią podwodną na czas porodu. Jechały na kontynent. Skoro jechały rodzić, to Dharma musiała mieć tam ośrodek medyczny. Zresztą już w instruktażu z 03x20 jest powiedziane, że część będzie pracować poza wyspą.
Posąg ma ręce opuszczone w dół, nie trzyma nic na rękach.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 05.03.2009 - |14:40|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#49 Trufs

Trufs

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 05.03.2009 - |14:37|

Jak dla mnie najdziwniejsze w tym odcinku bylo to, o co chodzi z cialami. Zakopac tamtych 2 koniecznie, hostiles chcieli cialo Paula? wtf po co?

A ta dziewczynka to mogla nie byc Charlotte xd. Daniel po prostu byl w takim stanie ze widzac jakakolwiek dziewczynke odrazu pomyslal o Charlotte :P btw. zdaje sie byc w niezlym szoku... no i nie widac go chyba po tym jak minely 3 lata... moze zalapal sie na jakas ciekawa stacje naukowa :D

Ciekawe tez czy nowi rozbitkowie i locke sa w tym samym czasie... cos mi sie zdaje ze nie, wkoncu Sawyer i spolka szukali jakis ludzi... Ale jesli sa w innych czasach to w jaki sposob beda mogli sie 'zejsc' w ten sam czas... znow ktos przekreci kolo?

A no i jeszcze jedno... nasi nowi dharmowcy mieli odplynac za 2 tyg. ale tego nie zrobili, ciekawe czy z wlasnej woli czy cos uniemozliwia im znow odplyniecia. Smieszne jak chcieli z wyspy wczesniej wszyscy uciekac a teraz nie chca z niej uciec a nawet niektorzy na nia wracaja :D
  • 0

#50 X-lady

X-lady

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 05.03.2009 - |14:50|

Co do Charlotte... Może opuszcza ona wyspę, jak ma x lat, ale nie trafia do Anglii "równolegle", tylko w roku 1979+x i na tej podstawie kombinują jej papiery, że skoro jest ten i ten rok, a mała ma x lat, to odejmijmy sobie i napiszmy, że urodziła się w 1979, LOL. Szalone, ale byłoby fajne ;)
W ogóle wydawało mi się, że to dziecko nie mówiło po angielsku... I jeszcze akurat kamera na Jina najechała, hm. Ale nie jestem osłuchana z dziecięcą gadką, więc się pewnie nie znam.

Co do całego odcinka, to podzielam przeważająca opinię: spokojny, ale przyjemny. Gdyby takie tempo akcji i taka mała ilość niespodzianek znalazła się w odcinku poza-wyspowym, byłoby słabo, ale na Wyspie to zawsze przyjemniej ;)
  • 0

#51 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 05.03.2009 - |14:52|

[Posąg ma ręce opuszczone w dół, nie trzyma nic na rękach.

Skad wiec ten pomysl, ze posag trzyma na piersiach krzyze?
  • 0
Genesis

#52 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.03.2009 - |15:01|

A no i jeszcze jedno... nasi nowi dharmowcy mieli odplynac za 2 tyg. ale tego nie zrobili, ciekawe czy z wlasnej woli czy cos uniemozliwia im znow odplyniecia. Smieszne jak chcieli z wyspy wczesniej wszyscy uciekac a teraz nie chca z niej uciec a nawet niektorzy na nia wracaja

Nie widzę tu nic śmiesznego. Osobiście nie chciałbym wtedy wracać do rzeczywistości 10 lat przed swoimi narodzinami.

Poza tym nie wiem kto robi tą Lostpedie ale znalazłem coś takiego:
1960s
-Emily Linus went into labor prematurely while hiking 32 miles outside of Portland, Oregon with her husband, Roger Linus. She was 7 months pregnant.
-Horace and Olivia Goodspeed came upon the Linuses on the side of the road with intention to help.
-Emily died after having given birth to Benjamin Linus.

1974
The final time flash occurs after Locke turns the frozen wheel putting Sawyer, Juliet, Jin, Daniel, and Miles among the DHARMA Initiative with whom they stay for three year

1976/7
Ben and Roger Linus arrived on the Island with the DHARMA Initiative.
Horace Goodspeed greeted Ben and Roger.

Z tego by wynikało że w czasie tego odcinka na Bena nie ma jeszcze na wyspie.

Jak i coś takiego:
Olivia was the passenger in Horace Goodspeed's car on a road 32 miles outside of Portland when they saw Roger Linus carrying his dying wife Emily and their newborn baby out of the woods. They pulled over to take them to the hospital when Emily suddenly died.

Olivia and Horace were involved with the DHARMA Initiative. Olivia worked on the Island as an elementary school teacher. Both Ben and Annie were in a class that she taught.("The Man Behind the Curtain") When the Hostiles attacked, Olivia reacted as though it was a not an uncommon occurrence, and had a plan for how the students were to lock the doors and take cover. Olivia also matter-of-factly picked up a gun, and showed great proficiency with how she carried it.

Czyli nie było wzmianki o tym że Olivia była żoną Horacego. Najprawdopodbniej byli rodzeństwem. Albo po prostu zbieżność nazwisk. Osobiście znam człowieka który się nazywa tak samo jak ja a żadnego pokrewieństwa między nami nie ma.

No i mam wrażenie że Olivia jednak jeszcze wróci i wszystko się wyjaśni.

Ona nie trzyma ich na piersiach. Wygląda jakby trzymała je od góry zwieszone w dół.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 05.03.2009 - |15:04|

• 0
don't try

#53 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2009 - |15:02|

Nie na piersiach, tylko w rękach.
Zazwyczaj każdy egipski bóg miał taki krzyżyk w opuszczonej ręce.

@Tom_Logan
Jak już zajrzałeś na Lostpedię to spojrzyj na "kartotekę" Olivii i Horacego. Stoi jak wół, że to jego żona.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 05.03.2009 - |15:05|

• 0

#54 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.03.2009 - |15:13|

Stoi też jak wół że Amy jest jego 'towarzyszką', cokolwiek mieli tu na myśli. Istnieją takie rzeczy jak rozwody, separacje i tym podobne. Nigdzie nie było powiedziane że każdy na wyspie wiedzie szczęśliwe życie małżeńskie. Może Olivia wyjechała z wyspy a Horace chciał pocieszyć Amy po stracie męża i posunęli się ciut za daleko ;)

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 05.03.2009 - |15:14|

• 0
don't try

#55 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.03.2009 - |15:17|

Jeśli ta chronologia, którą wkleiłeś, byłaby prawdziwa, to Olivia musiała być na wyspie w momencie, gdy Horace kręcił z Amy. Bo była nauczycielką, gdy Ben chodził do szkoły Dharmy.
A wg tej chronologii Ben przypłynął w 1976/77.
  • 0

#56 ajka74

ajka74

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.03.2009 - |15:21|

przecież jeżeli Amy rodzi dziecko Horacemu powiedzmy w 77r a Olivia uczy w szkole Bena coś koło tego roku to są to bliskie siebie wydarzenia, więc Horacy nie jest już z Olivią bo jest z Amy, mogli się przecież rozwieść :D co to już rozwodów nie ma? czy są zakazane w Dharmie? Horacy jest z Amy i kropka! myślę, że to sie wyjaśni

bardziej mnie ciekawi co się stało z Danem, że go nie pokazali w tych odsłonach 3 lata później :)
  • 0

#57 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.03.2009 - |15:28|

Jeśli ta chronologia, którą wkleiłeś, byłaby prawdziwa, to Olivia musiała być na wyspie w momencie, gdy Horace kręcił z Amy. Bo była nauczycielką, gdy Ben chodził do szkoły Dharmy.
A wg tej chronologii Ben przypłynął w 1976/77.

To chronologia z Lostpedii więc nie jestem pewien na ile jest prawdziwa.

Ale nawet jakby była na wyspie to mogła się rozstać z Horacym bo ten zaczął kręcić z Amy. Przecież to naturalne że małżeństwa się rozstają. Jakby to pokazali w czasie antenowym znaleźliby się tacy co by stwierdzili że zapychają odcinek bzdetami. Chociaż teraz i tak myśle że jednak do tego wrócą i Olivia jeszcze się pokaże.

Z początku mogło się to wydać dziwne że tak z nienacka była Olivia a jest Amy ale po przemyśleniu można chyba samemu dojść do tego dlaczego jest jak jest.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 05.03.2009 - |15:31|

• 0
don't try

#58 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 05.03.2009 - |15:29|

Widać ewidentnie.

Dołączona grafika

Anubis to Bóg zmarłych a to by mogło oznaczać, Alpert i inni faktycznie nie żyją.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#59 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.03.2009 - |17:04|

Mam nadzieję, że nie było za dużo spamu dzisiaj :) bo bylem na killującym egzaminie i nie bardzo mam zamiar was teraz czytać, ale odcinek wyśmienity. Biedny Sawyer znowu ma problem z wyborem laski, ale przynajmniej dorobił się porządnych okularów :D.
Zauważyłem jednego babola, może nie znam się na historycznych modelach walki-talkie, ale chłopaki Richarda dysponowali odbiornikiem chyba nieco zbyt nowym jak na rok 1974 :).
Co do reszty - wow! To było mocne.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 05.03.2009 - |17:05|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#60 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 05.03.2009 - |17:52|

Widać ewidentnie.

Dołączona grafika

Anubis to Bóg zmarłych a to by mogło oznaczać, Alpert i inni faktycznie nie żyją.

Tak, i może to być wytłumaczenie czemu Rysiek Mroczne Oczko chce trupka Paula-" ja straciłem ludzi więc muszę jakoś tę stratę uzupełnić" Najlogiczniej to wygląda- kiedy Amy za wszelką cenę che mężulka wziąść ze sobą bo inaczej ( w domyśle) powstanie z zmarłych.

Ta Wyspa to jakaś umieralnia :) Jeśli to faktycznie jest powiązane z starożytnym Egiptem lub kulturą- błagam niech to nie skończy się jak film "Gwiezdne Wrota" :D

Goodspeedowie mogli sie rozwiesc przeciez;) Poza tym, TW, skad wiadomo ze mamy rok 74? Bylo to gdzies powiedziane/pokazane? Bo mozliwe ze przeoczylem, ale wydaje mi sie ze nigdzie konkretny rok nie byl podany

Podczas rozmowy na przystani z Juliet Sawyer mówi:

-zdajesz sobie sprawę, że jest 1974, gdziekolwiek chcesz wrócic to nie istnieje jeszcze

A Juliet mówi:
- To nie powód by nie odejść ( stąd)

EDIT:

A tu mała "niespodzianka" podczas kręcenia sceny było chłodno i wymagało to masę dubli i piwa DHARMA a potem........ :D ( to oczywiście żart- ile ktoś musiał powtarzać ujęcie aż" wyżłobił " ślady- wiem, ziemia była podmokła i zostawił ślady, chociaż wątpię :P)

Dołączona grafika

Gdyby je jeszcze minął, ale nie, jedzie jak po sznurku-równo po nich :D

Użytkownik Kiz edytował ten post 05.03.2009 - |19:24|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych