Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 088 - S05E06 - 316

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
307 odpowiedzi w tym temacie

#41 kaczor

kaczor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 19.02.2009 - |12:24|

Ale to i tak oznacza DWIE odrębne linie czasowe po zatrzymaniu wyspy w czasach Dharmy. W latach 70-tych lościaki są jednocześnie w domu z rodzicami jako dzieci i jednocześnie na wyspie jako pracownicy Dharmy. Gdyby opuścili wyspę, mogliby się z lekka zdziwić - znaleźliby się w latach 70-tych i spotkaliby siebie, jako dzieci.
Według Daniela tylko Desmond może zmieniać historię (wpływać na nią). Więc dlaczego wybrano Oceanic 6 a nie samego Desa?

a dla mnei tez tutaj jest niescislosc... des jest wyjatkowy, moze jako jedyny wplywac na przeszlosc. SICK... a nie moze zmienic przyszlosci (charlie) bo niby wszystko jest zapisane jak ma sie wydarzyc? przeciez latwiej byloby mu zmienic to co nadchodzi niz przeszlosc (ze wszysktimi skutkami takiej zmiany)
  • 0

#42 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.02.2009 - |12:33|

@Haes
Jest jeszcze kwestia, skąd Dharma miała taką kasę. Jeśli to jakaś prywatna inicjatywa, to sponsorów przez 12 lat nie zainteresowało, co się dzieje z forsą, którą władowali w projekt?
A jeśli to inicjatywa rządowa/wojskowa - to tym bardziej.

Od poprzedniego odcinka wiemy, że przynajmniej część pracowników Dharmy opuściła wyspę.
I to dość dawno - wspomnienia Charlotte.
Othersi wycięli tylko tych, co zostali na wyspie, plus obsługę stacji "Lampa"?
A gdzie są ci, co odeszli, tak jak matka Charlotte?
No, Ben, Jacob & Co. dopiero teraz możecie mieć na głowie atak prawdziwej Dharmy :P

A teraz babol do kwadratu:
Hurley przecież sam zgłosił się do paki, za zabicie paru osób. Jest byłym pacjentem psychiatryka. Raptem koleś wykupuje cały lot? W Ameryce, w której przeżyli 11 września?
Rozumiem, że to tylko serial, ale takie rozwiązania to idiotyzmy, budzące jedynie śmiech. :lol:

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 19.02.2009 - |13:18|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#43 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 19.02.2009 - |12:45|

Odcinek potwierdzający informacje, ktorych i tak wszyscy się domyslali (a'propos wyspy). Jak na Oceanic 6 - całkiem niezłe, jak na LOST - bywało lepiej. Ale teraz już wszystkie najważniejsze postacie będą razem na di ajlend, więc skończy się prawdopodobnie wątek Oceanic 6... a co za tym idzie - będzie większy nacisk na wyspę. Wracając do konstrukcji epizodu - w sumie mało zaskakujący, porządkujący pewne sprawy - takie odcinki też muszą być. Szału nie ma, ale uznaję mimo wszystko ten odcinek za "potrzebny" serii.
P.S. LOST to nadal LOST, aczkolwiek to już trochę nie to...

Użytkownik Odnaleziony edytował ten post 19.02.2009 - |12:48|

• 0

#44 Campos

Campos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • MiastoSOUTH - EAST

Napisano 19.02.2009 - |12:53|

No odcinek bardzo dobry, ale poprzedi mi sie bardziej podobał ze wzgledu na tą akcję na wyspie, ale ten tez był fajny...
Najbardziej sie zdziwiłem jak zobaczyłem Jina .... wtf... Jakim cudem on, w ubraniu DI .??

A co do tego piszecie ze bedzie ta policjantka....?
No ale niewiemy kto przezył po tym locie, zreszta jak sie dostali....? Czy samolot sie rozbił....? Czy co sie stało...?

A co do tych 3 lat co piszecie, to była chyba mowa ze czas na wyspie płynie inaczej niz w zewnetrznym świecie...

Jesli chodzi o tego goscia co składał kondolencje, to wydaje sie ze na 100% jescze go ujrzymy, byc moze w nastepnym odcinku juz...

No duzo zostało wyjasnione, był potrzebny taki odcinek, teraz niestety znowu czekamy cały tydzien :(
  • 0

#45 elektrownik

elektrownik

Kapral

• Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 19.02.2009 - |12:54|

Czy wy macie coś nie tak z głową ? To tylko serial, doszukiwanie się tu jakiegokolwiek sensu jest bezcelowe. A co do Christiana i Locka to ogladajcie Proma, w tym do e07 wiemy że:
Spoiler

Użytkownik elektrownik edytował ten post 19.02.2009 - |12:54|

• 0
Yes!!! Go Jack!! Blow them all to hell hahahaha!!

Wow....Hurley pregnant. Explains why there has been no weight loss.

Z pcworld.pl
DVD zabezpieczone chipem
komentarze:
Polak kupi papier scierny i zetrze powłokę
Rusek poleje płytę denaturatem i powłoka sie rozpuści
Amerykanin kupi płytę lub sciagnie ją z łączą 10Mb/s

#46 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 19.02.2009 - |13:27|

Czy wy macie coś nie tak z głową ? To tylko serial, doszukiwanie się tu jakiegokolwiek sensu jest bezcelowe. A co do Christiana i Locka to ogladajcie Proma, w tym do e07 wiemy że:

Spoiler

Po to też była aluzja Bena do Jana Apostoła i Jezusa. ;)

Ktoś tam pytał po co Sayid jest kajdankach...żeby odtworzyć sytuację z pierwszego lotu (vide Kate).

Coś mi się zdaje, że reszta tj. Sun, Ben, i Sayid znajdują się w innym czasie niż Hurley, Jack i Kate.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#47 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.02.2009 - |13:59|

Dlaczego Locke nie może tak jak Oceanic 6 wrócić w ten sam sposób na wyspę - tylko musi umrzeć? O co tu kaman? Czyżby jednak potrzeba odtworzenia sytuacji z lotu 815? ALE PO CO ?
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#48 WeriDo

WeriDo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 19.02.2009 - |14:09|

Wydaje mi sie ze Locke bedzie teraz kims kto bedzie przekazywal wole jacoba, tak samo jak czynil to ojciec Jacka
  • 0

#49 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.02.2009 - |14:11|

A co z Claire? A co z Christianem?

--
Czy tylko ja mam takie wrażenie - że dziadek Jacka to on kiedyś pracował dla dharmy na wyspie? Gdzieś ja już tą twarz w dawnych odcinkach widziałem ;). Gdzieś w retrospekcjach bena może.
  • 0

#50 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.02.2009 - |14:32|

O ile Jacob obraził się na Bena, to nie rozumiem, czym naraził się Christian?
Że nie może przekazywać woli Jacoba, tylko MUSI to być Locke? Jako "ożywiony" trup-zombie :/
Przecież to jest po prostu chore. Zwłaszcza, że Locke nie widzi Jacoba, jedynie go słyszy.
A Othersi w tym kontekście wyglądają na walniętych sekciarzy.
Sorry, ale całość wygląda bezdennie głupio. Ktoś tu powinien przejść się do psychiatry - tak w Santa Rosa zamiast Hurleya powinien siedzieć Jacob z Othersami.

Przyznaję szczerze - sezon 5 rozczarowuje mnie coraz bardziej. Zamiast w miarę logicznych wyjaśnień, bezsensowne skoki w czasie (wyjątkowy Des może zmieniać przeszłość (sic!!), nie może zmienić przyszłości), bomba wodorowa dyndająca na sznurku, metafizyczne idiotyzmy - zupełnie pozbawione sensu (to musi być Locke, nikt inny), na dodatek "atrakcje", które w realnym świecie mogą budzić jedynie uśmiech politowania. W poprzednim odcinku Hurley siedzi w pace, w dzisiejszym wykupuje cały lot. No ludzie, takich bzdur to nawet w PB nie było. Czuję się po prostu obrażona jako widz, zażenowana i zniesmaczona tym, co widzę na ekranie.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 19.02.2009 - |14:56|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#51 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 19.02.2009 - |14:52|

Dlaczego Locke nie może tak jak Oceanic 6 wrócić w ten sam sposób na wyspę - tylko musi umrzeć? O co tu kaman? Czyżby jednak potrzeba odtworzenia sytuacji z lotu 815? ALE PO CO ?

Bo ktoś musiał być martwy tak jak Christian by upodobnić sytuację do tej z pierwszej katastrofy.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#52 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 19.02.2009 - |14:55|

O rany. Ludzie chcecie żeby w jednym odcinku wszystko wyjaśnili? Spokojnie wszystko po kolei. Dajcie narazie spokój Locke'owi. Po tytule wnioskuję że kolejny odcinek skupi sie na tym co się działo po tym jak opuścił wyspę.

Ogólnie odcinek całkiem niezły. Trochę się powyjaśniało. No i jak zwykle na to miejsce nowe zagadki. Ciekawe czy pilot też zniknął z pokładu samolotu. Można by przypuścić że kolejny skok wyspy zgarnął z pokładu O6 plus minus kogoś z samolotu. Zdziwił mnie tylko Jin w kombinezonie Dharmy. Czyżby jednak przekręcenie koła rzuciło wszystkich w te czasy? Pewnie teraz będą się skupiać żeby wrócić do właściwego czasu. Widzę w tym pewien paradoks, będziemy mieli dwóch Benów. Interesujące ;)
  • 0
don't try

#53 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.02.2009 - |14:59|

Dla mnie Sezon 5 jest zaraz po 1 sezonie najlepszym :). Świetne i wciągające odcinki!
  • 0

#54 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 19.02.2009 - |15:09|

Muszę zgodzić się z Tajemniczą Wyspą. Niestety, V sezon zamiast wejść tam, gdzie nieśmiało dryfowały poprzednie cztery sezony (czyli w krainę fantastyki) zaczyna bawić się w jakieś metafizyczne pierdoolenie. Cała gadka Bena o zmarwychwstaniu, te skomplikowane wymagania ("załóż Lockowi buty tatusia..."), niesamowity zbieg okoliczności polegajacy na tym, ze tym samym samolotem leci Hurley i Sayid itd. Przeraża mnie to.
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#55 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.02.2009 - |15:13|

haes --> jaki zbieg okoliczności, że Sayid i hurley lecą tym samym samolotem? Tu żadnego zbiegu takiego nie ma. Dokładnie nie wiadomo czemu ale się do wiemy. Myślę, że tu łapska maczał Ben / Locke lub jakoś sami wpadli.

Przecież twórcy by nie pozwolili na to aby to wyszło na zbieg okoliczności bo sam bym się zdenerwował.

Po drugie to jest serial S-F i skąd te zmartwienia, że coraz więcej jest metafizyki?
  • 0

#56 EKOlocke

EKOlocke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 19.02.2009 - |15:22|

Mi się ten sezon coraz bardziej podoba, bo uzyskujemy nowe odpowiedzi. Co do postu powyżej nie jest to zbiegiem okoliczności - Sayid został zmuszony do lotu przez zakucie w kajdanki prawdopodobnie przez Innych, Hurley został przez kogoś do tego przekonany (przez Bena? - raczej nie bo jego nie sluchał), Lapidus pewnie też miał prace załatwioną przez Othersów.
Zastanawia mnie jedna rzecz - traktuje skoki w czasie jako metodę tego, żeby wyjaśnić przeszłość wyspy. Mam nadzieję że ta metoda nie stanie się odpowiedzią sama w sobie - czyli nie wyjaśnią największych zagadek tym że tam w przeszłości zrobili to główni bohaterowie :/
Co do Daniela i Tajemniczej Wyspy - myślę że Dan kłamał mówiąc że nie można zmienić przyszłości, wiedział że nic nie da gdy Sawyer spotka się z Desmondem, a sam postanowił przekonać go żeby spotkał się z Eloise. Potem także powiedział Charlotte to co powiedział więc także zmienił przeszłość - podobnie mowiąc własnej matce że są z przyszłości, przez co prawdopodobnie ona zainteresowała się podróżami w czasie. Wiem że Dan to wytłumaczył tym że to Des jest wyjątkowy ale myśle że nie o to chodzi - oni wszyscy mogą zmieniać przeszłość i boję się, że tak wyjaśnia większość zagadek...
  • 0

#57 fidelrulez

fidelrulez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 19.02.2009 - |15:22|

Ilekroć po obejrzeniu danego odcinka wchodzę na to forum i czytam posty Tajemniczej Wyspy, mam nieodparte wrażenie, że oglądaliśmy inny serial. "Starożytne kolumny"? - hmm, te kolumny, które było widać w scenie pod kościołem, może i nie pochodzą z XX wieku, ale na pewno nie są starożytne. Albo jaka jest sprzeczność w tym, że wisi tam zdjęcie US Army z lat 50-tych, bo ja chyba jej nie dostrzegam.

A już przy lekturze tych rozważań na temat przenoszenia się lostowiczów w czasie to po prostu ręce opadają. Ktoś już tu na tym forum wyjaśnił, jak to działa i że nie ma w tym żadnej sprzeczności, więc nie będę się powtarzał - powiem tylko, że jeśli nadal upierasz się przy swoim zdaniu, to obejrzyj sobie... Harry Potter i więzień Azkabanu. Tam też pojawia się zjawisko pętli czasowej - HP przenosząc się w czasie NIC nie zmienia, bo tak się po prostu miało stać (albo raczej: już tak się stało).
  • 0

#58 X-lady

X-lady

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 19.02.2009 - |15:32|

Widzę w tym pewien paradoks, będziemy mieli dwóch Benów. Interesujące ;)

Ktoś spekulował wcześniej, że może Ben, Sayid i Sun znaleźli się w innym czasie... całkiem możliwe, i może właśnie dlatego, byśmy nie mieli dwóch Benów. Jeśli tak by się stało, to byłyby jazdy. Sun nie spotkałaby Jina, czułaby się oszukana, plus Sayid mający ochotę skręcić Benowi kark od dawna... no, no, nie byłoby przyjemnie.
Swoją drogą... zdaje się, ze jak krejzol Łysol odwalił kitę, to automatycznie mamy jego zastępcę, jeśli chodzi o nieroztropne postępowanie, Bena. :rolleyes: Nie dość, że wiemy, że niepotrzebnie tak się wyrwał do przekręcenia koła, to przecież miał nie wracać... Czy dlatego został pobity, bo ktoś chciał go powstrzymać od powrotu? Mam nadzieję, że jego powrót nie pociągnie za sobą kolejnej lawiny komplikacji... A co z Penelope? Myślałam, że wypchnie Desmonda na wyspę, a sam zrobi, jak odgrażał się Widmorowi - zabije jego córkę.... Oo, chyba że Penelope jest na Wyspie i tam chce ją zabić :blink:

Cała gadka Bena o zmarwychwstaniu, te skomplikowane wymagania ("załóż Lockowi buty tatusia..."), niesamowity zbieg okoliczności polegajacy na tym, ze tym samym samolotem leci Hurley i Sayid itd. Przeraża mnie to.

No przecież wiadomo, że to nie przypadek, że Sayid i Hurley jednak znaleźli się na pokładzie. Ms. Hawking, kiedy rozstawała się z Jackiem, powiedziała, że za niecały dzień muszą być w samolocie... Czyli mieli około 20h na zwerbowanie Sayida i Hurleya. Mam nadzieję, że zobaczymy to w najbliższych odcinkach, co się dokładnie stało.
Widok modlącego się Bena mnie rozwalił, zwłaszcza, że jakieś pół godziny poźniej usłyszeliśmy, jakże typowe dla niego, "who cares" w odpowiedzi na niepokój Jacka o resztę ludzi. No własnie, nie było katastrofy, co nie?
Po co nam kolejnych dwóch bohaterów? (policjantka i ten gostek od kondolencji) :rolleyes:
Ta cała farsa ze zmianą obuwia... znow --> :rolleyes:

Użytkownik X-lady edytował ten post 19.02.2009 - |15:40|

• 0

#59 WeriDo

WeriDo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 19.02.2009 - |15:43|

Byla katastrofa, tylko ze samolot rozbil sie w innym czasie. Swiadcza o tym butelki z logiem tych linii lotniczych znalezione w ktoryms z poprzednich odcinkow
  • 0

#60 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.02.2009 - |16:08|

Ten hindus nazywa się w serialu - Caesar grany przez aktora Saïd Taghmaoui (znany z filmów Vantage Point, Traitor)..

Zobaczymy go również w odcinku 5x07 a czy w następnych też to się dowiemy po premierze tego odcinka.

Użytkownik Azazell edytował ten post 19.02.2009 - |16:08|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych