Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 086 - S05E04 - The Little Prince

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
208 odpowiedzi w tym temacie

#41 strawberry

strawberry

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 05.02.2009 - |19:20|

Strawberry na litość edytuj posty.

bo trzech odpowiedzi pod rząd to raczej nie można? okej. postaram się zapamiętać ;P
  • 0
pozdrawiam wszystkich - strawberry

#42 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 05.02.2009 - |19:23|

Czyli na ludzki:

So off they started about Irish sport and shoneen games the like of lawn tennis and about hurley and putting the stone and racy of the soil and building up a nation once again and all of that.

a po polsku?

Na lostpedii podanej wyżej jest więcej ukrytych wiadomości, w tym jedna z biblii. Na razie tłumaczenie tej powyżej:

Więc zaczęli od nowa o irlandzkim sporcie i o tych pseudowytwornych grach takich jak tenis
i o hurley i o podnoszeniu kamienia i o glebie uprawnej tej krainy, i o stworzeniu narodu od
nowa i o całej reszcie.

Z książki "Ulisses" Jamesa Joyce'a.

Obstawiam, że to typowy brainfuck, żeby jeszcze utrudnić fanom życie :P

PS. Nie staraj się, tylko stosuj się :P

Użytkownik garus edytował ten post 05.02.2009 - |19:24|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#43 majkel78

majkel78

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 05.02.2009 - |19:42|

Danielle jest w ciaży z Alex? Z tego co pamiętam Alex to córka Bena a Danielle przypływa na wyspę i jest już w ciąży.
  • 0

#44 Malutka

Malutka

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 05.02.2009 - |19:50|

Jak przez taką głupotę może się cały odcinek komuś nie podobać w 5-tym sezonie Losta ?!

fakt, może to kwestia nastroju i sprawa zirytowała mnie, bo odcinek mi się nie podobał? ale to jedna z "tych" nielogiczności, bo skoro wystarczy czegoś/kogoś(?) dotknąć, to niech to co potrzebne łapią i zatrzymują w takim razie :P połowę problemów rozwiążą, jeśli skoki przestaną przerywać ważne rozmowy w pół słowa

Danielle jest w ciaży z Alex? Z tego co pamiętam Alex to córka Bena a Danielle przypływa na wyspę i jest już w ciąży.

stary, ty na serio pytasz? Ben porwał Alex, nie jest jej biologicznym ojcem

Użytkownik Malutka edytował ten post 05.02.2009 - |19:51|

• 0

#45 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 05.02.2009 - |19:52|

Odcinek ok, taki trochę "na spokojniaka".Owszem, Ben musi zamieszać :), . Trochę dziwne, że Danielle nie poznała Jina, ale pewnie autorzy serialu nie wiedzieli, że będą robić "skoki w czasie " :)

-Dzięki Ci Boże
- Wycofuję to :D

Użytkownik Kiz edytował ten post 05.02.2009 - |19:54|

• 0

#46 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 05.02.2009 - |19:54|

odcinek nudnawy... tyle powiem :) jak na razie 3 epizod rlz :D

Ej wytłumaczcie mi czemu snop światła miał pochodzić z momentu kiedy Locke walił w właz i płakał a nie z momentu kiedy opuszczał Kate na linie do otworzonego juz bunkra? Pamiętam ze w którymś z tych momentów był pokazany malowniczy obrazek snopu światła na wyspie tylko jestem na 90% pewien że to było w czasie wchodzenia do włazu ;/ Pamiętacie to? plz potwierdzcie ze mam racje :D

jedynym wytłumaczeniem dla tego zabiegu była chęć pokazania Kate która nie mogła być porywana przez Desmonda i błąkać się po dżungli jednocześnie. I tak właśnie wyszła największa bzdura jaką widziałem w LOST. :/

Fajnie by też było gdyby wtedy naszych bohaterów pogonił dymek jak to bywało często w 1 i 2 sezonie podczas błąkania się po dżungli - to by miało sens :D

nie nie nie! Alex jest córką Daniele. Inni ją zabrali i Ben ją "zaadoptował".

W znikaniu przedmiotów nie ma żadnej nielogiczności. Motorówka kiedy była używana przez rozbitków lub znajdowała sie blisko nich przenosiła się razem z nimi. Z łódką było tak samo. Prosze, cała nielogiczność rozwiązana...

Użytkownik Fisher edytował ten post 05.02.2009 - |19:59|

• 0
Сделано в СССР

#47 Campos

Campos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • MiastoSOUTH - EAST

Napisano 05.02.2009 - |19:56|

Ja mam wrażenie ze duzo ludzi nie oglądało wszystkich sezonów i mają problemy z ułozeniem układanki w całość...
  • 0

#48 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 05.02.2009 - |19:57|

Ethan nie żyje, to jak ma śmigać?

W przeszłości żyje, widzieliśmy go.

Odcinek zdecydowanie bardziej przewidywalny niż 3 wcześniejsze (chyba się lekko rozleniwili scenarzyści), poza tym za dużo ckliwizny, Kate i Jacka robiących te swoje pełne pseudotragizmu miny, a jeszcze te sentymentalne melodyjki w tle bleee.

Młoda Rouseeau wygląda jak rześka wieśniaczka, normalnie Panna Margot :lol: , trochę dziwna eskapada - faceci z karabinami i babka w zaawansowanej ciąży (nie pamiętam już za bardzo szczegółów na temat bytności Danielle i jej ekipy na wyspie, tylko, że wszyscy poumierali na tajemniczą chorobę, czyżby pierwszym symptomem był krwotok z nosa?).

Zauważyliście, że Miles wyrasta nam na nowego etatowego szyderczego wesołka? :rolleyes:

Edit: Myślę, że każdy by się bardzo zmienił i postarzał, kto przez 16 lat samotnie chował się po lesie przed Lostzillą i innymi atrakcjami wyspy. Pamiętacie może czy Danielle mówiła we wczesnych odcinkach w jakich okolicznościach trafilła na wyspę? Bo tu wygląda, że nawet jeśli na sama wyspę trafili w wyniku burzy, to wyglądaja raczej na małą partyzantkę niż wycieczkę naukowców z siatkami na motyle ;)

Danielle chyba mówiła, że to była jakaś ekspedycja naukowa.

Ciekawe czy wyjaśnią czemu Montand stracił rękę i dlaczego Danielle nie zachorowała?

:blink:

Ej wytłumaczcie mi czemu snop światła miał pochodzić z momentu kiedy Locke walił w właz i płakał a nie z momentu kiedy opuszczał Kate na linie do otworzonego juz bunkra? Pamiętam ze w którymś z tych momentów był pokazany malowniczy obrazek snopu światła na wyspie tylko jestem na 90% pewien że to było w czasie wchodzenia do włazu ;/ Pamiętacie to? plz potwierdzcie ze mam racje biggrin.gif

Eeee....bo poród odbywał się w tym samym czasie co Locke płakał na włazem a nie gdy spuszczał Kate na linie.

Zresztą sam Locke to wyjasnia.

Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 05.02.2009 - |20:01|

• 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#49 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 05.02.2009 - |20:05|

Eeee....bo poród odbywał się w tym samym czasie co Locke płakał na włazem a nie gdy spuszczał Kate na linie.

Wiem. Mi chodzi o fakt ukazania się światła. Jak ktoś zauważył wcześniej światło z okienka we włazie nie mogła dać takiego efektu. To by miało sens gdyby to była scena z wchodzenia do środka przez Kate i Locke`a

Ja mam wrażenie ze duzo ludzi nie oglądało wszystkich sezonów i mają problemy z ułozeniem układanki w całość...

Yup, dokładnie... :D

Użytkownik Fisher edytował ten post 05.02.2009 - |20:06|

• 0
Сделано в СССР

#50 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 05.02.2009 - |20:06|

Niektórzy nie znają podstawowych faktów z serialu, ale teorie wymyślać trzeba i basta... a potem wychodzą takie kwiatki jak Czarna Perła, która przywiozła Francuzów.

Użytkownik garus edytował ten post 05.02.2009 - |20:07|

• 0

#51 sruuba

sruuba

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 321 postów
  • Miasto51o06'N 17o02'E

Napisano 05.02.2009 - |20:07|

Ej wytłumaczcie mi czemu snop światła miał pochodzić z momentu kiedy Locke walił w właz i płakał a nie z momentu kiedy opuszczał Kate na linie do otworzonego juz bunkra? Pamiętam ze w którymś z tych momentów był pokazany malowniczy obrazek snopu światła na wyspie tylko jestem na 90% pewien że to było w czasie wchodzenia do włazu ;/ Pamiętacie to? plz potwierdzcie ze mam racje :D

jedynym wytłumaczeniem dla tego zabiegu była chęć pokazania Kate która nie mogła być porywana przez Desmonda i błąkać się po dżungli jednocześnie. I tak właśnie wyszła największa bzdura jaką widziałem w LOST. :/

A co za różnica o który snop światła chodziło. W obu sytuacjach był tam Locke i może nie chciał spotkać samego siebie. A wątek z Sayerem doprecyzował o którą sytuację chodzi.
  • 0

#52 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 05.02.2009 - |20:12|

Znów zaczynamy się spierać o szczegół :) Jak ktoś zauważył wcześniej światło z okienka we włazie nie mogła dać takiego efektu. Nie pasuje mi to do sceny z rozpaczą Locke`a.

Znalazłem na Youtube obydwie sceny i zaraz podzielę się refleksjami ;]
  • 0
Сделано в СССР

#53 strawberry

strawberry

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 05.02.2009 - |20:17|

Ethan nie żyje, to jak ma śmigać?

W przeszłości żyje, widzieliśmy go.

zgadza się. widzieliśmy przeszłość. nie rozumiem tylko, skąd Twoje założenie, że Ethan ma śmigać tak jak Juliet. ona żyje i przenosi się w czasie, on nie żyje jest przeszłością do której na chwilę się przenieśliśmy.

rety, mam nadzieję, że jasno napisałam to co jest tak oczywiste...
  • 0
pozdrawiam wszystkich - strawberry

#54 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 05.02.2009 - |20:21|

Dla tych którzy nie rozumieją czemu się tak bulwersuje oto sceny (swoją drogą świetne... 1 i 2 sezon to był klimat :D ) :

Płacz Locke`a:

Locke opuszcza Kate do włazu:

I przyznajcie sami że scenarzyści popełnili babola -> snop świata który widzieliśmy w The Little Prince nijak się ma do "rozpaczy Locke`a". moim zdaniem scenarzyści zmienili plany na siłe, chcieli zeby Sawyer zobaczył Kate w dżungli. :/

Użytkownik Fisher edytował ten post 05.02.2009 - |21:26|

• 0
Сделано в СССР

#55 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 05.02.2009 - |20:27|

http://www.youtube.c...feature=related

W 0:59 jest snop.
  • 0

#56 yakuza

yakuza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 05.02.2009 - |20:37|

Dziwi mnie, że niektóre osoby nie chcą znać szczegółowo losów Francuzów. A nikogo nie ciekawi czemu rozbili się oni 16 lat temu, a sama czystka Dharmy nastąpiła 12 lat temu?? Co w takim razie działo się przez wczesne lata dzieciństwa z Alex?? I kto ją tak naprawdę porwał??
  • 0

#57 Rimak

Rimak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 05.02.2009 - |20:49|

Ten snop światła gdy Locke wali pięścią we właz po śmierci Boone'a był bardzo symboliczny. Locke wręcz był zaszokowany tym snopem - jak sam powiedział dwa miesiące później w "Little Prince": Nie chciałem iść w stronę "snopa" bo dzięki niemu zmieniłem się w tamtej chwili w taki sposób, że dziś jestem właśnie tutaj. Wtedy ten snop dał Locke'owi nową wiarę w sens otwierania włazu. Bo po śmierci Boone'a Locke ten sens utracił.

Ehm... pokręciłem. Chodzi o to, że wtedy był snop - że Locke przestał się nad sobą użalać - otworzyli ten cholerny właz i wątki potoczyły się tak, że dziś Locke nie chce iść w stronę snopa.

Locke wie, że trzeba unikać spotkania z samym sobą. Sawyer też już powoli się uczy jak działają Błyski. Widzi Kate, chciałby wyjść z krzaków i zagadać - ale figa, Wszechświat nie pozwala i... Błysk!

Może na łodzi było tak samo - uciekają przed samymi sobą - i gdy zbliża się paradoks czasowy w stylu Juliette zabija sama siebie - Błysk!

Zmierzam do tego, że nasi bohaterowie w końcu kapną się, że nie należy próbować zmieniać historii bo znowu będziemy mieli wkurzający Błysk! - wkurzający także ich. Dlatego zmienią strategię. Jak zobaczą grupę samych siebie na plaży - dadzą nura w krzaki, żeby ludzie z przeszłości ich nie zauważyli.

Stąd już krok do "the whispers" czyli szeptów. Można sobie wyobrazić Sawyera, który napotyka w lesie Anne Luciję, która zabija Shannon - Sawyer ma dość Błysków i chowa się w krzakach mówiąc "Dying sucks!" (umieranie jest do bani). Taki chyba "szept" był wtedy w lesie o ile się nie mylę. Może technicznie jest nieco inaczej bo szept nie był głosem Sawyera z krzaków tylko "magicznym szeptem dookoła" - ale pomału można zacząć budować teorie również na temat szeptów.

Mogliby jakoś zacząć unikać tych Błysków bo pomału stają się nudne :)
  • 0

#58 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.02.2009 - |20:50|

Dla tych którzy nie rozumieją czemu się tak bulwersuje oto sceny (swoją drogą świetne... 1 i 2 sezon to był klimat :D ) :

Płacz Locke`a:

Locke opuszcza Kate do włazu:

I przyznajcie sami że scenarzyści popełnili babola -> zrobili to bo na siłe chcieli zeby Sawyer zobaczył Kate w dżungli. :/

Khem? Przeca jak się światło zapaliło, to Locke był sam, a "hatch" był zamknięty. Nie pamiętam jak było z porodem, ale co do hatcha, to przecież widać nawet na tych filmikach. Tak mnie zaintrygowałeś, że jutro zaraz po egzaminie, którego pewnie nie zdam obejrzę te odcinki.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 05.02.2009 - |20:50|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#59 Rimak

Rimak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 05.02.2009 - |21:04|

Wątek O6 nie jest zły, ale nie wytrzymuje konkurencji wątku z Wyspy. Najwyższy czas kończyć i wracać. No i właśnie mamy super okazję - na nabrzeżu są wszyscy oprócz Hurley'a. W samochodzie na pace pewnie jest też Locke w trumnie.

Głupio by było gdyby teraz się porozłazili do domów i od nowa zbierali do kupy przez dwa następne odcinki.
Z drugiej strony Kate nie ma zamiaru wracać - a Sun to już w ogóle bo córkę zostawiła w Seulu.

Będzie chyba więc jakaś akcja na nabrzeżu i nasi O6'wicze dostaną pewnie po strzałce w plecy i obudzą się na Wyspie :P
  • 0

#60 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 05.02.2009 - |21:08|

Stąd już krok do "the whispers" czyli szeptów. Można sobie wyobrazić Sawyera, który napotyka w lesie Anne Luciję, która zabija Shannon - Sawyer ma dość Błysków i chowa się w krzakach mówiąc "Dying sucks!" (umieranie jest do bani). Taki chyba "szept" był wtedy w lesie o ile się nie mylę. Może technicznie jest nieco inaczej bo szept nie był głosem Sawyera z krzaków tylko "magicznym szeptem dookoła" - ale pomału można zacząć budować teorie również na temat szeptów.

To by znaczyło, że skoki były już wcześniej albo tak na prawdę to co widzieliśmy do 5 sezonu było pokazane z perspektywy teraźniejszych skoków. :rolleyes:

btw. dying sucks powiedział Boone.

Khem? Przeca jak się światło zapaliło, to Locke był sam, a "hatch" był zamknięty. Nie pamiętam jak było z porodem, ale co do hatcha, to przecież widać nawet na tych filmikach. Tak mnie zaintrygowałeś, że jutro zaraz po egzaminie, którego pewnie nie zdam obejrzę te odcinki.

To było tak. Boone umierał, Locke polazł do hatcha i zaczął blagać wyspę o znak. W tym samym czasie, w dzungli, Kate odbierała poród bo Jack był zajęty ratowaniem Boone'a.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych