Skocz do zawartości

Zdjęcie

Battlestar Galactica: The Plan (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena filmu (46 użytkowników oddało głos)

Ocena filmu

1. 10 (8 głosów [18.60%])

Procent z głosów: 18.60%

2. 9 (9 głosów [20.93%])

Procent z głosów: 20.93%

3. 8 (11 głosów [25.58%])

Procent z głosów: 25.58%

4. 7 (4 głosów [9.30%])

Procent z głosów: 9.30%

5. 6 (5 głosów [11.63%])

Procent z głosów: 11.63%

6. 5 (1 głosów [2.33%])

Procent z głosów: 2.33%

7. 4 (3 głosów [6.98%])

Procent z głosów: 6.98%

8. 3 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 2 (1 głosów [2.33%])

10. 1 (1 głosów [2.33%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 29.10.2009 - |00:55|

Nie wiem czy jest dokładnie słowo w słowo bo na szybko spisywane :P

Nadchodzą raporty o postępach.

Farmy Aerlonu płoną.
Plaże Canceronu płoną.
Równiny Leonisa płoną.
Dżungle Scorpiona płoną.
Pastwiska Tauronu płoną.
Porty Piconu płoną.
Miasta Capriki płoną.
Ocenay Aquarii płoną.
Sądy Libry płoną.
Lasy Virgonu płoną.

Ludzkie Kolonie leżą zdeptane u naszych stóp.

Rzeczywiście ta apokaliptyczna scena robi wrażenie.

xetnoinu, szkoda że te wnioski wyciągnąłeś dopiero po obejrzeniu Planu.
Dla mnie to wszystko było jasne (a już oczywistym było to, że Cyloni [nie wszyscy] chcieli przypodobać się rodzicom), a ten film był takim hollywoodzkim rozwiązaniem. Wszystko dostaliśmy na talerzu, tak jakbyśmy nie byli zdolni do własnych obserwacji i wniosków.

Berith, szkoda ale ja nawet słowem się nie zająknąłem jakie mam wnioski po obejrzeniu serialu, więc .......i nie mogę się powstrzymać ale napiszę ten banał .... że opinię o filmie raczej wypada pisać jak się go zobaczy:)

A z motywacją ataku na ludzi w serialu, to najkonsekwentniej nie jest i tu by można elaborat napisać. Zauważ, że Plan maskuje, całkiem sprytnie, kilka wewnątrzserialowych nieścisłości np:

1. W Planie tylko Bracia znają tożsamość całej FF od początku i nie przekazują tej informacji wszystkim modelom, co wiadomo z serialu.
2. W Planie nie ma przedstawionego procesu decyzyjnego 12 modeli cylonów, a z serialu wiemy, że Bracia byli jak najbardziej zdolni ich zmanipulować.
3. Film skupia się na motywach Braci a nie cylonów ogółem.

A co do wniosków z serialu, to zdecydowanie jest materiał na film o rzeczywistym powstaniu planu, pierwszej wojnie - tej tosterowej, ewolucji cylońskiej, decyzji, osadzeniu agentów, infiltracji wojska, roli Braci w podejmowaniu decyzji, ale i wątki poboczne, rola FF w tej kolejnej ewolucji, rola aniołów, rola tych odszczepieńców cylońskich co eksperymentują na ludziach itp itd, historia nieświadomości FF.

Stwierdzenia, że całą serię charakteryzuje chęć przypodobania się cylonów wobec FF, to raczej nie da się obronić ani na bazie wszystkich sezonów ani filmu Plan, w którym, zauważ, wielosezonowa mania prześladowcza z WOLĄ BOGA jakoś tak się "znikła". Po Planie to prawie można określić Brata jako ateistę.

Co do hollywoodzkich rozwiazań, to Plan jest kiepskim przykładem. To przecież dramat psychologiczny s-f (wyjątkowo komercyjny gatunek) i to tak zrealizowany, że nie-fan-nie-znający-wszystkich-sezonów, to się prędzej zaogląda na śmierć nim cokolwiek pojmie z tego filmu. Dobór gatunku i scenariusz raczej maksymalnie ograniczyły komercyjność tego przedsięwzięcia. W tych kategoriach "holywoodzkich rozwiazań" to dobrym przykladem jest Razor, prosta jak wół struktura narracji, jasna akcja, strzelania co nie miara i z niewielkim wsparciem informacyjnym może to ogladać nowy widz. A na marginesie szkoda, że tak komercyjnie tego Planu nie zrobili ;)

Pozdrawiam

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 29.10.2009 - |01:47|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#42 pawlack

pawlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 29.10.2009 - |15:43|

Mnie się niestety nie podobał zupełnie :( jestem zawiedziony. Dodam tylko, że żaden oglądany przeze mnie serial nie wywołał jak dotąd u mnie aż takich emocji jak BSG. Absolutnie mnie wchłonął. Dodam, że zacząłem go oglądać, gdy w Sci-Fi zaczęli puszczać 4 sezon. Ja w tym czasie obejrzałem całą serię, od Miniseries do samego końca, pod koniec musiałem już czekać, aż ostatnie odcinki będą dostępne :)

A potem ściągnąłem muzykę z serialu i pod jej wpływem, a zwłaszcza nagrania "Roslin and Adama" musiałem obejrzeć odcinek finałowy jeszcze kilka razy :)

dlatego tak szkoda mi, że The Plan absolutnie mnie nie zaspokoił. Podobał mi się jedynie początek, czyli rzeź ludzkości, Reszta to zbieranina wyrwanych momentów z serialu, co prawda zgrabnie połączonych zakulisowymi działaniami głównie brata Cavila, ale jednak to zbieranina, która ujawnia jedno: że Cyloni nie mieli planu. Albo że mieli, ale się nie udał i później już żyli w rozterce.

The Plan nie wyjaśnia wielu spraw i niestety nie podobał mi się. Szkoda
  • 1

#43 dorotty

dorotty

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 14.11.2009 - |23:44|

Lepiej późno niż wcale: słyszałam negatywne opinie na temat filmu, dlatego nie śpieszyło mi się z obejrzeniem. No cóż, średnie to wszystko było, niepotrzebne i nieco bez sensu; sceny połączone ze sobą bez ładu i składu, nie niosące żadnego przesłania. Żałuję, że nie zrobili drugiego Razora. Jednak oglądając The Plan przez chwilę poczułam tę niezapomnianą atmosferę BsG, dlatego nie uważam, że zmarnowałam czas.

Świetna piosenka na napisach końcowych, ktoś wie, gdzie ją można znaleźć? Google nie pomogły.
  • 0

#44 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 15.06.2010 - |16:28|

8/10 (dlaczego nie 10 znowu nie doszukałem się planu)

Fajnie było zobaczyć nowe sceny i niezwykle ciężko jeszcze raz oglądać te co widziałem w serialu, choc scena z Calvinami lecącymi w próźnie i ten tekst

Nie chcę być człowiekiem.
Chcę widzieć promieniowanie gamma. Chcę słyszeć promieniowanie X,|/i chcę...Chcę wąchać ciemną materię.Chcę sięgać czymś innym niż te chwytne łapy i czuć wiatr słoneczny|ze supernowej spływający po mnie. Jestem maszyną,i mógłbym wiedzieć znacznie więcej.

Bardzo podobała mi się ta kwestia do Ellen i teraz na podsumowanie filmu, nie tylko caprica i d`ann pokochała Baltara, inne modele też zachorowały na to :D

Użytkownik Dreddenoth edytował ten post 15.06.2010 - |16:29|

• 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#45 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 29.01.2011 - |23:53|

Fajny pomysł pokazania całej historii z punktu widzenia cylonów.
Niezły początek z pokazaniem zniszczenia niektórych kolonii. Później jest troche nudno, ale da się obejrzeć.
Kilka historii zostało rozwiniętych, dowiadujemy się trochę więcej o nr 4 czyli Simonie, któremu w serialu poświęcono najmniej miejsca, można wręcz powiezieć, że praktycznie nie istniał.
Nieźle wypada Cavil, duży plus dla aktora. Praktycznie cały film kręci się wokół jego osoby.
Ogólnie jednak nazwałbym ten film tzw odcinaniem kuponów bo tak na dobrą sprawę nic nie wniósł. Twórcy liczyli chyba na dodatkowe zyski po świetnym finale całej historii.
Z dwóch filmów w świecie BSG czyli Razor i The Plan ten pierwszy bije drugi na głowę.
Myślę, ze jeśli ktoś nie oglądał serialu to filmu nie zrozumie w najmniejszym nawet stopniu.
Jak dla mnie 7,5/10, ale proponuję obejrzeć wszystkim, którzy oglądali całość jako nienajgorszy dodatek do serialu.
  • 0

#46 Adri4n666

Adri4n666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 09.04.2011 - |22:07|

Wie ktoś może co to za piosenka leci w tle kiedy cavil udziela spowiedzi samowi na Caprice? Dokładnie jest to 01:26:51.
  • 0

#47 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 23.04.2011 - |19:44|

Nie wiem czy ktoś o tym wspominał. Dziś po północy na Canale+ "Wielki Plan" - http://www.canalplus...elki-plan_33508 Nie wiem czy to pierwsza emisja, czy któraś z kolei. Żałuje, że nie mam jeszcze w kablówce Canal+ HD, bo bym obejrzał. Pora emisji dziwaczna, żadnych powtórek też nie widać.
  • 0

#48 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 23.04.2011 - |20:26|

Nie wiem czy ktoś o tym wspominał. Dziś po północy na Canale+ "Wielki Plan" - http://www.canalplus...elki-plan_33508 Nie wiem czy to pierwsza emisja, czy któraś z kolei. Żałuje, że nie mam jeszcze w kablówce Canal+ HD, bo bym obejrzał. Pora emisji dziwaczna, żadnych powtórek też nie widać.

Canal plus zwykły nadaje to samo co HD :)

Zabawne że dopiero co zobaczyłem w gazecie że będzie , wchodze na forum i tu się z tym spotykam ;] Jak zobaczyłem że nowy post jest od razu wiedziałem o czym piszesz ;]

• 0

#49 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 31.03.2012 - |19:54|

Oglądania po latach, ciąg dalszy.

Wyjaśnia się troszkę sprawa rezurekcji FF. Jest różnica. Bracia przygotowali w wannach ciała dla FF. Oglądając BSG ze względu na odcinek z patogenem i boją zostawioną przez 13 plemię doszedłem do wniosku, że rezurekcja to przesył pamięci ale i też danych o konkretnym ciele. W zajawce nieistniejącego drugiego sezonu Capriki jest pokazana migawka stworzenia pierwszego ludzkiego cylona - jego ciało tworzy się w wannie. Zatem albo technologia nie jest dostatecznie kompatybilna, albo Bracia chcieli nadać FF, którzy mieli zginąć na Caprice, ciała seryjne - o nieco innych właściwościach. Oczywiście innym wyjaśnieniem jest babol. Wanny z ciałami FF znajdują się w statku Kolonii - jest pokazane, że od niego następuje start floty cylońskiej w ataku na Caprikę.

Hybryda na BSS:
Schwytane przez Boga, wołają o pomoc w ciemności światła. Mgły snów spływają|po powstającym echo i nie kochają już.
....Odliczanie. Centrum trzyma. Sokół słyszy sokolnika. Infrastruktura, sprawdzona. Mokre systemy, sprawdzone. Wszyscy proszę czekać na przeszkodę. Apoteoza była początkiem przed początkiem. Urządzenia w stanie gotowości. Obserwować procedury generalnej gotowości. Podstawa i szczyt. Kwiat wewnątrz owocu jest jednocześnie jego rodzicem i dzieckiem. Schyłkowi jako przodkowie.Portal i ci co przez niego przechodzą.

Tak wypisałem, bo jest tu kluczowe słowo apoteoza - wróci w serialu Caprica. Bardzo się zdziwiłem, że tu występuje

Zupełnie mi wyleciało z głowy, że w Planie jest niewielka retrospekcja Ellen z zagłady 13 kolonii i Anders po wybuchu atomówek, też zdaje się, ze na moment sobie coś przypomniał. Pada też stwierdzenie ze Ellen była 30 lat pośród ludzi - czyli 10 lat po pierwszej wojnie FF zostali zesłani z wszczepionymi wspomnieniami na planety Kolonistów.
Hmmmm nie wnikajmy w proces starzenia. Cavil musiał ją zesłać młodszą i musiała się starzeć - 30 lat wśród ludzi.
To ile lat ma Tori?

Leoben na BSG na rozkaz Cavila łamie kody nadajników wojskowych i stale wsłuchuje się w głos Kary. I rysuje mandalę oka jupitera i się w nią wpatruje. Jest oszołomiony tym, że Kara wydostała się sterując cylońskim pojazdem.
Mówi: "Ona ma przeznaczenie. Zaczynam rozumieć dawną miłość Boga do ludzi". W scenie, kiedy Kara go przesłuchuje dodano, że gdy ją dusił miał widzenie - elementy przyszłości i alternatywnej przyszłości, co ją uratowało. (sceny z NC, gdzie się z nią kocha a na ścianie jest mandala zamalowująca się białą farbą, z podstawieniem dziecka na NC, wir, śmierć Kary).

Bardzo dobrze się to ogląda po latach. Nie ma takiego wrażenia jak za pierwszym razem, że aż tak wiele się tu powtarza z serialem. Wielka jednak szkoda, że nie rozwinięto wątku stworzenia Cavila przez FF i wątku modelu Daniela. To rzuciłoby większe światło. Zatem nie pozostaje nic innego jak rekomendacja dla oglądających, by po Planie ponownie w czwartym sezonie obejrzeć odcinek, w którym Ellen i Cavil rozmawiają, po tym jak Ellen została załadowana na statku Koloni po swojej śmierci na Nowej Caprice.

Najogólniej Cavil - to późno dodana postać do serialu - jednak z ogromnym potencjałem fabularnym - co fantastycznie tu rozwinięto. A analiza pierwotna filmu - zgadzam się z tym, co he he napisałem wcześniej na gorąco.

Do dokładniejszego sprawdzenia wątek wizji seksu Leobena i Kary na NC z udziałem białej farby, oraz użycie słowa apoteoza w majaku Hybrydy.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych