Ojoj, dziwny ten odcinek, oj dziwny, dlatego mam kłopot z oceną. W zasadzie mało miał wspolnego z tym Stargate Atlantis które oglądamy już 4 lata, a ktore właśnie się kończy, jakby to był zupełnie inny serial (awet wrót niebyło) - a przez to powinien dostać niską oceną. Z drugiej zaś strony zapominając o tym, że ten serial nazywa się Stargate Atlantis, to odcinek był świetny, zarówno jeśłi chodzi o formę jak i o treść. Starając się wywarzyć obie skrajne uczucia, daję taką ocenę a nie inną.
Ocena: 8,5
PLUSY:
+ rewelacyjny klimat odcinka, szczególnie budowany przez świetną muzykę
+ duży plus dla scenarzystów i reżysera, bo bardzo fajnie i ciekawie wyszła im ta zabawa formę; specyficzna praca kamery, mieszanka konwencji z innych seriali, charakter i dobór ról, przedstawienie Wraith w inny sposób, dobre dialogi
+ dużo bardzo dobrych scen, np. strzelanina pod koniec odcinka z Sheppardem i Waith, monolog Wraith w klatce, pogoń Shepparda po dachach, przekomarzanie się Rodney'a i Zelenki itd.
+ ciekawy motyw z wysłaniem sygnału do innych Wraith w innych rzeczywistościach. Nie widziałem jeszcze odcinka finałowego, ale ciekawie by było, gdyby do tego nawiązano:)
MINUSY:
- to byłby świetny odcinek, gdyby był wcześniej. Wydaje mi się że większość osób, podobnie jak ja wolałaby aby dwa ostatnie odcinki w historii serialu miały inną fabułe i skoncentrowały się na finałowej walce z Wraith w Pegazie, a nie zabawa formą i treścią, swoista odskocznia od rutyny w serialu.
- brak jakiegokolwiek wyjaśnienia o co choodzi z tą inna rzeczywistością. Gdyby to była tylko inna rzeczywistość, tak jak to niegdyś zdarzało się w obu seialach Stargate to okej, rozumiem, ale tutaj Rodney mówil, że wcześniej on i jego ekipa byli w galaktyce Pegaza, ale teraz przenieśli się na Ziemię. Skoro wszyscy się przenieśli, to czemu nie Sheppard? On tam został czy jak? A jeśli tak, to dziwnym zrządzeniem losu cała ekipa Atlantis spotyka przypadkowo faceta, który jest Sheppardem z ziemskiej wersji rzeczywistości ktory równie przypadkowo natrafia naślad Wraith i ich ściga? Zbyt dużo tu pytań i niekonsekwencji.
Użytkownik Halavar edytował ten post 06.02.2009 - |12:01|