Skocz do zawartości

Zdjęcie

Teorie po 4x10

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#41 Koscisty

Koscisty

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 19.06.2008 - |14:07|

Moim zdaniem są gdzieś bardzo blisko Ziemi, bo zgadzają się konstelacje. Może to być np. jedna z gwiazd układu Alfa Centauri, bo przecież tylko 4 lata świetlne od Ziemi.

Tak z pewnością wylądowali na gwieździe :) Nobla dla tego Pana ! ;)
Obstawiam że wylądowali na Marsie i przedstawią Marsa jako planete na której cywilizacja rozwineła się i uległa samodestrukcji. Planeta została opustoszała i z czasem stanie się jałowa. Było by to w pewnym sensie odniesienie do rzeczywistości (i różnych teorii) jaką znamy dzisiaj. No ale czas pokaże jak to będzie bo obecnie można snuć 1500 hipotez.
  • 0

#42 DKG

DKG

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 19.06.2008 - |14:56|

Jest to mówione i to wiele razy, ale pewne fakty w serialu temu przeczą
Ja myśle że to Ziemia jest kolebką ludzkości.

Gdyby Ziemia miała być kolebką ludzkości, już dawno pojawiłyby się w serialu jakieś dowody na poparcie tej tezy (to, co wymieniłeś świadczy tylko na rzecz teorii, że Trzynaste Plemię opuściło Kobol wcześniej, niż pozostałe).
Wszystko, co widzimy od samego początku serialu pokazuje, że przepowiednie Pytii się spełniają. Ich punktem wyjściowym jest eksodus z Kobolu. Czy nie uważasz, że wyjaśnianie w ostatnich dziesięciu odcinkach, że było całkiem inaczej, byłoby absurdalne?
Co innego, jeśli okaże się, że było tych eksodusów więcej, we wszystkich możliwych konfiguracjach w trójkącie Ziemia - Kobol - Dwanaście Kolonii. Ale na to nie ma najmniejszych dowodów.

Obstawiam że wylądowali na Marsie i przedstawią Marsa jako planete na której cywilizacja rozwineła się i uległa samodestrukcji. Planeta została opustoszała i z czasem stanie się jałowa. Było by to w pewnym sensie odniesienie do rzeczywistości (i różnych teorii) jaką znamy dzisiaj.

Na Marsie? To może od razu na Jowiszu albo Merkurym?

PS. Czy mógłbyś wyjaśnić, co chciałeś powiedzieć w ostatnim zdaniu? :)
  • 0

#43 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 19.06.2008 - |15:41|

Tak z pewnością wylądowali na gwieździe :) Nobla dla tego Pana ! ;)

Chodziło mi oczywiście o planetę w układzie Alfa Centauri. Proszę się nie czepiać ;)
  • 0

#44 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 19.06.2008 - |16:34|

Jest to mówione i to wiele razy, ale pewne fakty w serialu temu przeczą:
Ja myśle że to Ziemia jest kolebką ludzkości.

Im bardziej ludzie i Cyloni zbliżają się do Ziemi tym starsze artefakty napotykają na swojej drodze:
- ruiny na Kobolu - 2000 lat
- boja z wirusem - 3000 lat
- Świątynia Pięciu - 4000 lat

Hehe. Prawie juz mnie przekonałeś i też tak zacząłem myśleć ,że Ziemia jest kolebką ludzkości.

Ale ten wykres lat trochę temu jednak przeczy, a mówi nam o tym ,że po 1000 lat podróży 13 plemię zostawiło boję , po upływie 2000 lat zbudowali świątynię i przy założeniu ,że kierowali się ku ziemi oznacza to że punktem startowym był Kobol.
  • 0

#45 Koscisty

Koscisty

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 19.06.2008 - |17:49|

Na Marsie? To może od razu na Jowiszu albo Merkurym?

Na Jowiszu ? Niemożliwe. Poczytaj jaką planetą jest Jowisz i jakie warunki na niej panują. Mercury ? Też nie możliwe. Praktycznie każda inna planeta od Ziemi i Marsa nie wchodzi w gre (z naszego ukł. Słonecznego).

PS. Czy mógłbyś wyjaśnić, co chciałeś powiedzieć w ostatnim zdaniu? :)

O Cydonie i wiele innych tworów na powierzchni Marsa które sugerują że ta planeta kiedyś mogła być zamieszkana przez istoty rozumne. Oczywiście nie licz że nauka oficjalna (w tym głównie NASA) potwierdziła by nawet w minimalnym stopniu teorie o Marsie jako drugiej (wymarłej już) Ziemi. Myśle że Twórcy BG mogli się do tej tematyki odnieść.
  • 0

#46 Memento

Memento

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 19.06.2008 - |18:06|

Co do dalszych odcinków, zauważyliście jak ładnie scenarzyści przygotowują grunt pod powrót Boomer do floty? Może to tylko moje wrażenie, ale zaczeło się od Cali, wyleciała przez śluze, zwolniło się miejsce przy szefie, następnie teoretyczne usprawiedliwienie czynu Boomer (sztrzelania do Adamy), wśród naszej 4FF, no i w 4x10 Tigh ładnie nakreśla Adamie, że był nieświadomy kim jest do czasu aktywacji 'jak Boomer'. Co częściowo odpowiada na pytanie Adamy z 2 sezonu "dlaczego?", może sobie to tak poukładać: Boomer nie wiedziała że jest cylonem, ja wysłałem ją na baseshipa gdzie została aktywowana i mnie postrzeliła. Teraz jest pewien stopien pokoju między ludzmi a cylonami (buntownikami), nie wiemy jak Boomer ma sie do Cylonów, troche żelazną ręką z Cavilem rzadzili, i kto wie czy teraz to ona nie przejmie władze, ale jeśli nie i zdecyduje sie powrócić do floty.
W każdym razie DM napewno postarał się żeby 2 połowa 4 sezonu wbiła nas głęboko w fotel, pozbawiła szczęk, i zdruzgotała. Z pewnością sie szybko nie pozbieramy po tym.
  • 0

#47 DKG

DKG

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 19.06.2008 - |19:16|

Na Jowiszu ? Niemożliwe. Poczytaj jaką planetą jest Jowisz i jakie warunki na niej panują. Mercury ? Też nie możliwe.

To była ironia... Planeta, pokazana w BSG 4x10 to Ziemia. Na 100%. Naprawdę.

O Cydonie i wiele innych tworów na powierzchni Marsa które sugerują że ta planeta kiedyś mogła być zamieszkana przez istoty rozumne. Oczywiście nie licz że nauka oficjalna (w tym głównie NASA) potwierdziła by nawet w minimalnym stopniu teorie o Marsie jako drugiej (wymarłej już) Ziemi.

Na powierzchni Marsa nie ma żadnych takich tworów. To bzdury. A twierdzenie, że NASA nie chce się do tego przyznać jest równie poważne, jak... Szkoda gadać. To tak, jakby Kolumb odkrył Amerykę i po powrocie mówił, że nie znalazł żadnego lądu.

Co do dalszych odcinków, zauważyliście jak ładnie scenarzyści przygotowują grunt pod powrót Boomer do floty?

Ja nie zauważyłem. Ba, na 99% Boomer zginęła, gdy zniszczono Resurrection Hub.
  • 0

#48 mp3playerfan

mp3playerfan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 19.06.2008 - |19:27|

Witam

To mój pierwszy post więc proszę się nie śmiać.
Jak tak czytam to forum i inne to nasuneło mi się coś takiego:
Ktoś na tym forum już pisał o tym, ale nie pamiętam gdzie ale chodzi min. o to:

http://www.sliceofsc...star-galactica/

Generalnie odniesień do starego serialu jest sporo może to też jest dobry trop w tym momencie.

Nie wydaje mi się że ludzie we flocie i Cyloni są jakoś manipulowani?

Nawet Apollo powiedział w ostatnim odcinku że wszystko jest to szyte jakimiś grubymi nićmi czy coś w tym stylu (podczas rozmowy z Karą przy Viperze), że te wszystkie sprawy nie do wytłumaczenia jak powrót Kary, współrzędne ziemi to jakaś siła wyższa?

W starej wersji to wysoko rozwinięta rasa ( coś w stylu Pradawnych ze Stargate ) na Ship of lights podała ludziom współrzędne ziemi.
Ale oni interweniowali dlatego że niejaki Count Iblis jakiś przeciwnik tej rasy przekroczył zasady (tak zrozumiałem)

Powrót trójki głownych bohaterów w starej wersji był też w stylu Kary - wrócili wszyscy zdrowi pomimo tego że jeden z nich nie żył gdy dotarli do Ship of lights.
Dodatkowo nic nie pamiętali tylko te współrzędne ziemi.

Wcale bym się nie zdziwłi że te świecące postaci w wizji Roslin,Atheny,Six i w spotkaniu D'anny z Final Five to były te same postaci.
Jakaś wysoce wewoluowana rasa.

Zastanawia mnie ten wątek monoteistyczny i wielobóstwo - może to jest nawiązanie do tych wysoko rozwiniętych ras.

Ten stary odcinek nazywał się War of the Gods - czyżby walka trwała nadal a ludzie i cyloni to jakaś strefa wpływów?

Kojarzy mi się od razu Prawdawni i Ori w Stargate,

A zdanie że to się już zdarzyło i zdarzy znowu to może chodzi o to że te rasy też to kiedyś przerabiały i historia się powtarza?

Przepraszam za haotyczny styl.

Pozdrawiam

Jurek

Dodatkwo polecam linki:

http://www.firsttvdr...t/wargods2.php3

http://galacticasitr...k-theories.html

http://io9.com/38424...a-full-of-clues
  • 0

#49 Memento

Memento

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 19.06.2008 - |20:00|

Ja nie zauważyłem. Ba, na 99% Boomer zginęła, gdy zniszczono Resurrection Hub.

Nic bardziej mylnego kolego!!

1. Nie pokazali jej śmierci.
2. Gdy 3 udusiła Cavila Boomer uciekła
3. Teraz przychodzą 8 z Hilo i zabierają ją. -> to chwile trwało
4. Jak ktoś już ładnie zauważył na forum sci fi, najbardziej prawdopodobna wersja, załoga huba ucieka do havey raiderów i wynosi sie z huba zanim on eksploduje. Mieli na to wystarczająco dużo czasu, zanim hub wyleciał w powietrze, pozatym kto zostaje na pewną śmierć w tonącym statku, nawet szczury z takowego uciekaja, co dopiero cyloni obdarzeni rozumem!

Boomer żyje i powróci!!!!!!!!!! (z cylonslą flotą wojenną ;] )

Użytkownik Memento edytował ten post 19.06.2008 - |20:00|

• 0

#50 Scoobiefield

Scoobiefield

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 19.06.2008 - |20:38|

@ mp3playerfan

były tu takie teorie, jednak tych linków nie widziałem. Łap jeszcze dwa z tej serii do kolekcji :P
http://www.briandemi...nalcylon/#clues
http://www.lisapaitz...he-final-cylon/
  • 0
I don't want to be human! I want to see gamma rays, I want to hear x-rays, and I wanna, I wanna smell dark matter!
I know I want to reach out with something other than these prehensile paws, and feel the solar wind of a supernova flowing over me!

#51 DKG

DKG

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 19.06.2008 - |20:45|

Nic bardziej mylnego kolego!!
1. Nie pokazali jej śmierci.

Właśnie dlatego napisałem "99%".

Jak ktoś już ładnie zauważył na forum sci fi, najbardziej prawdopodobna wersja, załoga huba ucieka do havey raiderów i wynosi sie z huba zanim on eksploduje

Nie. Najbardziej prawdopodobna na dzień dzisiejszy jest wersja, że wszyscy zginęli, ponieważ nie pokazano by ktokolwiek uciekał z Resurrection Hub. Niewykluczone jednak, że ten wątek wróci i zobaczymy retrospekcję.
  • 0

#52 owcaboski

owcaboski

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 19.06.2008 - |22:10|

@ dunkunid

Hehe. Prawie juz mnie przekonałeś i też tak zacząłem myśleć ,że Ziemia jest kolebką ludzkości.

Ale ten wykres lat trochę temu jednak przeczy, a mówi nam o tym ,że po 1000 lat podróży 13 plemię zostawiło boję , po upływie 2000 lat zbudowali świątynię i przy założeniu ,że kierowali się ku ziemi oznacza to że punktem startowym był Kobol.

Wcale nie przeczy, ten wykres oznacza że boja jest 1000 lat starsza od ruin na Kobolu, a Świątynia Pięciu 2000 lat starsza, jeśli lecieli w stronę Ziemi to te artefakty musiały by być nowsze a nie starsze. Więc albo 13 plemię wróciło na Kobol, co jest troche dziwne bo BSG Wiki podaje że opuścili Kobol po jakimś konflikcie religijnym - coś z wyznawaniem jednego zazdrosnego Boga Eloshy czy jakoś tak (brzmi znajomo ??). Więc po co mieli wracać by powiedzieć Władcom Kobolu gdzie uciekli?
Jest jeszcze jeden fakt który pozwala domniemywać Ziemskiego pochodzenia kolonistów, Kolonie nosiły na swych flagach znaki konstelacji widziane z perspektywy Ziemi, ale skoro koloniści nigdy na Ziemi nie byli, to skąd mogli wiedzieć jak one wyglądają?

Użytkownik owcaboski edytował ten post 19.06.2008 - |22:12|

• 0

ALL WILL BE REVEALED... I hope...

Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"

#53 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 19.06.2008 - |22:20|

Planeta, pokazana w BSG 4x10 to Ziemia. Na 100%. Naprawdę.

Taaak? A masz na to potwierdzenie? Jak na razie, to niewiadomo co twórcy serialu wymyślą, i jestem skłonny uwierzyć, że zaskoczą nas na pewno!
  • 0
Dołączona grafika

#54 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 19.06.2008 - |22:39|

@ dunkunid
Wcale nie przeczy, ten wykres oznacza że boja jest 1000 lat starsza od ruin na Kobolu, a Świątynia Pięciu 2000 lat starsza, jeśli lecieli w stronę Ziemi to te artefakty musiały by być nowsze a nie starsze. Więc albo 13 plemię wróciło na Kobol, co jest troche dziwne bo BSG Wiki podaje że opuścili Kobol po jakimś konflikcie religijnym - coś z wyznawaniem jednego zazdrosnego Boga Eloshy czy jakoś tak (brzmi znajomo ??). Więc po co mieli wracać by powiedzieć Władcom Kobolu gdzie uciekli?
Jest jeszcze jeden fakt który pozwala domniemywać Ziemskiego pochodzenia kolonistów, Kolonie nosiły na swych flagach znaki konstelacji widziane z perspektywy Ziemi, ale skoro koloniści nigdy na Ziemi nie byli, to skąd mogli wiedzieć jak one wyglądają?

To ja jakiś głupi hehe :blink: Masz rację.
  • 0

#55 owcaboski

owcaboski

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 19.06.2008 - |22:43|

To ja jakiś głupi hehe :blink: Masz rację.

Pierwszy nawrócony ;)
  • 0

ALL WILL BE REVEALED... I hope...

Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"

#56 DKG

DKG

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 19.06.2008 - |23:19|

Taaak? A masz na to potwierdzenie? Jak na razie, to niewiadomo co twórcy serialu wymyślą, i jestem skłonny uwierzyć, że zaskoczą nas na pewno!

Jak na razie, to twórcy serialu wymyślili, że w odcinku 4x10 została odnaleziona Ziemia. Nikt rozsądnie myślący nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Podobnie jak nie kwestionuje się np. faktów, że "Pegasus" został zniszczony a Crashdown zginął na Kobolu.
  • 0

#57 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 21.06.2008 - |22:57|

Ile ludzi oglądających tyle teorii, zapewne akcja będzie podobna jak w BSG classic, za sznurki będzie odpowiadać inna rasa, http://www.sliceofsc...2008/04/pr2.jpg i od razu przypomniał mi się odcinek http://farm1.static....11af140.jpg?v=0, dla mnie sprawa jest jasna, pozdrawiam
  • 0

#58 DKG

DKG

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 21.06.2008 - |23:25|

Ile ludzi oglądających tyle teorii, zapewne akcja będzie podobna jak w BSG classic, za sznurki będzie odpowiadać inna rasa

Mam wielką nadzieję, że nie. Wprowadzenie kosmitów w jakiejkolwiek formie zupełnie zepsułoby wspaniały klimat pustego, "bezludnego" wszechświata, budowany od początku serialu. Chciałbym, żeby "siła wyższa" w BSG, jeśli w ogóle zostanie ujawniona, miała charakter bardziej metafizyczny. Wszelkim innym rasom, poza ludźmi i Cylonami, mówię stanowcze "Nie!".
  • 0

#59 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 22.06.2008 - |00:24|

Chciałbym, żeby "siła wyższa" w BSG, jeśli w ogóle zostanie ujawniona, miała charakter bardziej metafizyczny. Wszelkim innym rasom, poza ludźmi i Cylonami, mówię stanowcze "Nie!".

Mi się wydaje, że "siła wyższa" to Trzynaste Plemię. A także, że Trzynaste Plemię = Bóg cylonów = pierwotny programista.

Trzynaste Plemię zaś, to uciekinierzy z Kobolu, być może rząd albo elita lub może nawet Władcy Kobolu we własnej osobie. Ponieważ obie grupy, zarówno Trzynaste Plemię jak i późniejsi Koloniści w chwili ucieczki z Kobolu były w stanie wojny, to kilka tysięcy lat później TP wykorzystało pojawienie się cylonów do eliminacji potencjalnego zagrożenia, jakim było Dwanaście Kolonii. I dzięki temu, że Trzynaste Plemię miało niezwykłą zdolność przepowiadania przyszłości (podobnie jak cylońskie hybrydy), to przewidzieli, że spod młota cylonów ucieknie część ludzi i przygotowali im legendę, która ich doprowadzi do zagłady. Na legendę składało się wiele rzeczy: Święte Zwoje i przepowiednie Pytii, Świątynia Jupitera, boja z grypą, Ostateczna Piątka i nieświadomi agenci, którzy skierowali Flotę ku Ziemi, tacy jak admirał Adama, prezydent Roslin i Kara Thrace.

A mogło być jeszcze i tak, że jeszcze przed Pierwszą Wojną Cylońską koloniści odnaleźli Ziemię i nie mogąc się dogadać z tubylcami, na wszelki wypadek zamienili planetę w pustynię (coś jak "Fiasko" Lema). Ponieważ nie był to powód do chwały, całą sprawę głęboko pogrzebano. Jednak nie wszyscy Ziemianie zginęli, a ponieważ nie dysponowali żadną siłą militarną i nie mieli nic poza obszerną wiedzą nt. robotyki i komputerów, to po pewnym czasie wzięli odwet na kolonistach buntując im cylonów i potem ich sobie podporządkowywując.
  • 0

#60 kl0rel

kl0rel

Szeregowy

• Email
  • 5 postów

Napisano 25.06.2008 - |14:26|

Zgadzam się z tym dobra teoria ja bym tylko do tego dodał że rozłam jaki nastał w kobolu podzieli 12 władców kobolu na 2 grupy i jednego indywidualistę (którego notabene jeszcze nie poznaliśmy wg mnie to był szef Władców kobolu). A cyloni których oglądamy to maszyny zbudowane na wzór swoich twórców.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych