Skocz do zawartości

Zdjęcie

Petycja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#41 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 05.08.2004 - |13:57|

Ave,

tak jak juz kilka dni wczesniej proponowalem wypuscic sade ktora bedzie jakims papierkiem laknusowym w sprawie Petycji !
Niestety wtedy nie moglem odnalesc tego postu :(

W trym poscie opisalem o co chodzi [url="http://"http://forum.gwrota.com/index.php?showtopic=1006&view=findpost&p=28744"]Sąda w sprawie petycji[/url] jesli to by wystrzelilo to mozemy probowac z petycja jesli nie to mozemy sobie odpuscic !

To taka propozycja z mojej strony

Bardzo sflustrowany

Żelazny

z powodu tak maalej ilosci SF w polsko jezycznych stacjach TV :censored:
  • 0

#42 Asen

Asen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 08.08.2004 - |15:59|

Przeczytałem wszystko, głównie te wątki z żelaznymi argumentami, "że sie nie uda".
Racją jest, że zasypywanie emailami redakcji nie ma sensu, po pierwsze dlatego, że im utrudnia pracę, a po drugie, mamy ich nie wnerwiać, tylko zachęcać.

Dlatego mam inny pomysł na petycję, może ktoś pamięta - internetową petycje przeciwko wycięciu sekwencji z Sarumanem w LOTR Return of the King ; kiedy tę petycje podpisało zaledwie 10.000 userów, większość portali internetowych o tym doniosła... co oczywiscie sprawiło, że podpisało ją jeszcze wiele więcej osób.

Do dzisiaj wisi doniesienie na Stopklatce.pl : http://www.stopklatk...ie.asp?wi=17163

Twórca petycji Matt Shuster wykorzystał do jej stworzenia serwis:
Petition Online: http://www.petitiononline.com
"PetitionOnline.com provides free online hosting of public petitions for responsible public advocacy.
— more than 20 million signatures collected — thousands of active petitions
We give you the ancient methods of grassroots democracy, combined with the latest digital networked communications, running live and free 24 hours a day".

Nie ma juz jego petycji, bo serwis utrzymuje online tylko aktywne petycje... jego petycja oczywiście się nie powiodła bo Jackson miał swój interes by umieścić te sceny w wydaniu DVD, ale ludzie mogli sie wypowiedzieć.

Co trzeba zrobić?

Wchodzisz na stronę główną : http://www.petitiononline.com
Klikasz: Start your own free petition today! czyli: http://www.petitiono...e_petition.html
i wypełniasz prosty forumlarz - tylko dwie sprawy

- ktoś musiałby z sensem wyartykułować naszą ideę
- nasi szefowie z gwrota.com, lub jeszcze lepiej 'dowództwo połączonych sztabów' : gwrota.com oraz gwflota.com - musieliby to wypromować...
(musieli : w znaczeniu 'przekonani o sensie') ;

gdyby to jeszcze ludzie poruszyli w swoich serwisach czy blogach... to mielibyśmy odpowiedź, czy jest zapotrzebowanie w polsce na seriale S-F, bo uważam, że to powinno być celem - zintegrowanie się, nie chodzi o to by Stacje nagle przyznały nam rację, one prowadzą swoje badania - sądzę, że są na bieżąco, naszym zadaniem jest wzbudzić zainteresowanie serialami - docelowym odbiorcą petycji powinien być polski internauta, a nie stacja telewizyjna.

Można by go zapytać, czy oglądał kiedyś jakiś odcinek serialu, Gwiezdne Wrota, a może film, a może oglądał Ziemia Ostatnie Starcie, lub Rosswell, czy wie ile części Startrek już przegapił, czy w ogóle słyszał o najnowszej amerykańskiej produkcji The 4400 i że S-F nie zaczyna się ani nie kończy na "Sarbina Nastoletnia Czarownica", czy jak jej tam, że Czarodziejki mają już na sumieniu kilka sezonów, że w Smallville zmaga się z kłopotami dorastania nastoletni Superman ?
itd i itd.
Nie znam wielu seriali, sądzę, że zdeklarowani fani mogliby napisać kilka zdań o swoim ulubionym.
Można by wspomnieć, że seriale S-F przepełnione są inteligentnym humorem, że poruszają często fundamentalne tematy, że nie tylko stanowią świetna rozrywkę, ale potrafią poruszyć wrażliwość młodych ludzi, co nie jest powszechną zaletą - no a poza tym, można je nazwać... telenowelami... może ktoś się złapie na to :)
Pozdrawiam. Asen

Użytkownik Asen edytował ten post 08.08.2004 - |16:07|

• 0

#43 Lucas7

Lucas7

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoJaworzno

Napisano 09.08.2004 - |17:38|

Brawo Asen, dobry pomysł.
Tylko że seriale to nie tylko S-F, kanał z samymi S-F? nie wiem czy ktos sie by odważył, no ale gdyby oprócz seriali S-F kanał puszczał seriale komediowe (np. najlepszy serial wg mnie tzn "Przyjaciele", oraz inne Alfo i Bundy podobne) oraz seriale sensacyjne (nie ma jak majo MacKenzie z "J.A.G." :), czy np "C.S.I" czy nawet "Drużyna A" ;) Gdyby kanał miał taką ramówkę to każdy znalazł by coś dla siebie, a my fani S-F tez mielibyśmy swoje chwile radości :)
  • 0

#44 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.08.2004 - |18:03|

Też doszedłem do wniosku, że nie ma sensu zasypywać stacji TV mailami. To mogło by odnieść przeciwny skutek. Pomysł Asena wydaje się ciekawy, tylko zainteresowanych brak. :( Szkoda, może innym razem. :P
A może ktoś by się wziął do roboty, zgłosił ten wniosek i podało by się tą informację na różnych forach, nie koniecznie s-f. Tam, gdzie każdy z jest zarejestrowany. W końcu miłośnicy s-f znajdą się wszędzie. Może z tego by coś wyszło?
  • 0

#45 Kakophonix

Kakophonix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 12.08.2004 - |12:04|

Może zamiast atakować stacje telewizyjne należało by zaatakować UPC czyli nasza miłą kablówkę aby zakupiła SciFi chanel. Choć nie wiem czy SciFiCh nie jest w jakimś stopniu powiązane z HBO.
Emisje SG-1 na HBO na razie utknęły na powtórkach 5go sezonu. Pisałem już tam dwukrotnie z porśbą onfo czy i kiedy zaczną emisję 6go sezonu. Narazie CISZA!
Kiedyś po końcu 4go napisałem do HBO w sprawie SG-1 5se oraz zapytałm o farka (wspominając słynną emisję dwóch sezonów w Wizja1 po zakończeniu którego rwałem sobie włosy z głowy!).
Otzrymałem wtedy odpowiedź, że SG-1 se5 ruszy na początku 2004 (i tak się stało) a nad FSC pomyślą...
Nie liczyłbym na tzw publiczne telewizje ale ja osobiście zapłaciłbym dodatkowy abonament nawet jakieś 30 pln miesięcznie aby mieć SciFi czanel w domu (oczywiście tłumaczony!). Emisje mogły by być z tygodniowym opóźnieniem.
  • 0
...jakem Kapłan powiadam Wam, że moc ma nie z ksiąg wzięta, a przez Boga dana. Niech magowie w swych wieżąch się chowają i na mej drodze swej stopy niech nie stawiają.

#46 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 12.08.2004 - |15:27|

Może zamiast atakować stacje telewizyjne należało by zaatakować UPC czyli nasza miłą kablówkę

Zły pomysł . Dlatego że nie każdy kożysta z usług UPC i nie są one dostępne wszędzie .
Powstanie kolejny kanał tylko dla wąskiej grupy (tak jak AXN) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#47 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 14.08.2004 - |14:24|

Witam !

Niestety kablówki mają to do siebie,ze łatwiej im wpuścić do oferty kanał typu TV Trwam czy jakiś denny kanał zakupowy albo informacyjny niż tak pożądany przez nas SciFi Channel. Poza tym ten kanał nie jest tłumaczony na polski. Oczywiście jest mozliwa taka oferta jak BBC Prime - czesć programów z napisami. Podejrzewam,że jednak sporo to kosztuje i w czasach recesji bossowie wolą inwestować w prostacką rozrywkę, sprawdzone seriale typu SEX W DURNYM MIEŚCIE czy serial o dupcącej sie młodziezy amerykańskiej PRZYJACIELE (Królika chyba...).

Kiedy jeszcze TVN pretendował do miana kanału kulturalnego, nowoczesnego, inteligentnego, miał w swojej ofercie także dobre seriale SF jak BABYLON 5 czy STAR TREK NEXT GENERATION. Usiłujący go gonić Polshit nadawał DEEP SPACE 9. Godziny były zabójcze - albo rano o 7 albo kiedy wszyscy byli w pracy (sam oglądałem jednego treka w pracy w TV Wrocław a drugi się nagrywał w domu). Ale kiedy TVN odkrył,ze największą widownię sciąga BIG BROTHER i chamsko-prostackie sitkomy, zarzucił emisję seriali SF. Zarzucił zresztą większość kulturalnej rozrywki.
Miło postąpił C+,kiedy nadawał Voyagera ze znakomitym dubbingiem w paśmie rozkodowanym. Szkoda,że nie zakończył całości... HBO nadaje SG. Tylko,ze nie każdy ma kablówkę i stać go na 2 kodowane kanały (no chyba ,że się piraci satelity).

Wątpię aby przy dzisiejszym zalewie prymitywnej rozrywki i chamstwa typu BB,Idol,Bar znalazło się miejsce dla seriali SF w ofercie stacji TV. Stacje kupuja sprawdzone formaty a licza się z groszem. Stawiają na pewniaki zapewniajace oglądalność, konkursy SMS, sprzedaż gadżetów i rozgłos.
Pewną szansę mają mini seriale w stacjach kodowanych jak TAKEN, który oglądałem dzięki uprzejmości posiadacza tunera Cyfry + i kasetom VHS (odcinki krazyły po kilku osobach). Mini seriale są krótkie i można je szybko wyświetlić. jeśli sa dobre i rozreklamowane to ściagają publikę.

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#48 Kakophonix

Kakophonix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 23.08.2004 - |09:54|

I tak pewnie można sobie narzekać i wymyślać scenariusze ale co dalej. Nie liczę dalej na publiczną TV. Od września HBO wystartuje z emisją 6tego sezonu SG-1 a Cyfra plus pewnie znów powtórzy TAKENa ale to i tak więcej niż w publicznej TV, w myśl zasady "płacę to wymagam" :)

Jeśli taka petycja powstanie chętnie się podpiszę jak i zapewne wielu z tego forum ale na co mamy liczyć? Na emisję The 4400? Bo obawiam się, że stać ich będzie jedynie na wydanie minimalnej kwoty na stare odcinki któregoś z Treków.

Swoją drogą może na początek warto by wysondować a raczej wytypować który z seriali miała by obejmować petycja (chyba że już jest a niezauważyłem)
  • 0
...jakem Kapłan powiadam Wam, że moc ma nie z ksiąg wzięta, a przez Boga dana. Niech magowie w swych wieżąch się chowają i na mej drodze swej stopy niech nie stawiają.

#49 Robin75

Robin75

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 24.08.2004 - |19:07|

Witam

Także uważam, że patycja raczej nic nie zmieni, Ale siedzenie biadolenie i nie robienie NIC na pewno nie poprawi Naszej sytuacji. Tak więc trzeba próbować różnych sposobów, aby pokazać stacją że fani S-F w polsce też są.
Więc reasumując .....
Petycja jak najbardziej TAK
Może jeśli naprawde dużo osób weźmie udział to stacje zastanowią się że może jednak warto ( nie mówie tu raczej o TVP - bo Ta jakoś nigdy nie bieże pod uwagę oczekiwań klienta bo nie musi = klient i tak jest zoobowiązany zapłacić)

Pozdrawiam
  • 0
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Nie możesz mieć wszystkiego. Gdzie to położysz?"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#50 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 24.08.2004 - |22:35|

Ave,

wiele juz napisalismy na temat "getta SF" w Polsce i jego traktowania nie tylko przez polskie stacje TV ale i inne media takze czy to w postacji ksiazek; sluchowisk; filmow; komiksow itd. ...! Zreszta tak bylo zawsze od kad siegne pamiecia (a troche tych latek na tym padole przezylem ) !!!
SF (w zadnej formie) nie mogla sie przebic na szersze wody .
Wielu z Was ma racje i praktycznie zadne dzialania nie przyniosa pozadanego przez nas skutku ale uwazam ze z tego powodu nie mozemy opuscic rak.
Nie wiem co trzeba zrobic aby ten stan rzeczy zmienic ale napewno trzeba cos robic tylko pozostaje pytanie "CO" ???????????????????
Moze znajdzie ktos bardziej biegly odemnie i sprobuje podsumowac poruszane tu sprawy i wyciagnie wnioski tak abysmy mogli podjac jakies dalsze dzialania - skoordynowane bo podobno w jednosci jest sila !!!

Żelazny
  • 0

#51 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 26.08.2004 - |10:55|

Swoją drogą może na początek warto by wysondować a raczej wytypować który z seriali miała by obejmować petycja (chyba że już jest a niezauważyłem)

No i tu się mogą zacząc schody.
Może lepiej petycje ogólna dotyczącą s-f.
Bo jak zaczniemy rozstrząsać czy Star Trek jest ważniejszy od Babylon 5 albo Farscape od SeaQuesta to zginiemy :ph34r: a nigdy petycji nie przygotujemy.

::. GRUPA TARDIS .::

#52 Robin75

Robin75

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 31.08.2004 - |10:16|

Witam

FAKT lepiej skupić się na problemie, a nie na szczegółach. jak dla mnie praktycznie emisja któregokolwieg seriali to już postęp. Pozatym jeśli by się okazało że ma ogladalnośc to pewnie i inne seriale też by sie doczekały emisji.

Ale najważniejsz to to że pewnie szychy ze stacji telewizyjnych mają juz jakieś ogólne umowy ze swoimi dystrybutoramii nażucanie im konkretnego tytułu może też być barierą (bo przecież Ci mogą miec w ofercie inny serial niz ten który byśmy zaproponowali).
Jedyne co byłoby rozsądne to załączyć przykładową listę najbardziej popolarnych seriali
  • 0
"Nie możesz mieć wszystkiego. Gdzie to położysz?"

#53 Majkel

Majkel

Fotoreporter

• VIP
  • 168 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.09.2004 - |19:29|

Znalazłem stronę www.petycje.pl na której można napisać taką petycję, potem zbierać podpisy następnie wydrukować i podpisać. Trzeba tylko jakoś to umiejętnie napisać potem troche to zareklamować (np. na roznych hubach DC, wpisac w opis gg/tlena, namawiać znajomych) i podpisy lecą. I trzeba mieć nadzieję że to coś da.
  • 0

#54 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 08.09.2004 - |01:57|

No to zycze wam powodzenia mam nadzieje ze tym razem cos sie uda bo takich petycji bylo juz pare z tego co ja pamientam

Jak bedzie potrzeba to sie podpisze
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#55 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 08.09.2004 - |20:53|

Ave,

a ja powruce do pomyslu ktory tu juz poruszalem ankieta na stronie Cyfra Plus (ktora opisalem kilka/nascie postow wczesniej !
Jest juz gotowa tylko pare klikniec (z wyboru kanalu mozna zrezygnowac bo coraz bardziej AXN upodabnia sie do innych kanalizacji TV polskich - a szkoda bo tak ladnie wystarotwal i z odpowiednia iloscia SF na pokladzie. Nawet "Mutantow" nie dokonczyli tylko zatrzymali sie 2 sezonie) i wpisac ze powinno byc wiecej SF i seriali SF (to powinno wystarczyc).
Obserwuje ta ankiete od ponad roku i jestem coraz bardziej przekonany ze jednak ktos ta ankiete czyta i wyciaga wnioski a to juz cos znaczy.
Np. kanaly ktore byly proponowane ponad rok temu teraz znikly z propozycji a sa dostepne na platfornie a to juz cos znaczy i jesli bedzie duzo duzo takich wpisow to chcac przyciagnac nastepnych klientow wezma to pod uwage !!!
I mozliwe ze bedzie tak jak z Voyagerem jak puscili na "Canale +" i cieszyl sie bardzo duza ogladalnoscia to zaraz inne stacje tez zaczely emitowac inne ST. Tylko jak zaczely sie przepychanki pomiedzy Polsatem a TVN i doszlo nawet do tego ze zaczeli nadawac w prawie tym samym czasie to sie nie dziwie ze ludzie sie uk.......li i oglondalnosc spadla..........
Aale to juz temat na inny post.

Żelazny
  • 0

#56 Proximus

Proximus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 09.09.2004 - |16:57|

Poprzedni post troszkę mnie rozbawił a zwłaszcza określenie:

Obserwuje ta ankiete od ponad roku i jestem coraz bardziej przekonany ze jednak ktos ta ankiete czyta i wyciaga wnioski a to juz cos znaczy.

Sróbuję uzasadnić dlaczego na mej twarzy pojawił się szyderczy uśmiech. Otóż kiedyś też przeprowadzałem podobną ankietę dla UPC. Ludzie są karmieni ułudą, że mają na coś wpływ. Tymczasem takie ankiety idą do kosza, a liczy się tylko i wyłącznie kwestia, co można dać i w dodatku jak najtańszym kosztem.

Na przykład dodajemy do pakietu badziewny kanał typu "TV Mango" i informujemy, że został wpowadzony na życzenie abonentów. Czy ktoś nam zarzuci, że kłamiemy?

Co innego jeszcze gdy z powodu cen musimy pozbyć się jakiegoś kanału. Wtedy go poprostu wyrzucamy i oświadczamy, że kanał nie spełniał oczekiwań widzów!!! Ludzie troszkę pobuczą i zapomną.

Może sparafrazuję Marksa:
Petycje, to Opium dla ludu.
  • 0

Th truth is out there...

#57 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 09.09.2004 - |17:41|

Ave,

no coz jesli jest tak jak napisal moj przedmowca to rzeczywiscie to wszystko nie ma sensu i szkoda na to mojego/waszego czasu !!!
Ssijmy jak najwiecej (poki mozemy) z inetu i nie zawracajmy sobie d...y takimi mzonkami.

Żelazny
  • 0

#58 Witcher

Witcher

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoPL [Bia]

Napisano 01.10.2004 - |06:46|

Moim zdaniem Telewizja Polska powinna emitowac nowy kanal wlasnei dla fanow SCI-FI jakas se tam nazwe wybiora...

Aby ulatwic im zycie seriale nadawane na tym programie powinny byc w orginalnej ver. jezykowej ale z napisami po polsku (zadnemu fanowi S-F to nie przeszkodzi a wrecz ulatwi telewizji tlumaczenie odcinkow, lektoryow itd) - nawet niech wpierdziela te ****** reklamy podczas filmow - ujdzie (ale bez przesady)

Hmm nie wiem czy tu petycja cos da (moze jak podpisze ja naprawde duzo duzo duzo... osob)
  • 0

Żebym Poczuć Mógł Jak Się Czuje Bóg

#59 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 22.10.2004 - |20:16|

Petycja, moim zdaniem nie ma sensu. Na nowy kanał SF (polski) też bym raczej nie liczył :( :( :( .

Rada na nasze problemy jest niestety następująca (i proszę bez drętwych kawałków, że to nielegalne - jakbym miał komu, to bym zapłacił):

EMULE+TORRENT+napisy.gwrota.com+napisy.gwflota.com+koledzy (i koleżanki)

Niestety, innego wyjścia nie ma... Życzę wszystkim wysokich transferów.

P.S. Czy seriale z sieci faktycznie są nielegalne? Przecież to są rzeczy wyemitowane publicznie i każdy może sobie nagrać (jak z radia)!
  • 0

#60 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 22.10.2004 - |20:25|

P.S. Czy seriale z sieci faktycznie są nielegalne? Przecież to są rzeczy wyemitowane publicznie i każdy może sobie nagrać (jak z radia)!

TV ripy sa niby legalne, DVD ripy juz nie bardzo ;]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych