Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy ostatnio powstał jakiś serial, który miał początek i koniec?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#41 bobasz

bobasz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 16.01.2008 - |19:16|

Soprano, Six feet under, ogładałem kiedyś serial Jeremiasz:) też miał zakończenie, przyjaciele też mieli zakonczenie
  • 0

#42 zidio

zidio

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 26.02.2008 - |09:56|

Odpowiadając na tytułowe pytanie - ciężko sobie coś przypomnieć . Jestem zagorzałym fanem sci-fi , i oprócz starszych pozycji treka czy babylon 5 to se nic przypomnieć nie mogę ( żywie nadzieję , że sg-1 bedzie miało ładne zakończenie w continuum ). Przyznaję , że do nowych pozycji , o których wiem , że są zatrzymane produkcje , to nawet nie siadam - wolę dziesiąty raz obejrzeć ds9 czy babylon 5 . Zgadzam się z przedmówcami , że rządzi kasa - świadczy o tym chociażby ostatni strajk scenarzystów amerykańskich , z tym , że mam wrażenie , że większe znaczenie ma tu łaknienie kasy niż jej faktyczny stały dopływ . Tak jak i inni tu się wypowiadający nie wierzę w to , że takie działanie stacji telewizyjnych nie odbije im się kiedyś czkawką ( właściwie , to jestem zdania , że już im się odbija , tylko tego jeszcze nie widzą ) . Widz jest traktowany jak malutki trybik w maszynie , chociaż tak naprawde to od niego wszystko zależy . Był strajk scenarzystów - może być i strajk widzów . Nic nie stoi na przeszkodzie aby włączać telewizor tylko w celu obejrzenia czegoś z dvd - i chyba nawet tak powoli się dzieje . Stacje tv chwalą się ogromnymi liczbami widzów - śmiem twierdzić , że dane te są prawdziwe ale dotyczą programów informacyjnych .

Jednak żyję naiwną nadzieją , że doczekam sie serialu w moim ulubionym gatunku , który będzie zajmujący i będzie się zaczynał wielkim wybuchem i tak samo kończył . :D

Czego sobie i Wam wszystkim życzę . :D

Użytkownik zidio edytował ten post 26.02.2008 - |09:58|

• 0
"Sooner or later, everyone comes to Babylon 5."
-- Commander Sinclair

#43 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 26.02.2008 - |15:37|

Aha czyli chociaż HBO już jak cos emituje to do końca. Plus dla nich.

Przez pewien czas było tak, że kablówki kręciły seriale do końca. Niestety w przypadku kilku produkcji to się nie sprawdziło.

Najlepszy przykład to Deadwood. Co prawda zaserwowano nam 3 genialne sezony, jednak pozostał pewien niedosyt. Miał powstać film kończący pewne wątki, do tej pory jest cicho na ten temat.

Inny przykład to Carnivale. Co prawda pierwsza seria była kiepska, jednak po wyemitowaniu drugiej czekałem na więcej.

Natomiast do kasacji serialów emitowanych przez stacje publiczne już się przyzywczaiłem. Długie sezony (w stacji publicznej to około 20-24 odcinków, w kablówce 8-12) i przeciąganie fabuły powoduje spadek oglądalności, a w efekcie "cancel". Zresztą sam wiele razy zaprzestałem oglądania danej produkcji po kilku-kilkunastu odcinkach. Są oczywiście wyjątki jak "House M.D.", który ma coraz większą publiczność, a sama produkcja cały czas powiewa świeżością dzięki pomysłom scenarzystów.

Z drugiej strony zainteresowałem się produkcjami brytyjskimi. BBC kręci raczej krótkie serie z zadawalającym zakończeniem. Świetna sprawa to także spin-offy, które się kręci zamiast rozciągania istniejącego już serialu. Koronne przykłady to moim zdaniem genialny "Life on Mars" i wcale nie gorszy "Jekyll".

Szkoda, że polskie stacje nie zainteresowały się tym produkcjami. Chociaż inna sprawa to promocja w naszym kraju. Póki co dobrą kampanię reklamową dostał tylko "Prison Break" i "24", oba seriale dostały także dosyć przyzwoitą porę emisji.

Użytkownik blinkkin edytował ten post 26.02.2008 - |15:40|

• 0

#44 Shade

Shade

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 27.02.2008 - |08:51|

Jak sie nad tym zastanowie to moglbym podac kilka/kilkanascie tytułów ale beda to pozycje ktore premiere miały kilka lat temu.
Z nowszych seriali to na mysl przychodza mi tylko te ktore dostały cancela w polowie sezonu, albo pod koniec pierwszego. Zaden z nich nie miał sensownego zakończenia.

Najbardziej jednak nie moge przebolec tego że nie bedzie dalszych odcinków The Dresden Files :(
  • 0

#45 Murdock

Murdock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 27.02.2008 - |09:30|

moje propozycje to Jeremiah ktorego drugi sezon mial w miare sensowne zakonczenie oraz Kameleon (Pretender) ktory po 4 sezonach dostal cancela ale nakrecono 2 filmy ktore jako tako mozna traktowac jako rozwiazanie niektorych watkow (ale i tak nie wszystkich :/)
  • 0

#46 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.02.2008 - |00:53|

Seriale z zakonczeniem, ktore ogladalem:

- Babylon 5
- Farscape
- Firefly (film Serenity jest zakonczeniem)
- kazdy w sumie sezon 24h moze byc ostatnim, bo nie ma cliffingerow na koncu i wszystko sie wyjasnia w obrebie sezonu
- Six Feet Under
- The Sopranos
- Kompania Braci
- ALIAS
- Jeremiah
- Earth: Final Conflict
- Taken
- Allo Allo

Sporo tego jest:)
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#47 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 28.02.2008 - |01:12|

- kazdy w sumie sezon 24h moze byc ostatnim, bo nie ma cliffingerow na koncu i wszystko sie wyjasnia w obrebie

Coś nie dokładnie oglądałeś. W 2 i 5 sezonie są bardzo mocne cliffhangery.
  • 0

#48 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 16.04.2008 - |07:09|

Właśnie jestem po obejrzeniu całości Buffy i stwierdzam, że jest to przykład nie dość, że sensownego zakończenia, to jeszcze bardzo zgrabnego. Przez wiele lat nie było okazji obejrzenia tej serii tak jak na to zasługiwała, ale ostatnio, miałam tę niekłamaną przyjemność (dzięki Biku :wub: )
Przyznaję, że do tej pory dość często miałam problem z zaakceptowaniem zakończeń proponowanych przez twórców różnych serii ( o ile faktycznie się trafiały). Niektóre serie kończą się kuriozalnie (Tween Peakes) inne niby się kończą ale właściwie to nie za bardzo ( Inwazja) inne z jednej strony sie kończą ale raczej na zasadzie "a dalej też się dzieje ale ty już tego nie zobaczysz" (Veronica Mars)
W Buffy zakończenie ma swój głęboki sens ale tez nie jest radykalne i nie odbiera widzowi też nadziei, że jest możliwe jest jeszcze jakieś "potem"(tym bardziej, że jest Angel)
IMHO takie zakończenie nazwałabym wręcz idealnym, jest to coś czego oczekiwałabym po każdej serii, którą oglądam jakiś czas i zdarza mi się polubić niektórych jej bohaterów. Wcale nie chcę oglądać jak odlatują samolotem, który nagle robi bum, pojawiają się napisy a ja mam zostać z zagadką ilu z nich przeżyło i jak bardzo są umierający.

A z innej strony:
Przyznaję, że Prison Break przestałam oglądać pod koniec II serii ale mam zamiar dokończyć i z posiadanych i podglądniętych odcinków III serii wydaje mi się, że to jednak definitywnie koniec
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#49 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 16.04.2008 - |07:29|

A jak jet z serialem HEX on był w 2004-2005r i tylko 2 sezony i czy końcówka wyjasnia wsystko i serial ma godne zakończenie ?
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#50 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.04.2008 - |12:09|

Seriale z zakonczeniem, ktore ogladalem:
...
- Earth: Final Conflict
...

No EFC to świetny serial ale zakończenie to było problematyczne - powiedziałbym że cały 5 sezon to równia pochyła w dół, nad wyraz przekombinowany, a sam finałowy odcinek ostro na siłę. To książkowy przykład doskonałego serialu, który został w miare trwania zmarnowany.

Poza tym co do wiecznych canceli serialów to racja. Właśnie miałem sobie obejrzeć 4400 bo jakoś tak wszyscy namawiaja że taki niezły - ale jak się dowiedziałem o cancelu to zrezygnowałem - po co mam się denerwowac że nie wiadomo co dalej...
Zgadzam się z przedmówcami, że nie ma większej obrazy i chamskiego potraktowania fana niż olanie jakiegoś dobrego serialu w połowie bez słowa.

Oczywiście że kasa rządzi tym biznesem (jak każdym innym) ale bądźmy szczerzy - tych seriali nie robi grupka kumpli ręczną kamera w szopie z narzędziami tylko ogromne studia, które raczej powinno byc stać na proste badania rynku i planowanie. Można zaplanowac np. sezon nowego serialu i obserwować oglądalność. Jeśli jest dobrze - robić dalej. jeśli nie - można zmienić scenariusz jednego czy dwóch ostatnich odcinków tak aby zgrabnie zamknąć historię. Nikt mi nie powie że ich na to nie stać. Nie na kolejny sezon. Ale chociaż PRZEROBIENIE tych kliku odcinków żeby jakoś zakończyć. Trzeba tylko trochę chcieć -ale teraz pogoń za kasą jest już tak ogłupiająca że nawet tego im się nie chce. Olewają odbiorców a przecież z nich żyją.

Zgadzam się z przedmówcami że producenci seriali postępują skrajnie bezmyślnie. Po stacjach z taką kasą należałoby wymagać, że stac ich na dobrych marketingowców a tymczasem najczęsciej sprawiają wrażenie niedorozwojów. Powodem canceli jest niska oglądalność - jednak sami się do tego przyczyniają robiąc połowki seriali. Im więcej canceli tym bardziej wkurzeni i zniechęceni fani gatunku, którzy z kolei olewają nowe produkcje bo po co oglądac jak zaraz cancel. I tak się to zamyka. A o wydaniach DVD to lepiej nie wspominać. W takiej np. Polsce wydawnictwa seriali SF na DVD prawie nie istnieją a jak nawet to jest to szczyt tępowy - przykładem są Tajemnice Smallville (wydano środkowe sezony).

A potem żal i zgrzytanie zębów że "ludzie tego nie oglądają". No jasne. Ja osobiście jak jest nowy serial to muszę zobaczyć że jest conajmniej 1 pełny sezon a najlepiej drugi w produkcji. Inaczej szkoda mi czasu i uwagi na taką pozycję - choćby nie wiem jak była reklamowana. Sami producenci podcinają gałąź na której siedzą.

No ale suma sumarum zawsze można potem wszystko zwalić na "tych wrednych ludzi" którzy nie oglądają wszystkiego co im sie serwuje albo na piractwo.... Bo zawsze jest winny kto inny. Najtrudniej zauważyć błędy u samego siebie. Gdyby SG-1, SGA czy BSG wyszło w tym kraju na DVD kupiłbym za każdą cenę. Ale przecież zamiast to wydać lepiej głosować w mediach że twórcy ponoszą straty bo ludzie ściągają z sieci zamiast kupować...
  • 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#51 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 18.04.2008 - |15:20|

Ja sobie przypomniałem o jednym serialu, który miał dobry początek i zakończenie. Jest to serial komediowy "What I Like About You"(Siostrzyczki) dla mnie znany tylko z anteny TVN7, stacja wyemitowała wszystkie 4 sezony i na koniec było zakończenie! Więc jest to serial z zakończeniem.
  • 0

#52 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 18.04.2008 - |16:26|

A jak jet z serialem HEX on był w 2004-2005r i tylko 2 sezony i czy końcówka wyjasnia wsystko i serial ma godne zakończenie ?

Z tego co pamiętam to zakończenie było tam takie że można to uznać za koniec serialu, chociaż niewątpliwie producenci zostawili sobie dużą furtkę do kolejnego sezonu ale Sky One nie zdecydowało się na kontynuację serialu.

Użytkownik Pawel edytował ten post 18.04.2008 - |16:26|

• 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#53 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 20.08.2010 - |15:23|

Aktualnie, to "LOST", chociaż finał pozostawił pewien niedosyt. "Day Break" miał tylko 1 sezon, ale zakończenie jako takie było. "Harper's Island" początek i zakończenie w 13 odcinkach. "Ugly Betty" początek no i zakończenie, ale w pośpiechu. Coś jeszcze na pewno, ale na razie nie pamiętam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych