Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krucjata ortograficzna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#41 Scofi

Scofi

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 326 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 12.12.2007 - |19:48|

Boję się tylko, że jeśli ludzki rozwój, nie tylko języka, będzie podążał obecną drogą, to dojdziemy nią prosto do rzeczywistości z filmu "Idiokracja".

widzialem ten film i rowniez budza sie we mnie obawy na temat spoleczenstwa, nie tylko polskiego.
wracajac do tematu, powiem tylko jedno: czesto zwracam uwage ludziom, ktorzy robia bledy, niestety rownie czesto admini usuwaja moje "korekty" z watkow... coz, cos za cos, chyba...
  • 0
Dołączona grafika

O'Neill: Life's a bitch!
Teal'c: Indeed

- You seem pretty cheery.
- Strippers, Sammy, strippers. We're on an actual case involving strippers. Finally!

nie bedzie znakow diakrytycznych

ON - LINE again :)

#42 Satoru

Satoru

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 12.12.2007 - |20:27|

Mi przeszkadzają błędy ortograficzne m. in. dlatego że ortografii człowiek uczy się w dużym stopniu bezwiednie, podczas czytania. Kiedy widzę jakiś błąd po raz 20, to powoli przestaję zwracać na to uwagę i chcąc niechcąc uczę się niepoprawnej pisowni. Rozumiem że ludzie popełniają błędy ortograficzne, sam to robię bardzo często, ale, ale nie ma co się obrażać gdy ktoś zwróci uwagę (trzeba sie cieszyć raczej ;) ). Olewając poprawną polszczyznę szkodzi się nie tylko sobie (bo kiedyś się zbłaźnisz np. w pracy) ale też innym.
  • 0

#43 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.12.2007 - |21:19|

Panowie uprzejmie was proszę o wybaczenie, myliłem się, tu dowód http://forum.gwrota....opic=12873&st=0

#44 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 12.12.2007 - |21:29|

" kon jaki jest, kazdy widzi" :D :D :D

NB; oglaszam konkurs: kto wie, z czego pochodzi powyzszy cytat i co chce przez niego wyrazic? :D
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#45 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.12.2007 - |01:10|

Elam: Koń jaki jest, każdy widzi

Kolega z linka od Toudiego jednak trochę za dużo wypalił. Wydaje mi się jednak, że nie można zwalić całokształtu wypowiedzi na THC. Moim zdaniem pierwotne źródło tego bełkotu, musi kryć się znacznie głębiej i może czeka na odkrycie. Jak dla mnie człowiek ten przy okazji wciągnął za dużo speeda, bo tyle myśli naraz tylko wtedy może przyjść do głowy (tak słyszałem).

Mam nadzieję, że teraz nikt nie będzie się dziwił moim obawom odnośnie upadku kultury języka. Zdaje się, że niebawem pozostanie nam tylko nasz język i trzeba o niego dbać żeby nie zaginął w oparach THC, innych alkaloidów, czy rozpuszczalników. To już się dzieje i mamy namacalne dowody. Wystarczy posłuchać o czym i w jaki sposób rozmawiają ze sobą dzieci z podstawówki czy gimnazjum.

P. S. Toudi: Tutaj są też panie :-)

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 13.12.2007 - |01:11|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#46 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 13.12.2007 - |01:26|

P. S. Toudi: Tutaj są też panie :-)

Szczegóły, może w ogóle zaginą :P

a moje ps. Lucas gratuluję zaparcia i przeczytania tamtego tekstu :) ja tam tylko temat w sumie przeczytałem..

#47 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.12.2007 - |10:37|

Szczegóły, może w ogóle zaginą :P

czy panie zaginą to temat na inną dyskusję chyba - temat bardzo SF :)

nawet zabawny

a propos kultury wypowiedzi - albo ktoś ją posiada albo nie - robienie koszmarnych błędów ortograficznych świadczy o piszącym.
Nie robię problemu z literówki ale jeśli ktoś nie wie, że "dopóki dopóty" pisze się właśnie tak to niech napisze to jakoś inaczej a nie pisze tego przez "u" bo aż oczy bolą
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#48 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.12.2007 - |11:43|

Właśnie poznałem nowe słowo: jobkuj się
Zasłyszany fragment rozmowy:
Widzę, Janek siedzi w samochodzie, więc mówię mu jobkuj się.

Tłumaczenie? Czekam na propozycje.
  • 0

#49 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.12.2007 - |12:05|

Co tu dużo mówić Toudi, kiedy czytałem tekst było mi wesoło i bez palenia trawy. Ten tekst podniósł mnie na duchu, bo utwierdziłem się w tym, że ze mną nie jest jeszcze tak źle. Szkoda, że temat poleciał do czarnej dziury. Można by się jeszcze trochę pośmiać. Polecam jako lekturę z rana na poprawę humoru w pracy.

Medusa: Ja tak właśnie robię kiedy nie jestem pewien, czy napisane przeze mnie słowo jest poprawne. Redaguję tekst inaczej zastępując niefortunny wyraz innym.

Baloo: W dobie amerykanizacji zwrot przez ciebie podany zapewne oznacza szukanie pracy. Job - praca, robota. Jobkowanie - szukanie roboty. ;-)
  • 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#50 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.12.2007 - |00:46|

A ja wychodzę z całkiem innego założenia.

czyli jakiego?

btw, mirc zawsze czytam posta którego napisałam i poprawiam go jak trzeba :)

ja uwaznie przczytasz zdanie to zauwazysz ze "ponowne czytanie" postow odnosilo sie poprawionych przez moderotorow

pozdrawiam
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#51 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 15.12.2007 - |00:30|

Włączę się do dyskusji od obrony komunikatora gg (no i tam innych wiaodmo, zalezy kto czego używa). W zasadzie to z jednej strony "zachęca" on do upraszczania wypowiedzi, pisania bez wiekszego zastanowienia, itd. Co w rezultacie prowadzi do robienia błędów bezmyślnie co wchodzi w krew no i mamy to co mamy. Jednak ja osobiście nie byłem nigdy najlepszy z ortografii. W podstawówce dostawałem często 1 z dyktand. Jednak odkąd zacząłem korzystac z internetu w tym komunikatora gg (2002 rok) zacząłem (wbrew większosci?) przywiązywac wagę do tego jak piszę. Zwłaszcza dzięki pewnej mojej przyjaciółce, która bez przerwy poprawiała mnie na gadu - bardzo jej za to dziękuję, gdyż znacznie poprawiło to moją pisownię :) Także nie krytykujmy gg, tylko wykorzystujmy to do poprawiania języka, poprawiajmy innych jak najwięcej (ja nie mam nic przeciwko temu jak mnie ktos poprawia bo w końcu na czym się można lepiej uczyc jesli nie na błędach?;) )

Kwestia emotikonek. Zdecydowanie popieram uśmieszki czyli prosty dwukropek i nawias okragły, a także "dwukropek pe". Z innymi LOL'ami, ROTFL'ami, LOL2'ami bym już nie przesadzał.

Kolejna sprawa to polskie znaki "ąęóś". Przyznam się, że nie zawsze zdarzy mi się klinąc w ten nieszczęsny "alt" i wychodzi "sie", "bede", "bedę", "będe", itp. Myślę, że nie trzeba do tego przywiązywac większej wagi. Aha - ja np nigdy nie piszę litery "c z kreską" bo mi to nie działa, zwyczajnie naciskam alt+c i nic się nie dzieje :)

Pisanie "fonetyczne" z wykorzystaniem angielskich liter troSHke mnie wkuSHa. A nawet bardzo i tego ine toleruję.

Jak walczyc z bykami? Myślę, że nie ma dobrego sposobu. Ten co robi błedy i się stara z tym walczyc będzie pisał coraz lepiej. Ten co nie przywiązuje do tego wagi będzie tak robił dalej i w dodatku (co jest najgorsze) będzie ogłupiał innych on bo jednak cyztając w kółko błędy samemu można zacząc je popełniac. Także generalnie - poprawiajmy błędy ortograficzne, może bez zbędnych komentarzy czy szyderstw bo to pomaga.

Myślę, że do Orwell'owskiej nowomowy nam daleko, ale strzeżmy się bo zanim się obejrzymy nie będziemy mówili zimno tylko "nieciepło" itp. Nie będzie polskich znaków, nie będzie polskich wyrazów tylko spolszczenia, nie będzie niczego :)
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#52 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.12.2007 - |16:12|

Ale spadnę jak tona cegieł na każdego, który napisze gniota w stylu "REPLIKATORą czy CHCIAł BYM ". Szczególnie złośliwie będę komentował czterowersowe zdania bez jednej dużej litery i znaku interpunkcyjnego. Część z Was zna mnie i moją złośliwość - a ta ostatnio rozwinęła się. Zapytacie być może co mnie napadło z tą ortografią i ogólnym czepianiem się - powiedzmy, ze kobieca część mojej osobowości ma cholernie ciężki okres.
Beware...

Jesteś jeszcze War-szawiakiem, podobno oni mają się za co i w dodatku mają pomiotliwy i krytyczny stosunek do innych miast, ludzi i Bóg wie czego jeszcze. Tego akurat dowiedziałem się w szkole na WOSie, ale nie od nauczyciela ;p, ciekawe czy to prawda.
Tak naprawde miło by było jakby ktoś krytykował moją np. interpunkcję i stylistykę szczególnie, nikt na żadnym forum tego nie robi. Jakby coś to możecie mnie nękać i prześladować z tym, robie dużo błędów chociarz w tym poscie postarałem się ich nie robić :D.

Użytkownik Juki edytował ten post 24.12.2007 - |16:26|

• 0

Dołączona grafika

#53 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.12.2007 - |18:29|

Jesteś jeszcze War-szawiakiem, podobno oni mają się za co i w dodatku mają pomiotliwy i krytyczny stosunek do innych miast, ludzi i Bóg wie czego jeszcze. Tego akurat dowiedziałem się w szkole na WOSie, ale nie od nauczyciela ;p, ciekawe czy to prawda.
Tak naprawde miło by było jakby ktoś krytykował moją np. interpunkcję i stylistykę szczególnie, nikt na żadnym forum tego nie robi. Jakby coś to możecie mnie nękać i prześladować z tym, robie dużo błędów chociarz w tym poscie postarałem się ich nie robić :D.

Zaznaczyłęm tylko błędy ortograficzne. To nie złośliwie, ale wedle twego życzenie. W prezencie z okazji Świąt.
Pozdrawiam.
  • 0
Dołączona grafika

*

#54 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 24.12.2007 - |23:11|

Lucas, "naprawde" pisze sie lacznie... ... :D :D :D

Juki, nie mowi sie "przesladowac Z TYM, ze.."
- wyrazenie "z tym, ze" moze oznaczac jakies zastrzezenie: ("jak chcecie, mozecie mnie przesladowac, z tym ze prosze nie wyzywac mnie od kretynow, najwyzej od idiotow " - to uzycie bedzie mozliwe raczej w jezyku potocznym;
- albo po prostu dopelnienie w zdaniu: "zgadzam sie z tym, ze powinnismy pojsc na pasterke"
przesladuje sie kogos ZA COS albo Z POWODU czegos : "mozecie mnie przesladowac za to, ze robie bledy / mozecie mnie przesladowac z powodu moich bledow"

Użytkownik elam edytował ten post 24.12.2007 - |23:36|

• 0

#55 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.12.2007 - |23:30|

Zgadza się elam, masz rację, ale pisze się "naprawdę" a nie "naprawde", przez "ę" na końcu.
Z drugiej strony można pisać także oddzielnie jeżeli chce się coś dramatycznie zaakcentować np: "Na prawdę powiadam wam, pijcie mleko!". ;) Pozdrawiam.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 24.12.2007 - |23:33|

• 0
Dołączona grafika

*

#56 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 24.12.2007 - |23:41|

ee, to bylo : "zaprawde" ;)

sorki, jako bezpolskoznakowiec klawiaturowy juz nie zwracam uwagi na ogonki w a i e... :)
- trzeba chyba ludziom tlumaczyc, jaki dokladnie blad ktos zrobil, bo wiesz; jesli ktos napisze "tchurz" i ty mu powiesz, ze jest tam jeden ort, to opcji poprawy pozostanie wiele... :D

edit: ach te thuszliwe literuffki ;)

Użytkownik elam edytował ten post 24.12.2007 - |23:42|

• 0

#57 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.12.2007 - |23:51|

ee, to bylo : "zaprawde" ;)

Tu mnie masz. Powiedzmy inaczej: "Na prawdę zaklinam Was, pijcie mleko!".

Litrófki zdażajoł się kaszdemu, warzne, rzeby nie przytrafiały sie bezóstannie.
  • 0
Dołączona grafika

*

#58 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 25.12.2007 - |09:28|

:)

fajny temat, powiem ze nigdy nie uzywam polskich znakow, ok jak wielu z nas, i dlatego nie zwracam na innych uwagi w tym wzgledzie,
jest to podyktowanie systemem komputerowym jaki posiadam w firmie, niestety oprogramowanie jest angielskojezyczne i nie toleruje polskich "ąęść" poprostu nie dzialaja pliki, katalogi, itp, ale jesli juz mi ktos wyskakuje z troSHke, wkuSHa za to bym walil po lbie.

:)

i przepraszam wszystkich za jakies bledy popelnione w tym krociutkim tekscie.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#59 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.12.2007 - |10:32|

Juki, nie mowi sie "przesladowac Z TYM, ze.."
- wyrazenie "z tym, ze" moze oznaczac jakies zastrzezenie: ("jak chcecie, mozecie mnie przesladowac, z tym ze prosze nie wyzywac mnie od kretynow, najwyzej od idiotow " - to uzycie bedzie mozliwe raczej w jezyku potocznym;
- albo po prostu dopelnienie w zdaniu: "zgadzam sie z tym, ze powinnismy pojsc na pasterke"
przesladuje sie kogos ZA COS albo Z POWODU czegos : "mozecie mnie przesladowac za to, ze robie bledy / mozecie mnie przesladowac z powodu moich bledow"

Nigdzie nie napisałem "z tym, że", tylko "z tym" i miałem na myśli "o to" lub "za to"

"Jakby coś to możecie mnie nękać i prześladować z tym," - Możecie mnie prześladować o to (że robie błędy)
"robie dużo błędów..." - może powinno to być w oddzielnym zdaniu, ale napisałem po przecinku, napisałem poprostu o sobie, że robie często jakieś błędy. Zaznaczam - nie jestem humanistą ;), nie czytam książek. Nie jestem przyzwyczajony pisać konstruktywnie, szczególnie na forum.

Zaznaczyłęm tylko błędy ortograficzne. To nie złośliwie, ale wedle twego życzenie. W prezencie z okazji Świąt.
Pozdrawiam.

Nawet ty robisz błędy... :) nie da się uciec przed nimi.

Użytkownik Juki edytował ten post 25.12.2007 - |10:36|

• 0

Dołączona grafika

#60 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 25.12.2007 - |11:00|

Juki, "po prostu" piszemy oddzielnie.

:D zaczyna mi sie to podobac - poprawianie Jukiego ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych