Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 07 - S01E07 - Poisoning the Well

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (112 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (7 głosów [6.93%])

Procent z głosów: 6.93%

2. 9.5 (5 głosów [4.95%])

Procent z głosów: 4.95%

3. 9 (16 głosów [15.84%])

Procent z głosów: 15.84%

4. 8.5 (12 głosów [11.88%])

Procent z głosów: 11.88%

5. 8 (21 głosów [20.79%])

Procent z głosów: 20.79%

6. 7.5 (8 głosów [7.92%])

Procent z głosów: 7.92%

7. 7 (8 głosów [7.92%])

Procent z głosów: 7.92%

8. 6.5 (9 głosów [8.91%])

Procent z głosów: 8.91%

9. 6 (3 głosów [2.97%])

Procent z głosów: 2.97%

10. 5.5 (2 głosów [1.98%])

Procent z głosów: 1.98%

11. 5 (3 głosów [2.97%])

Procent z głosów: 2.97%

12. 4.5 (2 głosów [1.98%])

13. 4 (2 głosów [1.98%])

14. 3.5 (1 głosów [0.99%])

Procent z głosów: 0.99%

15. 3 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

16. 2.5 (1 głosów [0.99%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.99%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 31.08.2004 - |23:22|

Teraz ja dorzuce swoje trzy grosze :) .
Według mnie był to jeden z najsłabszych jak narazie odcinkow,ale moja ocena wynosi 7.0 :)
Odcinek krecacy sie głównie wokoło Dr Backeta czy to minus czy plus to nie wiem ale raczej pozytywna opinie mam o tej postaci.DO minusow trzeba zaliczyc mała obecnosc Mckaya :( i denerwowaly mnie te moralne dysputy o tym leku :>
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#42 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 01.09.2004 - |21:55|

Tylko dwa spostrzeżenia:

1. Ci obcy przetrzeblili sobie 50% populacji i jeszcze sami za tym zagłosowali no to już wyglada na zbiorowe samobujstwo :))

2. Właściwie to Steve kłamał mówiąc, że obudzono wszystkie statki, wniosek - niz z niego sensownego nie wyciagnieto.
  • 0

#43 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 02.09.2004 - |06:58|

2. Właściwie to Steve kłamał mówiąc, że obudzono wszystkie statki, wniosek - niz z niego sensownego nie wyciagnieto.

Skąd wniosek, że skłamał?
Jeżeli swoją opinię opierasz o wiadomośći z Undergraund to wg mnie trochę naciągasz całą sprawę.
60 statków w Pegazie z czego 21 w najbliższym sąsiedztwie Atlantis - nieokreślona ilość w ruchu.
Na dobrą sprawę nie wiemy dokładnie ile statków się przebudziło, wiemy natomiast, że wszystkie o pojawieniu się nowego wroga wiedzą. Skąd takie przypuszczenie? Ano stąd, że urządzenie pozyskane od Geni w Undergraund, wydaje się aktualizować swoje dane, bo w przeciwnym razie takie informacje byłyby conajmniej nieświeże. Wnioskuję więc, że wszystkie okręty Wraiths są w jakiś sposób połączone w sieć i przekazują sobie informacje.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#44 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.09.2004 - |07:32|

A mnie się podobał - dałam 7,5.
Głownie za fajny wygląd Wraith, który jest pokazany bardzo dokładnie. Również za problem moralny postawiony w filmie i za walkę na cierpliwość z więźniem:)
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#45 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 02.09.2004 - |10:19|

[code=auto:0]Na dobrą sprawę nie wiemy dokładnie ile statków się przebudziło[QUOTE]

No własnie, a Steve na pytanie Ile się obudziło powiedział, że wszystkie no chyba, że się mylę albo tłumaczenie jest zbyt dosłowne...
  • 0

#46 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 02.09.2004 - |19:57|

Steve nie musiał także wiedzieć ile jest wszystkich okrętów - w jego przekonaniu wszystkie (21?). Był przecież tylko opiekunem, a liczebność floty Wraiths nie była jego zmartwieniem, a kto wie, może nawet niewiedza była zamieżona przez Starszych?
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#47 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.10.2004 - |18:58|

Ten odcinek bardzo mi się podobał. Dałem mu dziewiątkę. Poznajemy tutaj trochę lepiej Wraith. Podobają mi się bardziej niż Goa’uldowie. Z początku nie za bardzo byłem nimi zachwycony.
Pomysł z lekarstwem na tę „plagę” był świetny. Szkoda że nic z tego nie wyszło. Nie wiem jak twórcy serialu mają zamiar pokonać Wraith, ale mnie by się podobało zaszczepienie całej galaktyki.
  • 0

#48 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 23.02.2005 - |09:48|

Po pewnych problemach z moją płytką SGA-01x07 wkońcu udało mi się odpalić Poisoning The Well.Nie była to jakaś rewelacja,gdyż takie bajki o wirusach i zauroczonej sobą parą było już wiele :/ Poza tym,czy ten szkot(zapomniałem jego imienia) nie przypomina wam trochę Jonasa?Też tak szaleje jak on :) Jednym z nielicznych plusów jest wystąpienie kolejnej znanej twarzy,tym razem z "Tajemniczej Wyspy" oraz bądź co bądź sam Steve :) Hehehe :)

Ocena:6,5 ^_^
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#49 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 12.09.2005 - |19:12|

Fajne pomysły mieli mieszkańcy tej planety. Broń biologiczną, ale jednak cosik im to nie wychodziło. Zasatanawiałem się, co by sięstało, gdyby ziemianie się nie włączyli. Pewnie była by klapa, a tak przynajmniej Upiory mająmniej jedzenia - o połowę mieszkańców miasta. Przypomina mi to akcję z tą niewidzialną mieszkanką planety z jednego z odcinków SG1. Oni też chcieli zniszczyć Goauld'ów przez wybicie nosicieli.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#50 I. Thorne

I. Thorne

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 22.01.2006 - |17:39|

Najlepszy z dotychczasowych odcinków. U mnie 10.

Hoffanie zostali pokazani jako naród, który jest gotów wiele poświęcić, aby osiągnąć cel. Nawet kosztem zagłady połowy populacji. I nie mieli obiekcji eksperymentować na więźniu. Ale oczywiście nasi kochani chłopcy (i dziewczęta) mieli. Ciekawe skąd u nich taka humanitarność. Ja tam bym mordował Wraithów bez mrugnięcia okiem.

No i Perna. Całkiem ładna babka. Ale było pewnie, że na końcu umrze. :(
  • 0

#51 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.05.2006 - |10:09|

Odcinek jest ciekawy i wreszcie został przedstawiony jakiś sposób obrony przed Wraith. Nie wypalił ale to chyba dobrze, przecież nie można mieć wszystkiego od razu, bo to byłoby nudne. 8/10
  • 0

#52 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 08.06.2006 - |09:18|

odcinek niezbyt mi się podobał większość odcinka strawili nasi bohaterowie na próbie wynalezienia retrowirusa ale przynajmniej końcówka była dość heroiczna praktycznie połowa ludzi umiera z powodu powikłan po podaniu retrowirusa to można przyznać że serial nie jest aż tak sielankowy :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#53 Tishi

Tishi

Starszy szeregowy

• Email
  • 120 postów
  • MiastoWanaty k. Cz-wy

Napisano 30.06.2006 - |18:42|

Odcinek bardzo dobry. Wreszcie w odcinku bardziej pojawia się Beckett, wykazuje się przy produkcji serum, chociaż jak na lekarza i naukowca przystało nie chce wprowadzać go do użytku gdyż brak jeszcze dowodó na to iż jest w 100% skuteczny i nieszkodliwy dla ludzi.

Szczepienie ludzi jest według Becketta błędem co w niedługim czasie okazuje się prawda, gdyż ludzie zaczynają chorować i umierać.

Ocena 8,5
  • 0

#54 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 03.09.2006 - |16:53|

Dobry odcinek.Ciekawa fabula z tym lekiem uodparniajacym przeciw wraith.Podobaly mi sie sceny z Becketem, gdyz zadko go mozna zobaczyc, w sumie byl to odcinek dla niego.Dla mnie 9
  • 0

#55 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 12.02.2007 - |11:37|

9/10

Determinacja, zeby przeżyć i pokonać wroga niezrozumiała dla tych, którzy nie byli w takiej sytuacji.
Dletago też ci z Atlantis nie rozumieją, dlaczego inni zdecydowali się stracić raz 50% populacji z nadzieją, ze już nigdy więcej nie będą karmą.

Syty głodnego nie zrozumie.

Szkoda tylko było, że naukowcy zajmowali się w szpitalu ordynowaniem butli z tlenem a nie szukaniem sposobu zneutralizowanie działąnia ubocznego.

Po tym odcinku zastanawiałme się, dlaczego na Atlantis nie zaczęli produkować tego białka, żeby zatruć amunicję.
Albo na tej bazie wirusa na broń biologiczną przygotować.
Wright jest dużo, więc tylko broń masowego rażenia może cokolwiek zmienić
  • 0

#56 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 18.05.2007 - |18:36|

Odcinek bardzo dobry. Lepszy niz poprzedni, ktory tez byl dobry. Daje 9!
Interesujace jest jak druzyna Atlantis latwo rezygnuje z norm etycznych. Czy to brak bezposredniego nadzoru czy moze poczucie totalnej obcosci? SG-1 zawsze probuje dzialac wg ziemskiej etyki, nawet jesli inni maja ja za nic. Tu jest mniej cukierkowo. Wlasciwie patrzac dosc obiektywnie, trzeba powiedziec, ze inaczej niz w "drodze mlecznej" tu ludzie, jak wczesniej pradawni sa agresorami. Wraith rzeczywiscie, patrzac pragmatycznie, maja tu swoj "feeding ground". W SG-1 walka z goul'dami jest samoobrona. Koniecznoscia. Tu w duzej mierze ludzkosc mowi ze Wraith nie maja prawa istniec bo... lamia konstytucje USA!
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#57 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 15.06.2007 - |09:58|

przyznam się, że nie rozumiem żadnego z zachwytów nad tym odcinkiem i serialem. Serial trzyma mierny poziom, z odcinka na odcinek jest nadzieja, że może będzie lepiej - niestety jak dotąd płonna.

Nie przeszkadza mi w zasadzie wtórność pomysłów - dość trudno wymyślić coś nowego, ale sam poziom serialu. Poprawność polityczna rządzi, Weir zastanawiająca się nad złamaniem zasad konwencji genewskiej była po prostu śmieszna.

Najbardziej jednak żenujacy jest fakt, że Wraith, którzy pokonali Pradawnych nie mogą poradzić sobie z garstką Tau'ri, o ile dobrze pamiętam, to jak dotąd mamy tylko jedną ofiarę śmiertelną, po stronie Wraith idzie to już pewnie w dziesiątki.

Podsumowując - kolejny mierny odcinek, z ciekawym pomysłem, pomimo że wtórnym, no i niestety realizacja na poziomie SGA, czyli miernym - 4/10
  • 0

#58 teyla

teyla

Starszy szeregowy

• Email
  • 90 postów
  • MiastoAlwernia/Kraków

Napisano 30.07.2007 - |00:22|

jak dla mnie przeciekawy odcinek. :) sceny z doktorekiem Becketem-super, koleś jest poprostu lajtowy! szkoda, że flircik z Perną mu sie tak szybko skończył, bo pasowali do siebie :P świetny był motyw ze Steve'm-Sheppard mnie poprostu rozwalił :D
  • 0
.::][ open the gate and dream ][::.

http://chevronone.com ;)

#59 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 23.12.2007 - |12:04|

Bardzo ciekawy odcinek chociaż to że lek nie wypali było raczej przewidywalne ;).

Ocena: 8/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#60 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.02.2009 - |17:04|

Odcinek bardzo mi się podobał, mimo, że moim zdaniem historia z lekiem była w zasadzie pretekstem do poruszenia problemów moralnych i etycznych, bo że sam lek nie wypali, to było wiadomo od początku, jak już zresztą mój poprzednik napisał. W zasadzie każda ze stron miała swoje racje. Myślę, że naszemu zespołowi trudno było zrozumieć desperację tamtych, ponieważ nigdy nie znaleźli się w podobnej sytuacji - bądź co bądź na Ziemi to ludzie stoją na szczycie łańcucha pokarmowego, łatwo w takiej sytuacji wygłaszać różne morały. Poświęcenie połowy populacji wydaje się drastyczne, z drugiej jednak strony to była dobrowolna decyzja tych ludzi, chcieli oddać swoje życie w zamian za bezpieczne życie innych. Inna sprawa, że byli dość naiwni, bo tak jak nasi twierdzili, bardziej prawdopodobne jest, że Wraith nie mogąc się pożywić, dokonaliby masowej eksterminacji tej ludności, a już na pewno w momencie, gdy ten lek okazał się dla Wraith zabójczy.

A pomijając historię przedstawioną w odcinku, to podobały mi się rozmówki Johna ze "Steve'm" oraz jego tekst, że jakby Wraith wzięli udział w Konwencji Genewskiej to prawdopodobnie by wszystkich zeżarli :D Nie da się ukryć że trafił w sedno ;)

Daję 9/10.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych