Skocz do zawartości

Zdjęcie

Film - Razor

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (162 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (35 głosów [27.13%])

Procent z głosów: 27.13%

2. 9,5 (21 głosów [16.28%])

Procent z głosów: 16.28%

3. 9 (29 głosów [22.48%])

Procent z głosów: 22.48%

4. 8,5 (14 głosów [10.85%])

Procent z głosów: 10.85%

5. 8 (11 głosów [8.53%])

Procent z głosów: 8.53%

6. 7,5 (6 głosów [4.65%])

Procent z głosów: 4.65%

7. 7 (7 głosów [5.43%])

Procent z głosów: 5.43%

8. 6,5 (2 głosów [1.55%])

Procent z głosów: 1.55%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [0.78%])

Procent z głosów: 0.78%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.78%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (1 głosów [0.78%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.78%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.11.2007 - |14:39|

Z tym krótszym Razorem to jest tak jak było z Władcą Pierścieni.
W kinach leciała na początku wersja pocięta a potem na dvd wyszła dłuższa cała trylogia.
I też niektórym to w ogóle nie przeszkadzało a wręcz czasami nie zauważali "braków" i nie mieli pojęcia o istnieniu wersji pełnej. ;)

Tu jest podobnie - spokojnie można obejrzeć taka wersję - człowiek i tak po kilku miesiącach posuchy jest pod wrażeniem,że ogląda coś z BSG.
I do tego dużo się dzieje ,że nie ma co robić "scen" ;) przynajmniej teraz kiedy nie znamy te brakujące 0.5 godziny.
Nawet czasami za pierwszym razem nie zauważamy czego brakuje albo co/gdzie można dodać".

Sam liczę jak pisałem wcześniej na jakieś mroczniejsze/brutalniejsze wątki zresztą taka jest cała historia BSP.
Obawiam się tylko byle te 0.5 nie było typowymi wypełniaczami bez których w większości spokojnie można by się obejść.

W każdym razie każdemu według potrzeb i dołączam się do postu Obiego na Wasz temat. :D
A sam jak tylko wtedy go zdobyłem to obejrzałem praktycznie 2 razy pod rząd. :P

Użytkownik biku1 edytował ten post 18.11.2007 - |14:40|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#42 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 18.11.2007 - |14:42|

Ja podobnie jak MidMad zaczekam, nawet jeszcze odrobinę dłużej bo 26.12 ma wyjść na DVD w R2, zatem tak koło stycznia będzie oglądanie. A porównując to co jest z kompa z tym co z DVD to stwierdziłam, że warto zaczekać. :)
  • 0

#43 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.11.2007 - |20:51|

Ja podobnie jak MidMad zaczekam, nawet jeszcze odrobinę dłużej bo 26.12 ma wyjść na DVD w R2, zatem tak koło stycznia będzie oglądanie.

Czekam dokładnie na to samo - [już zamówione] tym bardziej ,że zapowiadane są ciekawe dodatki nie wspominając o pełnej wersji filmu.
Oj będzie co oglądać.
Tylko trochę głupia ta data w R2 akurat około świąteczna czyli płytka będzie raczej tak jak piszesz zaraz po sylwestrze. :huh:

Widzę,że niedawno dodali dopisek:
".... Note: orders placed now for this item will not be dispatched in time for Christmas. ...." :huh:

Użytkownik biku1 edytował ten post 22.11.2007 - |16:03|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#44 rbarteczko

rbarteczko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • Miastowojewódctwo śląskie

Napisano 24.11.2007 - |14:12|

A ja z kolei zazdroszcze Tobie i wszystkim, ktorzy juz Razora widzieli. Jedyne, co mnie powstrzymuje przed obejrzeniem, to fakt, ze wole obejrzec pelna wersje, nie martwiac sie co tez bedzie w brakujacych scenach. Poza tym - znajac siebie - gdy juz razora obejrze, 3x bardziej niz w tej chwili bede sie denerwowac, ze musze czekac jeszcze do kwietnia... WRRRR.

MidMad, nie martw się - nie jesteś sama ;) . A teraz tak na poważnie to jestem w lepszej sytuacji bo BSG oglądam dopiero od sierpnia 2007 (1 sezon), wrzesień 2 sezon, a teraz od połowy września do dziś ciągne po dwa odcinki tygodniowo 3 sezonu aby nie wypaść z transu ;) jeszcze mi 4 odcinki zostały, więc prawie idealnie doczekam się pełnej wersji Razora :D :D, może nawet dostanę/znajdę DVDrip
  • 0
Myślę, wiec jestem ( i zniknął )

#45 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 26.11.2007 - |14:56|

Juz po telewizyjnej premierze. Znakomity epizod. Dobrze wpisany w serialowa rzeczywistosc i historie, a pokazuje i wyjasnia kilka epizodow w historii kolonii.

Smacznym momentem bylo gdy Six (Gina) mowi o swoim intymnym zwiazku z pania Admiral. Gajusz nie jest jedyna jej ofiara. (nie jej lsamej ecz tego samego modelu)

Jedna zdecydowanie idiotyczna scena. Trzech centurionow lacacych statkiem i rozmawiajacych z soba. Cywilizacja ktora byla w stanie opanowac technologie FTL nie potrafila stworzyc przyzwoitego syntezatora mowy? Zreszta mysle, ze to zart tworcow bo to scenka skopiowana zywcem z orginalnego BSG. Tak czy owak, mam nadzieje, ze czegos takiego juz nie zobaczymy.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 26.11.2007 - |15:00|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#46 quosek

quosek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 26.11.2007 - |15:57|

Jonasz - wyszla ta "rozszerzona" w stosunku do tej 88 minutowej ?
czy ktos gdzies widzial na torrentach ta dluzsza wersje ? bo chetnie bym obejrzal, ale albo jestem slepy, albo nikt nie wrzucal ....
  • 0

#47 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.11.2007 - |16:03|

Jonasz - wyszla ta "rozszerzona" w stosunku do tej 88 minutowej ?
czy ktos gdzies widzial na torrentach ta dluzsza wersje ? bo chetnie bym obejrzal, ale albo jestem slepy, albo nikt nie wrzucal ....

Jonasz to akurat oglądał tam normalnie w tv. :P
Nie jeszcze nie wyszła na chwilę obecną wersja rozszerzona.

Trzech centurionow lacacych statkiem i rozmawiajacych z soba. ........ Zreszta mysle, ze to zart tworcow

Ja to tak samo odbieram ,że to było takie puszczenie oka do widzów i ukłon w stronę pierwotnej serii.

Użytkownik biku1 edytował ten post 26.11.2007 - |16:06|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#48 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.11.2007 - |20:44|

Dobra - obejrzałem . Co prawda jakiś czas już temu, ale film sporo daje do myślenia .

Ciekawie pokazana postać Kendry Shaw - w sumie to taka młodsza wersja admirał Cain.

Nie potrafię się zgodzić , że jakoby Kendra miała być młodszą wersja Cain . Potrafiła być bezwzględna , ale potem dręczyło to ją . Wynika to chociażby juz z pierwszych zdań powiedzianych w filmie .
Niczego nie możesz powtórzyć.
Nie dostaniesz drugiej szansy,gdy zawalisz wszystko za pierwszym razem.
Przynajmniej nie w tym życiu.
Jak i z jej zachowania - czyli narkotyki , podważanie autorytetu innych dowódców - Fisk , Garner .

Na samym początku jest całkiem inna , żartuje sobie ze swoim XO nie jest taka niedostępna itp
Dopiero potem jak się okazuje ,że Gina wykorzystała jej uczucie do niej staje się bardziej bezwzględna.
A całkowicie przechodzi na "ciemna stronę" strzelając do XO i wydajać rozkaz zabicia rodzin cywili.

Nie najpierw zabija Benzela , a dopiero potem wychodzi na jaw sprawa z Giną .
W sumie nie potrafię zrozumieć czemu ona go zabiła . Dla mnie XO to w sumie odpowiednik pierwszego oficera na pokładzie okrętu - czyli osoba , która ma prawo a nawet obowiązek posiadania własnego zdania i przestawiania go kapitanowi . W momencie kiedy , odmówił wykonania rozkazu , podał powody dla których odmawia . I jeżeli Cain nie potrafiła tego zrozumieć , to powinna go co najwyżej odesłać pod strażą do kabiny - a nie zabijać z zimną krwią na oczach obsady mostka . Przecież coś takiego ma koszmarny wpływ na morale .

Z mielizn : star trekowskie chwyty XO i CAG zastępują marines w SAR

Z jednej strony - niedopatrzenie - bo nie wysyła sie na niebezpiecznie misje 2 i 3 osoby z łańcucha dowodzenia . Z drugiej , dosyć sensowne - Kara - najlepszy pilot , Kendra - na tyle ważna żeby powierzyć jej istotne tajemnice . Przecież nie podasz informacji opatrzonych klauzula Top Secret byle sierżantowi .

Tak więc w godzinie próby, Kendra Show zachowując się jak brzytwa, a nie jak człowiek, udowodniła swoim wyborem, że ludzkość nie zasługuje na przetrwanie.

Zależy jak na to sie patrzy . Jak dla mnie , to zdała test - przecież nie poświeciła rannej . To może świadczyć o tym ze tym razem dokonała właściwego wyboru .

Konkretnie w tym przypadku mamy motyw naturalistyczny- czyli wszelkie "nieludzkie" zachowania- cywile

Myślę ze to po prostu pokazuje nam co może sie stać z wojskiem , które zapomina po co istnieje . Błędem Cain było przewartościowanie celów - kiedy stwierdziła że prowadzenie wojenki jest ważniejsze od ochrony cywili . I nie tylko Cain mogła popełnić taki błąd - co wynika ze stwierdzenia Adamy.
Wiem, że nie stawiłem czoła sytuacji|w jakiej ona była.
Miałem pod nosem prezydenta.
Walczącą o przetrwanie floty cywilnej.
Mam pułkownika Tigh,|który mnie pilnuje.
Dba o równowagę między moralnością, a taktyką.

Wyjechali z tą Starbuck na końcu ni z gruchy ni z pietruchy... O ile dobrze pamiętam to miała uratować ludzkość, a teraz odwrotnie ech...

Wszystko zależy od punktu widzenia i od intencji patrzącego . Na nowe Caprice cykloną tez wydawało sie ze "ratują" społeczeństwo - poprzez egzekucje niepokornych .

No i to chyba koniec . Jak na coś wpadnę to dopisze . No i daje 9,5 .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#49 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.11.2007 - |21:01|

Myślę ze to po prostu pokazuje nam co może sie stać z wojskiem , które zapomina po co istnieje . Błędem Cain było przewartościowanie celów -

Czy ja wiem czy przewartościowanie, raczej zła ocena sytuacji.
Normalnie na wojnie poświęca się jednostki (tu flota cywilna) dla ratowania ogółu.
Jednak tu te kilka okrętów wojennych i ta cała flota cywilna, to było wszystko co zostało.
Przecież Adama zrobił to samo, tylko że on się wycofał!! Zostawił flotę cywilną na pastwę losu, jako mały istotną stratę z punktu widzenia 12 kolonii.

Użytkownik Toudi edytował ten post 26.11.2007 - |21:01|

#50 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.11.2007 - |22:15|

Czy zła ocena - wątpie . Wiedziała dokładnie jakie są zniszczenia i że poza jej okrętem nic nie zostało ( do momentu spotkania cywilnych statków ) . Jaki jest cel toczenia walki, skoro niema o co walczyć .

Zostawił flotę cywilną na pastwę losu, jako mały istotną stratę z punktu widzenia 12 kolonii.

Ale w tym momencie już nie było 12 koloni i można śmiało powiedzieć ze to właśnie ta flota była 12 koloniami .
Pozostawienie ich na pastwe losu , było bardziej okrutne niż chociażby zniszczenie tych statków . Bo nie wiadomo co by ich czekało u cyklonów .

Użytkownik Obi edytował ten post 26.11.2007 - |22:16|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#51 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.11.2007 - |22:35|

Obi jak dobrze pamiętam, Adama chyba do końca Miniserii twierdził że trzeba walczyć o swoje (na pewno gdy ładowali amunicję na Ragnar tak uważał)
Więc w moim odczuciu Cain i Adama postąpili tak samo. Oboje najpierw postanowili ratować swoje Battlestary a dopiero potem "pojedynczych" cywili.
Nie pamiętam jak czasowo prezentuje się decyzja Cain i czy na pewno wiedziała już że 12 Kolonii zostało straconych, czy tylko że przegrali pierwszy atak Cylonów.
Jeśli posiadała informację, że 12 Kolonii zostało na zawsze straconych a mimo to dopuściła się tego aktu, to zbrodnia. Jeśli jednak nie posiadała takich informacji, a jedyny że systemy obronne 12 Kolonii zostały zniszczone, a miliardy cywili są pod okupacją. To jej decyzja o poświęceniu floty cywilnej była decyzją strategiczną.

#52 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 26.11.2007 - |23:20|

Nie najpierw zabija Benzela , a dopiero potem wychodzi na jaw sprawa z Giną.
W sumie nie potrafię zrozumieć czemu ona go zabiła . Dla mnie XO to w sumie odpowiednik pierwszego oficera na pokładzie okrętu - czyli osoba , która ma prawo a nawet obowiązek posiadania własnego zdania i przestawiania go kapitanowi . W momencie kiedy , odmówił wykonania rozkazu , podał powody dla których odmawia . I jeżeli Cain nie potrafiła tego zrozumieć , to powinna go co najwyżej odesłać pod strażą do kabiny - a nie zabijać z zimną krwią na oczach obsady mostka . Przecież coś takiego ma koszmarny wpływ na morale .

Jednym z powodów dla których powstał "Razor" było to, że widzowie bardzo polubili postać admirał Cain i chcieli rozwinięcia tego wątku. Ale ja osobiście wątpię, czy RDM chciał, aby widzowie polubili Helenę. I dlatego nakręcił "Razora", żeby "odczarować" tą postać, żeby widzowie zobaczyli jakim była potworem i przestali ją lubić.

Scena, w której Cain zabija Belzena: Belzen słusznie jej wytyka, że postępuje wbrew własnym ustaleniom. Widzimy, że Cain nie potrafi się przyznać do błędu, że będzie tkwić w bezmyślnym uporze, łamiąc elementarne zasady wojny partyzanckiej (nieudany atak z zaskoczenia), że bez namysłu zabija podwładnego i przyjaciela, żeby nie dopuścić do konieczności przyznania się do błędu i nadszarpnięcia własnego autorytetu. Podsumowanie: Cain jest złym oficerem i złym taktykiem, rozkaz jest ważniejszy, ludzie niech giną. Gdyby dowodził Belzen, który był lepszym taktykiem i miał lepszy osąd sytuacji, nie doszłoby do takiej hekatomby pośród załogi Pegasusa.

Scena w której Cain wydaje rozkaz egzekucji rodzin: Cain ponagla Fiska, ponieważ są opóźnienia w stosunku do harmonogramu. Pegasus nie był atakowany, dokąd się Helenie tak spieszyło? Nie było powodów do pośpiechu, ale rozkaz egzekucji padł. Ponownie rozkaz i harmonogram byly ważniejsze od ludzkiego życia.

Zależy jak na to sie patrzy . Jak dla mnie , to zdała test - przecież nie poświeciła rannej . To może świadczyć o tym ze tym razem dokonała właściwego wyboru .

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym "nie poświęciła rannej" ... O kim mówisz? Jeśli mówisz o Kendrze to dokonała złego wyboru, mogła jako człowiek poświęcić Starbuck i prawdopodobnie siebie, żeby uratować ludzkość, albo jako brzytwa wykonać rozkaz i pozostawić ludzkość sam na sam z przeznaczeniem Kary Thrace.
  • 0

#53 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 27.11.2007 - |00:01|

{36810}{36905}O zniszczeniu sprowadzonym na nasz świat przez Cylonów.
{36965}{37067}Chciałabym wam powiedzieć, że są przesadzone, ale w rzeczywistości
{37116}{37224}nie opisują nawet w przybliżeniu zesłanego na nas horroru.
{37257}{37313}Prawdą jest,
{37357}{37410}że nasze kolonie zostały zniszczone.
{37441}{37492}Nasze miasta zostały zbombardowane.
{37525}{37572}I przestała istnieć też nasza flota.
{83992}{84022}To jest wojna.
{84040}{84090}Potrzeby wojska są ważniejsze.
{84133}{84161}Nie.
{84183}{84224}Nie rozumiem.
{84243}{84278}Wezmą co chcą.
{84294}{84342}I zostawią nas bezbronnych.
{84396}{84426}Nie możecie.
{84449}{84470}Nie.
Z tego co wiem , wydarzenia w retrospekcjach są pokazane chronologicznie , czyli jak widać z czasów dialogów - już wiedzieli o tym ze nie zostało nic z koloni . Wiec , jak dla mnie to było oczywiste że to zbrodnia .

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym "nie poświęciła rannej"

Ale rozkaz był że to Kara ma zostać , a Kendra ma wrócić na Pegasusa .
Czerwony 2, tu dowódca Pegasusa.
Zabierz XO i ludzi i przejdźcie do miejsca ewakuacji.
Ochraniaj ich odwrót i ręcznie uzbrój głowicę.

mogła jako człowiek poświęcić Starbuck i prawdopodobnie siebie, żeby uratować ludzkość, albo jako brzytwa wykonać rozkaz i pozostawić ludzkość sam na sam z przeznaczeniem Kary Thrace.

Ale my nie znamy przeznaczenia Kary . To co dla pozostałych mieszkańców 12 koloni może być uratowaniem ludzkości , dla hybrydy może być jej zagładą . Chociażby dlatego ze nie wiemy , o kim on mówi - Ludzkość - on i jemu podobni , inne hybrydy , pozostałe ludzkie modele czy też ludzie zgromadzenie wokół Roslin i Adamy . Dopuki nie skończy się BSG .
Wszystko to już się działo...... i stanie się ponownie.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#54 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 27.11.2007 - |11:57|

Ale my nie znamy przeznaczenia Kary . To co dla pozostałych mieszkańców 12 koloni może być uratowaniem ludzkości , dla hybrydy może być jej zagładą . Chociażby dlatego ze nie wiemy , o kim on mówi - Ludzkość - on i jemu podobni , inne hybrydy , pozostałe ludzkie modele czy też ludzie zgromadzenie wokół Roslin i Adamy . Dopuki nie skończy się BSG .

Wszystko to już się działo...... i stanie się ponownie.

O rany. Doskonale znamy przeznaczenie Kary. Wszystko zostało jasno i wyraźnie powiedziane otwartym tekstem i wg mnie nie ma tu miejsca na żadne interpretacje: "Kara Thrace poprowadzi ludzką rasę do jej końca (zagłady)." Nie mogło mu chodzić o Cylonów, bo Starbuck raczej Cylonów nigdzie nie poprowadzi, za to najwyraźniej poprowadzi Flotę na Ziemię, gdzie wszyscy zginą - jako konsekwencja wyboru Kendry. Taki był sens tego filmu - zapowiedź zagłady w finale sagi.
  • 0

#55 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 27.11.2007 - |12:16|

O rany. Doskonale znamy przeznaczenie Kary. Wszystko zostało jasno i wyraźnie powiedziane otwartym tekstem i wg mnie nie ma tu miejsca na żadne interpretacje: "Kara Thrace poprowadzi ludzką rasę do jej końca (zagłady)." Nie mogło mu chodzić o Cylonów, bo Starbuck raczej Cylonów nigdzie nie poprowadzi, za to najwyraźniej poprowadzi Flotę na Ziemię, gdzie wszyscy zginą - jako konsekwencja wyboru Kendry. Taki był sens tego filmu - zapowiedź zagłady w finale sagi.

Totalna nadinterpretacja, podobnie jak z bóstwami... do nie dawna wszyscy tu pisali, że bóg Cylonów to początek koła.. a patrzcie, bogiem okazałą się pierwsza hybryda....

#56 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 27.11.2007 - |13:11|

O rany. Doskonale znamy przeznaczenie Kary. Wszystko zostało jasno i wyraźnie powiedziane otwartym tekstem i wg mnie nie ma tu miejsca na żadne interpretacje: "Kara Thrace poprowadzi ludzką rasę do jej końca (zagłady)."

A od kiedy to cykloni tak troszczą sie o ludzkość ?? Od kiedy to wierzymy czemuś co nie miało odwagi pozostać po zakończeniu wojny i np. powstrzymać "braci" przed genocydem . Tak nagle zaczął się sie interesować ludzką rasą .

Nie mogło mu chodzić o Cylonów, bo Starbuck raczej Cylonów nigdzie nie poprowadzi

Tak ?? A kto zapierdziela za flota jak głupi ?? Inni ludzie czy Cykloni . Prowadząc ludzi na ziemie , doprowadzi tez tam Cyklonów .

Taki był sens tego filmu

A mi sie zdawało ze sens filmy , to raczej pokazanie co działo sie z Pegasusem i próba wyjaśnienia i wytłumaczenia dlaczego doszło do niektórych zdążeń . Ale ze my lubimy sie doszukiwać 2 , 3 i dalszych znaczeń .

Totalna nadinterpretacja, podobnie jak z bóstwami...

Tez.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#57 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 27.11.2007 - |19:50|

A od kiedy to cykloni tak troszczą sie o ludzkość ?? Od kiedy to wierzymy czemuś co nie miało odwagi pozostać po zakończeniu wojny i np. powstrzymać "braci" przed genocydem . Tak nagle zaczął się sie interesować ludzką rasą .

Może też był ciekaw, czy ludzie zasługują na przetrwanie ?

Tak ?? A kto zapierdziela za flota jak głupi ?? Inni ludzie czy Cykloni . Prowadząc ludzi na ziemie , doprowadzi tez tam Cyklonów .

Szczerze wątpię, czy za Flotą lecą WSZYSCY Cyloni... Flotę ściga kilka baseshipów, bo na jednego battlestara więcej nie trzeba. Pamiętaj, że Cyloni atakując Kolonie z zaskoczenia, zaatakowali równocześnie 12 planet i flotę liczącą 120 battlestarów. Całkowita liczba baseshipów musiała być podobna, aby Cyloni mieli szanse przetrwać ewentualny atak Kolonii.

A mi sie zdawało ze sens filmy , to raczej pokazanie co działo sie z Pegasusem i próba wyjaśnienia i wytłumaczenia dlaczego doszło do niektórych zdążeń . Ale ze my lubimy sie doszukiwać 2 , 3 i dalszych znaczeń .
Tez.

Ten film nie wniósł nic nowego do historii Pegasusa. Prawie wszystko było już znane z pijackich opowieści pułkownika Fiska. Po co robić film o znanych wydarzeniach przed półtora sezonu, jeśli na dodatek budżet serialu trzeszczy w szwach? Jedyny nowy element, jaki ten film wnosi do fabuły serialu to przeznaczenie Kendry Show i Kary Thrace i wg mnie po to ten film powstał.
  • 0

#58 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 27.11.2007 - |19:57|

Od wtedy gdy jedna z Szostek wraz z jedna Shannon przekonaly pozostalych, ze warto roztoczyc nad pozostalosciami ludzi opieka. Konsekwencja tego byla okupacja Nowej Capriki a nie jej zniszczenie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#59 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.11.2007 - |22:07|

Właściwie to film wniósł kolejne zamieszanie. Po trzech sezonach, o Samych "zwykłych" Cylonach wiemy tyle, że oni nic nie wiedzą o sobie. Zasadniczo jaki jest ten wielki plan. Sprawiają wrażenie stado ślepców, którzy nie mogąc znaleźć celu postanowili zacząć działać, bo działanie jest lepsze niż jego brak. Tym skutkiem 12 koloni zaczęło świecić .

Pierwsze eksperymenty zaczęły się podczas pierwszej wojny/ tajemnicze kulty/ wiara/ piątka. Całe mnóstwo niedokończonych zdań i jeden wniosek Cyloni tak naprawdę nie wiedzą co robią i po co.

Po obejrzeniu filmu umacnia sie we mnie przekonanie, że Cyloni od początku byli wykorzystywani przez kogoś/ manipulowani. Problem, czy ten proces trwa czy też po pewnym okresie zaczął żyć własnym życiem?

Za kurtyna mamy jakiś mistyczny plan obejmujący ludzi i Cylonów. Oby rozwiązanie było naprawdę zwalające z nóg lub niech nie będzie żadnego planu, tylko szaleństwo.
  • 0

#60 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 27.11.2007 - |22:18|

Przychodzi mi coś jeszcze do głowy. Męska hybryda wiedziała bardzo wiele, czy była Bogiem Cylonów? A może po prostu Bogiem? Z kolei żeńskie hybrydy mówią jak obłąkane i tylko model Leobena wierzy, że każde ich słowo ma sens. Czy żeńskie hybrydy są obłąkane celowo, bo wiedzą tyle samo, co męski odpowiednik? Czy je takie stworzono celowo, aby nie wyjawiły Cylonom ich przeznaczenia oraz przyszłości i tym samym można było Cylonów wykorzystać w Wielkim Planie?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych