Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wraiths

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
264 odpowiedzi w tym temacie

#41 Luxor

Luxor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 21.07.2004 - |19:20|

Czy upiory to rasa podróżniików?
Jak malo prawdopodobne jest to ze jednym statkiem rozprawili sie z cala cywilizacja pradawnych.

Ich statek nie jest sprawny, ale dysponując wiedzą technologiczna równą wiedzy pradawnych, znając mechanizm działania wrót mogli go naprawic. Dlaczego tego nie zrobili ?

Gdzie jest , albo kiedy się pojawi ich rodzinka, ktora ewoluowala pare milionów lat ?
  • 0

#42 Gikey

Gikey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 21.07.2004 - |19:22|

...  Z odcinka "Frozen" wiemy, że była to całkiem materialna plaga, jakis patogen działający jak wirus, w dodatku zdolny szybko przenieść się na całkiem obcy gatunek. Chorobą Ayany natychmiast się zaraziła cała ekipa z bazy na Antarktydzie. ...

No właśnie, ale przecież wszystkich uzdrowiła, nie starczyło jej sił na uleczenie siebie. Oznacza to, że Pradawni byli w stanie pokonać wirusa. Może to raczej Upiory dały im się bardziej we znaki i stąd decyzja o ascedencji.
Jeśli więc byli w stanie pokonać wirusa to czemu porzucili tysiące/miliony lat egzystencji, rozwoju, kultury i zdecydowali się na ascedencję. A jeśli już to mając "nowe moce" mogli się odgryżć Upiorom ale zupełnie odcięli się od wszystkiego. W sumie ascedencja to chyba żadna rewelacja. Daniel nie był taki wniebowzięty z tego powodu.
  • 0

#43 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 21.07.2004 - |19:44|

No właśnie, ale przecież wszystkich uzdrowiła, nie starczyło jej sił na uleczenie siebie. Oznacza to, że Pradawni byli w stanie pokonać wirusa.

Nieprawda, to nic takiego nie oznacza. Nie bierzesz pod uwagę rozbierzności w budowie ciał Pradawnych i Ludzi, a także natury samego wirusa (jeśli rzeczywiście był to wirus).
  • 0

#44 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.07.2004 - |19:44|

Upiory nie są podróżnikami. To raczej pasożyty. A Pradawnych pokonali przez zaskoczenie i przewagę liczebną. No i technologią zdolną do przeciwstawienia się technologii Pradawnych.
Gdyby Ayana mogła zwalczyć tego wirusa u siebie, to pewnie zrobiła by to w pierwszej kolejności. To może być kolejny dowód na to, że plaga to broń biologiczna. Była po prostu dostosowana do fizjologii Pradawnych.
Co do tego czemu Pradawni nie opuścili stanu „żarówki” jak minęło zagrożenie, to jest to pewnie tak jak by ludzkość miała z powrotem wrócić na drzewa. :D Kto by chciał. Tylko te banany i banany. :P
Tak się zastanawiam, jak mogła by brzmieć prawdziwa nazwa Pradawnych. Ich językiem była łacina. Terra po łacinie to ziemia. Więc może Erra?
p.s. Dzięki Seth.
  • 0

#45 Widar

Widar

Kapral

• Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 21.07.2004 - |19:53|

Ten znowu swoje.. Widar, nigdy nie przyszło ci do głowy, że nasz wygląd zbliżony do wyglądu Pradawnych jest wynikiem ICH działań w toku naszej ewolucji? <_< To aż taka fantastyczna myśl? Jak dla mnie najbardziej prawdopodobna...

Przecie mi o to chodzi, tylko ze ja uważam ze pradawni stworzyli ludzi od zera,, a nie mieszali swoje geny z genami gatunku który powstał na Ziemi -_-
  • 0

#46 Luxor

Luxor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 21.07.2004 - |19:55|

A Pradawnych pokonali przez zaskoczenie i przewagę liczebną.

przez zaskoczenie przy pomocy jednego okretu ?

przewaga liczebna ? kurcze jakos nie kumam tego,bo pradawni jako rasa nie mogla się składać tylko z mieszkańców Atlantydy.
Cała wojna pomiędzy rasami nie odbywała się chyba pomiędzy JEDNYM statkiem i JEDNYM miastem?
  • 0

#47 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.07.2004 - |20:07|

Luxor. Skąd Ci przyszło do głowy, że ten jeden statek to cała potęga Wraith? Przecież było powiedziane, że ta grupa na którą natknęła się SGA to jakaś straż dla innych. Czy coś takiego, już nie pamiętam. Wraith zniszczyli Pradawnym tysiące, nie tysiąc koloni. Na pewno jednym statkiem nie dali by rady. A po za tym chyba nie atakowali tych koloni wszystkie w jednym czasie, tylko po kolei. W tedy mając ogólnie mniejszą liczebność, na skutek rozproszenia Pradawnych i tak w poszczególnych bitwach, przy zaangażowaniu wszystkich sił mogli mieć przewagę liczebną. Ale myślę, że to w ogóle populacja Wraith była większa.

„Nasz gatunek pojawił się najpierw w Afryce przed około 30 tys. lat”. Ciekawe kiedy odeszli/wyginęli ostatni Pradawni. Jeśli krócej niż 30 tyś. lat temu, to możliwość wymieszania się naszych genów jest całkiem możliwa. W końcu wyglądaliśmy tak jak oni. Pradawni jednak wymieniali się wiedzą. Chyba były by z takiego kontaktu jakieś konkretne korzyści dla Homo Sapiens. A tu nic. Ok. 10 tyś. lat temu zaczęło się rozwijać prymitywne rolnictwo. Może teoria o eksperymentach genetycznych jest bardziej przwdziwa?

Użytkownik M.M edytował ten post 21.07.2004 - |20:17|

• 0

#48 Widar

Widar

Kapral

• Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 21.07.2004 - |20:17|

A jeśli już to mając "nowe moce" mogli się odgryżć Upiorom ale zupełnie odcięli się od wszystkiego

Żeby poddać się ascendenci niemożesz czuć nienawiści, złości, żadzy zemsty musisz być czysty. Po drugie ascendencji nie mogą ingerować w życie innych ras co było już nie raz mówione

przewaga liczebna ? kurcze jakos nie kumam tego,bo pradawni jako rasa nie mogla się składać tylko z mieszkańców Atlantydy.
Cała wojna pomiędzy rasami nie odbywała się chyba pomiędzy JEDNYM statkiem i JEDNYM miastem?

Jak napisałem w innm topicu według mnie do Pegaza przybyła tylko grupka pradawnych którzy uciekali przed plaga i z tad przewaga liczebna Wraits, pozatym hologram mowi ze Pradawni niebyli przygotowani na wojne.
  • 0

#49 Luxor

Luxor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 21.07.2004 - |20:18|

Na forum jestem od 2 dni. Dopiero wczytuje sie w tematy.
Teorie, które mi przychodza do glowy biora sie z tego ze nie wszystko wiem o SG. dopiero sie wdrazam :)
  • 0

#50 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 21.07.2004 - |21:41|

Koledzy i koleżanki nie Upiory tylko Wraith. Posługujemy się nazwą Wraith ^_^
Dla czego? Bo lepiej brzmi i oddaje klimat nazwa Wraith ;)
  • 0

#51 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 22.07.2004 - |08:45|

Fakt, że Platon pisał o Atlantydzie (mam na myśli historię Ziemi wg serialu Stargate SG-1) świadczyłby o tym, że Pradawni żyli jeszcze w czasach antyku rasy ludzkiej,

nikt tu nie przytoczyl teorii, ze dzisiejsi ludzie to sa zdegradowani pradawni. to wyjasnia dlaczego tylko niektorzy ludzie maja ten gen pradawnych - po prostu u niektorych ten gen juz zanikl, a u niektorych zostal.
poza tym - zeby mowic o atlantydzie wcale nie trzeba byc pradawnym, ten MIT mogl przetrwac tysiace (miliony??) lat i ci ludzie/pradawni w czasach arystotelesa powtarzali juz to jako legende. albo mogli nadac jakiejs zwyklej wyspie nazwe atlandyta tez ze wzgledu na legende.

co do wojny pradawny - wraith: pradawni po prostu nie byli przygotowani i wiele z nich zginelo przez atak z zaskoczenia. zanim zdazyli sie przysposobic do obrony wiekszosc z nich zostala pokonana.

jeszcze jedna kwestia, nie wiem czy ktos pamieta ale byl taki odcinek, 4x06 :D tam pradawni zapetlili sie w czasie by pokonac "disaster" czy jak to tam zwal. czy to mogli byc wraith? na oko nie.
a moze prawda jest taka ze pradawni mieli 2 problemy, jeden wewnetrzny (ten disaster) a drugi zewnetrzny (wraith).

kilka wnioskow z odcinkow - wraith juz sie raczej nie rozwijaja, albo rozwijaja bardzo wolno. po kilku milionach lat (?) albo nawet tych 10000 nie znalezli sposobu na pokonanie pradawnych (choci mi o ten stateczek z niewidzialnoscia). ja postrzegam wraith jako rase starsza od pradawnych, ktora dawno temu osiagnela szczyt swoich mozliwosci i dalej nie jest w stanie sie rozwijac. tak wiec tylko egzystuja. co nie zmienia faktu ze sa bardzo rozwinieci.
poza tym przypominaja mi ludzi z najnowszej wersji "time machine" - mniejszy nacisk polozony na technike a wiekszy na zdolnosci jednostki.

poza tym - czy oni nie znaja przypadkiem teraz adresu do atlantis? przeciez przyleca i to szybko. a przynajmniej powinni

zawiodlem sie w 2 miejscach:
wraith - prastara rasa i oczywiscie humanoidalni.. tyle roznych form do wyboru a musieli ludzikow zrobic. juz wolalbym chyba rodzaj tych zwidow/halucynacji. no ale to na potrzeby serialu
pradawni - mowia po angielsku? hehe no albo pod koniec egzystencji zmienili jezyk albo to tylko na potrzeby serialu - jak zwykle.

ale mimo to odcinek jest spoko - jesli poziom zostanie utrzymany to bedzie dobrze. moze nawet replikatorki spotkamy :D
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#52 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.07.2004 - |14:10|

Koledzy i koleżanki nie Upiory tylko Wraith. Posługujemy się nazwą Wraith ^_^
Dla czego? Bo lepiej brzmi i oddaje klimat nazwa Wraith  ;)

A dla mnie słowo Wraith nie ma żadnego klimatu. Gdyby nie nasza pogawędka, to nawet nie wiedział bym co ono oznacza. A słowo Upiór jest dość jasne. :D Kiedy myślę o Wraith jak o upiorach, to stymuluje to u mnie jakieś odczucia tajemniczości i grozy względem tych istot.

poza tym - czy oni nie znaja przypadkiem teraz adresu do atlantis? przeciez przyleca i to szybko. a przynajmniej powinni.

Może nie znają. A jeśli znają, to za czasów Pradawnych nie mogli pokonać Atlantis. Raczej nic się nie zmieniło do tej pory. Jedynie brak zasilania przysłony mógłby spowodować, że znajomość adresu na coś by się im przydała. Nie wydaje mi się jednak, by Wraith trafili na odpowiedni moment. :D Raczej będą się rozbijać o pole Wrót, aż stwierdzą że to nie ma sensu. A potem to już nawet nie trzeba będzie włączać przysłony, bo Wraith raczej nie będą ryzykować przejścia. Ale ekipa z Atlantis pewnie tego nie zaryzykuje.
Technologia Wraith chyba rzeczywiście się nie rozwinęła od czasów Pradawnych. Może było to spowodowane tym ich letargiem. Budzili się tylko na krótko by zaspokoić głód i znowu do spania. To może być spowodowane brakiem „pożywienia”, więc oszczędzają siły i „zapasy”.
  • 0

#53 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 22.07.2004 - |14:32|

Pragnę też zauważyć, że wrota Wraiths orbitują wokół planety, a wrota Atlantis są umiejscowione w budynku. Poza tym, sam fakt że myśliwce Wraiths nie przerwały pościgu dowodzi, że nie wiedzą, iż Wrota prowadzą do Atlantis. Przecież przelecenie przez Wrota automatycznie zniszczyłoby ich myśliwce (rozbiłyby się na najbliższej ścianie).
  • 0

#54 Luxor

Luxor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 22.07.2004 - |15:04|

..sam fakt że myśliwce Wraiths nie przerwały pościgu dowodzi, że nie wiedzą, iż Wrota prowadzą do Atlantis. Przecież przelecenie przez Wrota automatycznie zniszczyłoby ich myśliwce (rozbiłyby się na najbliższej ścianie).

Niekoniecznie. To ze nie przetrwaly przejscia przez wrota nie dowodzi tego że nie wiedzieli ze prowadzily do atlantis.

poza tym widząc z jaką predkoscią wlatuje w nie statek pradawnych, mogli załladać że moga uczynic to samo.

ps
ciekawe ze Wraiths nie stosuja osłon na wrotach .Wystarczyło włączyć osłonę i ludzie by nie przedostali sie do domku. :)
  • 0

#55 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 22.07.2004 - |15:33|

Niekoniecznie. To ze nie przetrwaly przejscia przez wrota nie dowodzi tego że nie wiedzieli ze prowadzily do atlantis.

poza tym widząc z jaką predkoscią wlatuje w nie statek pradawnych, mogli załladać że moga uczynic to samo.

ps
ciekawe ze Wraiths nie stosuja osłon na wrotach .Wystarczyło włączyć osłonę i ludzie by nie przedostali sie do domku. :)

Luxor - jaki sens wlatywać przez Wrota, skoro zginiesz po drugiej stronie?
  • 0

#56 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 22.07.2004 - |16:32|

Przecież królowa Wraiths jak znalazła u Shepparda, urządzenie Pradawnych zapytała się skąt on to ma. Widocznie nie wiedzą gdzie jest Atlantyda, albo myślą że została zniszczona. Było to powiedziane w hologramie. Że oblężenie trwało długo, dlatego Atlantyda została zatopiona. Wraiths może myślą że Atlantyda została zniszczona.
  • 0

#57 Luxor

Luxor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 22.07.2004 - |18:19|

Luxor - jaki sens wlatywać przez Wrota, skoro zginiesz po drugiej stronie?

nie znamy sposobu działania Wraiths to raz, a dwa to dlaczego mieli by myśleć że zginą ?
  • 0

#58 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 22.07.2004 - |18:24|

nie znamy sposobu działania Wraiths to raz, a dwa to dlaczego mieli by myśleć że zginą ?

Ponieważ jeśli wiedzieliby, że Wrota prowadzą do Atlantis, to wiedzieliby również że wyskoczą w jakimś budynku, prawdopodobnie pod wodą. Nawet jeśli mają kompensatory ciągu (w co wątpię) to by wpadli dokładnie w statek Pradawnych, tym samym ginąc. Najlepsza opcja - znaleźliby się na terytorium wroga, gdzie zostaliby wzięci jako więźniowie. Bazując na tym co powiedziałem powyżej, uważam że Wraiths nie mogli wiedzieć, iż Wrota prowadzą do Atlantis.
  • 0

#59 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 22.07.2004 - |18:28|

... na pewno nie wiedzieli, ale mieli chyba duże szanse poznać adres... a to dobrze nie wróży... B)
  • 0

#60 Luxor

Luxor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 22.07.2004 - |18:29|

gdyby uznać że wiedzieli że wyjście z wrót jest w budynku, to broniąc swego powiem że mogli działać jak kamikadze.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych