Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chronologia filmów i seriali z serii Star Trek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#41 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 29.01.2008 - |16:47|

Po co wogóle oglądać "Cage"?? fragmenty odcinka widzimy w dwóodcinkowcu TOSa, a po za tym nicciekawego nie wnosi do serii. No chyba ,że jesteś zapaleńcem i oglądniesz wszystko z pod znaku Star Trek :D
  • 0

#42 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 29.01.2008 - |19:00|

THX za odpowiedzi

ok to zaczne ogladac os samego poczatku od Tosa najpierw musze sciagnac ale i tak narazie mam co ogladac koncze wlasnie sage Babylon 5 zaczynam 4 sezon x-files i koncze pierwszy sezon pretender
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#43 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 29.01.2008 - |19:07|

Po co wogóle oglądać "Cage"?? fragmenty odcinka widzimy w dwóodcinkowcu TOSa, a po za tym nicciekawego nie wnosi do serii. No chyba ,że jesteś zapaleńcem i oglądniesz wszystko z pod znaku Star Trek :D

Otoz moja glupota polegala na tym, ze widzac magiczna 1x00 przy tytule "Cage" od Cage'a zaczalem - nieswiadom co i jak. Okrutna prawda o moim bledzie wyszla na jaw przy ogladaniu Menagerie.
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#44 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 29.01.2008 - |20:59|

- TAS (o ile go dorwe, bo jakoś nigdzie go nie moge znaleźć)

http://www.amazon.co...A...6848&sr=8-1
  • 0
VeeDee

#45 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 02.02.2008 - |14:02|

czyli Cage liepiej na poczatku nie ogladac??

a co do TAS to na brytyjskim amazon jest za 18 funtow (a teraz funt mizernie stoi niestety ;( )
http://www.amazon.co...indhotelinth-21
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#46 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 02.02.2008 - |14:17|

czyli Cage liepiej na poczatku nie ogladac??

Najlepiej obejrzyj przed odcinkiem Menagerie. Będziesz wtedy lepiej wiedział o co chodzi.

Haes 8 i 9 film obejrzyj sobie jeszcze przed Voyagerem a po DS9.

Miłego oglądania.
  • 0

#47 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 02.02.2008 - |14:44|

Najlepiej obejrzyj przed odcinkiem Menagerie. Będziesz wtedy lepiej wiedział o co chodzi.

Haes 8 i 9 film obejrzyj sobie jeszcze przed Voyagerem a po DS9.

Miłego oglądania.

Nie zgodze się. Oglądałem bez Cage, i na końcu wszystko bylo jasne. Tak czy siak zależnie który oglądniesz na początku, to na drugim będziesz się ostro nudził. Wybór należy do Ciebie :D .
  • 0

#48 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 02.02.2008 - |19:46|

Dzięki za odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o Cage'a - chcę zwrócić uwagę na to, że zakończenia Cage'a i Menagerie różnią się od siebie

Spoiler

Ja sam po swoich doświadczeniach zalecałym zostawić Cage'a w spokoju i już do niego nie wracać - bo po obejrzeniu Menagerie jest tak, jakby sie juz Cage'a obejrzało.

Użytkownik Haes edytował ten post 02.02.2008 - |19:47|

• 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#49 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 04.02.2008 - |13:55|

na upartego można jeszcze zacząć od:
ST XI, który ma być prequelem wszystkiego,
następnie Enterprise, bo tez niby dzieje się w czasach przedkirkowych
ale Entek jest chyba najsłabszą z serii i można się zrazić a ST XI jeszcze nie ma :(

moim pierwszym ST, który zobaczyłam był kinowy ST III, a następnie ST IV. Potem przez lata szukałam możliwości obejrzenia czegokolwiek ST. Było kombinowanie jak koń pod górę i żebranie po ludziach. Dopiero na studiach poznałam takich z zasobnymi videotekami (wyobraźcie sobie wielkie walizy z kasetami video jak na 1 kasecie miściło się góra 6 odcinków!!!) TNG oglądałam po niemiecku a Voy z dubbingiem. Nawet juz w epoce DVD serial można było kupić jedynie bez napisów.
Dziś zazdroszczę wszystkim, którzy mają problem "od czego zacząć?"
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#50 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.02.2008 - |14:19|

ST XI, który ma być prequelem wszystkiego,
następnie Enterprise, bo tez niby dzieje się w czasach przedkirkowych

No jak już w takie teksty się wdajemy, to raczej, najpierw Entek (bo dzieje się przed federacją) a potem ST XI, bo opowiada historię młodego Kirka(?)

#51 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 12.02.2008 - |18:14|

No jak już w takie teksty się wdajemy, to raczej, najpierw Entek (bo dzieje się przed federacją) a potem ST XI, bo opowiada historię młodego Kirka(?)

Jak widać ST daje szereg możliwości. Ale logicznie (po Volkańsku) myśląc należałoby jednak oglądać zgodnie z chronologią powstawania produkcji, a to dlatego, iż twórcy ST traktowali czas bardzo niefrasobliwie i stąd niezły misz masz w czasoprzestrzeni ST (dlatego tak uwielbiam :angry: zabawy z czasem)
IMHO najlepszy kinowy ST, czyli VIII - "Pierwszy kontakt" opowiada jak sama nazwa wskazuje o pierwszym kontakcie Ziemian z obcymi - więc też na dobrą sprawę zasługuje na pierwszy kontakt z widzem :)
ST IV dzieje się w większości - jeszcze wcześniej - ewidentnie plastikowe lata 80-te XX wieku, a dokładniej - 1986.
miłego oglądania
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#52 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.02.2008 - |18:40|

IMHO najlepszy kinowy ST, czyli VIII - "Pierwszy kontakt"

I po co sobie psuć serial TNG i dowiedzieć się co się stało z NCC 1701-D w ST VII?
Filmy chyba lepiej oglądać chronologicznie według kręcenia, czyli od 1 do 10, przy czym VII w górę po TNG a wcześniejsze po ST TOS...

edit: nie zauważyłem, że do ironiczna odpowiedź, to mojej wcześniejszej ironii :)

Użytkownik Toudi edytował ten post 12.02.2008 - |18:42|

#53 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 17.03.2008 - |20:33|

Wlasnie w weekend skonczylem nagrywac enterprisa co skonczylo komletowanie sagi star treka i tak sobie uswiadomilem ze tego jest od ch... i troche i przeliczylem ze jakbym ogladal srednio 1 serie dziennie to by mi zajelo 30 dni (miesiac wolnego w robocie ;] ale po tak intensywnym ogladaniu nie wiem co by zemnie zostalo :D ) ogladanie wszystkiego a tak to mi to zajmie jak dobrze pojdzie do konca roku, chociaz pewnie sie przeciagnie bo juz tak ogladam 3 seriale X-files, Andromeda oraz Pretender (nie licze oczywiscie tych co leca na biezaco).

a co do odcinka Cage to dorwalem go w dwoch wersjach :
- czarnobialej i kolorwej z wypowiedziami Gene Roddenberry
- kolorowa

wiec zaczne sobie od Cage czarnobialej tylko najpierw skoncze sobie Andromede zeby nie ogladac naraz dwoch seriali w kosmosie
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#54 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 17.04.2008 - |18:38|

Dobra ,teraz ja mam pytanie.
Widziałem już 6 pierwszych filmów + TOSa, teraz zaczynam TNG. Kiedy oglądnąć VII film??
  • 0

#55 beza

beza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 12.09.2008 - |07:29|

ą co z filmem Star Trek-Lepszy świat :mellow: nagrałem go na VHS bardzo dawno z polskiej telewizji .Film ten opowiada o tym jak kpt.Picard został zmieniony w Borg .Szukałem coś na temat tego filmu na orginalnych stronach star trek ale nie znalazłem tak że podejrzewam że został zrobiony dla TVP z scen które nie zostały wykorzystane w serialu TNG. Jak ktoś ma ochotę obejrzeć ten film to piscie na beza6@op.pl przerobiłem go na DVD i dla prawdziwych fanów treka mogę go przesłać mam również wszystkie filmy i seriałe. :rolleyes:
  • 0

#56 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.09.2008 - |07:50|

beza zdaje się, że mówisz o finale trzeciego sezonu: Season 3, Episode 26: The Best of Both Worlds: Part 1 oraz Season 4, Episode 1: The Best of Both Worlds: Part 2

Użytkownik Toudi edytował ten post 12.09.2008 - |07:53|

#57 beza

beza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 12.09.2008 - |09:39|

beza zdaje się, że mówisz o finale trzeciego sezonu: Season 3, Episode 26: The Best of Both Worlds: Part 1 oraz Season 4, Episode 1: The Best of Both Worlds: Part 2

Tak ale film jest poszerzony o sceny których nie ma w tych epizodach i nie wiem z skąd się wziął czy to na zamówienie TVP czy" wolnaamerykanka" naszej jeszcze PRL-owskiej TV bo nić o nim nigdzie nie ma
  • 0

#58 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 12.09.2008 - |16:26|

A jaki to ma tytuł oryginalny ?
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#59 beza

beza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 16.09.2008 - |12:55|

A jaki to ma tytuł oryginalny ?

Tytuł ma jak odcinek z TNG- The Best of Both Worlds .W ogóle zaczyna się jak serial TNG ale są tam sceny których nie ma w serialu specjalnie porównywałem klatka prawie po klatce.
  • 0

#60 staruch

staruch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 21.01.2009 - |00:48|

Myślę że tym troszkę pomogę. Sam szukałem właśnie od której strony zabrać się za oglądanie. http://en.wikipedia....ne_of_Star_Trek
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych